Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

XGeorge27

hello world
13 декември 2018
97
89
www.youtube.com
Здраво дечки гледам тука има поискусни од мене во врска со Клими од овие две како Марка која би била подобра Fuego 5.5 или Favorit 5.5 (повеќе сум за Favorit како марка) - некој што ги повеќе разбира слободно нека каже прифаќам секакво мислење

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.497
2.948
Здраво дечки гледам тука има поискусни од мене во врска со Клими од овие две како Марка која би била подобра Fuego 5.5 или Favorit 5.5 (повеќе сум за Favorit како марка) - некој што ги повеќе разбира слободно нека каже прифаќам секакво мислење
Вака од тепка, ниту едната - ниту другата е некоја извикана марка за клими и/или инвертери.
Но, прво би те советувал да кажиш неколку поосновни информации, како на пр. за во каков простор и услови ќе се користи (површина, изолација?), па поконкретниот модел од едната и другата (линк до нив е добредојден), потоа би било добро да кажиш дали ќе се користи за греење во зима, за догревање или само за ладење?
Овие работи многу нешта менуваат, па ако сакаш добар совет, сподели уште некој збор-два :)
Ќе се најди некој, ќе одговори.

XGeorge27

hello world
13 декември 2018
97
89
www.youtube.com
Вака од тепка, ниту едната - ниту другата е некоја извикана марка за клими и/или инвертери.
Но, прво би те советувал да кажиш неколку поосновни информации, како на пр. за во каков простор и услови ќе се користи (површина, изолација?), па поконкретниот модел од едната и другата (линк до нив е добредојден), потоа би било добро да кажиш дали ќе се користи за греење во зима, за догревање или само за ладење?
Овие работи многу нешта менуваат, па ако сакаш добар совет, сподели уште некој збор-два :)
Ќе се најди некој, ќе одговори.
Па се планира за Греење INVERTER систем еве линк од климата Инвертер клима уред FUEGO FGTC18INV-WIFI-WMSE7, 5kW
Куќата има фулл изолација со 15ЦМ дебелина стиропор плус топлинска изолација нова градба
за почеток се планира со една 5.5kW па се планира уште 3.5kW да се земе квадратурата е спрато е 87 квадрата

dashbog

lurker
24 јуни 2008
568
812
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ако планираш да се грееш се гледа дека сериозно е инвестирано во изолација, не е лошо сериозно да се инвестира и во некој добар модел на клима.
Јас лично би избрал некој модел на тошиба или даикин.

sande123

read-only
2 мај 2024
2
0
Дечки здраво,

Дали може препорака за клима уред кој главно би се користел за ладење и греење во оној преоден период просторот е поткровје околу 35м2.

како главен извор за греење имаме парно

(куќата е нова градба добро изолирана кон кровот со 35цм камена,ѕидовите со 15цм камена + 5ка стиропор фасада пцв прозорци)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.071
6.005
Haier Tundra 12 ili 18
Toshiba Shorai Edge 12 ili 16
Mitsubishi LN35
Daikin FTXF50

Нешто вака зависно од буџетот.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Дечки здраво,

Дали може препорака за клима уред кој главно би се користел за ладење и греење во оној преоден период просторот е поткровје околу 35м2.

(куќата е нова градба добро изолирана кон кровот со 35цм камена,ѕидовите со 15цм камена + 5ка стиропор фасада пцв прозорци)

Еден од овие модели

dashbog

lurker
24 јуни 2008
568
812
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Еден од овие модели

За таа квадатура со таква изолација е оверкилл да се стави 18ка.
Јас лично не би ставил ништо поголемо од 12ка. И тоа е многу за преоден период. Би идел на 9 - 10ка од некоја поквалитетна марка.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
За таа квадатура со таква изолација е оверкилл да се стави 18ка.
Јас лично не би ставил ништо поголемо од 12ка. И тоа е многу за преоден период. Би идел на 9 - 10ка од некоја поквалитетна марка.
Дечки здраво,

Ако сака Јапонски модел тогаш овој

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Имам клима вивакс од постарите модели купена пред 12 години. Во зима повремено ја пуштав и грееше. Сега кога ја вклучив да лади дува ама не лади и перката надвор не врти. За топло врти перката. Што би можело да биде? Дали е до фреонот или нешто друго. Фреон немам никогаш сменето.

Испратено од AGS3-W09 преку IT.mk форум апликација

Topla

read-only
24 мај 2024
1
0
Здраво, мислење за климава
Midea FOREST WIFI SMART KIT серија MSAFCU-18HRFN8-QRD0GW/MOX330-18HFN8-QRD0GW

Ќе ја користам во дневна со трпезарија, просторот е голем 38-40 м2. Нема да ја користам како примарен извор, имам парно на дрва. Генерално би се користела да залади налето и наесен да не палам котел кога преку ден ке е доволно топло.

Може да пратите и други сугестии.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Ве молам за препорака, отворен простор 35 кв.м. без изолација со Рехау трослојно стакло прозори, подно парно на пелети, во принцип ќе се користи за ладење и загревање во преодните месеци кон и од зимата. Преку Ананас со ваучер VIVAX Клима инвертер, 12K BTU, Cool ACP-12CH35AERI ќе му дојде 22.000 ден. Дали е ОК како клима и дали имате некој предлог за поефикасна и поубава понуда . Однапред фала.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Имам клима вивакс од постарите модели купена пред 12 години. Во зима повремено ја пуштав и грееше. Сега кога ја вклучив да лади дува ама не лади и перката надвор не врти. За топло врти перката. Што би можело да биде? Дали е до фреонот или нешто друго. Фреон немам никогаш сменето.

Испратено од AGS3-W09 преку IT.mk форум апликација

Или кондензатор ( он-офф клима уредите имаат кондензатор ) или фреон нема Кој модел на Вивакс ?

Ве молам за препорака, отворен простор 35 кв.м. без изолација со Рехау трослојно стакло прозори, подно парно на пелети, во принцип ќе се користи за ладење и загревање во преодните месеци кон и од зимата. Преку Ананас со ваучер VIVAX Клима инвертер, 12K BTU, Cool ACP-12CH35AERI ќе му дојде 22.000 ден. Дали е ОК како клима и дали имате некој предлог за поефикасна и поубава понуда . Однапред фала.

Одличен модел е

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ова е АЕRI или AERI+? Првиот е стар модел, вториот му е замената и моментално е 27000. Има доста разлика во перформансите меѓу двата модела.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Ова е АЕRI или AERI+? Првиот е стар модел, вториот му е замената и моментално е 27000. Има доста разлика во перформансите меѓу двата модела.
везе немам, со истата цена се и АЕРИ+ а и изглед, можда е грешка печатна во насловот, еве линк и од златниот каде што е насловено со +

palacinka55

Баниран/a
8 јануари 2018
28
12
Здраво
Ми треба помош да се одлучам за 1 клима од овие наведениве.
30 квадрата стан со добра изолација,нови 3 слојни ПВЦ прозори ставени (max 91 сантим да е голема климата толкав ми е просторот за неа )
Vivax , Gree или Midea
Фала ви на одговорот!

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.497
2.948
Здраво
Ми треба помош да се одлучам за 1 клима од овие наведениве.
30 квадрата стан со добра изолација,нови 3 слојни ПВЦ прозори ставени (max 91 сантим да е голема климата толкав ми е просторот за неа )
Vivax , Gree или Midea
Фала ви на одговорот!
Оди со Мидеа или Вивакс (оваа можи и да е "препакувана" мидеа).
И двете се исти по моќност, ќе го стоплат тој простор, штом е изолиран како што велиш.
А за ладење, без проблеми ќе изладат.
Димензионо и двете влегуваат во твојо избор (двете се покуси од 91 cm).
Одбери која тебе поќе те бендисва (или која ти е поефтина) :)

Испратено од телефоно

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв