Пропаднавме со рамковните договориНЛБ има измени во Рамковниот договор
Да направат измени во работното време и да се вратат на работното време од пред короната.НЛБ има измени во Рамковниот договор
Не можеш несакајќи да стиснеш, бидејќи мораш да се најавиш во МКлик за да дозволиш пристап. За доведување во заблуда и тоа ми е малку неверојатно бидејќи ако нешто не сум побарал (да се логирам) како ќе бидам во заблуда ако ми дојде нотификација дека некој пробува. Напротив ќе знам дека некој си игра играчки. И не корисничките имиња не се во тој формат на сите, барем еве моето и на сопругата не е.Експертот за безбедност во НЛБ треба да добие отказ поради новиот начин на најава.
По логиката на нештата потврда на логин треба да биде дополнување на најава со корисничко име и лозинка. Фактот што ја тргнаа лозинката го прави многу понебезбедно од претходно. Корисничкото име им е формат ime.prezime.<no> , така да било кој во било кој момент за било кој корисник може да побара авторизација која се одобрува само со еден клик, не е код па да нема начин како да го дознае хакерот.
Генерално во државава имаме ИТ неписмена популација и многу лесно може да се доведе до заблуда на било кој начин да кликне на потврди, или во најмала рака несакајќи да кликне.
Пишав забелешка до НЛБ, ми вратија дефолт одговор ќе биде препратено до соодветната служба и ќе добијам соодветен одговор. Не добив.
Јас два пати ја добив истата порака, во 2 различни дена. Единствената разлика беше во линкот.Кој ги научил да праќаат порака со линк "shorturl.at/#####".
Толку ли не можат од нивни домен да си пратат скратен линк или пак за аналитика им е?
Аматери.
Исто и кај мене два пати ми стигна порака на вибер (за кое што не сум дал согласност - но ете, одреден број на пораки од НЛБ од пред помалку од година дена идат на вибер).Јас два пати ја добив истата порака, во 2 различни дена. Единствената разлика беше во линкот.
И тоа, првично ја добив со директен линк, а после со shorturl.
Као тоа било „грешката“ во првата порака па после се поправиле![]()
Бејзикли ништо не менува за нас.@Евриуан: а што конкретно ни менва нас ова со рамковниов договор?
Кои се измените што би влијаеле врз нас, како корисници на НЛБ?
Јас се логирав нормално. Маце глупо е дека некој посебен сајт со логин и трансакциска и ембг се најававуваш, за што, за да видиш некои документи без врска.но вртеше-вртеше-вртеше, едно 5-6 минути, и не ми се падна парето!
Не успеа да се поврзи.
@Евриуан: а што конкретно ни менва нас ова со рамковниов договор?
Кои се измените што би влијаеле врз нас, како корисници на НЛБ?
Банка-ќерка на поголема групација, валда ист принцип кај сите фирми-ќерки, а воедно да не го заборавиме и моментот дека крајната одлука ја носи бордот на директори за вакви работи, па на некој „менаџер“ или „директор“ му текнало да се улижува и прави паметен. Не, не сум јас експертот за безбедност во НЛБ.Експертот за безбедност во НЛБ треба да добие отказ поради новиот начин на најава.
По логиката на нештата потврда на логин треба да биде дополнување на најава со корисничко име и лозинка. Фактот што ја тргнаа лозинката го прави многу понебезбедно од претходно. Корисничкото име им е формат ime.prezime.<no> , така да било кој во било кој момент за било кој корисник може да побара авторизација која се одобрува само со еден клик, не е код па да нема начин како да го дознае хакерот.
Генерално во државава имаме ИТ неписмена популација и многу лесно може да се доведе до заблуда на било кој начин да кликне на потврди, или во најмала рака несакајќи да кликне.
Пишав забелешка до НЛБ, ми вратија дефолт одговор ќе биде препратено до соодветната служба и ќе добијам соодветен одговор. Не добив.
Повозрасниот клиент, роднина / познаник ти е или не?НЛБ редовно го пробива дното во последно време. Не знам што се случува внатре во НЛБ, али треба да се преиспитаат зошто ќе изгубат многу клиенти, повеќе од што веќе губат.
Мене веќе ме имаат изгубено, не можат проблем со мои лични податоци да решат, што не по моја вина ме спречува да ги користам сите можности на е-банкарството, за коешто сум платил.
На кратко, се работи за нивен пропуст во системот каде мојот телефонски број е заведен и кај некој друг клиент. Тој клиент не користи е-банкарство, но бидејќи е повозрасен, има некој „приоритет“ во системот. И кога луѓе пробуваат со „плати на пријател“ да ми пратат пари, добиваат порака дека не користам е-банкарство. Сум се обратил неколку пати и одговор што го имам добиено е дека никој од кај нив не се нафаќа на своја рака да менува податоци кај друг клиент, кој е неактивен (ова ми е кажано од нив). Значи за телефонски број кој е во моја сопственост (и сега и од кога постои бројот), не можат да реагираат за да си ја добијам услугата за којашто плаќам.
Не, воопшто не ја познавам личноста...Повозрасниот клиент, роднина / познаник ти е или не?
На 1-2 години, банките задолжително бараат ажурирање / проверка на податоците на клиентите.Не, воопшто не ја познавам личноста...
Веќе еднаш поминав низ тоа, и раководителот на филијалата изгледаше дека сака да помогне и се консултираше со некој што е одоговорен за тој систем и одговорот беше тој што го пишав погоре. Ќе пробам уште еднаш, ако нема решение, не знам, ќе гасам се што имам кај нив...На 1-2 години, банките задолжително бараат ажурирање / проверка на податоците на клиентите.
Дополнително, податоците мора да се точни.
Води се од оваа информација.
Презентирај го проблемот пред главниот менаџер / директор на филијалата, не на некој шалтерски работник.
Докажи дека си сопственик на телефонскиот број (ако треба и со потврда од тел. оператор).
Бидејќи, кај другиот клиент има неточно внесен податок во банкарската база, должни се да направат промена (да ја поправат грешката, па макар и го контактирале другиот клиент).
Биди упорен.
Се работи за незаинтересираност од страна на вработените, а не дека не можат да го решат проблемот.
Не го решиле проблемот што засега повеќе нивни муштерии?Веќе еднаш поминав низ тоа, и раководителот на филијалата изгледаше дека сака да помогне и се консултираше со некој што е одоговорен за тој систем и одговорот беше тој што го пишав погоре. Ќе пробам уште еднаш, ако нема решение, не знам, ќе гасам се што имам кај нив...
Мислењето е автоматски споено:
Исто така, заборавив да спомнам дека ми беше пренесено дека имало и други со мојот проблем и ете и за нив немало решение, демек не сум само јас..
Исто и кај мене, поврдено дека и кај други не дозволува да се најавиш. Капак со тоа што сега не можеш ни на веб бидејќи мора на моб да авторизираш... Пукање у колено.Апликацијава ми дава „Погрешни податоци“ (отпечаток и пин) а веб страната дава „Неодобрена авторизација“ поради тоа што апликацијава не работи за да одобрам најава.
Začarani krug и технолошки имплементации на нашиве фирми.
Дополнување:
Погледнете го атачментот 148175
MONITOR 27" GIGABYTE GS27FA SS-IPS, 1ms, 180Hz, 1920 x 1080, 2x HDMI, DP
8.560,00 ден
HDD 3,5" 8TB WD RED PRO NAS 7200RPM 256MB 24x7 SATAIII WD8005FFBX
20.200,00 ден
FLASHLIGHT EXTRALINK, EFL-1008 FREYA 10W LED 200LM BATTERY
610,00 ден
GAME SONY PLAYSTATION 5 Slim Blu-Ray Disk Edition 1TB + Fortnite Flowering Chaos
39.990,00 ден
MONITOR 24.5" GIGABYTE GS25F14 SS-IPS, 1ms, 144Hz, 1920 x 1080, HDMI, DP
6.130,00 ден
NOTEBOOK 14" LENOVO ThinkPad E14 Gen 7 Black - Ultra 5 225U/16GB DDR5 5600MHz/512GB SSD NVME 2242/ WUXGA (1920x1200), Backlit KB, 21SX008MRI
61.990,00 ден