Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 75 56,4%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 41 30,8%
  • Не

Гласови: 17 12,8%

• Вкупно гласале
    133

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
GIGABYTE GeForce GTX 960 4GB Windforce x2 OC Edition
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
viber_image_2019-08-06_15-10-22.jpg

Сакав да поставам едно прашање и при пребарување видов дека има различни информации расфрлани во повеќе различни теми, па отварам една тема каде што ќе може да се водат општи дискусии за НЛБ Банка и нејзините апликации, електронски сервиси и услуги итн..

Дали некој користел НЛБ Клик за да прати пари во странство? Треба да пратам пари на сметка во Турција. Дали треба да купам турски лири прво, или автоматски ќе направат конверзија? Ако некој има искуство со ваков вид на плаќање го молам да сподели. Не ми се оди до експозитура на снегов :)

1642754731662.png

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Не оди во експозитура, јави се на 15600 ќе те средат.
Преу сајтот да не пробувам? Не знам како ќе им издиктирам турско име, адреса и све тоа по телефон.

Инаку вчера имав лошо искуство со распределба на девизи. Ми стигнаа долари, обично распределувам преку НЛБ Клик со мТокен. Вчера не сакаше, ми искачаше порака „Се појави грешка...“ Таа во експозитура не знаеше што е проблемот, потпишав тамо на лице место и ми рекоа дека ќе ми легнат на сметка доларите во рок од 20 минути. Тоа беше вчера, еве до сега сеуште ги немам на сметка. (n)

Palindrom

Intern
7 април 2012
35
28
Скопје
Ако не се лажам, за да пратиш/примиш пари во друга валута, треба да имаш и трансакциска во соодветната валута...
Барем јас кога го правев тоа, така морав да направам (цца пред 7 години).

l1d0v1c

Practice makes perfect
10 март 2011
700
1.596
Дали треба да купам турски лири прво, или автоматски ќе направат конверзија? Ако некој има искуство со ваков вид на плаќање го молам да сподели. Не ми се оди до експозитура на снегов :)
Нема потреба од купување на турски лири. Немам искуство баш со праќање пари во Турција, но дефинитивно сум сигурен дека конверзијата би била автоматска или доколку има и тој девизна од таму (во евра на пример) ќе си легнат директ на негова така, па после он ќе си се замара со конверзија во лири. Многу често конверзијата и трошоците околу истата ги сноси примачот, но најубаво за ова, јави си се во call center.

Ако не се лажам, за да пратиш/примиш пари во друга валута, треба да имаш и трансакциска во соодветната валута...
Во тутунска бев клиент од 2010-та негде, до 2019-та и ова никогаш не постоело, а мислам дека е истото и за сите други банки. Доколку примаш пари од било која друга валута а твојата девизна е во евра, банката си прави конверзија и наплаќа за истата, а тебе парите ти стигаат како евра, односно во валутата во која ти е девизната сметка. Исто е и за праќање пари.

@NecrotoX доколку имаат некои поголеми давачки при конверзија и слично, разгледај ги и wise (поранешно Transwerwise) како опција.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Фала, ќе се јавам да прашам за сигурно во врска со цените за конверзија и слично.

Доколку примаш пари од било која друга валута а твојата девизна е во евра, банката си прави конверзија и наплаќа за истата, а тебе парите ти стигаат како евра, односно во валутата во која ти е девизната сметка. Исто е и за праќање пари.
Јас примам во други валути и за секој девизен прилив автоматски се отвара нова сметка во таа валута. На пример кога прв пат примив австралиски долари ми се отвори сметка во таа валута и таму легнаа парите. Па после можеш со нив да си купиш денари, евра итн.. Сега сеуште чекам да ми распределат УСА долари (проблемот што го спомнав погоре) и веројатно ќе се појави и сметка со америчко знаменце тука.
1642771043487.png

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
Фала, ќе се јавам да прашам за сигурно во врска со цените за конверзија и слично.

Јас примам во други валути и за секој девизен прилив автоматски се отвара нова сметка во таа валута. На пример кога прв пат примив австралиски долари ми се отвори сметка во таа валута и таму легнаа парите. Па после можеш со нив да си купиш денари, евра итн.. Сега сеуште чекам да ми распределат УСА долари (проблемот што го спомнав погоре) и веројатно ќе се појави и сметка со америчко знаменце тука.
Погледнете го атачментот 108935
да мултидевизна сметка е трансакциската, што пари ти идат ти се отвара соодветна .. нема потреба ништо унапред ил постапки (така ми кажаа кога прашував, и така си беше коа ми стигнаа фунти/долари).

l1d0v1c

Practice makes perfect
10 март 2011
700
1.596
За примање може и да отвора сметки во други валути. Јас од секогаш сум работел со USD и EUR за примање средства, па не сум можел да приметам дали може и друга девизна да се отвори. Ете и @VerGer потврди.

За праќање пари од мојата девизна (EUR, USD) сум праќал во Србија, Шпанија и Бугарија без да се замарам од тука да конвертирам во нативната валута на таа земја.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
За примање може и да отвора сметки во други валути. Јас од секогаш сум работел со USD и EUR за примање средства, па не сум можел да приметам дали може и друга девизна да се отвори. Ете и @VerGer потврди.

За праќање пари од мојата девизна (EUR, USD) сум праќал во Србија, Шпанија и Бугарија без да се замарам од тука да конвертирам во нативната валута на таа земја.
технички истата сметака е .. мултивалутна си ја водат, на приказ само се менува валута пред бројот на сметката .. ако се дава на некој да прака се дава без тој префикс пак.

dimitar92

Intern
11 август 2012
30
27
Имам едно прашање поврзано со НЛБ Банка па ако знае некој.

Парите ми легнаа во банка но сега треба да ги респределам. И кога идам на распределба има Шифра на плаќањето, е тука која шифра треба да ја одберам? Станува збор за фриленсинг работа, дали треба да одберам шифра 240 или треба нешто друго?

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Имам едно прашање поврзано со НЛБ Банка па ако знае некој.

Парите ми легнаа во банка но сега треба да ги респределам. И кога идам на распределба има Шифра на плаќањето, е тука која шифра треба да ја одберам? Станува збор за фриленсинг работа, дали треба да одберам шифра 240 или треба нешто друго?
Мене ми рекоа 272 и така ги распоредувам. Ми нема логика ама имам писмен допис од нлб така да ги пуштам и тоа и го правам секој месец.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Мене ми рекоа 272 и така ги распоредувам. Ми нема логика ама имам писмен допис од нлб така да ги пуштам и тоа и го правам секој месец.
Што беше 272? Немам пари сега за распределба па не можам да проверам. Јас мислам дека ја бирам 471 или слично, нешто пишува распределба од електронски сервиси ако добро памтам.

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.277
1.338
Еве неколку скриншотови од НЛБклик апликацијата, во делот кај што има за избирање кодови за плаќања ( при користење на пп30 или пп50). Screenshot_20220404_235603.jpeg Screenshot_20220404_235424.jpeg Screenshot_20220404_235219.jpeg

Испратено од телефоно.

dimitar92

Intern
11 август 2012
30
27
Ова нема логика, 272 е "Хонорари на лекари, предавачи за извршените услуги" :ROFLMAO:

По препорака од @NecrotoX одбрав шифра 691, ова го нема во Помош кога кликаш туку само да одбериш па прогуглав и го најдов ова од НБРМ каде што пишува "Пренос од сметки кај странски електронски сервиси: пренос на средства од кориснички сметки на резиденти кај странски електронски сервиси за платежни трансакции на сметки во домашни банки од продадени стоки и услуги по електронски пат"

Само каков документ треба да се прикачи?

1649112868968.png

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Што беше 272? Немам пари сега за распределба па не можам да проверам. Јас мислам дека ја бирам 471 или слично, нешто пишува распределба од електронски сервиси ако добро памтам.
"Хонорари на лекари, предавачи за извршените услуги" три пати ги прашував три пати ми рекоа пиши тоа. Инаку претходно сам си ставав некое "други приходи остварени во странство" или така нешто. Може и пишав тука дека кога ради техничка грешка заглавија пари па отидов во експозитурата и баш овој муабет пак им го кажав - да не е ради шифрата и мртов ладен шефот ми вика - па ако ставаш од странство ќе треба да плаќаш данок :) И кога му реков дека јас и онака плаќам данок беше као WTF.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Само каков документ треба да се прикачи?
PDF од трансакцијата односно приливот, на пример месечен извод од Payoneer кој се наоѓа под Activity -> Reports and Payments, или ако имаш повеќе трансакции а сакаш само една специфична да изолираш тогаш под Activity -> Transactions ставаш филтри кои ќе ти ја излистаат само таа трансакција и кликаш на тоа PDF икончето горе десно.
Ако зимаш од Wise тогаш има одма експорт во PDF на поединечните трансакции.
мртов ладен шефот ми вика - па ако ставаш од странство ќе треба да плаќаш данок :) И кога му реков дека јас и онака плаќам данок беше као WTF.
Јас имав слична ситуација кога зимав пари преку Xoom. Aли ај тамо едно дете работеше, ама во банка така да ти каже...:LOL:
Мислењето е автоматски споено:

Еве неколку скриншотови од НЛБклик апликацијата, во делот кај што има за избирање кодови за плаќања ( при користење на пп30 или пп50).Погледнете го атачментот 112076Погледнете го атачментот 112077Погледнете го атачментот 112078

Испратено од телефоно.
Мислам дека кодовите кога распределуваш прилив од странство се различни, овие се за кога плаќаш со уплатница.

dimitar92

Intern
11 август 2012
30
27
Еве да се надоврзам од горенаведеното. Денес кога бев во експозитурата да потпишувам за налог исто и прашав за под кој код се пријавуваат средства кои што се примени од странство (фриленсинг или слични интернет услуги) и ми кажаа дека и 2те шифри (250 и 619) се точни, така да било која да се одбере е во ред, може да му се најди на некој оваа информација

dblazeski96

Intern
25 февруари 2022
9
5
Имам едно прашање во врска со распределбата на девизни средства, да сподели некој искуство?

Повлеков USD од Payoneer на девизна на НЛБ, па преку мКлик апликацијата ги распределив со код 250 и им го пратив договорот со клиентот.
Прочитав погоре дека нема да бидат available за брзо за користење, па чисто ме интересира, колку време трае тој процес на одобрување/разгледување

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Имам едно прашање во врска со распределбата на девизни средства, да сподели некој искуство?

Повлеков USD од Payoneer на девизна на НЛБ, па преку мКлик апликацијата ги распределив со код 250 и им го пратив договорот со клиентот.
Прочитав погоре дека нема да бидат available за брзо за користење, па чисто ме интересира, колку време трае тој процес на одобрување/разгледување
Не повеќе од еден ден, најчесто истиот ден, барем кај мене.

dblazeski96

Intern
25 февруари 2022
9
5
Не повеќе од еден ден, најчесто истиот ден, барем кај мене.
Јас вчера тоа го средив, па уште чекам :cry:
Во информации на распределбата на мКлик вика дека е во статус: 2 (Внесен во банка)

Прв пат повлекувам од Payoneer, па во еден guide прочитав дека ако прв пат примаш средства од одреден праќач (во случајов кај мене Payoneer), треба да одиш во банка и да потврдиш дека ги прифаќаш средствата од тој праќач, а за идни трансакции од истиот праќач нема да треба да го правиш ова.
Ама прво би требало да добиеш известување од банката, јас немам добиено никакво известување.

Само сакам да потврдам дали и некој од вас требаше да оди во банка првиот пат за да потврди дека ги прифаќа средствата?

ПС: Ова го guide-от можеби на некој ќе му се најде
How to Work as an Independent Contractor in Macedonia | Adeva

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас вчера тоа го средив, па уште чекам :cry:
Во информации на распределбата на мКлик вика дека е во статус: 2 (Внесен во банка)

Прв пат повлекувам од Payoneer, па во еден guide прочитав дека ако прв пат примаш средства од одреден праќач (во случајов кај мене Payoneer), треба да одиш во банка и да потврдиш дека ги прифаќаш средствата од тој праќач, а за идни трансакции од истиот праќач нема да треба да го правиш ова.
Ама прво би требало да добиеш известување од банката, јас немам добиено никакво известување.

Само сакам да потврдам дали и некој од вас требаше да оди во банка првиот пат за да потврди дека ги прифаќа средствата?

ПС: Ова го guide-от можеби на некој ќе му се најде
How to Work as an Independent Contractor in Macedonia | Adeva
Најдобро утре јави се во твојата експозитура и барај некој од девизно работење. Ќе ти помогнат и за ова и за автоматски прилив во иднина ако ги примаш од исто место - пејонир (кажи им дека очекуваш редовен прилив од исто место, на мејл ќе ти пратат еден лист да го потпишеш и вратиш скениран)

bugggg

Gaining Experience
21 јуни 2017
64
55
па чисто ме интересира, колку време трае тој процес на одобрување/разгледување
може да биде 1 ден но може и 10, јас скоро имав катастрофално искуство и требаше 3 пати да им се јавувам за да завршат работа...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.398
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
@dblazeski96 Повеќе пати сум повлекол, еднаш ми се деси на заглават и кога се јавив ми рекоа дека имало грешка во системот, да одам во девизно лично и ќе средат. Инаку обично истиот или наредниот ден се распределуваат. A за првиот пат не ми текнува како беше, дали морав да одам или не. Јави се одма ќе ти кажат што како.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.096
Мислења
955.362
Членови
34.503
Огласи
2.307
Најнов член