Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Завршено, ептен љубезни на шалтер завршена работа за 5 минута. Телефончето стаса здраво, живо инаку земав за малиот од Бангуд ,
DOOGEE MIX 2 5.99 Inch Face Unlock 6GB RAM 64GB ROM Helio P25 Octa-Core 4G 4060mAh Smartphone

Е убаво телефонче си земал стварно.. Дали ти наплатија данок? (Оти според тракингот гледам поминал со лесно).

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Е убаво телефонче си земал стварно.. Дали ти наплатија данок? (Оти според тракингот гледам поминал со лесно).
Не, пакетчето не беше пипнато. Телефончето го отворив во кола одма се беше во ред, дури и батеријата му беше на 92%.

Luca Toni

hello world
18 септември 2015
267
561
Скопје
Дечки до колку работи поштата кај железничка за праќање пратки во странство? И дали работи бо недела?

Sent from my iPhone 7

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Имам 10тина пратки порачано во периодот меѓу 10ти Ноември и 16ти Декември. Ај за овие во Декември имам уште за чекање, ама од претходните пратки ништо не е стигнато, а ко за беља се ефтини работи без валиден тракинг број. Им пишав на сите порака, сите освен еден тврдат дека пратката е во Македонија, а во локалнава пошта (Охрид) велат дека нема ништо.

Ќе се цитирам себеси како update на ситуацијата. Пратките стигнаа, сите, во минативе недела дена, од минатиот вторник, до вчера. По бројот на пратки што стигнале во поштава во Охрид, ќе претпоставам дека се што било порачано во тој период е заглавено некаде, па сега доаѓа наеднаш.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Штотуку ми стигна мала пратка од UPS од Германија за неполни 2 дена, односно за ден и половина пратката стаса кај мене дома алал да им е.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Штотуку ми стигна мала пратка од UPS од Германија за неполни 2 дена, односно за ден и половина пратката стаса кај мене дома алал да им е.
Логично. ДХЛ е на германска пошта. Германија е најголем трговски партнер на Македонија може 50 години.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Ристе пукна за праткиве, дај нека стасаат побрзо оти не е спиено детево 2 месеца.
Сигурно секое сабајле станува рано и цело време чека поштарот да заѕвони два пати.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Ристе пукна за праткиве, дај нека стасаат побрзо оти не е спиено детево 2 месеца.
Сигурно секое сабајле станува рано и цело време чека поштарот да заѕвони два пати.

Сигурно. АХАХАХ

Не пукнав јас туку тој што порача преку мене и сега си ги сака парите и утре треба да му ги вратам за тие што не стасаа (пратки од али), ЈАСНО?

Види еве ја RB432943965SG веќе 40 дена ја нема а се работи за пратка од 300долара, ти да си ќе спиеш мирно?
Можеби и некој од железничка ја украл..

И какви 2 месеци, јас само сакав да ги пофалам UPS дека брзо доставуват, плус не е ниту пратка туку плик со документи.

Последна промена:

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Сигурно. АХАХАХ

Не пукнав јас туку тој што порача преку мене и сега си ги сака парите и утре треба да му ги вратам за тие што не стасаа (пратки од али), ЈАСНО?
....

Јасно, извини шефе...

На тема ДХЛ/УПС и слични - 3 дена од Кина до Англија..
22часа од процесирање у Англија до Бугарија...

еве како изгледа таа Германска машинерија...
1682b985-e942-4f01-b60c-198b8ab01f10.png

А со нив и УПС:
d662fce3-6b3a-4289-92cd-db8ede311ef6.png

Забележете ги само саатите....

d0sada

hello world
18 февруари 2016
170
131
Скопје
d0sada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen R7 5800X3D/ DeepCool LT520
Motherboard
ASRock X570 Steel Legend
Storage
Samsung 990 Pro 2TB/Samsung 980 1TB Pro/Samsung 860 Evo 250GB
PSU
Be Quiet! STRAIGHT POWER 12 1000W
RAM
G.SKILL Sniper X F4-3200C16D-16GFX 32GB(16GBx2)
Video card
Sapphire RX 7900 XTX Nitro+
Case
Fractal Design - Define R5 Black Window
Mouse
Bloody A4 A90
Keyboard
HyperX Alloy Origins Red Linear
Audio
Sony WH1000XM3
Monitor
ASUS VG27AQL1A 27"/ Dell P2720DC 27"/ Samsung S95B 55"
OS
Windows 10 64-bit Pro
upload_2018-1-27_20-22-42.png
Што треба да значи ова

d0sada

hello world
18 февруари 2016
170
131
Скопје
d0sada's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock X570 Steel Legend
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Bloody A4 A90
Keyboard
Audio
Sony WH1000XM3
Monitor
OS
Windows 10 64-bit Pro

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Го пуштиле на царина, виделе дека не е за царинење, го вратиле во пошта, и ти стигне ливче за ден-два од локалната пошта дека имаш пратка.
Немора да значу дека не е царинета пратката. И кај мене исто беше, у ми дојде поштарот на врата си пополнета уплатница само да си платам и си ја земав. Веќе не се ориентираат по цените што ние им ги праќаме, се ориентираат според цените ма нет и таа ја земаат зљ валидна. Голема е шансата дека заедно со пратката да ти донесат и уплатница. Штом влегла во царина ке си плати, макар само са лепакот што го отвориле и затвориле. Нема ништо бесплатно, влезе ли во царина како во овој случај.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
Немора да значу дека не е царинета пратката. И кај мене исто беше, у ми дојде поштарот на врата си пополнета уплатница само да си платам и си ја земав. Веќе не се ориентираат по цените што ние им ги праќаме, се ориентираат според цените ма нет и таа ја земаат зљ валидна. Голема е шансата дека заедно со пратката да ти донесат и уплатница. Штом влегла во царина ке си плати, макар само са лепакот што го отвориле и затвориле. Нема ништо бесплатно, влезе ли во царина како во овој случај.

Да, може да се десе да ти земат 100-200 денари за „инспекција“-та што ја имат извршено на пакетот иако може нема да ти го царинат (18% данок уствари).

Мада ја се водев по временските разлики меѓу двата евента, мене ми се нема десено за помалце од 24часа од како ќе е пратен на царина да го вратат во пошта.
Обично тоа е процедура од 2-5 работни денови додека ти го процесираат и ти напишат извештај таму (иако им праќав потребни документи уште у ист ден кога стигне пратката у МК пошта).

На тема цени, ногу јасно дека нема да ти веруват ако ставеш 50$ на 4/64гб телефон :)
Малце со усул нека биде тоа :D

На сите телефони што ги имам порачано до сега - ме имат царинето на сумата која сум и ја јас праќал, а не по некој нивни ценовник.

d0sada

hello world
18 февруари 2016
170
131
Скопје
d0sada's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASRock X570 Steel Legend
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Bloody A4 A90
Keyboard
Audio
Sony WH1000XM3
Monitor
OS
Windows 10 64-bit Pro
Дојде пратката на 25 во земјава ама ја даваше во внатрешна на пошта служба за следење, ја земаа на царина си отворија и добив писмо , доставив документи, телефонот кошташе 11800, 230 усд сосе шипинг, платив уште 2200 денари ддв плус давачки за царина , од кој ддвто беше 2130 денари , за царински трошоци уште нешто ситно отиде

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Дали знае некој како се поднесува рекламација за непристигната пратка?

Инаку и со новиот метод на регистрирање на обичните пратки со бројчиња за пратење, џабе е. Повторно ги крадат. Имав таква пратка. Си ја напишале дека е испорачана, а мене никогаш не ми стигна. Се бунев в пошта, ме скапаа вртење наоколу.

Гледам овде некои постови дека се подобрила услугата, бла, бла, бла... Какво подобрување, какви црни камења? Сеуште крадат сушат, сеуште се невидена мизерија и багра.

Исто така за тие што пишуваат дека каснеле пратките, која месец, која два, која три месеци, па кинески нови години и слично. Не дечки. Не каснат, не е до денот на змејот во Кина... туку си ги дрпнал некој шупак од поштата кај нас. Ако ви нема пратка три месеци, не ни очекувајте да стигни некогаш. Завршила кај шупакот в џеб.

Последна промена:
15 септември 2012
1.157
1.299
Дали знае некој како се поднесува рекламација за непристигната пратка?

Инаку и со новиот метод на регистрирање на обичните пратки со бројчиња за пратење, џабе е. Повторно ги крадат. Имав таква пратка. Си ја напишале дека е испорачана, а мене никогаш не ми стигна. Се бунев в пошта, ме скапаа вртење наоколу.

Гледам овде некои постови дека се подобрила услугата, бла, бла, бла... Какво подобрување, какви црни камења? Сеуште крадат сушат, сеуште се невидена мизерија и багра.

Исто така за тие што пишуваат дека каснеле пратките, која месец, која два, која три месеци, па кинески нови години и слично. Не дечки. Не каснат, не е до денот на змејот во Кина... туку си ги дрпнал некој шупак од поштата кај нас. Ако ви нема пратка три месеци, не ни очекувајте да стигни некогаш. Завршила кај шупакот в џеб.

Зошто толку голема горчина и омраза?
Не пристигнала пратка која чини 2-3-5-20 долари?
Или не пристигнала пратка која чини 2000+ долари?
Никој не нарачува скапи пратки по евтина пошта.
Ако е евтина пратката, зошто толку нервоза?

Пошта ти е систем. Они си предвиделе и можност индивидуите во системот да згрешат. Затоа ставиле оддел за поплаки. Треба само да го најдеш. А он ти е тука, пред очи, само од нервоза не го гледаш: Контакти
Одмори, концентрирај се, биди љубезен, јави им се на телефонскиот број, прашај каква е постапката за да поднесеш писмен приговор за квалитетот на услугата или за непристигната пратка или како се карактеризира твојата жалба.

Не си свесен колку се љубезни луѓето на тој телефонски број и колку сакаат да ти помогнат. Ама, само ако си смирен и љубезен.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Јас бев еден од тие што ги пофали, но пак наидувам на проблеми со последниве 5-6 пратки. Само книга на англиски ми стигна, претпоставувам тие се најбезбедни. Имам разбирање дека каснат многу пратки и дека проблемот не е само кај нас, ама сепак ова некако ме потсетува на старата шема

15 септември 2012
1.157
1.299
Јас бев еден од тие што ги пофали, но пак наидувам на проблеми со последниве 5-6 пратки. Само книга на англиски ми стигна, претпоставувам тие се најбезбедни. Имам разбирање дека каснат многу пратки и дека проблемот не е само кај нас, ама сепак ова некако ме потсетува на старата шема

Човече, кога се краделе книги? Кај нас и во свет... Кај нас специлајно.

Јас имам многу позитивно искуство со лицата позади телефонскиот број за поплаки. Не само што ја најдоа пратката телефонски, ја доставија наредниот ден, туку за два дена и писмен извештај добив „џе је ба запело“.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Човече, кога се краделе книги? Кај нас и во свет... Кај нас специлајно.

Јас имам многу позитивно искуство со лицата позади телефонскиот број за поплаки. Не само што ја најдоа пратката телефонски, ја доставија наредниот ден, туку за два дена и писмен извештај добив „џе је ба запело“.
Не реков дека се краделе книги, прочитај ми го убаво постот.
Слушнавме дека ти си имал фино искуство, ама не се слагаат сите.

15 септември 2012
1.157
1.299
Не реков дека се краделе книги, прочитај ми го убаво постот.
Слушнавме дека ти си имал фино искуство, ама не се слагаат сите.

Па да, ја потврдив информацијата дека никаде во светот НЕ се крадат книги. Си причитал на вести: опљачкана библиотека? книжара? Некаде во свет?
Човече, гаражата ми ја обиваа 5 пати. Останаа уште само книгите и часописите во гаражата... Дури и ајварот и слаткото го однесоа... Ракијата да не ја спомнувам.

Да се вратам на проблемот. И јас сум бил во таа класификација на „сите“. И јас сум бил незадоволен од квалитетот на услугата која ја плаќам колку што е објавена на ценовникот на ѕидот во поштата. Некои од вработените мислат дека нивниот ангажман не вреди колку што е нивната плата и несакаат да побараат повеќе платена работа, туку ги рекетираат корисниците (или пљачкаат - како сакаш крсти го).
Ако го тоа дозволуваш, повели плаќај ги.
Ако не го дозволуваш, смени оператор - оди во ДХЛ, УПС и незнам кој друг.
Ако не дозволуваш и скап ти е другиот оператор, користи ја опцијата што ти ја дал системот. Порано, жалбата завршуваше до одговорот од службата за поплаки. Денес имаш Агенција за пошти и они имаат ригорозна казнена политика.

Друг проблем е ставот. Последниве години станаа многу нервозни. Секој секому знае да се изнавика. Најчесто е во право. Ама ако на тој другиот му го скршиш егото (и го величиш своето) а тој другиот може да ти ја заврши работата, зошто да не покажеш нијанса на љубезност?

За крај, шо кој ку* ја губам време во 3 по полниќ, наместо да одмарам? Ајде гоните се сите у 3 П М. Каков став ќе имаш према мене после овие две последни реченици? Нема да настане расправија? Што ќе постигнеме со расправијата? Тоа сакав да му го пренесам во кратки црти на членот...

P.S. Немојте да одите у 3ПМ, нема таму место, зафатено е... денес отерав таму многу народ, уште не се вратени :) :)

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310