Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.934
2.523
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Па сигурно пошто не е за европски пазар, ќе има некои азиски bloatware, и/или ако е од Кина нема да има ништо од Google, нит Play Store, нит YouTube.
Прати некои фотки од предна и задна камера, Ultra Wide, итн...
На што се должи овој коментар? За кој софтвер се овие претпоставки за тој на к20 про? Ако не знаеш прашај ;)
Имам фотки но ќе ги пратам вечер.

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.934
2.523
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
И мене ме интересира како се држи со Mi9?

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација
Немам Mi9 па да споредам но од спецификации се некако чудни еден вс друг пример: К20 има подобар екран без ноч, Ми9 од друга страна има подобри камери (барем по спецификации), К20 има хедфон џек а ми9 нема, К20 има ФМ радио а ми9 нема, ми9 има инфраред додека К20 нема, к20 има далеку поголема батерија 4000 вс 3300 но е за 20 грама потежок, ми9 има подобра заштита на екранот ... вака гледајќи по спецификации К20 про изгледа како подобар дил но пак немам ми9 и ова се што можам да кажам околу тоа.

Околу софтверот јас го добив со глобал бета кој ги имаше стандардните гугл апликации и толку.

Compare Xiaomi Redmi K20 Pro vs. Xiaomi Mi 9 - GSMArena.com

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Немам Mi9 па да споредам но од спецификации се некако чудни еден вс друг пример: К20 има подобар екран без ноч, Ми9 од друга страна има подобри камери (барем по спецификации), К20 има хедфон џек а ми9 нема, К20 има ФМ радио а ми9 нема, ми9 има инфраред додека К20 нема, к20 има далеку поголема батерија 4000 вс 3300 но е за 20 грама потежок, ми9 има подобра заштита на екранот ... вака гледајќи по спецификации К20 про изгледа како подобар дил но пак немам ми9 и ова се што можам да кажам околу тоа.

Околу софтверот јас го добив со глобал бета кој ги имаше стандардните гугл апликации и толку.

Compare Xiaomi Redmi K20 Pro vs. Xiaomi Mi 9 - GSMArena.com
За камерата ме интересираше. За другото горе доле ми е јасно.

9 август 2018
1.172
477
Мислев дали софтверот е некој Азиски или EU.
Дали има bloatware, пр. кинески, и дали има/нема Google Апликации?
Пошто K20 Pro не е за европски пазар а ти го имаш.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Па сигурно пошто не е за европски пазар, ќе има некои азиски bloatware, и/или ако е од Кина нема да има ништо од Google, нит Play Store, нит YouTube.
Прати некои фотки од предна и задна камера, Ultra Wide, итн...
Вака, мое мислење: Телефонот сигурно не е наменет за глобален или европски пазар бидејќи нема бенд 20, тоа е сигурно. Телефонот е кинеска верзија, со одклучен бутлоадер, инсталиран глобален софтвер и потоа (најверојатно ) заклучен бутлоадер. А Google play store и останати Google апликации многу лесно се инсталираат на Кинеска верзија, дури и преку кинеската App store. Официјална глобална верзија од К20 про (која би се нарекувала Mi 9T Pro) сеуште не е пуштена во продажба. Толку.

И јас имам Redmi 4 pro кој не е за глобален или европски пазар, а имам глобален софтвер. Нормално телефонот има 4г бенд 3, но нема бенд 20.

Појасно од ова незнам што би било.

Коментаров не е наменет во целост за тебе, туку за тие што го носат телефонот за ,, европски " пазар, а нема бенд 20.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Мислев дали софтверот е некој Азиски или EU.
Дали има bloatware, пр. кинески, и дали има/нема Google Апликации?
Пошто K20 Pro не е за европски пазар а ти го имаш.
Па пиша човекот дека е со Global rom

Sent from my MI 5X using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.867
5.582
Значи резиме. К20 про, што го продаваат кинезиве е само со глобал бета, флешнат на диво, нема бенд 20 за европа. Наравоучение телефонот не е за как нас и ЕУ. Нема ни ЕУ ром за него, што е исто показател дека истиот не е печен за еу пазар, за разлика од МИ9Т кој си го има со сите нишани.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Значи резиме. К20 про, што го продаваат кинезиве е само со глобал бета, флешнат на диво, нема бенд 20 за европа. Наравоучение телефонот не е за как нас и ЕУ. Нема ни ЕУ ром за него, што е исто показател дека истиот не е печен за еу пазар, за разлика од МИ9Т кој си го има со сите нишани.

Има бета еу ром за К20 Pro

Sent from my MI 4W using Tapatalk

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005

Не треба резиме, општо познато е,а и самите кинези кажаа дека К серијата ќе биде за источни пазари, затоа и го вадат 9Т. Бидејќи нема повеќе да има бета дивелопер ромови, прашање е дали воопшто европскиот форум ќе вади ЕУ ромови понатака за овие (К)модели. Пример јас сум со 5Х (исклучиво за Кинески пазар) и веројатно понатака само стабилен ром ќе можам да инсталирам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.867
5.582
Не треба резиме, општо познато е,а и самите кинези кажаа дека К серијата ќе биде за источни пазари, затоа и го вадат 9Т. Бидејќи нема повеќе да има бета дивелопер ромови, прашање е дали воопшто европскиот форум ќе вади ЕУ ромови понатака за овие (К)модели. Пример јас сум со 5Х (исклучиво за Кинески пазар) и веројатно понатака само стабилен ром ќе можам да инсталирам.

Ќе си има се, најавено е. И бета и девелопер ќе си има. Едино што повлече Шаоми се бета за постари модели, отприлика со наполнета 1год од искачање. За тазе си има регуларен бета програм. Еве баш пред нелој ден имаа и "оглас" за бета за ми9т про за глобалот за Пај.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.934
2.523
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ок ај некој нека ми каже кој е импактот од не имање банд 20? Каде нема да ми работи телефонот има некој оператор кој го користи само овој банд или пример кај нас каде се користи?
Колку што прочитав јас тој банд е точно за ЕУ но се користи за голем домет и не во густо населени места, тоа е барем јас колку разбрав искрено. А телефонот моментално ми работи на банд 3 како што видовте но не знам како да проверам дали подржува 20-ка таква апликација нема!

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Ок ај некој нека ми каже кој е импактот од не имање банд 20? Каде нема да ми работи телефонот има некој оператор кој го користи само овој банд или пример кај нас каде се користи?
Колку што прочитав јас тој банд е точно за ЕУ но се користи за голем домет и не во густо населени места, тоа е барем јас колку разбрав искрено. А телефонот моментално ми работи на банд 3 како што видовте но не знам како да проверам дали подржува 20-ка таква апликација нема!
Немаш потреба од совети за бенд 20 ка, имаш супер тељ и терај си го со кеиф. Можеби и нигде да не ти притреба тој бенд.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Апликација за да провериш има, баш таа што ми прати ти скриншот, но телефонот твој нема бенд 20 (затоа и кога го прашав фрозекс дали има бенд 20 тој не ми одговори ништо) Не е многу страшно ако нема бенд 20, но подобро е да има за стабилна и побрза 4г конекција. Нашите оператори ги користат овие 2 бенда. 20 се користи за агрегација на сигналот.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Свиркај си,јас имав редми 4 про без бенд20 па си работеше ко шо треба.Како што и сам напиша во град немаш гајле можеш да осетиш дроп од 4г на 3г само ако патуваш низ мак и во некои помали места.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.867
5.582
Кај нас ќе осетиш во помалку населени места, можеби планини, неурбанизирани средини. Мнооогу ретко ми префрлило на 3Г во МК. Во странство почесто, исто претежно на автопат, или на поненаселени места, каде 4Г се фура на бенд20 (800МХЗ) ради домет. Еве моментално турција по приморскиве места само на 3Г се закачувам, додека Редми 5 Плус со бенд 20, без проблем на 4Г.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10

Xiaomi Redmi K20 Pro: Price, specs and best deals

тука пишува скролни кај конективити, + за други држави

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.417
1.648
Кај нас ќе осетиш во помалку населени места, можеби планини, неурбанизирани средини. Мнооогу ретко ми префрлило на 3Г во МК. Во странство почесто, исто претежно на автопат, или на поненаселени места, каде 4Г се фура на бенд20 (800МХЗ) ради домет. Еве моментално турција по приморскиве места само на 3Г се закачувам, додека Редми 5 Плус со бенд 20, без проблем на 4Г.

Егзактли ко што сам кажа.
Тогаш зошто толку паника креваш и наровоучениа даваш, кога ете, и сам си одговори што е „проблемот“ околу фамозниот бенд20 ?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.867
5.582
Егзактли ко што сам кажа.
Тогаш зошто толку паника креваш и наровоучениа даваш, кога ете, и сам си одговори што е „проблемот“ околу фамозниот бенд20 ?
Пошто за некого тоа е многу битно. ЕУ или Глобал модел, си се знае што треба да има. На пример имам другар на крај на Ѓорче, пред сарај, и само на бенд20 има 4Г. Друго што знам што начукал некој кинез у од него "глобалниот" ром. Значи не е само до фамозниот бенд 20. А и да е сакам да го има бидејки сум во Европа каде се користи, и нејкам да ме боли глава кога ќе ми треба.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Друго што знам што начукал некој кинез у од него "глобалниот" ром. Значи не е само до фамозниот бенд 20. А и да е сакам да го има бидејки сум во Европа каде се користи, и нејкам да ме боли глава кога ќе ми треба.

За ова си сосема во право,

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Што све не се изначитав во темава.. Значи мене работата ми е да донесам сигнал во тешко достапни места(под земја). Мој совет е ниските фреквенции имаат поголем дофат што е точно и важи правилото поголем дофат/послаба брзина и обратно високи фреквенции помал дофат и поголема брзина. 3G мрежата има доста појак опсег од 4G особено ниските фреквенции (под 800hz) за проодност низ ѕидови. Теоретски максимум на 3G мрежата е од прилика 21 mbit/s што е сосема доволно за гледање 1080P видеа. 5G мрежата ке има уште помал домет ама затоа брзините ке бидат x10 од 4G.

Наравоучение: ако ти фали еден бенд 4G не е никаков проблем пошто 3G мрежата е повеќе од доволна за наши стандарди со оглед на тоа колку е скап интернетот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно