Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Нарачки од Computer Universe

joBs0

hello world
13 септември 2019
108
171
не ти ја губат.
Нарачав 3080ти FTW3 за 1480 евра, платена преку пејпал, пристигна за 10 дена на царина, си најдов шпедиција, тие ми ја истераа цела постапка и платив околу 8500 денари за тоа. Малце повеќе замарање и компликации, но сигурно е дека ќе ти пристигне тука.

На ЦУ, гледај само модели што се на залиха веднаш, инаку ќе ти ги држат парите со месеци, додека добијат залиха на картички

Пред 3-4 дена ја имаа на лагер одма 3090 но не бев сигурен дали да ја нарачам да не ми заглави некаде, инаку фала за инфото, ќе ги начекам пак некој ден кога ќе донесат залиха за да нарачам.

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
379
Не сум нарачувал до сеа од computeruniverse, но сакам да нарачам Samsung 980 PRO 1TB или 2TB (150 i 310 евра плус shipping и payment соодветно).
Каква е процедурата и давачките кога ќе стигнат тука одприлика?
Фала многу и се извинувам за прашување нешто што можеби е прашано.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Не сум нарачувал до сеа од computeruniverse, но сакам да нарачам Samsung 980 PRO 1TB или 2TB (150 i 310 евра плус shipping и payment соодветно).
Слична е цената и ги има на залиха и од македонските продавниците истите продукти.

joBs0

hello world
13 септември 2019
108
171
Слична е цената и ги има на залиха и од македонските продавниците истите продукти.

Мене ме фати малце поефтино мониторот од computersuniverse, но тогаш не беше на залиха моделов за кој бев заинтересиран.

Имаш право за продукти кои се тука на залиха не треба да се замарате со coputersuniverse, кога тука некаде се со цените+давачките.

Vlad944

lurker
3 март 2015
783
1.754
Прочитав неколку страни наназад но ненајдов ништо во врска со плаќање преку мастер кард кредитни картички.
Дали некој има плаќано со кредитна и дали има некои дополнителни трошоци доколку со таква картица се плати ?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Прочитав неколку страни наназад но ненајдов ништо во врска со плаќање преку мастер кард кредитни картички.
Дали некој има плаќано со кредитна и дали има некои дополнителни трошоци доколку со таква картица се плати ?
Има ситна провизија при плаќање со картичка, независно дали мастер или виза, кредитна или дебитна. Не знам како ја пресметуваат, но обично се движи меѓу 1 и 2 проценти од вкупната сумата (нарачка и поштарина).

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Ради некоја причина, не може да се плати со кредитна картичка од македонија, пробано со ВИСА и МАСТЕРКАРД. Но затоа преку пејпал врзана истата картичка може да се плати.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ради некоја причина, не може да се плати со кредитна картичка од македонија, пробано со ВИСА и МАСТЕРКАРД. Но затоа преку пејпал врзана истата картичка може да се плати.
Можеби нешто смениле сега инаку јас пред неколку месеци имам купено со виза од стопанска без проблем ја прифати. Мада мислам дека со пејпал е подобро и по безбедно.

joBs0

hello world
13 септември 2019
108
171
Ако можам да одберам да платам со пејпал или картичка, секад ја искористувам приликава да платам со пејпал, сигурно дека е побезбедно. Ако нешто тргне наопаку секад имате можност да отворите кејс и да побарате рефунд.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361

Имам јас на лагер од Samsung 2TB 980pro и нови неотворени Seagate Firecuda 2TB: FireCuda Solid-State-Drive (SSD) | Seagate Deutschland

Со локална гаранција, ни да чекаш, ни шпедиција....

Последна промена:

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.649
Сакам да порачам Power Bank од Computeruniverse, поточно овој. Дали би имал проблеми нешто со delivery? слушнав дека нешто не сакале да праќаат батерии по авион..

Или препорачајте нешто локално, треба да биде барем 65W за да можам лаптопот да го полнам преку thunderbolt.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.797
33.932
roka.mk
Нема да ти стигне, ќе го заглави германска царина, а парите ќе ти ги рефундираат.
Сакам да порачам Power Bank од Computeruniverse, поточно овој. Дали би имал проблеми нешто со delivery? слушнав дека нешто не сакале да праќаат батерии по авион..

Или препорачајте нешто локално, треба да биде барем 65W за да можам лаптопот да го полнам преку thunderbolt.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Читав низ темава за нарачки, затоа што прв пат ќе ми е нешто поскапо да земам онлајн со плаќање даноци и чуда.

Ќе купувам Процесор, Рам, ССД, Матична, Водено ладење за процесорот.
Некаде читам дека 18% е ддв а некаде 5 на наведените делови.
Го имам ексел фајлот, но толку ме боди во очи и неможам да ги пронајдам производите што ги барам освен ладењето дека е 5%(ако не се лажам)
Сума сумарум нарачката со ДХЛ е 750 евра, а некој фин би сакал да образложи што да очекувам од давачки и по која формула тоа иде.

ПС. Ако сеуште постои реферал, кој сака нека ми пиши приватна порака да го вметнам.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Читав низ темава за нарачки, затоа што прв пат ќе ми е нешто поскапо да земам онлајн со плаќање даноци и чуда.

Го имам ексел фајлот, но толку ме боди во очи и неможам да ги пронајдам производите што ги барам освен ладењето дека е 5%(ако не се лажам)
Сума сумарум нарачката со ДХЛ е 750 евра, а некој фин би сакал да образложи што да очекувам од давачки и по која формула тоа иде.

ПС. Ако сеуште постои реферал, кој сака нека ми пиши приватна порака да го вметнам.

Не сум го користел некое време, ако има некој поапдејтиран да корегира.

Колку што знам DHL Express наплатуваат 1000 денари лежарина + околу 600 денари нивна услуга, плус доколку имаш и нешто шипинг на оваа сума и премине 800 евра ти треба шпедитер, последен пат шпедитерските услуги ме чинеле 2400 денари, т.е. посекако земи ги шпедитерските услуги во резервна пресметка, бидејќи со ДХЛ сум имал искуства и за помала сума да помине преку шпедитер.

Царинските давачки се следните:

CPU = 5%
RAM = 5%
Motherboard = 5%
Cooling = 5% или 18% (5% се фановите што одат со процесор, 18 % се фановите за куќиште, не знам за водено ладење, можно да е 18%)
SSD = 5% (? едно време наплатуваа и 18%)

Вкупно би те чинело
750 евра + ~50 евра царина + ~26 евра ДХЛ + 40 евра шпедитер = 866 евра

Сметај на погорната цена +- некое евро/денар

Сето погорно важи доколку пратката пристигне по DHL Express, доколку пристигне по DHL Post (регуларната германска пошта) во нашата пошта ќе ги имаш само следните трошоци

Вкупно би те чинело
750 евра + ~50 евра царина (или колку ги изгуглаат компонентите на царина) = 800 евра

Последна промена:

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

За пратки над 800 евра со се шипинг ќе ти треба плус шпедиција. Под 800 евра пристигнуваат со DHL Post (Deutche Post) сигурно, а над 800 не знам но веројатно пак исто, накрај ќе го земаш од пошта и трае 2-3 недели. Со DHL Express нема опција на нивниот сајт така да, 99.9% на сите пратки е со DHL Post.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361

Не ти се исплати повеќе локално да ги купиш или ги нема кај нас?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Не ти се исплати повеќе локално да ги купиш или ги нема кај нас?
Искрено не, процесорот е 10 илјади поскап овде, матичната 3-4к поскапа
Воденото ладење поскапо...

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Искрено не, процесорот е 10 илјади поскап овде, матичната 3-4к поскапа
Воденото ладење поскапо...
Пиши што ќе порачуваш од делови, може се најде нешто, ете го колегата горе си купи ССД без чекање, за пониска цена...

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
За пратки над 800 евра со се шипинг ќе ти треба плус шпедиција. Под 800 евра пристигнуваат со DHL Post (Deutche Post) сигурно, а над 800 не знам но веројатно пак исто, накрај ќе го земаш од пошта и трае 2-3 недели. Со DHL Express нема опција на нивниот сајт така да, 99.9% на сите пратки е со DHL Post.

Зарем не беше над 1000 евра? Го смениле или јас погрешно сум бил информиран?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Пиши што ќе порачуваш од делови, може се најде нешто, ете го колегата горе си купи ССД без чекање, за пониска цена...
Ќе ги купувам производите што се на сликите, а 2ра тура ќе биде бело напојување и 5900х рајзен.

Од нексио ќе земам Lian Li belo kukjiste 011DW midi tower.

Кејф ми е бел билд иако белите матични ми се вон буџет а има стрикс А серија али полош VRM.

За кулери чичко али нуди топ кулерчиња со аура sync па кога ќе го склопам до нова година ќе поставам слики. Screenshot_2021-10-17-20-42-23-001_com.android.chrome.jpg Screenshot_2021-10-17-20-42-33-184_com.android.chrome.jpg

I

itstheigyg

Гостин
Колку време од прилика стигаат од Германија нарачкиве?
И дали кога ќе стигнат треба да се испраќа по мејл информации до царина за нарачката или имаат фактура од computeruniverse и сами рачунаат?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно