Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Лошо искуство со Анхоч сервис

Статус
Затворена за нови мислења.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.782
33.887
roka.mk
Не видов некој друг да ти кажал дека си неписмен а истито коментар да остане сеуште неизбришан.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Не видов некој друг да ти кажал дека си неписмен а истито коментар да остане сеуште неизбришан.
Не си видел/а ама другите со сарказам и тие шо ја лупаат темата со непотребни коментари од кои се гледа дека не читале наназад се оставени коментарите

Avid

senior
21 јануари 2009
6.437
11.481
Скопје
Ке ти дадат нова,ти средив работа.Пратив кај надлежните,целата тема ја прочитаа,и ми ветија во најбрзо време ке ти дадат нова.
Ваков пост кој очигледно содржи лаги и влева лажна надеж за човек во небрано, сметам дека прави многу повеќе штета од мојот саркастичен коментар кој се однесува токму на овие лаги.

Последна промена:

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
702
1.000
Јас јавно се извинувам до особите кои доживуваат душевни нарушувања кога коментирам нешто против нивните омилени фирми.
Особено кон господинот авид, кој смета дека особа која посочува дека анкоч имаат 1 модел на рајзен 4000+ серија е патетична.
Благодарам на разбирањето.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Согласно најновите правила на Анхоч - ако фискалната сметка е откачена од гарантниот лист, гаранцијата не важи.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
А зошто би ја откачувал, така има поголема шанса да ја загубиш!?
разгледуваме хипотетичка ситуација кога: имаш купено производ од Анхоч, кој ете, има 3 години гаранција.
Во тие три години (еве две години да се), ти си се преселил, па си пакувал, и си се распакувал...и фискалната под тежината на купишта работи кои си ги имал за преселување, се откачила...
а од друга страна, тука е и ефектот на избледување на фискалните.
после неколку месеци, едноставно на некој магичен начин ги снемува бројките и буквите од фискалната испечатена на термички печатач.
Овие нели се можни сценарија?
(ми се случиле двете, незнам конкретно за кои фискални, но да-реални се).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Ха ,ха, добро сега, очигледно мислеле дека фискалната може да се изгуби. А е потребна за повикување при гаранција, па затоа да стои закачена.

Лошо искуство да, секако да се сподели. Ама сега да не претеруваме тендециозно со истово во две теми.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Малце офтопик, но поврзано со фискални.

Кога купував производ од Топшоп (во салон) типката ми рече дека фискалната мора да стои тука, но поради тоа што гаранцијата е долга (во години), фискалната можно е да избледе, па затоа истата ми ја испечатија со тоа што во моментов имам: Гарантен лист, лист копија од фискална и фискалната сметка.

Никогаш не сум се замарал за вакви работи, но ова изгледа на добра „пракса“ во случај истата фискална да се оштети.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150

Кога купував производ од Топшоп (во салон) типката ми рече дека фискалната мора да стои тука, но поради тоа што гаранцијата е долга (во години), фискалната можно е да избледе, па затоа истата ми ја испечатија со тоа што во моментов имам: Гарантен лист, лист копија од фискална и фискалната сметка.

Никогаш не сум се замарал за вакви работи, но ова изгледа на добра „пракса“ во случај истата фискална да се оштети.
Не знам дали знајш, ама сервисот на Анхоч го бара и оригиналното паковање.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.960
6.054
Skopje
Не знам дали знајш, ама сервисот на Анхоч го бара и оригиналното паковање.
Не знам дали твојот случај е нешто посебен, последно што имам однесено матична под гаранција (го менуваа биос чипот) само во антистатско ќесе и валидна гаранција, не ми направија проблем.
Инаку, и други продажни салони инсистираат на тоа да се чува оригиналното пакување за сервис.
За фискалните е логично да се чува заедно со гаранцијата, бидејќи не важи без неа. И општо познато е дека термопринтот бледее со тек на време, но доколку внимателно се чуваат, бледеењето е скоро занемарливо.
За илустрација, еве една фискална стара три години

IMG_20200914_172000.jpg

Луѓето си се во принцип невнимателни, неброено пати се и самите виновни за дефектот, ама кој да признае кога има гаранција, нели? Точно дека постои закон кој го штити потрошувачот, ама не треба да се злоупотребува.

Се уште чекам информација за која продавница/салон се работи?

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ова е исто ко во матично за венчање и за дете ти бараат извод од родени. (пред да ме прогласите за херетик, Анхоч ми се супер, и многу си ги сакам) Ова стварно треба да го оправат. Нема што да чувам документи! Имаат сериски броеви, може по тоа да ги запишуваат, сервисираат и слично. Тотално непотребно е да се чува фискална или гаранција. Разбирам за third party сервиси и продавачи, ама па за своите не мора.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828

Јас секогаш ги сликам и ги праќам во фолдер "Архива". Дигитално си е дигитално ;)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Јас секогаш ги сликам и ги праќам во фолдер "Архива". Дигитално си е дигитално ;)
Е ама се поставува прашање, дали тоа важи? Ако бараат физички да е тука фискалната и гаранцијата, џабе сликаш...

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Е ама се поставува прашање, дали тоа важи? Ако бараат физички да е тука фискалната и гаранцијата, џабе сликаш...
Ја мислам тоа со откачена/закачена фискалана е малку погрешно протолкувано. Фотокопијата не е ништо поразлична од испринтана слика.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Не знам дали твојот случај е нешто посебен, последно што имам однесено матична под гаранција (го менуваа биос чипот) само во антистатско ќесе и валидна гаранција, не ми направија проблем.
Инаку, и други продажни салони инсистираат на тоа да се чува оригиналното пакување за сервис.
За фискалните е логично да се чува заедно со гаранцијата, бидејќи не важи без неа. И општо познато е дека термопринтот бледее со тек на време, но доколку внимателно се чуваат, бледеењето е скоро занемарливо.
За илустрација, еве една фискална стара три години

Погледнете го атачментот 90881

Луѓето си се во принцип невнимателни, неброено пати се и самите виновни за дефектот, ама кој да признае кога има гаранција, нели? Точно дека постои закон кој го штити потрошувачот, ама не треба да се злоупотребува.

Се уште чекам информација за која продавница/салон се работи?
Usb drive однесов на сервис и ми бараа паковање.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Инаку, малку off-topic, но да се надоврзам на Декомонте - во сервисот на Dell Макптерол производот го бараат по серисики број и доколку ја имаш изгубено гаранцијата или фискалната може да те најдат лесно во систем. А патем мислам дека на запад со години функционира ова на таков систем.

Не сум имал вакво искуство, но продавачот така ми објасни кога го купував мониторот пред повеќе од 1 година.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Согласно најновите правила на Анхоч - ако фискалната сметка е откачена од гарантниот лист, гаранцијата не важи.

Дезинформации, најверојатно од касиерка. Можеш да побараш да не ги хефтаат ако сакаш, како што правам јас.

А зошто би ја откачувал, така има поголема шанса да ја загубиш!?

За скенирање. Кога купувам со сметкопотврда за фирма сите се во едно захефтани. И сметкопотврда и фискална и гаранција, мора да ги откачам да ги скенирам нормално.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно