Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Нема поекономично и поубаво греење од топлинска пумпа за поголема куќа или клима уред за помал стан. Кај топлинската пумпа имаш и топла вода за цело домаќинство така да двата бојлера тој од 120 литра и малото од 10 литра ги исфрлив од употреба, зиме-лете имам сега топла вода. Ми останува уште инвестиција за соларни панели пошто пумпата има 4 насочен вентил па топлата вода од соларната ќе може да ја користи и во зима за уште поголема заштеда на електрична енергија.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Ке забега темата многу ама нема некоја голема разлика кај нас и во странство во последниве години ако правиме муабет за ист производ/модел. Проблемот е друго што пред 10тина години квалитетот на производите беше повисок. И тој што купил кај нас пред 10г исто работи како и грчкиот, сега е друга прикаска и кај нас и кај Грциве.
Така е Фонкото ми е старо 20+ години, уште тера без сервис ;).

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Здраво потребен ми е совет за климата која ја наместив пред два месеца carrier xpower gold inverter 3.5 до пред недела време работеше супер е сега веќе недела време почна кога е на мала брзина да бучи а на појака брзина бичавата се губи дали можете да ми кажете во што е проблемот

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Резонанца некоја. Викни си под гаранција да ја ѕирнат, сигурно допира нешто некаде.

Metodij

read-only
3 декември 2016
20
1
Резонанца некоја. Викни си под гаранција да ја ѕирнат, сигурно допира нешто некаде.
Се јавив во енергија ми рекоа дека бучела поради ладното време незнам што незнам како...ако била замрзната надворешната единица да ја исклучам о одмрзнам и да ја вклучам пак на ладно да работи 15 мин.ама гумиците ми се извадени на климата затоа што цревата се замрзнати и воопшто не е замрзната надворешната единица а звукот го менува на прекини го знаеш тој иритирачки звук од климата на 10 секунду почнува да бучи па престане и се така додека е на мала брзина а на голема брзина работи перфектно.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Ве читам константно, и сеуште не можам да разберам како тоа се топлите на клима. За ефикасно и економично верувам дека е но дека се греете не. Поточно би било мрзнете на клими. И споредбата греење со клима и парно е исто или слично, ве молам немојте. Вистински ладно како -10 до -2 надвор клима до 500 еур било инвертер 5.5 или 3.5 дува млак воздух. Воздухот го суши грлото и ствара непријатност. Ова го говорам од искуство. Кај мене дневен престој од 21м2 3.5 Osaka инвертер пред 7-8 години купена околу 39.000 денари не го загрева, во ред го грее онака колку да се каже дека е малку топличко, се додека не запалам оган и на ја осетам топлината од оганот греењето со клима е шега. Исто на работа во интензивна нега 5.5 осака инвертер околу 35 м2 простор не го грее онака го затоплува млако. Е коа ќе се вклучи парното е веќе топло баш солидно допло. Со клима ќе згрееш ако докупуваш уште неколку панелки што е апсурд.
Инаку ние сме јас сум на 120 м2 спрат од куќа, дневна 21 м2 одделена со трпезарија со хармоника врата, трпезарија околу 17м2, кујна одделена од трпезарија со хармоника околу 14м2, wc сместен како во предходник околу 12м2, спална на северна страна 20м2, соба како работна или детска околу 18м2, ходник околу 10 м2, И како да се згреам со клими колку 7 клими 5.5 иполки да ставам? У wc како да се греам?, кујна како да се греам спална и работна-детска соба како, ходник како?

Sent from my iPhone using Tapatalk

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Да се обидам да одговорам на членот кој не може да се згрее со клима.
Живеам во куќа односно во станот во приземјето. Под мене има подрум кој не се грее. Куќата е изолирана од три страни со стиропор 10цм, а од четвртата има само 2цм стиропор поради други причини. Станот е со површина од 90 метри квадратни и го греам со 3 клима уреди. Дневната соба од 40 метри квадратни ја греам со инвертер 5.5, а спалните со по 3.5. Никогаш не сум ги пуштил на температура поголема од 24, затоа што кога (на пример дневната соба) климата е на 22, термометарот на 5 метри оддалеченост покажува 24. Како и со секој друг вид на греење и за овој треба прво добро да се продума, дали просторот е погоден за овој вид греење, дали има можност уредите да се постават така да не пречат никому со дувањето итн.

Sent from outer space

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Да се обидам да одговорам на членот кој не може да се згрее со клима.
Живеам во куќа односно во станот во приземјето. Под мене има подрум кој не се грее. Куќата е изолирана од три страни со стиропор 10цм, а од четвртата има само 2цм стиропор поради други причини. Станот е со површина од 90 метри квадратни и го греам со 3 клима уреди. Дневната соба од 40 метри квадратни ја греам со инвертер 5.5, а спалните со по 3.5. Никогаш не сум ги пуштил на температура поголема од 24, затоа што кога (на пример дневната соба) климата е на 22, термометарот на 5 метри оддалеченост покажува 24. Како и со секој друг вид на греење и за овој треба прво добро да се продума, дали просторот е погоден за овој вид греење, дали има можност уредите да се постават така да не пречат никому со дувањето итн.

Sent from outer space

Може и јас избрзав со одговорог но сега треба да купуваме парно многу кошта и бараме алтернативен начин ма греење но освен парно толкав простор не може да се згрее. Пошто се 3 спрата по 120 m2 а Најверојатно 2 ќе се греат па освен парно не гледам како со клими. Ама ајде ќе направам лејаут од мојот спрат па да предложите како и каде и што клими да се постават ако е можно да се спасиме од ставање парно, пошо ложење, дева цепење, чистење а на хајпот со пелетите е огромен трик каде сите од дрва отидоа на пелети но цената е 2:1.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Измери колку степени ти е тоа што ти го викаш "топло". И колку е тоа што ти го викаш "ладно".

За да има логика рачуницата. Зошто за некој топло е 20. За некој топло е 21 за мене топло е 22 за тебе можда е 24. А тоа се оргомни разлики во реалноста. И во математиката.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
3ee8d9c3757bf88b2115b121d74c4652.jpg

Еве го layout ot ве молам препорачајте клими и каде да се постават и колку и за да биде бар дневна трепезарија спална и па може и кујна чат пат топло? Сините линии се џамови и врати на тераси белите се врати на соби а цик цак се врати на ролетни. Чекам сугестии благодарам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Измери колку степени ти е тоа што ти го викаш "топло". И колку е тоа што ти го викаш "ладно".

За да има логика рачуницата. Зошто за некој топло е 20. За некој топло е 21 за мене топло е 22 за тебе можда е 24. А тоа се оргомни разлики во реалноста. И во математиката.
За мене тополо е околу 24-26 степени, Млако околу 20-22.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Инвестирај во топлинска пумпа, фенкојлери и соларни панели со централен бојлер. Топлинската пумпа е пожелно да има читиринасочен вентил да може да ја користи топлината од соларниот систем. Истиот систем ќе го користиш и за ладење во лето. Истата топлинска пумпа е пожелно да има систем за греење на санитарните вода( за тоа и е всушност 4 насочниот вентил). Голема инвестиција но на долг рок исплатлива. Плус со фенкојлери го добиваш ефектот на парно греење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Ќе мора комбинација за толку големи температури. Тоа е проблемот кај тебе.

Еве ти едно решение врз база на сликава, секако многу подобро ќе може да се заклучи ако знаеш загуби на ѕидови, на прозори, провев на врати и слично.

Ама грубо вака би требало да е пристојно.
hJkgFO3.png

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Инвестирај во топлинска пумпа, фенкојлери и соларни панели со централен бојлер. Топлинската пумпа е пожелно да има читиринасочен вентил да може да ја користи топлината од соларниот систем. Истиот систем ќе го користиш и за ладење во лето. Истата топлинска пумпа е пожелно да има систем за греење на санитарните вода( за тоа и е всушност 4 насочниот вентил). Голема инвестиција но на долг рок исплатлива. Плус со фенкојлери го добиваш ефектот на парно греење.
Размислувавме доолго за тополотна пумпа вода воздух, но еден најефтин фенкојлер е 300 еур. мене само за 1 спрат сигурно 4 ќе ми требаат или повеќе. Топлотна пумпа вода воздух работи најдобро кога и ако се има среќа да се налета на вода од 15 степени а обично се налетува на вода од 10 степени, што во ладни зимски услови околу -10 степени фенкојлерите постигаат температура од околу 20 степени што е ладно за седење. И плус самата инвестиција само за пумпата и копање кошта околу 7000 еур, и според тоа што читав на samsvojmajstor.com многу откажуваат па мора да се менуваат итн итн. Сеуште не е бар според мене развиена таа техонологија а ќе биде.
Во врска со климите @mdeni во дневниот простор каде што си пишал 5.5 ја имам осаката 3.5 но еве ако решам да се греам на клими, да ја ставам во спалната соба Осаката, и наместо во дневната каде што е осаката да ставам некоја 5.5 која ќе може да загрева дневна и трпезарија тоа е околу 38м2 со тоа што кујата ќе ми биде затворена и покекогаш да ја отворам со мал потенцијал да стане млако топло во кујната.
И еве да речеме температури од 22-24 степени во дневна и трпезарија. Која клима би било тоа да знам дека ако е надвор -20 тој простор од околу 40 метри квадратни би бил топол околу 22 степени за седење.
А ако рачунаме топлотна загуба, најверојатно наскоро ќе ставаме нови прозори пвц нели па загубата нема да биде голема колку што е сега со дрвени прозори.
А во работната соба ќе се купи клима понатаму пошто не се користи многу и нема потреба да се загрева толку. WC има една греалка, па чат пат ја уклучувам, а кујната ваљда ќе стои одсечена и помалку ладна пошто секако не готвам во неа идам на 2 ри спрат кај мајка ми и татко ми и скришно јадам :D
Па која е таа клима што може да го затополи тој простор на -20 до 22степени без проблем. Благодарам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
a09d1c79a2f168e9dbc9024780cf5700.jpg

Вака нешо

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Во спална ќе ти бучи клима. Незнам тоа колку ти е паметно искрено.

За во дневна-трпезарија стави тогаш една 7kw инвертер клима со греач на тацна, ако си подготвен да имаш малку бука во дневната од клима уред кој ќе работи постојано. Нешто како вивакс аери, грее ломо, грее хансол, или слично. Или секако други поистакнати марки кои ги исполнуваат барањата.

А да измериш колку и е издувна температура на оваа сега што ја имаш клима? Можеш? Ако не е над 45-50*Ц може и до неа да е нешто проблематично?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Во спална ќе ти бучи клима. Незнам тоа колку ти е паметно искрено.

За во дневна-трпезарија стави тогаш една 7kw инвертер клима со греач на тацна, ако си подготвен да имаш малку бука во дневната од клима уред кој ќе работи постојано. Нешто како вивакс аери, грее ломо, грее хансол, или слично. Или секако други поистакнати марки кои ги исполнуваат барањата.

А да измериш колку и е издувна температура на оваа сега што ја имаш клима? Можеш? Ако не е над 45-50*Ц може и до неа да е нешто проблематично?
ај да измерам и ќе вратам, а кој модел конкретно, и немам некој проблем со бучавата на надворешната единица не ми смета многу, ниту пак ќе имам проблем во дневната со бучавата.
Мислење од @sumi @FLEGMA и останатите за мојава ситуација.
Гледам оваа ја препорачуваат GREE GEH18AA-K3DNA1C по супер цена од 51.990 ден.
а @xenon е задоволен од оваа која е онака добро скапичка ама ако може да затопли може некако да се изведе GREE HANSOL -30 GWH18TC-S3DBA3E по супер цена од 69.990 ден.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
5.5 осака инвертер околу 35 м2 простор не го грее онака го затоплува млако. Е коа ќе се вклучи парното е веќе топло баш солидно допло. Со клима ќе згрееш ако докупуваш уште неколку панелки што е апсурд.
Даваш некој анекдотален пример кој ништо не значи од генерален аспект во дискусија за загревање.

ОК, некој но-нејм климатизер не успева да загрее просторија за која не знаеме никакви информации колкави топлотни загуби има. Што со тоа?

Еве ти друг анекдотален пример, кај мене дома дневната соба од 35м2 се грее со една 3.5кв клима. Да една, и да 3,5 а не 5,5.
Сакаш фотографија со собна температура од 25с, и потрошувачка (моментален напон) помала од 800вати? Дење на моменти паѓа и под 300вати, можеби има разлика што уредот е Тошиба а не Осака?

Кој е производител на тој „Осака“ климатизер?
Се обложувам дека Јапонија (и Осака) ја има видено колку и повеќето Македонци... :)

Ве читам константно, и сеуште не можам да разберам како тоа се топлите на клима. За ефикасно и економично верувам дека е но дека се греете не. Поточно би било мрзнете на клими. И споредбата греење со клима и парно е исто или слично, ве молам немојте. Вистински ладно како -10 до -2 надвор клима до 500 еур било инвертер 5.5 или 3.5 дува млак воздух. Воздухот го суши грлото и ствара непријатност.
Втората клима ме кошташе под 500 евра, и на најголемиве минуси (под -20) без проблеми загреваше спална и работна соба, плус ходник и бања.
Нормално, потрошувачката на електрична енергија беше значајно зголемена во однос на претходните потопли месеци, но сеуште многу помалку од соодветно споредливи електрични греалки.

Непријатностите кои ги опишуваш, кај мене ги нема. Секое греење го суши воздухот, парно греење го суши воздухот, многу познаници ставаат садови со вода над радијаторите. Влажноста на воздухот најсоодветно се регулира со наменски уреди - овлажнувачи на воздух.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Според тоа што имам слушнато и видено Osaka доаѓа со mitsubishi electornics или mitsubishi electonics ја произведуваа надворешната единица на Osaka, пред 7-10 години Osaka беа единствениот бренд на маркетот кој нудеше одлични перформанси. Иди во Тинекс климите над вратите што им се се Osaka. Примерот се согласувам дека е парадоксален, но еве го цртежот горе, препорачај клима која ќе ја затоплува таа просторија од 22-24 степени. Просторијата е на јужна страна и ја пече сонце и светлица цел ден. Има фасада но под фасадата нема изолација и е правена од гитер. Во дневната имам 3 француски врати а во трпезаријата имам две крилни прозори. Дупло стакло но дрвени пред 15 години ставени, без некоја особена изолација.
So what will it be?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ајде да идам дома да ја уклучам и најдам некој термометар и одма мерам :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
@vlavot
Гледај пријаеле, едноставно е - колку киловати топлинска енергија ти треба за таа просторија?
Одговорот на тоа прашање ќе ти каже колку моќна клима ти треба. На пример, ако сега се грееш со 5 киловати (вкупно на се што пушташ) тогаш 5 киловати ти требаат. Се зависи колкави топлотни загуби имаш, тоа никој не може на памет да ти го каже. Мора да се измери.

Е сега изборот на модел и бренд, тоа е веќе нешто друго. Има избор, но генерално евтините модели не се толку квалитетни и економични во работата како некои од поскапите модели. Од друга страна кај нас овде климата е поволна за греење со клима уреди, па поевтините клима уреди многу побрзо ќе се исплатат себе си.

Се зависи од твојот буџет, ако парите не ти се проблем, тогаш можеш да бираш, брендови како Тошиба, Мицибуши, тие јас би ги препорачал како брендови - иако зависи и кој модел. Евентуално и Gree, Хансол моделот. Има и други добри клими, на пример Фуџитсу се добри, или ќе беа да не ги продаваше само еден увозник со безобразни маржи.
Oд евтините брендови би ги препорачал само Gree. За парите, во таа ценовна класа нема подобар избор. Тоа е мое лично мислење, и важи само ако немаш пари за подобро (поскапо).

Според тоа што имам слушнато и видено Osaka доаѓа со mitsubishi electornics или mitsubishi electonics ја произведуваа надворешната единица на Osaka, пред 7-10 години Osaka беа единствениот бренд на маркетот кој нудеше одлични перформанси.
Океј, значи некоја нонејм клима за која продавачите зборувале дека има мицибуши компресори.
Сите тие нонејм фирми купуваат компресори од 3-4 фирми кои продаваат оем делови. Дури и навстина да се мицибуши компресори (не верувам), верувај дека тоа не се истите компресори кои одат во мицибуши климите, туку нешто соодветно квалитетно за парите (читај, доволно добро за „да работи“). Дека целата надворешна единица нема шанси да е направена од Мицибуши можам да се опкладам во еден ручек во ресторан, со неограничено пиење по избор. ;)

Си купил некогаш некој Осака лимон, немој сега сите клими да ги судиш според таа киселост. :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Вака еве ги спецификациите на климата
f579286d9bb86a679120cc28d4d4c805.jpg

7b7a6e5b7a6b61e3f67dc60f44881134.jpg

b3a1e96c0bb98a655ca676b981aad835.jpg

Околу 51 степен е излезниот топол воздух.
Прашање, од каде го купивте мерачот на струја потрошња што се става у штек каде можам у мк да најдам такво нешо, да не нарачувам ос ebay.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage