Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

kirev

senior
31 мај 2010
9.115
7.801
Може и да има, ако ти е вклучен USB debugging. Си го поврзувал некад на компјутер? Пробај со moborobo на пр.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Има трик, но треба да провериш дали има тоа што кажа @kirev вклучено.. Т.е. дали може да му пристапиш со adb. Дали имаш инсталирано adb & fastboot апликации т.е. драјвери за него.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Според симптомите - DHCP серверот на рутерот е укомиран и не ти доделува динамички адреси. Фино лепо ѕирни кај другиве која им е IP адресата и гејтвеј и додели си статичка што е од тој опсег. Ако те испцуе дека веќе постои таква, смени ја за едно бројче. После некое време ќе се ресетира рутерот и ќе ти додели (ако те мрзи да чепкаш сам) и веќе ќе немаш проблем и пак ако се укомира.
Важи и во други земји, не само кај ружниот сосед.
Како не го видов ова порано.
И мене ми правеше вака исто.
Цело време conecting и obtaining ip addres. Значи сегде има вакви проблеми по апартманиве...

Среќа имаше 3 вифиња па се снаоѓав некако:).

Како на времето коа се чекаше на dial up интернет да се конектираш на секој пола сат хахаха...

25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Го прашав истово и на други форуми ама за секој случај ако некој знае да ми помогне да си прашам и тука, ваљда не е на одмет.

Aј малку помош ми треба ваш совет.

Иам Оптимус Г што го рутнав/отклучив бутлоудерот и иам CWM рекавери. Пробувам да му најдам асален стабилен ром што ми се сфиѓа и после 3-4 пробани завршив на AOSPAL paranoid android. Верзијата е 5.1.1 си работи мазно се тоа супер. Е сеа го иам следниов проблем. На ВИП сум, иам усим картица и 4Г LTE 9гб интернет во договорот, си работи на друг телефон топ си фура со 50мегабита UL/DL неам замерки, ама на овој ром не работи тоа најсјајно. Реално, на ниеден не работеше ама тие имаа и други фрки па затоа завршив на овој. 3Г работи супер т.е. H+, некад паѓа и на H шо малце ме нервира. Ако го стаам на prefer LTE ондак не само шо не се префрла на LTE туку и констнатно периодично губам мрежа (на некои 15 минути по цела минута неам мрежа), и морам да го вратам пак на prefer 3Г за да не трипа вака.

Е сеа, најдов ова што се всушност .зип-ови флешабилни со модеми од оригинал .кдз-а извадени за оптимусов мој. Мемберот што ги постирал има позната репутација на девелопер за оптимусов а и постовите доле го валидираат дека е ок хостираното.

Е сеа прашањево ми е.
Дали ако флешнам 20а/б модем на мојов ќе се опраи? Дали можам да заебам нешто? Што да бекапирам? ЕFS? Можам да сјебам IMEI? Страв ми е да не заебам зашо после ако треба да рефлешнам .kdz нема да сака (пробував) пошо си имаат некоја фрка, па ќе треба да барам tot фајлови па со тоа да се ашкам, а се трпи вака 3г место 4г ама па коа го плаќам зошто да го немам.

едит: јас сум isakkeyten на тој форум и мое е последното тековно мислење, прашав таму ама некако ме фаќа склет дур ми вратат не ми се чека, а и по асално ќе се разбереме тука на македонски :)

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
683
973
Го прашав истово и на други форуми ама за секој случај ако некој знае да ми помогне да си прашам и тука, ваљда не е на одмет.

Aј малку помош ми треба ваш совет.

Иам Оптимус Г што го рутнав/отклучив бутлоудерот и иам CWM рекавери. Пробувам да му најдам асален стабилен ром што ми се сфиѓа и после 3-4 пробани завршив на AOSPAL paranoid android. Верзијата е 5.1.1 си работи мазно се тоа супер. Е сеа го иам следниов проблем. На ВИП сум, иам усим картица и 4Г LTE 9гб интернет во договорот, си работи на друг телефон топ си фура со 50мегабита UL/DL неам замерки, ама на овој ром не работи тоа најсјајно. Реално, на ниеден не работеше ама тие имаа и други фрки па затоа завршив на овој. 3Г работи супер т.е. H+, некад паѓа и на H шо малце ме нервира. Ако го стаам на prefer LTE ондак не само шо не се префрла на LTE туку и констнатно периодично губам мрежа (на некои 15 минути по цела минута неам мрежа), и морам да го вратам пак на prefer 3Г за да не трипа вака.

Е сеа, најдов ова што се всушност .зип-ови флешабилни со модеми од оригинал .кдз-а извадени за оптимусов мој. Мемберот што ги постирал има позната репутација на девелопер за оптимусов а и постовите доле го валидираат дека е ок хостираното.

Е сеа прашањево ми е.
Дали ако флешнам 20а/б модем на мојов ќе се опраи? Дали можам да заебам нешто? Што да бекапирам? ЕFS? Можам да сјебам IMEI? Страв ми е да не заебам зашо после ако треба да рефлешнам .kdz нема да сака (пробував) пошо си имаат некоја фрка, па ќе треба да барам tot фајлови па со тоа да се ашкам, а се трпи вака 3г место 4г ама па коа го плаќам зошто да го немам.

едит: јас сум isakkeyten на тој форум и мое е последното тековно мислење, прашав таму ама некако ме фаќа склет дур ми вратат не ми се чека, а и по асално ќе се разбереме тука на македонски :)
Backup на EFS партицијата е првото нешто што си требал да го направиш, пред да флешуваш други ромови (покрај фабричкиот). Затоа направи си одма.
Второ, пред да менуваш радиа на телефонот, направи си Nandroid backup (од CWM се прави тоа) и префрли копија од Nandroid-от на компјутер за секој случај.
На крај, менувај ги радијата и види што ќе ти функционира. Ако нешто ти се зезне, имаш backup на EFS што ќе ти го спаси ИМЕИ-от и имаш Nandroid што ти е слика од целиот телефон во моментот кога ја правиш.

25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Backup на EFS партицијата е првото нешто што си требал да го направиш, пред да флешуваш други ромови (покрај фабричкиот). Затоа направи си одма.
Второ, пред да менуваш радиа на телефонот, направи си Nandroid backup (од CWM се прави тоа) и префрли копија од Nandroid-от на компјутер за секој случај.
На крај, менувај ги радијата и види што ќе ти функционира. Ако нешто ти се зезне, имаш backup на EFS што ќе ти го спаси ИМЕИ-от и имаш Nandroid што ти е слика од целиот телефон во моментот кога ја правиш.
Мислам дека иам стар мануелен ЕФС бекап чеј баш да ѕирнам низ писиво.
Сепак и да не најдам, ќе иам бекап од ова сеа и worst case scenario ако нешо сјебам, ќе го вратам овој бекап на кој работи само 3g?

едит: го најдов ова низ писи
xPJ31ls.png

Ова е тоа така?

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Добар е MIcrosoft 535 или 640? Баш ме интересира пошто треба да зимам нов телефон. Па ајде понудете нешто со цена колку што се Microsoft а ако е добар и MIcrosoft може и тој да го зимам. Искрено ме заинтересираа и овие кинеските Mi и Meizu. :)

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Дечки, можам ли некако да ги повратам најверојатно избришани фотографии од Samsung Galaxy S4? Сега отварам во галерија и гледам нема ниедна фотографија освен wallpaper-от. Можно е сами да се избришат или јас погрешка сум ги избришал? Најверојатно јас погрешка ги избришав.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Дечки, можам ли некако да ги повратам најверојатно избришани фотографии од Samsung Galaxy S4? Сега отварам во галерија и гледам нема ниедна фотографија освен wallpaper-от. Можно е сами да се избришат или јас погрешка сум ги избришал? Најверојатно јас погрешка ги избришав.
Ако не ти бил вклучен Google+ (Google Photos) автоматски да синхронизира, тогаш ги немаш..

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Ако не ти бил вклучен Google+ (Google Photos) автоматски да синхронизира, тогаш ги немаш..

Не. :( Сега дури го апдејтирав Google Photos и фактички почнувам од почеток. А не може со некое програмче преку компјутер да се вратат?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Неможе.. Т.е. многу тешко.. Треба да правиш recovery на РС како мемориска картичка/усв и можда нешто ако не е пребришано да се појави. Но, тој процес може да избрише и други фајлови, така да можеш без софтвер да останеш :)

Ако си спремен дечко, ќе мораш да имаш Кастом Рековери и да знаеш со adb push команда да убациш РОМ на празна картица и да го флешнеш.. Ако не, нема да старта..

Да беше Ми телефон, со една команда све ново тураш :) и башка имаш Ми Клауд плус за слики..

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Неможе.. Т.е. многу тешко.. Треба да правиш recovery на РС како мемориска картичка/усв и можда нешто ако не е пребришано да се појави. Но, тој процес може да избрише и други фајлови, така да можеш без софтвер да останеш :)

Ако си спремен дечко, ќе мораш да имаш Кастом Рековери и да знаеш со adb push команда да убациш РОМ на празна картица и да го флешнеш.. Ако не, нема да старта..

Да беше Ми телефон, со една команда све ново тураш :) и башка имаш Ми Клауд плус за слики..

Аа не планирам многу да чепкам, мада и немав којзнае колку важни слики. Ајде па ќе се сликам... ;) А сега кога ќе ги пушрам Google Photos автоматски ќе ги прикачува или треба јас мануелно?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Аа не планирам многу да чепкам, мада и немав којзнае колку важни слики. Ајде па ќе се сликам... ;) А сега кога ќе ги пушрам Google Photos автоматски ќе ги прикачува или треба јас мануелно?
Prv pat se logiras, se vklucuva, i podesuvas dali celo vreme ili samo na wifi da sync-a i tolku, go ostavas :)

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Имам xperia z имам 4.2.2 андроид и сега сакам да снимам официјално преку телефонот update software 5.0.2 дали да го ставам?да не има кочење на телефонот и такви ствари?фала однапред

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Симни си кастум, имаше добри цм и аосп ромови за з то.
Ке се препородиш за разлика од стокот.

MartinGR1MR

hello world
14 јуни 2014
165
71
Футроли и скрин протектори за Лумиа 535 низ Скопјево кај има.... прашав у Ледиком,таму немале....

MartinGR1MR

hello world
14 јуни 2014
165
71

Amy87

read-only
28 октомври 2011
41
11
Се двоумам помеѓу Samsung Galaxy S III и Nokia Lumia 1320. Знам... различни опеативни системи, ми имаат кажано зависи кој ми одговара повеќе... Сеедно ми е кој оперативен систем ќе биде. Се додека функционирањето е глатко. До сега не сум имала windows телефон, ама баш сакам да пробам. Од друга страна, ми имаат зборено многу дека Самсунгов е добар иако е прастар веќе (2012)... Би сакала да ми пише и некој што користел windows. Малку помош, да се одлучам :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно