Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
ab933caf28967b59f21873fac7b03575.jpg

Мојата фаворит он офф клима 2004 купена има митсубуши компресор и на -12-13 ја мерев даде 48 степени на издув.1100вати потрошувачка.
Греев 32 до 35м2.
Имам слики ставено на кајгана форумот,темата најекономично ....
И на -15-20 ја имам оставено да работи,важно за работењето на една клима на такви минусни темп. е воздухот да нема голема влажност.
Јас сум задоволен од клима 13000 ден која во најладното се покажа одлично.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
3ee8d9c3757bf88b2115b121d74c4652.jpg

Еве го layout ot ве молам препорачајте клими и каде да се постават и колку и за да биде бар дневна трепезарија спална и па може и кујна чат пат топло? Сините линии се џамови и врати на тераси белите се врати на соби а цик цак се врати на ролетни. Чекам сугестии благодарам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ке ти дадам два предлози, еден мој предлог како најдобра варијанта и еден како по буџет варијанта.

Предлог број 1:

Базиран е исклучиво на КОНЗОЛНИ/ПАРАПЕТНИ клима уреди. Ако си не читал ке најдеш неколку објаснувања од мене зошто се добри. Може да се монтираат под прозорците ако парапетот на прозорците ти е мин 90cm висок.

Нема потреба од 5.5kW клима во простории до 35м2 ако имате основна изолација и без големи загуби на топлина и ако се одбере добар климатизер. За таа цел во Дневната ставив 3.5kW парапетен клима уред. Имаш неколку модели на избор, мој предлог е GREE GEH12AA-K3DNA1C бидејќи сега е на промоција и ефективно грее на -20 степени така да нема сигурно да имаш проблем. Ако не се стоплиш со нејзе нема да е до нејзе туку просторијата има некој проблем. Конта скроз од од нејзе во Кујната 2.5kW исто парапет е измеѓу нив трепезаријата ке се грее од двете страни под услов да е со отворени врати. ЕВЕНТУАЛНО ако сакаш да си посигурен можеш во Дневната да ставиш 5.5kW исто парапет или пак кујната да биде 3.5kW, или пак ако кујната не е толку битна во трпезаријата да биде климата наместо во кујната.

Спалната 2.5KW парапет ке биде сосема доволен повторно ако немаш проблем со големи загуби на топлина. Работната соба и 2KW ( 7ца ) ке биде доволна но бидејќи ги нема 2.5KW ке мора да се стави.

Ситуација 2:

Овдека одам малку на буџет варијанта.
Дневна парапет 5.5kW. Кујна или трепезарија 3.5KW ѕидна од класата на GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D или евентуално ако сакаш -20 GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G ке биде и повеќе од доволен.
Спална и работна соба GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D ке бидат сосема доволни. Може и 2.5KW модел ама бидејќи ценава на GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D е смешна и пониска од многу 2.5KW модели јас би одел со нејзе. Евентуално можеш постоечката OSAKA да ја ставиш во работната соба или спалната за да не купуваш нова.

Во двете ситуации во купатило може да ставиш вакво нешто:
heater6.jpgd4a9b94c-437d-4faa-96b0-fe6e3dbe7e86Large.jpg

На сликата моделот е на парно ама ги има на струја.

Околу твојата OSAKA, да во минатото беја фалени и често ги земаа НО САМО големи системи и објекти. Ретко да случнам некој задоволен од клима за домашна употреба. Така да може твојот модел не е погоден поради тоа немој да донесуваш погрешен заклучок дека со клима неможе да се стоплиш/згрееш.

Како за пример ке ти кажам има клими со ефективно греење до -30 со назнака NORDIC што на наш простори температурите се гола вода за нејзе. Значи пишам ефективно бидејќи и на -35 ке те греат но не економично ама сигурно нема да измрзнеш. Е сега тие коштаат пари сигурно не се по 20-30 илјади :).

На парно знаеш зошто најчесто луѓето се задоволни. Затоа што викаш мајстор и тој ти дава предлог тука ке ти треба радијатор до 10 ребра. ТИ викаш ај ке земеме со 12 нека има ке се најде. Ти вика ти треба 20kW печка. Земаш 25kW нека има и слично.
Луѓето кога ке дојде мајстор за клима ти вика ке земеш 5.5KW инвертер овој и овој модел. преку 50% од луѓето гледаат како да скратат :). На парното скоро сите додаваат а на климите скоро сите кратат.
Сега не велам парното и климата се исти, ама дека нема да бидеш стоплен и млако да ти дува климата може најчесто поради некоја од трите причини:
1. Дефект е климата. Тука спаѓа и старост односно издуван компресор.
2. Погрешна е климата за просторијата. Преслаба и несоодветна.
3. Имаш проблем со изолација во самата просторија. Кога пишав проблем мислам на проблем а не на недостиг.

Неолку пати пишав предлог на брендот GREE, бидејќи соодносот на цена VS перформанси се BEST BUY моментално кај нас. Ако имаш далеку поголем буџет можеш да одеш со DAIKIN/TOSHIBA/MITSUBISHI, ама веќе ако имаш буџет топлотна пумпа од GREE пак би била подобар избор. За ефикасноста на топлотната пумпа на -20 немај мака. Има соодветни модели нормално ако имаш буџет за нејзе.

Пробав да бидам краток јасен бидејќи многу ми се спие па ако нешто сум испуштил ке дополнам :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Во спална ќе ти бучи клима. Незнам тоа колку ти е паметно искрено.

За во дневна-трпезарија стави тогаш една 7kw инвертер клима со греач на тацна, ако си подготвен да имаш малку бука во дневната од клима уред кој ќе работи постојано. Нешто како вивакс аери, грее ломо, грее хансол, или слично. Или секако други поистакнати марки кои ги исполнуваат барањата.

А да измериш колку и е издувна температура на оваа сега што ја имаш клима? Можеш? Ако не е над 45-50*Ц може и до неа да е нешто проблематично?
7KW во 38м2 е премногу. HANSOL на GREE или FH35 на MITSU ке го згрее тој простор ако нема фурење и слично.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Околу 51 степен е излезниот топол воздух
Разликата помеѓу влез и излез треба да биде мин. 20 степени. Прво се мери горе каде што вовлекува па потоа долу ама најдобро е или со унимер кој има „сонда“ за топлина или со специјален термометар кој реагира брзо. И тој алкохолниот брка работа ама е спор и непрецизен.
Во крајна нужда земи „хасап“ термометар со сонда кој се става по фрижидери и сл. и не би требало да е над 200 денари.

За другото да го послушаш sumi. За топлење земи парапетни единици ако можеш да си дозволиш. Со еден удар тепаш две муви. За во лето можеби (ама „можеби“) нема да ладат како ѕидни ама компромисот повеќе ќе тежнее накај топло во зима.
Греач на тацна, компресор и слични „гудизи“ е must. Останатите џиџи на внатрешната единица се опционални (ама најбитна е буката btw)

Обрати внимание и на деклаираниот проток на воздух. За онаа дневна со трпезарија гледај да е поголем од 700~750m3 (а Осаката има околу 550, што е премалку за таа кубатура на воздух)

И резерва 2-3 кубика на дрва заради очајниот енерго енергетски систем кај нас. Еден испад на мрежата и ..чао.
Озбилно ти велам!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
7KW во 38м2 е премногу. HANSOL на GREE или FH35 на MITSU ке го згрее тој простор ако нема фурење и слично.
Читаш ли што бара за температура? 26 степена на -20! Со 3.5 тешко ќе постигне. Ако има изолација и прозори - да, ќе биде океј со 3.5 од докажаните. Ама ако нема - не верувам да крене 26. Уствари тврдам дека нема да крене. :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Вака најпрвин благодарам на сите за брзите и одлични препораки. Се извинувам но направив грешка во пресметките, трпезаријата ми е 12м2 а кујната 8-9 метри квадратни ( i know).
Се друго е исто, сега јас сакам ако е можно само една да го згрее просторот на дневната и трпезријата на 22-24 степени, не мора да е и 26 (можеби јас претерувам) по можност кога не е толку ладно да ја отворам кујната да се затопли малку таму.
Не сакам одеднаж 2 или 3 клими туку 1.
Буџет околу 60.000 до 70.000 денари за 1 ама да заврши рбота. Кај нас на работа интензивна нега има околу 40 m2 и осаката според спеџификациите моментално прави бања температура 26 степени, пази 40м2 ама плафон 3.8 метри што кај мене е 2.6 метри.
Ја разгледав опцијата на @sumi но премногу клими што зголемува потрошња, поарно ако може една поголема поскапа и да го загрева просторот дневна и трпезарија што е околу 34 метри квадратни со просечна изолација.
Спецификации на Osakata на работа, во интензивна е бања моментално без парно на 2 степени надворешна температура.
fd94f1fa02ccca8ea66a47fde0708885.jpg

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@sumi наоѓам време да ја разгледам опцијта ама и буџет варијантата ми е малку ту мач. Ги разгледувам опциите што ти ги препорача, ќе пишам што ми фаќа око.
@FLEGMA да најдам термометат ќе измерам пак, а за 2-3 кубика дрва и ќумбе секогаш има мора ако решам да се греам на клима.
@mdeni еве да речеме 22-24 температура.

Инаку читам назад што е пишано и гледам дека климата не треба да се гаси, што не е случај со нас јас ка уклучувам и на фулл чекам да се стопли, што е сосема погрешно. Читам дека треба константно да стои уклучена на одредена температура кога ќе излегувам од дома ќе намалам на 18 па пред да си дојдам да ја покачам на 24 и да ми биде топло. Само ме плаши сметката за струја. Затоа порачав од Анхоч energy meter.
Па тражам секаков налин да исфрлам парно и ложење и цепење и бушење и бакар уфф.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@sumi @FLEGMA @mdeni, парапетни клими што ми ги препорачa @sumi се а не сакам да звучам снобовски ефтини. Сакам 1 клима што ќе стои во дневна кај што ми е моменталната осака и ќе затоплува дневна и трпезарија. Ладење и не ми е битно ама затоплување највеќе и до -20 да работи. Буџет еве пишав и пак ќе пишам 60-70.000 денари. Препорака ве молам. Пак не звучам снобовски но имам во обзир парно од 5000 eur+ така да...
Благодарам.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Влав, можеби си напишал а не сум видел, дали куќата има било каква изолација, какви прозорци имаш, или накратко какви загуби на топлина? Јас се греам со клими ама ги препорачувам само онаму каде што постои солидна изолација и прозорци. Не би ти препорачал да земеш модел од 3,5кв освен ако е mitsubishi fh-ve (мислам дека така се вика најскапата серија) кој чини повеќе од 60.000 денари. Пред се парите што ги имаш гледај да ги насочиш кон зачувување на топлината (изолација и прозорци), дури ако треба и додади, па ќе се чудиш како и таа осака може да загрее добро.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Влав, можеби си напишал а не сум видел, дали куќата има било каква изолација, какви прозорци имаш, или накратко какви загуби на топлина? Јас се греам со клими ама ги препорачувам само онаму каде што постои солидна изолација и прозорци. Не би ти препорачал да земеш модел од 3,5кв освен ако е mitsubishi fh-ve (мислам дека така се вика најскапата серија) кој чини повеќе од 60.000 денари. Пред се парите што ги имаш гледај да ги насочиш кон зачувување на топлината (изолација и прозорци), дури ако треба и додади, па ќе се чудиш како и таа осака може да загрее добро.

Пишав па вака, дневна соба има 3 француски прозори значи три како врати, трпезарија има 2 крила прозори. Градена е од гитер и има фасада но нема мислам никаква термопир стиропор изолациј. Прозорите се пред 15 години дрвени со двојно стакло но не изолираат нешто особено. Најверојатно годинава ќе ставиме прозори а за дополнителна фасада и термопор нз. Се плашам 3.5 kw od mitsubishi да не е малку.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
@sumi наоѓам време да ја разгледам опцијта ама и буџет варијантата ми е малку ту мач. Ги разгледувам опциите што ти ги препорача, ќе пишам што ми фаќа око.
@FLEGMA да најдам термометат ќе измерам пак, а за 2-3 кубика дрва и ќумбе секогаш има мора ако решам да се греам на клима.
@mdeni еве да речеме 22-24 температура.

Инаку читам назад што е пишано и гледам дека климата не треба да се гаси, што не е случај со нас јас ка уклучувам и на фулл чекам да се стопли, што е сосема погрешно. Читам дека треба константно да стои уклучена на одредена температура кога ќе излегувам од дома ќе намалам на 18 па пред да си дојдам да ја покачам на 24 и да ми биде топло. Само ме плаши сметката за струја. Затоа порачав од Анхоч energy meter.
Па тражам секаков налин да исфрлам парно и ложење и цепење и бушење и бакар уфф.

Другар најдобронамерно. Не се плаши од сметка со клима! Ич!

Значи пази, еве праиме муабет. Слушај! Да земеш една клима во дневна 3.5kw, потрошња и е 900w, еве ќе заокружиме на 1kw. Значи да ја рокнеш на 30 цел месец 24часа на најјак вентилатор да рмба. Маста да и ја извадиш и да ја заборавиш! Пази:
0.9kw*24h*30dena*6denari=3880 denari vo mesecot so cena od 6 денари по киловат час. Значи тоа е апсолутниот максимум што може да го потроши таа клима. Апсолутен максимум! Ако го ставиш енерџи метарот на клима она ќе покаже 1.8kw може и 2kw ама просекот и е 900W. Значи после еден месец користење мерачот ќе ти покаже.
Еве ти пример од FH35VE кај мене која е уклучена 24/7 последниве недели. На максимум работи зошто е сама во салон од 70 квадрати.
20170201_112916.jpg 20170201_112925.jpg 20170201_112932.jpg
Еве ги бројките моментално.
Значи има мерено 446часа (18 и кусур дена)
Работела 99% од мереното време.
За 446ч потрошила 435kwh.
Моментална потрошња 910w.
Значи за 18 ипол дена мене ме коштала ~2800 денари ако земам дека 6 денари е KWh во просек. Не е битно еве нека е и 2500 сосе ефтини струи, еве и 2200 нека е, или 3000 нека е.
Битно е живо џабе. Небитна ставка е во однос на она што го нуди.

Кај мене тој цел спрат е со 70тина квадрати салон, и една соба која е затворена и не се грее со затворена врата. Имам WC си стои со отворена врата и спална која исто стои со отворена врата, а во неа има 1kw панелка која се пушта по потреба.

И тоа овој муабет е со климата 3.5 (технички оваа е 4kw) во огромен простор, без изолација на ѕидови само 30цм ѕид, и пристојни прозори ја грее на ~21 тина степени кога е поладно, а деновиве 21-22. Значи тоа и е нејзиниот апсолутен максимум. Зошто е Јануари. А тек сега од денес е февруари и температурите се многу поразлични околу -5 до +5 тука климите владеат. Зошто COP им расте од 3 на 4, или на мицубишиво и над 4 накај 5 скоро (на +7 степени). Тука буквално за беспари ќе греат. Два месеца Декември и Јануари е критичниот период кога треба да се покажат максимално, и пак се многу поефитни од друго грејно тело (освен крадени дрва, тоа е најефтино секако). А останатите 4 грејни месеци Октомври/Ноември/Февруари/Март се буквално неприкосновени. 2-3 па и 4 пати разлика во цена прават.

Ич да не се секираш за струја.

П.С. За споредба да имав панелка од 3kw на местото од климата сметката: 3*24h*30*6=12960 денари наспрема погоре спомнатите 3880 денари. Нема споредба едноставно.

Последна промена:

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Кај сите производители на клима уреди изборот се сведува на три пати мери - еднаш сечи. Од секој има модели кои треба да се избегнуваат. Кај нас најдостапни се vivax и gree, првиот не е производител туку лепи налепници на уредите (во моментов климите се midea - сосема солидни клими), а вториот откако се отвори представништво кај нас забрзано се пробива. Бидејќи бараш за греење би ги избегнал моделите кои имаат наставка eco.

Sent from outer space

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Затоа зборуваме за конкретни модели. Моментално Виваксот се многу добри модели кои ги користат, а за Грее си се своја марка. Само да можевме уште да дознаеме колку KW вадат AERI и LOMO на -10 и ќе можевме со 100% сигурност да ги препорачаме и монтираме. Ама незнам како да дознаеме, сигурно има некој тест. Да вадат барем 3KW ќе е пуна капа дефинитивно, само страв ми е да не е накај 2KW при -10. Тука е дилемата.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Пишав па вака, дневна соба има 3 француски прозори значи три како врати, трпезарија има 2 крила прозори. Градена е од гитер и има фасада но нема мислам никаква термопир стиропор изолациј. Прозорите се пред 15 години дрвени со двојно стакло но не изолираат нешто особено. Најверојатно годинава ќе ставиме прозори а за дополнителна фасада и термопор нз. Се плашам 3.5 kw od mitsubishi да не е малку.

Стави радијатори за парно во секоја соба.
Наполни ги со уље наместо вода.
На долниот дел од радијаторот каде е доводот, се става грејач како за бојлер и се уклучува во струја. Има и со термостат.
Не треба пумпи, води и цевки низ просториите.

Се е џабе ако немаш изолација.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Читаш ли што бара за температура? 26 степена на -20! Со 3.5 тешко ќе постигне. Ако има изолација и прозори - да, ќе биде океј со 3.5 од докажаните. Ама ако нема - не верувам да крене 26. Уствари тврдам дека нема да крене. :)
-20 e 7 dena ednas na 10 godini kaj nas. Tie denovi ke izdrzi. Treba da si lud za 1 nedela vo godinata da stradas od promaa cela godina.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi @FLEGMA @mdeni, парапетни клими што ми ги препорачa @sumi се а не сакам да звучам снобовски ефтини. Сакам 1 клима што ќе стои во дневна кај што ми е моменталната осака и ќе затоплува дневна и трпезарија. Ладење и не ми е битно ама затоплување највеќе и до -20 да работи. Буџет еве пишав и пак ќе пишам 60-70.000 денари. Препорака ве молам. Пак не звучам снобовски но имам во обзир парно од 5000 eur+ така да...
Благодарам.

Jas mislev baras cel sprat da go grees. Poso spomna parno i skica od cel sprat.
Ako ti e za dnevna. Soznam eve 12ka hansol -30 GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E дневна плус трепезарија под 35м2. Така да оваа ти е екстра економична и екстра моќна. И далеку под буџет ти е башка и на промоција. Ке частиш со остатокот од парите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
A што е конкретна разлика меѓу Ломо и Хансол? Не ме интересираат џиџи миџи, зборам за во поглед на технологии и механика.
Колку доаѓаат Ломо и Хансол 3.5 и 5.5 со/без промоции? (со wifi ако е возможно)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@mdeni со убаво објаснетата анализа со цена на струја потрошња и @sumi со препораките и обајснувањето ме убедија да купам и пробам со клима за греење.
Сега @sumi ја препорача GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 45.990 ден. што читам 900w при греење, се чудам дали е тоа можно, ептен е малку тоа.
Но се плашам дека 12ка нема да ме стопли нз зашо етен македонче, македонски менталитет :( па дали би било подобра опција ова GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден.
ова GREE GEH18AA-K3DNA1C по супер цена од 51.990 ден.
и дали вреди да се купи ова MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE по супер цена од 63.590 ден.
или ако можам да заштедам дали вреди да одам со ова
GREE HANSOL -30 GWH18TC-S3DBA3E по супер цена од 69.990 ден.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Дечки кај овој ваљда од Србија е на -14 потрошња околу 700w, и тоа 45м2 што е простор огромен. Зборам за оваа MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE по супер цена од 63.590 ден.
@mdeni дали ти ја имаш истава и колкав простор грееш дали задоволува околу 40м2. Ептен ми фати око климава па ваљда има шанси оваа да биде.

boro1

user
13 август 2009
1.820
1.638
Само јас ли се греам со термо печка и немам гајле?
Собата ми е ~30 m2, некаде 20-22 степени е константно со “ 4ка “ но со 2 греача ( моментално има 2 х 1333W = 2666 kW ). Преку ноќ ја полнам, а преку ден ја пуштам да дува ако ми е ладно. Имам и клима во собата, можам и на неа да се греам но поскапо е од термо, и многу полесно се ладе собата.

За кај @vlavot За 40 квадрата мислам дека 4ка или 5ка би било таман. А за во спалната може панел/греалка.

Битно: Ако нема термичка изолација се е џабе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Да таа ја имам. Погоре тоа што ти опишав е за таа клима. Па штознам ваљда е доволна... зависи колку загуби ќе има. Ете кај мене ти пишав како е ситуација. Види ги на типот и другите видеа има неколку.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.045
1.128
Куманово
Добра анализата на @mdeni, тука некаде и треба да е по тоа што видов и кај пријателот (ист инвертер fh35ve) = 0.9-1.0 kWh потрошувачка која работи 24/7

Кај мене дома последни 3 месеци (10, 11, 12=доста ниски температури) инвертерот грее за исти пари колку што коштаат 2 кубика дрва што нема логика истиот простор да го згреам со тие 2 кои ќе отидат за еден месец..

Е сега многу битна работа е термичка изолација..

Последни теми

Последни огласи

На врв