Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.245
Другари, ми треба препорака за сервисер на клими. Ми треба за проверка, чистење(дополнување на фреон) и евентуално преместување надворешна единца. Иначе климата е LG и е надвор од гаранција ако игра некоја улога.
Може фирма а може и мајстор.
Климата не се дополнува така едноставно ниту пак тој може да знае колку фали освен да става манометри, да седи, да чека и да анализира.
Затоа (кај нас) дополнувањето се сведува на вадење на стариот фреон и потоа (со помош на вага) ставање на точна количина која е наведена на налепницата на надворешната единица.

Тој може да установи дали фали но колку не може да знае.
Ако климата има изгубено фреон таа на топлење најпрво ќе почне да трупа мраз ( и тоа многу) на долната половина од испарителот.
Други видливи знаци се мрсни дамки на надворешната единица каде што влегуваат цевките (на холендарите) и изгледаат како мрснотија, како писа/асфалт.

Преместувањето е посебна приказна. Ако треба да се преместува тој си има специјален методи (ја пушта на ладење и постепено го затвора фреонот)

Демонтажата е одлична прилика да ги исчистиш двете единици темелно. Ти или некој друг

Друга, груба и ненаучна метода, која не е далеку од вистината, е да измериш разлика од влез до излез на максимум вентилатор при што температурата во собата не смее да биде под 20 степени (мерено кај климата)
Треба да се добие минимум 20 степени разлика од тоа што го усисала до тоа што го издувала.
Или кратко кажано. Максималната температура кај R410 фреон е 60 степени така што на издув ќе добиеш околу 55-58 степени под погоре наведените околности.

Значи, пушти ја на максимум температура остави ја да работи околу 30 минути до час и измери издув со термометар.
Ако усисува 20 степени и дава издув од 40 тоа веќе е граничен случај и треба да се анализира понатаму

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Другари, ми треба препорака за сервисер на клими. Ми треба за проверка, чистење(дополнување на фреон) и евентуално преместување надворешна единца. Иначе климата е LG и е надвор од гаранција ако игра некоја улога.
Може фирма а може и мајстор.
И мене ќе ми треба препорака и/или контакт за сервисер во Скопје. Во едно мало станче што го рентам климата (Беко од пред 10+ год) нешто им задимила надворешната од позади. Инаку греела и грее, можно и да било само да била прљава и натрупана со мраз и/или иње и да влегла у дефрост и да ги извадила од памет. Но секако би сакал некој да ја ѕирне и ако треба да ја освежи и испере (пошто е приземје достапна е за секакви манипулации).

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Климата не се дополнува така едноставно ниту пак тој може да знае колку фали освен да става манометри, да седи, да чека и да анализира.
Затоа (кај нас) дополнувањето се сведува на вадење на стариот фреон и потоа (со помош на вага) ставање на точна количина која е наведена на налепницата на надворешната единица.

Тој може да установи дали фали но колку не може да знае.
Ако климата има изгубено фреон таа на топлење најпрво ќе почне да трупа мраз ( и тоа многу) на долната половина од испарителот.
Други видливи знаци се мрсни дамки на надворешната единица каде што влегуваат цевките (на холендарите) и изгледаат како мрснотија, како писа/асфалт.

Преместувањето е посебна приказна. Ако треба да се преместува тој си има специјален методи (ја пушта на ладење и постепено го затвора фреонот)

Демонтажата е одлична прилика да ги исчистиш двете единици темелно. Ти или некој друг

Друга, груба и ненаучна метода, која не е далеку од вистината, е да измериш разлика од влез до излез на максимум вентилатор при што температурата во собата не смее да биде под 20 степени (мерено кај климата)
Треба да се добие минимум 20 степени разлика од тоа што го усисала до тоа што го издувала.
Или кратко кажано. Максималната температура кај R410 фреон е 60 степени така што на издув ќе добиеш околу 55-58 степени под погоре наведените околности.

Значи, пушти ја на максимум температура остави ја да работи околу 30 минути до час и измери издув со термометар.
Ако усисува 20 степени и дава издув од 40 тоа веќе е граничен случај и треба да се анализира понатаму
Фала другар за детално објаснување, уште бројче од некој кој би го спровел ова во пракса, би било таман.

Mr.Kocev

read-only
19 март 2016
23
27
Штип
Mr.Kocev's setup  
Processor & Cooler
i5-13600KF DEEP COOL AK620
Motherboard
GIGABYTE B760 GAMING X
PSU
COOLER MASTER 620M SILENT PRO
RAM
32GB DDR5 6000MHz Kingston Fury Beast Kit CL40 (2x16)
Case
DEEPCOOL CL500
Mouse
LOGITECH G PRO WIRELESS
Audio
Scarlet solo
Monitor
lg
OS
WINDOWS 11
Здраво дечки,
ми треба препорака за клима за 15м2 соба,
за преоден период како сега на пример, генерално на пелети се греам и парно низ цела куќа.
изолација имам внатрешна само на надворешните зидови, прозори 7 коморни, 3 стакла одлично проаѓам.
поедноставна, ефикасна, ( ефекти сите имат), и здрава марка.
искусни моментално ако има добродошло

Благодарам однапред :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.071
6.005
Хаиер Тундра 12ка на пример. Многу пати кажувано. А може и со поефтина ќе пројдеш. Би требало да е повеќе од доволна, а ќе се најде и за ладење.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ајде јас пак со домаќински муабети... Се откажав од серивисирање на старата клима, би одел со нова. Потребна ми е само за ладење за просторија од 30 м2 (дневна+трпезарија) со нови ПВЦ прозори.
Од темава разбирам дека ако е само за ладење, било кој кинез ќе ми заврши работа, сепак сакам инвентер клима, со цел да биде потивка и со помала потрошувачка.
Затоа (и заради тоа што немам буџет за јапонска)првично ја гледав ова :

Vivax acp-12ch35aeri+

Меѓутоа, ја забележав ова

BOSCH CL2000 12000BTU

Со оглед на тоа што се иста цена, а Виваксот има само Wi-Fi опција и нешто помала декларирана потрошувачка, не гледам некоја суштинска разлика. Па во мојот бумерки памет секогаш BOSCH > VIVAX. Пропуштам нешто ?

Патам, ја видив и следнава

BEKO BEHPH 120 / BEHPH 121 INV

Има добра цена, а за БЕКО имам мислење дека е најдобар бренд за сооднос value for money, на наш пазар.
Или да гледам нешто трето, буџетот е 500 евра.

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Па во мојот бумерки памет секогаш BOSCH > VIVAX. Пропуштам нешто ?
Освен лепенките Бош, климата е кинез Мидеа со сите нејзини салтанати. Фактички Бошов и Виваксот се близнаци, дури може да се уочи од прва по нивните цени.
Што и да земеш од двете нема да згрешиш, мада од практика оти користам Вивакс клима од 2016-та, би ти предложил да одиш со Виваксо. Ако ја има некој друг истава Бош нека сподели искуство.

Стај си англиски или македонски превод (ако не разбираш руски) и види какви компоненти користи Бош (GMCC компресор):

За до 500 евра изборот е тој, инаку ќе ти предложев:

и буџет јапонец, го имаме и него дома веќе 3 години, одличен за парите:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
615
342
Ајде јас пак со домаќински муабети... Се откажав од серивисирање на старата клима, би одел со нова. Потребна ми е само за ладење за просторија од 30 м2 (дневна+трпезарија) со нови ПВЦ прозори.
Од темава разбирам дека ако е само за ладење, било кој кинез ќе ми заврши работа, сепак сакам инвентер клима, со цел да биде потивка и со помала потрошувачка.
Затоа (и заради тоа што немам буџет за јапонска)првично ја гледав ова :

Vivax acp-12ch35aeri+

Меѓутоа, ја забележав ова

BOSCH CL2000 12000BTU

Со оглед на тоа што се иста цена, а Виваксот има само Wi-Fi опција и нешто помала декларирана потрошувачка, не гледам некоја суштинска разлика. Па во мојот бумерки памет секогаш BOSCH > VIVAX. Пропуштам нешто ?

Патам, ја видив и следнава

BEKO BEHPH 120 / BEHPH 121 INV

Има добра цена, а за БЕКО имам мислење дека е најдобар бренд за сооднос value for money, на наш пазар.
Или да гледам нешто трето, буџетот е 500 евра.

Мој совет овој 3.5кв модел

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Ako imam vekje klima 3,5kw Haier tundra green, i sakam da ja pojacam na istoto mesto da stavam 5kw, moze istote bakarni cevki da se iskoristat?

shooter

lurker
2 март 2010
656
586
Мој совет овој 3.5кв модел

Немој BOSCH, близок мој има многу лошо искуство, соба од 20м2 не може да стопли. За ладење како е - не знам. Тој сервисерот што му ја монтирал климата му рекол дека не биле добри.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
615
342
Немој BOSCH, близок мој има многу лошо искуство, соба од 20м2 не може да стопли. За ладење како е - не знам. Тој сервисерот што му ја монтирал климата му рекол дека не биле добри.

Предлогот е Vivax AEMIs не Bosch

Leonardus

read-only
13 септември 2019
12
15
Еве сум јас да приложам мерење од Vivax aehi 3.5kw. Штотуку ми стаса мерачот по три месеци чекање од Али, пројде зимата али ај, мора да почнам од некаде....

Само што го уштекав и во рок од 1-2 часа ова измери, при надворешна температура 10 степени.

Најниска: 3.7 w (небитна)
Највисока: 708 w
Моментална: 342 w
Вкупно потрошено за 2 часа: 0.7 kwh

Внатрешна температура 22.6 измерена на дијагонален ќош од собата во однос на климата, при зададена температура од 22° и издув од 20% / 100 на внатрешна единица.

Ќе приложам и видео кога ќе изработи цел месец па, наредна зима здравје боже, со порелевантно мерење на минусни надворешни температури. IMG_20240319_134857.jpg IMG_20240319_134850.jpg IMG_20240319_134840.jpg IMG_20240319_134844.jpg IMG_20240319_134429.jpg

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

18 август 2019
1.222
1.195
Еве сум јас да приложам мерење од Vivax aehi 3.5kw. Штотуку ми стаса мерачот по три месеци чекање од Али, пројде зимата али ај, мора да почнам од некаде....

Само што го уштекав и во рок од 1-2 часа ова измери, при надворешна температура 10 степени.

Можам само да завидувам на максимумот (и да плачам). Мојата 3,5 KW (U Crown) има толкав минимум. :(
Колку чини мерачот од Али?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.497
2.948
Можам само да завидувам на максимумот (и да плачам). Мојата 3,5 KW (U Crown) има толкав минимум. :(
Колку чини мерачот од Али?
Минимумот од 3.7w најверојатно се однесува на моментот кога е исклучена/неактивна, и единствен потрошувач е некој лед дисплеј и евентуално сонда за температура.
Сигурно дека не модулира толку ниско :)
Ама, 342 W е ок модулација.

18 август 2019
1.222
1.195
Минимумот од 3.7w најверојатно се однесува на моментот кога е исклучена/неактивна, и единствен потрошувач е некој лед дисплеј и евентуално сонда за температура.
Сигурно дека не модулира толку ниско :)
Ама, 342 W е ок модулација.
Не завидувам на минимумот, туку на максимумот.

Кај мене минимум е околу 10 W, електрониката толку влече на празно.

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253

Внатрешна температура 22.6 измерена на дијагонален ќош од собата во однос на климата, при зададена температура од 22° и издув од 20% / 100 на внатрешна единица.

Ќе приложам и видео кога ќе изработи цел месец па, наредна зима здравје боже, со порелевантно мерење на минусни надворешни температури.Погледнете го атачментот 135941Погледнете го атачментот 135942Погледнете го атачментот 135943Погледнете го атачментот 135944Погледнете го атачментот 135945

Daj link od ali?

Leonardus

read-only
13 септември 2019
12
15
Минимумот тотално нерелевантен.
За максимумот сум скроз задоволен, еве по 8 часа, 801w максимална.

Патем еве линк од мерачот, јас го земав 8 и кусур евра

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
Совет околу купување на клима за мало собче од 10 м².
Собчето е на јужна страна и е целосно осветлено со сонце. Изолирано е сосема океј, освен едниот ѕид кој е надворешен и има врата + двокрилен прозор, дрвени.

Буџетот е ограничен и гледам да поминам што е можно поевтино.

Ги гледав овие две опции, иако читав дека Вивакс и Мидеа се "сестрински" брендови.
Дали би биле доволно за греење?
Може и препорака за нешто друго.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Барај си 09ка за таа квадратура. Чак и 07ца ако има некаде. Премногу е мала квадратурата.

21 ноември 2023
3
2
Совет околу купување на клима за мало собче од 10 м².
Собчето е на јужна страна и е целосно осветлено со сонце. Изолирано е сосема океј, освен едниот ѕид кој е надворешен и има врата + двокрилен прозор, дрвени.

Буџетот е ограничен и гледам да поминам што е можно поевтино.

Ги гледав овие две опции, иако читав дека Вивакс и Мидеа се "сестрински" брендови.
Дали би биле доволно за греење?
Може и препорака за нешто друго.

jas deneska kupiv Vivaks od istata ama odlucuvacki beshe zatoa sto ja najdov po dilerski ceni.Ince kolku sto se razbiram Vivaks i Midea ne se sestrinski firmi tuku Vivaks koristi delovi od Mideata taka da verojatno Midea e pokvalitetna posebno zatoa sto e medju prvite 5 kineski proizvoditeli. Kako i da e racunaj deka so Mideata dobivash set za montaza sto ti ja namaluva cenata za 20-30 evra pri montaza a isto taka ima i Eurovent.Dali ima Eurovent i Vivaksot poima nemam?
Nekoj poupaten neka kaze povekje.Jas od moeto skromno poznavanje zatoa sto poslednite dve nedeli malku se informirav

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно