Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.059
Skopje
Ne me sfakjaj pogresno, no ova e isto kako mene (ne pamtam koj) mi kazuvase kako trebalo da koristam kirilica :)

Bitni se informaciite, it forum e ova, ne e makedonski literaturen forum.

Сепак...
5. Форматирај ги пораките така да бидат лесно читливи. Користете интерпункциски знаци (точка, запирка, прашалник и сл.). Не практикувајте претерано и непотребно форматирање на постовите. Текстот кој го постирате потрудете се да биде добро формулиран и да не биде претерано долг. Текст кој ја зафаќа целата ширина на екранот е напорен за читање.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
Јас лично ги прескокнувам постовите напишани на латиница. Освен ако се работи за два три збора.
Мачни ми се за читање.

Згора на се не гледам причина зошто некој не би пишувал на кирилица.

O2Wave

read-only
25 јуни 2021
6
6
Јас лично ги прескокнувам постовите напишани на латиница. Освен ако се работи за два три збора.
Мачни ми се за читање.

Згора на се не гледам причина зошто некој не би пишувал на кирилица.
Јас мислам подобро е да се пишува на кирилица за да се избегне недоразбирање.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Дечки ќе ве замолам за помош. Надворешниот дел од клима уредот престана да врти и дома температурите станаа многу високи, а живеам со моите родители кои се стари и болни луге и тешко ги поднесуваат жештиниве. Каде и да се јавам, во која било продавница или сервис секаде ми велат да почекам 10 дена. Ќе ви бидам преблагодарен ако ме упатите кај некоја продавница за клими или сервисер кој би можел за брзо време да ми го поправи дефектот или да ми инсталира нова клима.

bxxxn

user
11 март 2011
1.661
1.812
Дечки ќе ве замолам за помош. Надворешниот дел од клима уредот престана да врти и дома температурите станаа многу високи, а живеам со моите родители кои се стари и болни луге и тешко ги поднесуваат жештиниве. Каде и да се јавам, во која било продавница или сервис секаде ми велат да почекам 10 дена. Ќе ви бидам преблагодарен ако ме упатите кај некоја продавница за клими или сервисер кој би можел за брзо време да ми го поправи дефектот или да ми инсталира нова клима.

Ако не ти работи вентилаторот на надворешната, а внатрешната ти има напон, најверојатно станува збор за кондензаторот. Инаку делот изгледа буквално како подолу и релативно лесно се менува. За жал не знам кој да ти препорачам со лично искуство, а гледам на форумот има добри зборови за Џамбаз ако не грешам

1624726329421.png

Последна промена:

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Ист проблем на старата клима имав, проблем беше кондензаторот, како што кажа и членот пред мене.
Многу брзо заврши работа сервисерот, проблемот е да го натераш да дојде.

Не мора ништо да значи, но многу бргу потоа и во внатрешната единица се јави сличен/ист проблем.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
@FLEGMA @Necromancer
Mitsu-то утрово поработила малку он-офф.
Кога ја забележав и симнав уште еден степен (на 25) и си продолжи да преде.
Од вчера вечер беше поставена на 26 на ладење со све на ауто + NightMode вклучено.

MitsuLN35-workiing-on-off.png

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro

Претпоставувам дека е кондензаторот.
Истото и кај мене се случи пред 3 години, се убив од барање низ цело Скопје и на крај некој ме упати во Етес кој се наоѓа тука.

Купив кондензатор за 200 денари го променив за 15 минути и во овој момент климава е во одлична состојба.

Сликиве се лично мои кога го менував лол....

20170811_145608.jpg 20170811_095632.jpg 20170811_071630.jpg

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Дечки, после објаснувањето на члените увидов дека проблемот ми е покомплексен па ќе ве замолам за подетална помош и секако со повеќе детали и од моја страна.

Седнав нацртав отприлика што мислам дека ми треба (отворен за совети и корекции). Сеработи за станбен простор со добри дебели ѕидови и план за изолација од 10цм најмалку на есен. Само по себе дури и во најжешкиве денови температурата внатре е поднослива но секако висока па решив дека дефинитивно треба уште сезонава да инвестирам во ладење. Ми треба само ладење греењето оди преку систем подно греење.

scenario_A.png

Во големиот простор можам да монтирам појака клима (означена со 1) која преку дупла врата која би стоела отворена може да го излади дневниот престој, ходникот и со помал ефект спалната (која е и онака поладна просторија). Заинтересиран сум само за ладење.

Во двете помали соби лево и десно означени со 2 и 3 би ми требале две мали бејсик клими (пак само за ладење).

Веројатно многу е тешко а и би требало се да е отворено за да со една клима како што првично мислев го ладам целиот простор, макар не е многу жешко и без клима и мислам дека би било изводливо.

Но со опцијава со 3 клими би било дефинитивно поизводливо и полесно, а и попрактично.

----------------------------------------------

Е сега прашањата.

Опција А: Буџетот би го зголемил на околу 60К за сите три клими. Кои ми се најдобра опција во ранг на таков буџет отприлика?

Опција Б (буџет варијанта, бидејќи стварно би ми помогнало кога би заштедил): Имам клима која можам да ја релоцирам и искористам како клима број 1, се работи за:

GREE AMBER -30 GWH12YD-S6DBA2A

Со тоа што би ми требале само две слаби клими за во двете помали простории. Што мислите за ваква опција и во ситуацијава какви и кои клими би ги купил за во двете помали простории.

-----------------------------------

Дилемата ми е дека од тоа што го читам на темава неколку страни назад, ми изгледа дека АМБЕР моделов стварно бил ептен одличен за парите кои го купив и тешко е да се најде нешто споредливо за сличен буџет во моментов. Со буџетот од 60К веројатно ќе завршам со послаба главна клима и се на се полошо решение отколку кога би ја релоцирал Амбер климава.

Во моја глава за двете помали клими дефинитивно би сакал да идам со нешто најбуџет и најевтино пошо стварно и нема да се користат којзнае колку.

Плус со опцијата Б дефинитивно ќе ми се олесни на краткорочен план и ќе заштедам, што многу би ми значело. Но доколку со 60К можам да изведам одлично решение (иако се сомневам) не би ја исклучил таа опција.

Влагодарам на тие што прочитавте, извинете што е долго. Се надевам дека ќе ми помогнете и ќе ми дадете мислења па и конкретни совети со точни модели.

Еден пинг до @FLEGMA и @mdeni како (субјективно гледано) членови кои се најупатени во темава (простете и другите кои сте подеднакво информирани не сум долго време активен би бил преблагодарен на совети од колку може повеќе членови).

Уште еднаш БЛАГОДАРАМ и сум ептен достапен за одговори на прашања и понизен во поглед на тоа дека знам дека не се разбирам воопшто за тематикава и не би се вообразувал да тврдам спротивно. Тотално сум на милост на советите од поискусните членови тука и сум во зорт.

ЕДИТ: дополнителни информации кои мислам дека би биле од помош:

- бидејќи сум на буџет да занемариме цена за демонтажа и транспорт на климата при сценарио Б бидејќи имам луѓе кои имаат работено монтажи на клими кои може да ми помогнат во тоа, а и според тоа шо гледав на јутуб би требало да има славини кои се затвараат со инбус клучеви и метод за демонтажа без да се загуби фреон и без потреба од пумпа и слично.

- истото важи и за цената на монтажа, може да се занемари за сега бидејќи може да добијам ептен поволна понуда за монтажа на сите три клими локално (значи таа проблематика ќе се решава како посебно прашање).

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Здраво,
Живеам на јужна страна во стан, користам инвертер клима Gree, како би било најдобро да се подеси климата во овие пеколни температури. Благодарам!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Зависи дали си човек што 3те клими ќе ги упали на 24ц и ауто фен и ќе си тераат цел ден. Или си малтретирач и гасач и ќе треба дупло појаки клими.

Во првиот случај јас би рекол најефтини инвертери треба да вешат супер работа. Грејач на тацна никако. Хаиер, Вивакс, Грее мање више кои сакаш. Да може да спуштат на 200-300 вати и аутофан. И крај. А за појаката некоја буџетска 3.5-5.5 кв да може да спушта 300вати и да тера на аутофен.

Ако си гасач тогаш Хаиер 3.5 во собите и 5.5кв хаиер во пресстојот. Крај. Имаат издув добар за да има ја вадиш маста, а се ефтини. Уствари и во првиот случај ова е супер решение само може 2х2.5 и една 3.5 или 3х3.5.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Зависи дали си човек што 3те клими ќе ги упали на 24ц и ауто фен и ќе си тераат цел ден. Или си малтретирач и гасач и ќе треба дупло појаки клими.

Во првиот случај јас би рекол најефтини инвертери треба да вешат супер работа. Грејач на тацна никако. Хаиер, Вивакс, Грее мање више кои сакаш. Да може да спуштат на 200-300 вати и аутофан. И крај. А за појаката некоја буџетска 3.5-5.5 кв да може да спушта 300вати и да тера на аутофен.

Ако си гасач тогаш Хаиер 3.5 во собите и 5.5кв хаиер во пресстојот. Крај. Имаат издув добар за да има ја вадиш маста, а се ефтини. Уствари и во првиот случај ова е супер решение само може 2х2.5 и една 3.5 или 3х3.5.

Најпрво фала што ми објасни и посочи.

Значи во секој случај инвертер е подобро ко шо ми кажавте сите. Идам со тоа. Не знам шо е тоа грејач на тацна хаха. Впрочем дефинитивно би сакал да пуштам на АУТО и да тера да одржува температура, сама да си се намалува и гаси колку шо треба. Сиве овие инвертери можат на тој режим да работат претпоставувам ама ќе треба да им проучам режимите.

------------

Дали Хјундаи кои ми ги посочија се исто океј?

Оваа као за појаката:

А овакви две за послаби:

Проблемот тука е што немаат послаба од 3.5 а мислам малце оверкил ќе е за во собите тоа. Исто така не е специфицирано на клими.мк дали имаат автоматски режим на работа.

(предност: имаат добра гаранција а и можам да ги зеам од електрометал кои се официјален застапник)

---------------------

Алтернативно значи ако сакам да ја „малтретирам“ климата, што и да значи тоа треба да идам со хаиер, претпоставувам оваа комбинација:

Појака:

Две послаби:

------------------------

Вивакс комбинација:

Појака:

Две послаби:

Тука има опции со 2.5 ама за 1000 денари разлика во цена мислам не вредат.

==================================================

Сума сумарум со цени од веб како што се, вивакс делуваат као топ опција и имаат ауто режими, и се најевтина варијанта но имаат само 3 години гаранција (што и реално е сосема доволно).

Хјундаи се исто одлична опција со многу подобра гаранција, но не е специфицирано дали имаат автоматски режим.

Хаиер имаат ВИФИ (макар имам и на греето вифи и никогаш не сум го користел), автоматски режим, и се препорачани од @mdeni дека може да бидат малтретирани (што значи се поиздржливи единици). Многу примамливо. Но и тие се со 3 години гаранција што е помалку од хјундаи.

Мислам дека добро сумаризирав. Ќе треба да проверам подетално за Хјундаи дали имаат автоматски режим, но ми делува дека една од овие три опции ќе биде.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
@FLEGMA @Necromancer
Mitsu-то утрово поработила малку он-офф.
Кога ја забележав и симнав уште еден степен (на 25) и си продолжи да преде.
Од вчера вечер беше поставена на 26 на ладење со све на ауто + NightMode вклучено.

Погледнете го атачментот 102078
Денеска е поладно. Наместена на 25 и кај мене почна да пали и да гасни дури и на ниска 350 ватна модулација.
Супер задоволен. 350 вати за ваква клима е смешка. Кога ќе додадеш дека само вентичаторите трошат 40-ина вати тогаш ова граничи со утопија.

120 квадрати со 350 вати и рамномерна температура секаде. Што да биде?

Се чини дека оној 3D-iSee си ја брка работата одлично. Вчера имав ставено Natural Flow и наместено да ме "избегава" што и го правеше.

Решив да бидам безобразен па и стоев пред неа и кога не можеше да ме бега едноставно ги насочи перките надолу :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
А овие ТОСОТ климите чиви се? Ги бива?

Бидејќи повеќе ми фаќа око од Вивакс на пример.

ЕДИТ: се испоразбркав сериозно, премногу брендови има не можам да најдам упатства и инфо за сите.. ќе читам назад во темава да видам мислења а на крај ќе идам валјда со виваксот пошо све ова е шпанско село за мене.

Автоматски режим на работа ко шо гледам било ставаш ауто и температура и топ, ама ако падне под таа температура може да почне да грее хахаха.

Автоматски вентилатор ако ставиш нема нешо автоматско во тој случај... и така, не знам. Само тресам вака. Ќе побарам ко шо кажав назад низ темата може некој убаво има објаснето за лаици ко мене.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Tosot се гри.
Вивакс се мидеа.

Од лично искуство, бегај од гри, 2 од 5 ми се преебаа во првиот месец. Моментално во Скопје во станот имам гри ломо 3.5 и вивакс аери 3.5. Разликата е 6000 денари ама субјективно, далеку подобро работи виваксот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042

ЕДИТ: се испоразбркав сериозно, премногу брендови има не можам да најдам упатства и инфо за сите.. ќе читам назад во темава да видам мислења а на крај ќе идам валјда со виваксот пошо све ова е шпанско село за мене.

Автоматски режим на работа ко шо гледам било ставаш ауто и температура и топ, ама ако падне под таа температура може да почне да грее хахаха.

Автоматски вентилатор ако ставиш нема нешо автоматско во тој случај... и така, не знам. Само тресам вака. Ќе побарам ко шо кажав назад низ темата може некој убаво има објаснето за лаици ко мене.
Тосот е грее ако не се лажам.

Многу се и нема потреба од замарање. Диспоузабл се. Така рачунај ги. Тераш дур тераш и мењаш. Чао џаци. Може да тераат по 20-30 години, може и 2 ќе тераат. Ене имаме хаиери стари по 20, филиа 20, самсунг 20, цепаат гајле немаат. Оптеретувањето при ладење за една клима е смешка. Така да не се замарај до толку.

И да не заборавиме клима = set it and forget it. 25ц аутофан за зимурливи, 24ц аутофан за посвежи луѓе. Со 3 клими во стан би требало да предат на минимум и без проблем 90% од март до октомври, а и да постигнат во тие 10% кога е над 44C.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Дужам пиво за муабетов. Фала. За овертинкер ко мене стварно премногу е коа треба да бирам меѓу 100 ствари хахах. Идам со твојот совет ќе зеам најдобрата понуда на три клими со 3.5кв.

Валјда виваксот. Ѓавол ипол е и шо и естетски елементи знаат да ме премислат, као некој кич хромиран детал јахајхаха. Ич не ми е лесно ама штом е сеедно нешто ќе најдам. Бар гледам овие вивакс имаат со исти спекс и цена 3 4 модели различни естетики. Ќе идам во живо нешо секако ќе најдам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
641
359

TOSOT NEO TADIRAN се ребрендирaни прoизведени клими вo Gree мoј сoвет пoдaлеку oд Gree мнoгу пoдoбри клими сo мнoгу пoзaдoвoлни кoрисници сo пoдoбрa мoдулaцијa и без oн-oфф циклиси се Midea Haier Vivax Hyundai ( vivax i hyundai се ребрендирaни MIDEA ) и се oдлични клими зa ценaтa и квaлитетoт

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
TOSOT NEO TADIRAN се ребрендирaни прoизведени клими вo Gree мoј сoвет пoдaлеку oд Gree мнoгу пoдoбри клими сo мнoгу пoзaдoвoлни кoрисници сo пoдoбрa мoдулaцијa и без oн-oфф циклиси се Midea Haier Vivax Hyundai ( vivax i hyundai се ребрендирaни MIDEA ) и се oдлични клими зa ценaтa и квaлитетoт

Ти благодарам на убавото објаснување.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905

Druze a sto mislis za Hisense vo sporedba so Hayer ili Midea?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
641
359
Druze a sto mislis za Hisense vo sporedba so Hayer ili Midea?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Мнoгу пoдoбaр избoр ти е Haier Tundra oдкoлку Hisense

Midea е истo дoбaр бренд вo климaтизaцијaтa oд Midea oвoј мoдел

Инaку нaјдoкaжaн мoдел нa Haier е мoделoт Haier Tundra oдличен мoдел сo мнoгу зaдoвoлни кoрисници

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Најпрво фала што ми објасни и посочи.

Значи во секој случај инвертер е подобро ко шо ми кажавте сите. Идам со тоа. Не знам шо е тоа грејач на тацна хаха. Впрочем дефинитивно би сакал да пуштам на АУТО и да тера да одржува температура, сама да си се намалува и гаси колку шо треба. Сиве овие инвертери можат на тој режим да работат претпоставувам ама ќе треба да им проучам режимите.

------------

Дали Хјундаи кои ми ги посочија се исто океј?

Оваа као за појаката:

А овакви две за послаби:

Проблемот тука е што немаат послаба од 3.5 а мислам малце оверкил ќе е за во собите тоа. Исто така не е специфицирано на клими.мк дали имаат автоматски режим на работа.

(предност: имаат добра гаранција а и можам да ги зеам од електрометал кои се официјален застапник)

---------------------

Алтернативно значи ако сакам да ја „малтретирам“ климата, што и да значи тоа треба да идам со хаиер, претпоставувам оваа комбинација:

Појака:

Две послаби:

------------------------

Вивакс комбинација:

Појака:

Две послаби:

Тука има опции со 2.5 ама за 1000 денари разлика во цена мислам не вредат.

==================================================

Сума сумарум со цени од веб како што се, вивакс делуваат као топ опција и имаат ауто режими, и се најевтина варијанта но имаат само 3 години гаранција (што и реално е сосема доволно).

Хјундаи се исто одлична опција со многу подобра гаранција, но не е специфицирано дали имаат автоматски режим.

Хаиер имаат ВИФИ (макар имам и на греето вифи и никогаш не сум го користел), автоматски режим, и се препорачани од @mdeni дека може да бидат малтретирани (што значи се поиздржливи единици). Многу примамливо. Но и тие се со 3 години гаранција што е помалку од хјундаи.

Мислам дека добро сумаризирав. Ќе треба да проверам подетално за Хјундаи дали имаат автоматски режим, но ми делува дека една од овие три опции ќе биде.
Oди на варијанта Б, АМБЕРОТ и 2*3,5 Хариер, во Сетек е добра цената 27000, подобра понуда и квалитет за тие пари нема да најдеш...

Последна промена:

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Ајде и јас за еден совет околу клима, еве отприлика како изгледа станот, двособен 50 м2 со ваков распоред доловен од моите врвни Paint вештини:

skica v2.png

Кујната е споена со дневната, една целина се.

К1 и К2 ми се замислените положби на внатрешната едница. Заради 2-та плакари на ѕидот што ги одделува дневната и ходникот, мислам дека K2 повеќе ќе одговара за струење на воздухот да се олади малку и собата. Ова според некое мое лаичко видување од струење на воздух и клими.

Буџетот нека биде до 30к, од тоа што прочитав низ темава главно се фалат Vivax и Haier клими во овој ранг, исто и по некој Hyndai, Gree колку што прочитав во последно време не се на исто ниво.
За ваков стан со ваков распоред, дали е доволно да се оди со Haier Tundra/Vivax Aeri 3.5, или ќе треба 5.5 модел?

За греење мање-више, ќе биде добредојдено но веќе има два панели по еден за во дневна/соба, главната работа на климата ќе биде ладење преку лето бидејќи станот е пекол чим малку ќе се затопли.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Штом е пекол убаво е да се види некоја опција за две клими, макар најефтина он-оф за во спалната која би се палела повремено за припомош на основната.
Најубаво 3.5кв во дневната и 2.5 во спалната. Незнам како е распоредот на страните.
Мислам дека тешко може да достигне низ процеп и контра врата климата.

Ако неможе да се спие (јас тешко би можел во пекол, ладно нема проблем) би си терала главната 24/7, а спалната би ја палел кога нема човек во собата.

Може да се оди и на некоја 5.5 ама посилна клима, за во дадени моменти да може да испорача леден воздух во дневната и да ја направи 19C, за да може спалната едвај на 23 да падне. Можеби би размислил за некој низок вентилатор во тоа претсобјето кој би го буткал ладниот воздух од претсобјето кон долниот дел на спалната, со тоа би излегувал повисокиот воздух од вратата кој е потопол.

Ова ми е малку мрцварење и половично решение. Ама тоа е тоа.

Ако сме реални требаат 2 клими ако е пекол станот летно време. Знам дека е тешко решение, ама тоа е тоа. Пред 20 години немав во собата клима и кубурев вака, за да се монтира клима и конечно да се ужива во собата наместо на 25-26 степени, на цивилни 23-24 степени со затворена врата, со раат, со се што треба.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ајде и јас за еден совет околу клима, еве отприлика како изгледа станот, двособен 50 м2 со ваков распоред доловен од моите врвни Paint вештини:

Погледнете го атачментот 102103

Кујната е споена со дневната, една целина се.

К1 и К2 ми се замислените положби на внатрешната едница. Заради 2-та плакари на ѕидот што ги одделува дневната и ходникот, мислам дека K2 повеќе ќе одговара за струење на воздухот да се олади малку и собата. Ова според некое мое лаичко видување од струење на воздух и клими.

Буџетот нека биде до 30к, од тоа што прочитав низ темава главно се фалат Vivax и Haier клими во овој ранг, исто и по некој Hyndai, Gree колку што прочитав во последно време не се на исто ниво.
За ваков стан со ваков распоред, дали е доволно да се оди со Haier Tundra/Vivax Aeri 3.5, или ќе треба 5.5 модел?

За греење мање-више, ќе биде добредојдено но веќе има два панели по еден за во дневна/соба, главната работа на климата ќе биде ладење преку лето бидејќи станот е пекол чим малку ќе се затопли.
Позицијата на климата избери ја спрема поставеноста на намештајот... Постави ја на позиција каде што нема да ти смета дувањето. За 50м2 добро би било 18ка па и за греење ќе ти користи, а панелите ќе ти бидат резерва за догревање во најладно. Еве ти предлог

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно