Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа тема за монитори

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
Едно прашање имам поставено на 144Hz и некој чуден проблем од пред некој месец дена, кога го пуштам компјутерот и кога е веќе стартиран системот на десктоп долу кај статус баров или taskbar најдолу ми се појавува линија како да светат трепкаат кај пинираниве апликации и кај часовникот и трае некаде 3-4 мин потоа ги снемува на фаќање за скриншут не се гледаат а од телефон да слика не иде ок. Да сменам на 120Hz го немам проблемов барем засега, дали некој со ваков проблем имал приметено?

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Едно прашање имам поставено на 144Hz и некој чуден проблем од пред некој месец дена, кога го пуштам компјутерот и кога е веќе стартиран системот на десктоп долу кај статус баров или taskbar најдолу ми се појавува линија како да светат трепкаат кај пинираниве апликации и кај часовникот и трае некаде 3-4 мин потоа ги снемува на фаќање за скриншут не се гледаат а од телефон да слика не иде ок. Да сменам на 120Hz го немам проблемов барем засега, дали некој со ваков проблем имал приметено?
Модел на монитор? Графичка? Кабел?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.689
можно е да ти е GPU-то фалично на процесорот. Ја го имам истиот и не врти никаква графика, освен за нормално користење. Упалиш нешто игра одма фрагменти насекаде. Којзнае шо праеле овие АМД со тие АПУА. Затоа APU никад не земам више.

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Нема некој конкретен одговор на прашањето?
Би направил прво DDU на драјверите на АМД, и со постара верзија би одел.
Второ ако можиш замени во DP ако имаш на плочата, ако не пробај со друг кабел.
Трето пробај го мониторот на друг компјутер, и компјутерот на друг монитор.

alexi

hello world
14 февруари 2009
159
85
можно е да ти е GPU-то фалично на процесорот. Ја го имам истиот и не врти никаква графика, освен за нормално користење. Упалиш нешто игра одма фрагменти насекаде. Којзнае шо праеле овие АМД со тие АПУА. Затоа APU никад не земам више.
Да, но се се случи со некој од последниве апдејти дали од системот или од амд драјверине пред тоа немав проблеми и плус на овој компјутер немам закачено игри да се каже дека оптеретување било па нешто се зезнало во cpu-во.
Би направил прво DDU на драјверите на АМД, и со постара верзија би одел.
Второ ако можиш замени во DP ако имаш на плочата, ако не пробај со друг кабел.
Трето пробај го мониторот на друг компјутер, и компјутерот на друг монитор.
Ќе го пробам уште тоа ќе вратам 5-6 верзии назад со драјверите ако е до нив ќе знам но ако не ќе го пуштам системов да преземе сам драјвери може ќе ги добие тие што се вред.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.899
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Здраво, дојде време за нов (24 инчен ИПС) монитор за секојдневна употреба како сурфање, гледање филмови и слично. Буџетот е 6000-7500ден па изборот падна на овие подолу. Некое мислење за некој од следниве монитори во смисла на бои, квалитет на слика и слично?

ps (сегашниот монитор е од 2008 год, 19 инчен така да се ќе биде огромен upgrade)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Здраво, дојде време за нов (24 инчен ИПС) монитор за секојдневна употреба како сурфање, гледање филмови и слично. Буџетот е 6000-7500ден па изборот падна на овие подолу. Некое мислење за некој од следниве монитори во смисла на бои, квалитет на слика и слично?

Не знам за другите, овој го имам и само пофални зборови.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Буџетот е 6000-7500ден па изборот падна на овие подолу. Некое мислење за некој од следниве монитори во смисла на бои, квалитет на слика и слично?
Појди во салон и види на лице место и изглед и слика и сѐ што те интересира и одбери.
Тука мислењето што ќе го добиеш е на база на штури информации на сајтот, а монитор е една од работите што не се купуваат на невидено. Иако во тој ценовен ранг и нема некоја разлика.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.899
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Појди во салон и види на лице место и изглед и слика и сѐ што те интересира и одбери.
Тука мислењето што ќе го добиеш е на база на штури информации на сајтот, а монитор е една од работите што не се купуваат на невидено. Иако во тој ценовен ранг и нема некоја разлика.
Ај што немам време за шетање туку и не стално има лагер во продавнициве и обично ги носат од скопје од магацин и слично. Иначе да, така е најдобро.
Ценовниот ранг како што викаш е...колку пари толку музика. Не ми се даваат повеќе пари зс основни работи што ги набројав погоре башка не играм...ќе разгледам што е како е ама реков ако има некој мислење или користи/користел некој од соомнатите модели да каже...
Самсунгот највеќе ми е при око исто и АОЦ-от. Асусиве незнам какви се зато прашав мислење ако има некој.
Сепак фала имам уште неколку дена пред да одлучам што ќе земам :)))

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.899
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Изборот некако спадна на: Самсунг, Филипс и АОЦ...па ако имате некое мислење...

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Дечки ај мала помош...

Го палам денес ПЦ-то, ништо неам сменето од вчера - не дава слика на мониторот (Benq Zowie). Сменив кабли, сменив излез, ништо. На монитор вади дека не детектира никаква слика.

Ставив HDMI го поврзав со ТВ, како што куцам у моментов и дава слика, но кочи и сецка, едвај се пишува, а сецка и глувчето (може глупо објаснување ама тоа го приметувам).
Кога пробувам во дисплеј сетингс да одберам монитор како излез, ми го дава мониторот (Benq) ама не ми го поврзува и доле вади нотификација Error - The systme has detected a link faliure. А и на скролање, ТВ-во вади некој звук т.е како типкање некое кога има некаков ерор...

Мониторот ми беше врзан од кога е купен на "display port" (ако се вика така?)

Графичката е RX580 8GB на Гигабајт (моја е, 6та година ако не се лажам, не е купена па да копал некој). У моментов правам апдејт на драјвер ако нешто ќе смени...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.301
11.844
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дечки ај мала помош...

Го палам денес ПЦ-то, ништо неам сменето од вчера - не дава слика на мониторот (Benq Zowie). Сменив кабли, сменив излез, ништо. На монитор вади дека не детектира никаква слика.

Ставив HDMI го поврзав со ТВ, како што куцам у моментов и дава слика, но кочи и сецка, едвај се пишува, а сецка и глувчето (може глупо објаснување ама тоа го приметувам).
Кога пробувам во дисплеј сетингс да одберам монитор како излез, ми го дава мониторот (Benq) ама не ми го поврзува и доле вади нотификација Error - The systme has detected a link faliure. А и на скролање, ТВ-во вади некој звук т.е како типкање некое кога има некаков ерор...

Мониторот ми беше врзан од кога е купен на "display port" (ако се вика така?)

Графичката е RX580 8GB на Гигабајт (моја е, 6та година ако не се лажам, не е купена па да копал некој). У моментов правам апдејт на драјвер ако нешто ќе смени...
Систем на елиминација само, друго е се непотребно губење време, пробај друга графичка а ако излезе да не е до тоа тогаш друго напојување.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Систем на елиминација само, друго е се непотребно губење време, пробај друга графичка а ако излезе да не е до тоа тогаш друго напојување.
Нит имам друга графичка нит напојување за тестирање. Ќе почекам ова апдејтов ако уопште нешто смени...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.899
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ако имаш интeгрирана графичка на процесорот пробај и така

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Со истиот диспеј порт, пробано на нов монитор асус, дава слика.

А дома мониторот го пробав со лап топ, и тој дава слика...

Бладање.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Што би било бестбај од сегашна понуда за 1920×1080 IPS, намена - свашта плус гејминг. Добра слика/колоритет/контраст е приритет пред повисок рефреш рејт. Буџет некаде до ~10К.
IPS панел, VA не е опција (не во овој ценовен ранг).

Засега AOC 24G2SPAE е прв кандидат, колку што ги гледам понудите во Инсомниа имаат најповолна цена.
Искуство некое со него? На ривјуа гледам ghosting карактеристики и риспонс тајм не се баш најдобри, исто и максимум/минимум брајтнес (ова не е некој голем проблем).
За парите има нешто подобро? Можеби нешто со закривен екран? Но побарувањето е IPS панел, и не повисока резолуција од 1920×1080.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Зошто офис мора да е ѓубре?
1440п 27инчи е стандард за офис, со 300нитс и 100%сргб, веса и нагоре. Барем за оние кои работат.

Чоеков работи со неколку ексели во исто време па сака да се префрли од 27 1440п на 32 4к ќе има повеќе површина за работа и помалку шифтање помеѓу прозорчиња, ако му се допадне идејата и му ја убрза работата може уште еден да земе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Чоеков работи со неколку ексели во исто време па сака да се префрли од 27 1440п на 32 4к ќе има повеќе површина за работа и помалку шифтање помеѓу прозорчиња, ако му се допадне идејата и му ја убрза работата може уште еден да земе.
Сосема разбирливо, затоа и пишав. Тоа што ние сме голтари па за офис имаме перцепција дека треба 200евра максимум за монитор е друг проблем. Настапуваш многу коректно, така треба. Супер ти е изборот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно