marv
poweruser
- 5 октомври 2007
- 5.788
- 5.507
Не зимаат плус пари за таа "функционалност""функционалност" за да земаат плус пари
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Не зимаат плус пари за таа "функционалност""функционалност" за да земаат плус пари
Нешто што беше осудено на пропаст и што до денес вака или онака ќе беше купено/превземено од Виза/Мастер.Еднаш многу одамна, имаше проект, национална платежна картичка. Парите легнуваат на сметка на државата, наместо на банките. Со таа картичка се пазари низ државата. Потреба од виза/мастеркард - нула за пазарење во Македонија. Преглед на тоа кој каде и што купува останува во Македонија и никој од надвор нема пристап на тие информации.
Сега размислете кој и зошто ја сруши таа работа.
Рекетарската агенција фокус не е веродостоен извор на информации. Требаше да биде врзано со банкарскиот сектор, но како државна а не приватна играчка.Нешто што беше осудено на пропаст и што до денес вака или онака ќе беше купено/превземено од Виза/Мастер.
Инаку НПК требаше да биде на банките, а на државата само привремено на почеток. И после се десија тешки крадења и слични балкански шеми и така...
Кој сака да чита еве на https://fokus.mk/minaa-10-godini-od-somnitelnata-privatizatsija-na-npk-na-gruevski/
Кој ти е дилеро?Што знаете вие господа од старост и годиште од 1940 година кој бара внучко што е тоа пин код и дај покажи ми како се пушта ова со замарања.Не ви било срам. МОЈА БАНКА Е ФУНКИОНАЛНОСТ ОД ВРХУНСКИ ПРИОРИТЕТ У 2025 ГОДИНА ЛЕТО ГОСПОДОВО. МА ТОА Е НАЈНОВ КРИК НА ТУТУНСКА БАНКА. МА ШО Е ТОА 20 ДЕНАРИ ЗА ВАС . ЏУНГА ЛУНГА МАСТИЧЕ ЕДНО![]()
Чинам, беСплатно е тоа, ама се друго, не е."функционалност" за да земаат плус пари
Искрено, мислев дека има тро поќе функционалности и значење.Ништо важно. Ги чуваат известувањата што ги праќаат по месец како пдф/слика.
Аааа, извини што не ти се допаѓа изворот, да не треба линк до законот за НПК да видиш законски како е планирано и дефинирано. Вистината нажалост е таа независно дали е од Фокус или било кој друг извор. Не мора да ги прифатиш редакциските/новинарските коментари, ама историјата, фактографијата и тајмлајнот за НПК е тој, јбг.Рекетарската агенција фокус не е веродостоен извор на информации. Требаше да биде врзано со банкарскиот сектор, но како државна а не приватна играчка.
Тогаш може банките да наплаќаат за услуги бидејќи не сум обврзан да бидам кај нив. Нека вратат исплаќање плати и услуги во ќеш, да немам потреба од банкарска услуга, па нека ставаат маржи/тарифи. Вака, штом морам да имам електронска сметка на која ќе стигнува плата/исплата, тоа мора да е бесплатно.
Нема допаѓал или не. фокус беше класичен пропаганден медиум. 90% од тоа што го пишале е лага. единствената вистина во сторијата е дека имало НПК.Аааа, извини што не ти се допаѓа изворот, да не треба линк до законот за НПК да видиш законски како е планирано и дефинирано. Вистината нажалост е таа независно дали е од Фокус или било кој друг извор. Не мора да ги прифатиш редакциските/новинарските коментари, ама историјата, фактографијата и тајмлајнот за НПК е тој, јбг.
А што се однесува до бесплатноста на услугите на банките и тоа имаш. Информирај се за Платежната сметка со основни функции. Можеш да имаш само една, кај една банка и толку. Без никакви напредни можности и поволности. Ама е бесплатна.
пу пу, ова треба да е месечноПогледнете го атачментот 149701
Дали ова значи дека ќе земаат по 20 денари за секое вклучување на мклик?
Да, и мене ми падна в очи.Погледнете го атачментот 149701
Абе, не треба ни толку!пу пу, ова треба да е месечно
Обавезно.Значи од Понеделник да си ја затворам сметката на нлб. Секако така стои, барем да не маваат провизии.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Потполно се сложувам.Да почнеш да наплаќаш нешто што било бесплатно не е убава работа. Никад на банкомат не сум проверувал сметка ниту пак сум барал извештај после некоја трансакција затоа што тоа можам да го видам на апликацијата на која основна функција и е тоа, да си ја провериш сметката и трансакциите. Е-банкарство, ме-банкарство ок, нека наплаќаат, ама основни функции ко проверка на состојба е како да кажам...
Па, дилемата ни беше (или барем мене ми е), дали тие 20 денари се дополнителни, плус на тие што ги плаќам месечно за да имам е-банкинг пакет?Секако плаќам 70 денари за Стандард пакет така да не ми мења ништо, ама стварно е педерски потег![]()
20 ден за проверка на сметка, 30-40 ден месечно за одржување сметка...се собира малце по малцеПа, дилемата ни беше (или барем мене ми е), дали тие 20 денари се дополнителни, плус на тие што ги плаќам месечно за да имам е-банкинг пакет?
Доколку со плаќањето на пакетот, не се плаќаат тие 20 денари за мклик, то е подруго...
Ама во тој случај мклик лајт значи нема да е бесплатен.
Ок, не се многу пари, ама ова банкиве многу измислици за наплаќање протнаа на мала врата, а не дека кузнај што сне добиле за сите тие наплаќања....
Не, бев денес во експозитура по друга работа и прашав за ова, ми рекоа дека иако е малку глупо напишано (многу ги прашале), тоа било за оној пакетот што досега беше бесплатен. Ако ме излажале или они не знаеле и јас ве лажам.Погледнете го атачментот 149701
Добро отвори на други медиуми имаш колку сакаш или прочитај го законот, фактите се факти, дека од сам почеток НПК требаше да почне и после банките да влезат како акционери. Ама не се фатија за јадица, а многу пари во меѓувреме се испраа и потрошија. Останаа и 50 души на улица од бивши ЗПП, НПК ја купија Балканска и Македонска Банка, едната е денешна Уни другата ја рикнаа намерно одамна од една партија за да скријат дубарите.Нема допаѓал или не. фокус беше класичен пропаганден медиум. 90% од тоа што го пишале е лага. единствената вистина во сторијата е дека имало НПК.
Дај принтскрин од тоа каде е тоа наведено како бесплатно.
Ако не ја работиш немаш ни провизии и трошоци.Значи од Понеделник да си ја затворам сметката на нлб. Секако така стои, барем да не маваат провизии.
Sent from my iPhone using Tapatalk
За Лајт пакетот било, барем така ми рекоа во експозитура. Инаку нели би било многу глупо, било што друго...Па, дилемата ни беше (или барем мене ми е), дали тие 20 денари се дополнителни, плус на тие што ги плаќам месечно за да имам е-банкинг пакет?
Доколку со плаќањето на пакетот, не се плаќаат тие 20 денари за мклик, то е подруго...
Ама во тој случај мклик лајт значи нема да е бесплатен.
Ок, не се многу пари, ама ова банкиве многу измислици за наплаќање протнаа на мала врата, а не дека кузнај што сне добиле за сите тие наплаќања....
Обавезно.
Ако не ја користиш за ништо, а имаш друга покорисна, нема потреба да ти наплаќаат.
Иако, додуша, имаше ставка дека ако ти се трансакциите под 100 денари месечно, 0 (нула) денари е?
А можда сум грешка.
Не, бев денес во експозитура по друга работа и прашав за ова, ми рекоа дека иако е малку глупо напишано (многу ги прашале), тоа било за оној пакетот што досега беше бесплатен. Ако ме излажале или они не знаеле и јас ве лажам.
Добро отвори на други медиуми имаш колку сакаш или прочитај го законот, фактите се факти, дека од сам почеток НПК требаше да почне и после банките да влезат како акционери. Ама не се фатија за јадица, а многу пари во меѓувреме се испраа и потрошија. Останаа и 50 души на улица од бивши ЗПП, НПК ја купија Балканска и Македонска Банка, едната е денешна Уни другата ја рикнаа намерно одамна од една партија за да скријат дубарите.
А за бесплатното оди на НБРМ или на која сакаш банка и прочитај си за основна платеѓна сметка. Не мора се да ти сервирам. Ако ептен не се снајдеш пиши, ќе се потрудам да ти сервирам.
Ако не ја работиш немаш ни провизии и трошоци.
За Лајт пакетот било, барем така ми рекоа во експозитура. Инаку нели би било многу глупо, било што друго...
Башка мислам дека за проверка на состојба на банкомат наплаќаат во Шпаркасе. И прв пат да проверуваш во месецот.Мислам дека НЛБ има најмали надоместоци за нивните услуги. Еве сега проверив на Шпаркасе и во 2024та сум платил 2656 денари, а во 2023 сум платил 1106 денари. Што и не е така мала сума. Нешто над 200 денари за М+Е пакет, Месечна провизија за дебитна картичка, за сметка.
И башка ми кажаа дека ме следува 2-3 пати без провизија да вадиш пари од друга банка на банкомат (пошто немаат секаде подружница/банкомат) во месецот, но лажат и за тоа, само ми земаа 300 денари за тест.Башка мислам дека за проверка на состојба на банкомат наплаќаат во Шпаркасе. И прв пат да проверуваш во месецот.
Ова мислам им беше во тој еден пакет за млади, го работи ќерка ми. Еве го најдов Vibe ON им се викало. Vibe On картичка со Vibe On пакет . Финтата е што по 24 години автоматски ти се префрла во стандарден пакет и гарант затоа те рокнале со провизија.И башка ми кажаа дека ме следува 2-3 пати без провизија да вадиш пари од друга банка на банкомат (пошто немаат секаде подружница/банкомат) во месецот, но лажат и за тоа, само ми земаа 300 денари за тест.
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Black, 910-007357
9.950,00 ден
RADIO EXTRALINK SOLAR w/hand crank/dynamo, powerbank & SOS flashlight
4.000,00 ден
GAMING DESK NITRO CONCEPTS D16M, CARBON BLACK, GABU-209
33.990,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM KEYS, Black, KB-MCH-05
480,00 ден
MB 1700 H610M-HVS/M.2 R2.0 ASROCK, 2xDDR4 3200MHz, M.2, VGA,HDMI, PCIex16 4.0, 1xPCIex1, 4xSATAIII, 2xUSB3.2Gen1, Gigabit LAN, H610M-HVS
3.840,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, Black, KBS-WMS-01
900,00 ден