Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мислење за тотал тв интернет

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
ме зезаш така ? :D признај дека не си сериозен :D
да не одам многу оффтопик друже @Pane24 земај си SWADSL пошо тамо немаме покриеност а нетот ке ти биде еднаков како на тој што си го имал од Т-Mobile.
Не бе и мене не ми е јасно што толку е опремата на сан вајарлес. Вајарлесот работи на начин што фрла податоци насекаде низ воздухот нагоре надоле, странично, е па сеа ти со рутрер гони ги и колку фатиш од нив толку. Има некој друг начин на конектирање на вајфај? Некоја директна воздушна линија да пука опремата на сан вајарлер директно во рутерот или некој правилен проток на движење како низ кабел ама да е преку вај фај?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Не бе и мене не ми е јасно што толку е опремата на сан вајарлес. Вајарлесот работи на начин што фрла податоци насекаде низ воздухот нагоре надоле, странично, е па сеа ти со рутрер гони ги и колку фатиш од нив толку. Има некој друг начин на конектирање на вајфај? Некоја директна воздушна линија да пука опремата на сан вајарлер директно во рутерот или некој правилен проток на движење како низ кабел ама да е преку вај фај?
друже значи базните ни се на кров и тамо си има сектор антени и тие си зрачат на 5ghz (се бара претходно чисти канали ) и коа одиш кај корисник поставуваш SXT (ако знаеш што е тоа океј ако не ке ти пратам слика) и се конектираш на базната станица (sxt исто го ставаш на кров кај корисникот) и од него пушташ лан кабел до корисникот и после он дали ке користи дома рутер или не тоа е негова работа.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Тоа е обичен access point. Можеби квалитетен, можеби скап, ама на крајот е access point. Тој не смее да зрачи со повеќе од 200 mw/1W eirp (моќност на предавателот +добивка на антенскиот систем) на 5GHz.
Ако зрачи повеќе од тоа, покрај тоа што крши закон, го загадува спектарот за сите што сакаат да го користат, ако е во тие рамки по ништо не е различен од другите. Микротик е производител на одлични уреди, ама не прават магии, не можат да скршат закони на физика... за жал...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Тоа е обичен access point. Можеби квалитетен, можеби скап, ама на крајот е access point. Тој не смее да зрачи со повеќе од 200 mw/1W eirp (моќност на предавателот +добивка на антенскиот систем) на 5GHz.
Ако зрачи повеќе од тоа, покрај тоа што крши закон, го загадува спектарот за сите што сакаат да го користат, ако е во тие рамки по ништо не е различен од другите. Микротик е производител на одлични уреди, ама не прават магии, не можат да скршат закони на физика... за жал...
разлистај низ форумов (оставив screen shot на една тема) ке видиш дека не си во право :) , имав направено bandwidth test од моето SXT до базната станица и вадев некој добри 50 - 55mbps .

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
разлистај низ форумов (оставив screen shot на една тема) ке видиш дека не си во право :) , имав направено bandwidth test од моето SXT до базната станица и вадев некој добри 50 - 55mbps .
Верувам дека е така и воопшто немам намера да се конфронтирам, муабетот ми е дека мора да зрачиш со многу поголема снага од дозволената, единствено така можеш да се дигнеш над интерференцијата од околина. Насочени антени помагаат, секако, ама не прават чуда... еве, ако не е тајна, со која снага зрачат базните станици на sun и колку dB gain имаат секторските антени?
Уште повеќе викаш бараш чист канал... ќе го најдеш денес, супер чист, само ти на него... ама следната недела комшо ќе си купи нов рутер и баш тој канал ќе му се бендиса. Веќе не е чист каналот, тоа ми е муабетот...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
нормално дека се зрачи со дозволена јачина иначе ке ни дојдат чичковците со белото комбе и големата антена на нив и ке не СЕЧАТ :D
На секоја BS се користат различни секроти но претежно се 19dBi а за чисти канали ДА во право си но секако се работи за фирма со повеке вработени и има луге кој што ги пеглаат базните за сервисот да е подобар.
Претходно се натегавме и во друга тема па ке те потсетам
http://forum.it.com.mk/threads/wifi-ap-Рутер-ИШТЕ-за-фрикови.46637/page-2#post-628175
:) сличен ни беше муабетот.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
нормално дека се зрачи со дозволена јачина иначе ке ни дојдат чичковците со белото комбе и големата антена на нив и ке не СЕЧАТ :D
На секоја BS се користат различни секроти но претежно се 19dBi а за чисти канали ДА во право си но секако се работи за фирма со повеке вработени и има луге кој што ги пеглаат базните за сервисот да е подобар.
Претходно се натегавме и во друга тема па ке те потсетам
http://forum.it.com.mk/threads/wifi-ap-Рутер-ИШТЕ-за-фрикови.46637/page-2#post-628175
:) сличен ни беше муабетот.
Така де, ич не е различен муабетот ☺.. На исто се сведува... Со 19dBi антена, за да задоволиш пропис треба да имаш снага на микротикот 11dBm или по наше <15mW. Чисто сумњам дека е толку.

Последна промена:

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Башка, среќа ваша што тие со комбето и со бичкијата немаат појма од животот, инаку немаше ни оннет wadsl да има, ни ништо... нејсе, ја затупевме темава ни крива ни должна, доста и беше :)

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
А исти такви чичковци со комбе не постојат во светов , по други држави ? значи сите тие луге што ја работат таа работа си немаат појма од животот штом дозволиле по светов да постојат Wireless оператори :) ..... ма дај те молам.
Се одјавувам и @Pane24 извини за муабетиве што се оффтопик.

Последна промена:

stefan

lurker
13 април 2007
718
556
Прилеп
netops.network
stefan's setup  
Processor & Cooler
i5-1235U
Storage
1TB NVme
RAM
16 GB DDR4-3200
Case
ThinkPad T14 Gen 3
Keyboard
Logitech K470
Monitor
Dell P2425H
OS
Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
Тотал ТВ, нуди интернет исклучиво преку телефонска линија, а каде што нема достапност се користи мрежата на sun wifi (доколку областа е покриена со sun сигналот).

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Мислам дека ќе мора да се подмири долгот за користење на телефонската линија. Иако тотал тв не се Т-хоум.

S

Sukhoi

Гостин
@Pane24 Сега што интернет користиш?
Инаку прашање до сите, како има интернет по селата не ми е јасно баш. Знам некаде е можно е 3макс пакети, се е исто како во град. Зарем до секое место се влечат оптички кабли, па потоа во обични(телефонски)? Знае некој да објасни убаво?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Мислам дека ќе мора да се подмири долгот за користење на телефонската линија. Иако тотал тв не се Т-хоум.
pa toa i mi bese namerata na ovaa telefonska linija ima nepodmiren dolg i iam prasano vo one za net preku linijava mi rekoja deka ne smee da ima zaostanati dolgovi a total tv toa kako go ima reseno ne znam .
@Pane24 Сега што интернет користиш?
Инаку прашање до сите, како има интернет по селата не ми е јасно баш. Знам некаде е можно е 3макс пакети, се е исто како во град. Зарем до секое место се влечат оптички кабли, па потоа во обични(телефонски)? Знае некој да објасни убаво?
jas koristam mobilen edge internet i na mob i na pc . I ne me prasuvajte kakvi maki trpam i koi privilegii mi se uskrateni.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Pane24 во текот на утрешниот ден ке се распрашам околу тоа дали ке има проблем што имаш долг на телефонската линија или не па ке ти пишам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825
pa toa i mi bese namerata na ovaa telefonska linija ima nepodmiren dolg i iam prasano vo one za net preku linijava mi rekoja deka ne smee da ima zaostanati dolgovi a total tv toa kako go ima reseno ne znam .

jas koristam mobilen edge internet i na mob i na pc . I ne me prasuvajte kakvi maki trpam i koi privilegii mi se uskrateni.
Адвокат само. Не може следниот корисник да одговара за претходниот. На пр. извести ги дека е починат и да ја исклучат линијата а ти побарај нова. И АДВОКАТ

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Адвокат само. Не може следниот корисник да одговара за претходниот. На пр. извести ги дека е починат и да ја исклучат линијата а ти побарај нова. И АДВОКАТ
inijata odamna ne e vo upotreba skoro 12 godini . A i go zaboraviv telefonskiot broj na nejze :(

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Абе 90% сум сигурен дека ке може ама ај да не е од памет , ке разговарам утре со одговорниве во SunWireless па ке ти пренесам.

Pyropwnage

hello world
28 август 2012
205
50
Штип
По руралните средини се користи тотал како телевизија. тоа дека ќе биде секаде 10mbps нема шанси, некој села имаат оптика пред 15год. оптика кој не е во фукнција нити ќе бидат. Друга работа неможе да најават они такви брзини кога рентаат мрежи од други оператори.
Тотал тв куќа (повеќе од еден ресивер) кога секој ресивер е поврзан до рутер t-home / one брзината паѓа па дури "влегува во -"
Секоја несериозна компанија која работи со дилери (дилери приватни монтери за секој град) се знае колку е саатот. Опрема чекање со месеци, секој сервис се наплаќа + нешто за опремата + кабел + пат, срамота....кинење канали
-прочитана книга да се разбереме. како што разбрав основен пакет на тв.400ден + нет = 1200ден..а брзини општо катастрофални ако додате 2 ресивер + интернет.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ако имаш опција од вифи и кабел секогаш кабелот е приоритет, не постои бежичен интернет за широка потрошња кој може да се споредува со кабел. Дури и најскапата профи опрема има проблеми при врнежи и магла.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
За заостанат долг на сметките доколку нема тужба застаруваат, дали е 2 години или 5 треба да провериш.

Така да доколку долгот е од пред 12 години, а уште нема тужба они може само да тврдат дека треба да го платиш и со тоа да те заплашуваат бидејќи немаат право да те тужат па се надеваат дека некако ќе ги извлечат парите.

kirev

senior
31 мај 2010
9.144
7.825
За заостанат долг на сметките доколку нема тужба застаруваат, дали е 2 години или 5 треба да провериш.

Така да доколку долгот е од пред 12 години, а уште нема тужба они може само да тврдат дека треба да го платиш и со тоа да те заплашуваат бидејќи немаат право да те тужат па се надеваат дека некако ќе ги извлечат парите.
Најверојатно имаат тужба/пресуда, ама против починатиот дедо. И ќе можат да наплатат од неговата оставина, во нова постапка... Ама немаат законска основа да го држат кабелот.
А ако немаат пресуда, онда можат да се сликаат. И НЕ заработуваат ништо на тој кабел...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
По руралните средини се користи тотал како телевизија. тоа дека ќе биде секаде 10mbps нема шанси, некој села имаат оптика пред 15год. оптика кој не е во фукнција нити ќе бидат. Друга работа неможе да најават они такви брзини кога рентаат мрежи од други оператори.
Тотал тв куќа (повеќе од еден ресивер) кога секој ресивер е поврзан до рутер t-home / one брзината паѓа па дури "влегува во -"
Секоја несериозна компанија која работи со дилери (дилери приватни монтери за секој град) се знае колку е саатот. Опрема чекање со месеци, секој сервис се наплаќа + нешто за опремата + кабел + пат, срамота....кинење канали
-прочитана книга да се разбереме. како што разбрав основен пакет на тв.400ден + нет = 1200ден..а брзини општо катастрофални ако додате 2 ресивер + интернет.
друже што има врска ресиверите на тотал тв со опремата на SunWireless ? Или си направи замисла како на Т - Хоум ? не е така... посебен е интернетот и телевизијата

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Најверојатно имаат тужба/пресуда, ама против починатиот дедо. И ќе можат да наплатат од неговата оставина, во нова постапка... Ама немаат законска основа да го држат кабелот.
А ако немаат пресуда, онда можат да се сликаат. И НЕ заработуваат ништо на тој кабел...

Кој го знае у која процедура се, ќе треба да си провери.

Инаку пред 15-20 години нас ни простија голем долг, тоа беше времето кога системот го префрлаа од аналоген во дигитален, буквално преку ноќ мистериозно исчезна евиденцијата и на наше име долгот не постоеше пред дигиталното. Убаво се сеќавам долг од 1000 марки на крај платив некоја сума од 5000 сосе судски трошоци и тоа беше акумулирано само за година дена претплата во новиот дигитален систем што не сум ја плаќал ништо повеќе.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно