Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 90 43,5%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,3%
  • Не

Гласови: 46 22,2%

• Вкупно гласале
    207

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Експертот за безбедност во НЛБ треба да добие отказ поради новиот начин на најава.

По логиката на нештата потврда на логин треба да биде дополнување на најава со корисничко име и лозинка. Фактот што ја тргнаа лозинката го прави многу понебезбедно од претходно. Корисничкото име им е формат ime.prezime.<no> , така да било кој во било кој момент за било кој корисник може да побара авторизација која се одобрува само со еден клик, не е код па да нема начин како да го дознае хакерот.

Генерално во државава имаме ИТ неписмена популација и многу лесно може да се доведе до заблуда на било кој начин да кликне на потврди, или во најмала рака несакајќи да кликне.

Пишав забелешка до НЛБ, ми вратија дефолт одговор ќе биде препратено до соодветната служба и ќе добијам соодветен одговор. Не добив.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Експертот за безбедност во НЛБ треба да добие отказ поради новиот начин на најава.

По логиката на нештата потврда на логин треба да биде дополнување на најава со корисничко име и лозинка. Фактот што ја тргнаа лозинката го прави многу понебезбедно од претходно. Корисничкото име им е формат ime.prezime.<no> , така да било кој во било кој момент за било кој корисник може да побара авторизација која се одобрува само со еден клик, не е код па да нема начин како да го дознае хакерот.

Генерално во државава имаме ИТ неписмена популација и многу лесно може да се доведе до заблуда на било кој начин да кликне на потврди, или во најмала рака несакајќи да кликне.

Пишав забелешка до НЛБ, ми вратија дефолт одговор ќе биде препратено до соодветната служба и ќе добијам соодветен одговор. Не добив.
Не можеш несакајќи да стиснеш, бидејќи мораш да се најавиш во МКлик за да дозволиш пристап. За доведување во заблуда и тоа ми е малку неверојатно бидејќи ако нешто не сум побарал (да се логирам) како ќе бидам во заблуда ако ми дојде нотификација дека некој пробува. Напротив ќе знам дека некој си игра играчки. И не корисничките имиња не се во тој формат на сите, барем еве моето и на сопругата не е.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје
Кој ги научил да праќаат порака со линк "shorturl.at/#####".

Толку ли не можат од нивни домен да си пратат скратен линк или пак за аналитика им е?
Аматери.
Јас два пати ја добив истата порака, во 2 различни дена. Единствената разлика беше во линкот.
И тоа, првично ја добив со директен линк, а после со shorturl.
Као тоа било „грешката“ во првата порака па после се поправиле :ROFLMAO:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Јас два пати ја добив истата порака, во 2 различни дена. Единствената разлика беше во линкот.
И тоа, првично ја добив со директен линк, а после со shorturl.
Као тоа било „грешката“ во првата порака па после се поправиле :ROFLMAO:
Исто и кај мене два пати ми стигна порака на вибер (за кое што не сум дал согласност - но ете, одреден број на пораки од НЛБ од пред помалку од година дена идат на вибер).
Само што јас малце ги игнорирав првиот ден...а вториот ден пробав да се логирам на глупиот линк (иако малце ми беше чудна локацијата, ама....), но вртеше-вртеше-вртеше, едно 5-6 минути, и не ми се падна парето!
Не успеа да се поврзи.
И баталив, не бев до толку љубопитен.

@Евриуан: а што конкретно ни менва нас ова со рамковниов договор?
Кои се измените што би влијаеле врз нас, како корисници на НЛБ?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Бејзикли ништо не менува за нас.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје
но вртеше-вртеше-вртеше, едно 5-6 минути, и не ми се падна парето!
Не успеа да се поврзи.
Јас се логирав нормално. Маце глупо е дека некој посебен сајт со логин и трансакциска и ембг се најававуваш, за што, за да видиш некои документи без врска.

Иначе ете го од пипелин погоре документот, тоа е тоа.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
НЛБ редовно го пробива дното во последно време. Не знам што се случува внатре во НЛБ, али треба да се преиспитаат зошто ќе изгубат многу клиенти, повеќе од што веќе губат.
Мене веќе ме имаат изгубено, не можат проблем со мои лични податоци да решат, што не по моја вина ме спречува да ги користам сите можности на е-банкарството, за коешто сум платил.
На кратко, се работи за нивен пропуст во системот каде мојот телефонски број е заведен и кај некој друг клиент. Тој клиент не користи е-банкарство, но бидејќи е повозрасен, има некој „приоритет“ во системот. И кога луѓе пробуваат со „плати на пријател“ да ми пратат пари, добиваат порака дека не користам е-банкарство. Сум се обратил неколку пати и одговор што го имам добиено е дека никој од кај нив не се нафаќа на своја рака да менува податоци кај друг клиент, кој е неактивен (ова ми е кажано од нив). Значи за телефонски број кој е во моја сопственост (и сега и од кога постои бројот), не можат да реагираат за да си ја добијам услугата за којашто плаќам.

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67

Банка-ќерка на поголема групација, валда ист принцип кај сите фирми-ќерки, а воедно да не го заборавиме и моментот дека крајната одлука ја носи бордот на директори за вакви работи, па на некој „менаџер“ или „директор“ му текнало да се улижува и прави паметен. Не, не сум јас експертот за безбедност во НЛБ. :D :D :D

wiwux

hello world
3 април 2020
62
34
NLB mobilnata aplikacija ne raboti na AM/PM vremenski format na IOS, svesni se za problemot odamna i se uste ne e resen

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
НЛБ редовно го пробива дното во последно време. Не знам што се случува внатре во НЛБ, али треба да се преиспитаат зошто ќе изгубат многу клиенти, повеќе од што веќе губат.
Мене веќе ме имаат изгубено, не можат проблем со мои лични податоци да решат, што не по моја вина ме спречува да ги користам сите можности на е-банкарството, за коешто сум платил.
На кратко, се работи за нивен пропуст во системот каде мојот телефонски број е заведен и кај некој друг клиент. Тој клиент не користи е-банкарство, но бидејќи е повозрасен, има некој „приоритет“ во системот. И кога луѓе пробуваат со „плати на пријател“ да ми пратат пари, добиваат порака дека не користам е-банкарство. Сум се обратил неколку пати и одговор што го имам добиено е дека никој од кај нив не се нафаќа на своја рака да менува податоци кај друг клиент, кој е неактивен (ова ми е кажано од нив). Значи за телефонски број кој е во моја сопственост (и сега и од кога постои бројот), не можат да реагираат за да си ја добијам услугата за којашто плаќам.
Повозрасниот клиент, роднина / познаник ти е или не?

DeeJayZone

hello world
3 ноември 2008
186
136
deejay.blog.hr
Не, воопшто не ја познавам личноста...
На 1-2 години, банките задолжително бараат ажурирање / проверка на податоците на клиентите.
Дополнително, податоците мора да се точни.

Води се од оваа информација.

Презентирај го проблемот пред главниот менаџер / директор на филијалата, не на некој шалтерски работник.

Докажи дека си сопственик на телефонскиот број (ако треба и со потврда од тел. оператор).

Бидејќи, кај другиот клиент има неточно внесен податок во банкарската база, должни се да направат промена (да ја поправат грешката, па макар и го контактирале другиот клиент).

Биди упорен.
Се работи за незаинтересираност од страна на вработените, а не дека не можат да го решат проблемот.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Така уз муабет исто спомни пријава во агенција за заштита на лични податоци, и злоупотреба на твои податоци. Ќе се смени песната одма.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
На 1-2 години, банките задолжително бараат ажурирање / проверка на податоците на клиентите.
Дополнително, податоците мора да се точни.

Води се од оваа информација.

Презентирај го проблемот пред главниот менаџер / директор на филијалата, не на некој шалтерски работник.

Докажи дека си сопственик на телефонскиот број (ако треба и со потврда од тел. оператор).

Бидејќи, кај другиот клиент има неточно внесен податок во банкарската база, должни се да направат промена (да ја поправат грешката, па макар и го контактирале другиот клиент).

Биди упорен.
Се работи за незаинтересираност од страна на вработените, а не дека не можат да го решат проблемот.
Веќе еднаш поминав низ тоа, и раководителот на филијалата изгледаше дека сака да помогне и се консултираше со некој што е одоговорен за тој систем и одговорот беше тој што го пишав погоре. Ќе пробам уште еднаш, ако нема решение, не знам, ќе гасам се што имам кај нив...
Мислењето е автоматски споено:

Исто така, заборавив да спомнам дека ми беше пренесено дека имало и други со мојот проблем и ете и за нив немало решение, демек не сум само јас..

15 септември 2012
1.157
1.299
Веќе еднаш поминав низ тоа, и раководителот на филијалата изгледаше дека сака да помогне и се консултираше со некој што е одоговорен за тој систем и одговорот беше тој што го пишав погоре. Ќе пробам уште еднаш, ако нема решение, не знам, ќе гасам се што имам кај нив...
Мислењето е автоматски споено:

Исто така, заборавив да спомнам дека ми беше пренесено дека имало и други со мојот проблем и ете и за нив немало решение, демек не сум само јас..
Не го решиле проблемот што засега повеќе нивни муштерии?
Бегај од кај нив. Немаат ни намера да го решат проблемот. Столи ги бојко за тебе.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.693
3.333
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Апликацијава ми дава „Погрешни податоци“ (отпечаток и пин) а веб страната дава „Неодобрена авторизација“ поради тоа што апликацијава не работи за да одобрам најава.

Začarani krug и технолошки имплементации на нашиве фирми.

Дополнување:
Screenshot_20250317_140834_mKlik Makedonija.jpg

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Апликацијава ми дава „Погрешни податоци“ (отпечаток и пин) а веб страната дава „Неодобрена авторизација“ поради тоа што апликацијава не работи за да одобрам најава.

Začarani krug и технолошки имплементации на нашиве фирми.

Дополнување:
Погледнете го атачментот 148175
Исто и кај мене, поврдено дека и кај други не дозволува да се најавиш. Капак со тоа што сега не можеш ни на веб бидејќи мора на моб да авторизираш... Пукање у колено.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Holy shit, и кај мене. Ова нешто глобален проблем им е.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно