Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Исто незнам дали е подобро 10-15 дена да имаш недостиг на енергија отколку 10-15 дена да работи како он-офф клима. пошто тие 350 дена во годината не е иста и приближно избалансирана температурата, како што има денови со многу ниски температури има денови и со повисоки температури кога станува збор за греење и тој он-офф момент ке го имаш тие неколку ден што е далеку подобро отколку неколку дена да мислиш и да бараш алтернативи за догревање.
Ах тука грешиш.... лани зимо имавме преку сила 10 денови кога температурата се спушти испод -10С (бар во Прилеп)

Грејната сезона лани траеше прилично долго од средина Октомври 2022 до средина Јуни 2023.... не цело време Јуни-от ама убаво знаам дека средина месец беше ладничко цела недела дена и без греење не се седеше навечер подома.

Епа од скоро 8 месеци грејна сезона сигурно 3-4 месеци имаше кога температурата надвор беше > 10C < 20С и цела кинезарија работеше он-офф со нула комфор.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Јас имам едно офтопик прашање. Калолифер или калорифер?
Е ова и мене ми беше дилема :), по гоогле се среќаваат двата термини. Ама ако е потеклото од Германски, повеќе оди калолифер (нешто што лиферува калории), иако сме навикнале на калорифер, така да може @sumi и да не згрешил :)

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Искуство со мобилни клими дали имате , ми фаќа око овој модел , да се користи како backup опција

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ах тука грешиш.... лани зимо имавме преку сила 10 денови кога температурата се спушти испод -10С (бар во Прилеп)

Грејната сезона лани траеше прилично долго од средина Октомври 2022 до средина Јуни 2023.... не цело време Јуни-от ама убаво знаам дека средина месец беше ладничко цела недела дена и без греење не се седеше навечер подома.

Епа од скоро 8 месеци грејна сезона сигурно 3-4 месеци имаше кога температурата надвор беше > 10C < 20С и цела кинезарија работеше он-офф со нула комфор.
Ланското зимо не беше зимо воопшто. Едно од најтоплите. Разликата беше што за зима беше топло но траеше малку подолго. Снег не видовме а дожд имаше. Ако земеме така пак претходните 2 зими беа многу поладни. Едноставно неможеш прецизно НЗС да најдеш бидејќи имаш многу фактори во игра. Неможе да земеш еден пример и цела теорија да се базира на него. Пошо ако си купил клима на граница со перфоманси за да ти брка работа како за ланско зимо со истата клима пред 3-4 години кога беше кочан ладно повеќе од месец дена ке беше измрзнат комплетно и ниту панел ниту калолифер(калорифер) не те спасуваше за догревање.

И друго, “кинеските” инвертери обично почнуваат он/офф на +17-18 степени барем според искуство. И тоа пак зависи од модел. Ама и тоа неможе да се земе како целина. “Кинески” модели и производители и брендови има драстично многу. Тоа што одреден модел од кинеска клима на пониска температура почнува како он/офф да работи Не значи дека сите тоа го прават. За тоа и неможе да се земе дека поради еден сите се такви. А да не заборавеме дека има и јапонци кои на пониски температури почнуваат како он/офф. Тоа што некоја клима е јапонски бренд не значи дека фиксно е топ клима. Баш поради раџлични комбинации и сценарија неможеш да земеш став црно-бело и да речеш овие сите се лоши овие сите се добро.
Мислењето е автоматски споено:

Е ова и мене ми беше дилема :), по гоогле се среќаваат двата термини. Ама ако е потеклото од Германски, повеќе оди калолифер (нешто што лиферува калории), иако сме навикнале на калорифер, така да може @sumi и да не згрешил :)
@Daniel86 Ахх ако испадне така ништо од ракијата :)

Искуство со мобилни клими дали имате , ми фаќа око овој модел , да се користи како backup опција
Ако технички имаш можност за сплит немој да земаш “мобилен”. Парите се тие ама со мобилен имаш бучава, многу пониска ефикасност и слично. Во превод од мене не добиваш препорака.

Ако веќе мораш тогаш моделот од линкот ти е еден од по ОК мобилни на пазарот.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Кога роварев по нетов за клими, налетав на инфомација дека за мобилните клими наводно имало разлика дали е со две или едно црево, па ако баш мораш таква да земеш, види која опција најмногу ти одговара:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
И друго, “кинеските” инвертери обично почнуваат он/офф на +17-18 степени барем според искуство. И тоа пак зависи од модел. Ама и тоа неможе да се земе како целина. “Кинески” модели и производители и брендови има драстично многу. Тоа што одреден модел од кинеска клима на пониска температура почнува како он/офф да работи Не значи дека сите тоа го прават. За тоа и неможе да се земе дека поради еден сите се такви. А да не заборавеме дека има и јапонци кои на пониски температури почнуваат како он/офф. Тоа што некоја клима е јапонски бренд не значи дека фиксно е топ клима. Баш поради раџлични комбинации и сценарија неможеш да земеш став црно-бело и да речеш овие сите се лоши овие сите се добро.
Дан си помешал малку.... јапонските и тоа оние подобрите почнуваат он-офф од +18 нагоре....
Кинезите скоро сите од +5С си почнуваат он-офф мод на работа.... бар од мое искуство со 6-7 различни модела/бренда кинези што сум ги видел/набљудувал кај роднини и пријатели.
Лично имам еден Гри Хансол што умее да спушни ниско па дур до 100w при греење ама џабе тоа не е тоа со deltaT од 2 степена.

Ајде ако имаш толку поголемо искуство дај кажи потенцирај бар еден кинески модел ете од поквалитетните нека е што умее да спушти испод 400w при Греење...

Хипотетички пример, надворешна > +10С.... минимален COP би бил 5 во тие услови веќе кај сите модели на пазаров дури и кај најевтините....
Ако работи со минимум 400w и предаде 2kw топлина е неизбежно да работи он-фф сем ако не е сериозно под-димензионирана па на просторот му се потребни тие 2kw топлина на +10С надворешна.

Поквалитетните Јапански модели при такви услови вадат и доста подобри COPови од 8 и нагоре ама па и умеат да спуштат модулација многу пониско за да не дојде до прегревање на просторот и да почнат и тие со он-офф мод на работа.

18 август 2019
1.219
1.193
Кинезите скоро сите од +5С си почнуваат он-офф мод на работа....
На +5° почнуваат со дефрости, а он-офф знаат и на 0°.
потенцирај бар еден кинески модел ете од поквалитетните нека е што умее да спушти испод 400w при Греење...
Половина U CROWN спушта под 400W. :) :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Дан си помешал малку.... јапонските и тоа оние подобрите почнуваат он-офф од +18 нагоре....
Кинезите скоро сите од +5С си почнуваат он-офф мод на работа.... бар од мое искуство со 6-7 различни модела/бренда кинези што сум ги видел/набљудувал кај роднини и пријатели.
Лично имам еден Гри Хансол што умее да спушни ниско па дур до 100w при греење ама џабе тоа не е тоа со deltaT од 2 степена.

Ајде ако имаш толку поголемо искуство дај кажи потенцирај бар еден кинески модел ете од поквалитетните нека е што умее да спушти испод 400w при Греење...

Хипотетички пример, надворешна > +10С.... минимален COP би бил 5 во тие услови веќе кај сите модели на пазаров дури и кај најевтините....
Ако работи со минимум 400w и предаде 2kw топлина е неизбежно да работи он-фф сем ако не е сериозно под-димензионирана па на просторот му се потребни тие 2kw топлина на +10С надворешна.

Поквалитетните Јапански модели при такви услови вадат и доста подобри COPови од 8 и нагоре ама па и умеат да спуштат модулација многу пониско за да не дојде до прегревање на просторот и да почнат и тие со он-офф мод на работа.
Напротив не сум грешка. Јас пак незнам некој на па пример 7 степени што работи како он/офф а да е инвертер. Барем не сум налетал на такво нешто. И не е се во тоа колку е надвор температурата, битна е температурата и загубата внатре. Избегнувам да потенцирам модели бидејќи ке бидам нападнат дека напаѓам или форсирам некој а воопшто тоа не е целта. Но еве за еден пример климата до мене баш сега кога го пишувам ова парапетна 18ка во 45м2 канцеларија, и другата исто 45м2 канцеларија наспроти мене со визокоѕидна кинески бренд апсолутно никогаш не сум ги осетил да работат како он/офф. Се работи за клими од кинески бренд средна класа ( не хансоли или ucrown AEYI или некој таков top of the line модел ).

Кога пишав дека на +17/18 почнуваат како он оф пишав обично и генерално и образожив дека има огромен број модели, зедов некој просек од модели со кои имам искуство. Дека има модели кои и на +10 почнуваат како он/офф ( зависно од загубите и внатрешната температура ) има, ама има и кинески што и на +20 работата како инвертер. Ете го спомна моделот хансол дека знае и до 100W да спушти.

А ова на +10 минимален COP од 5 или 8 кај јапонците само во лабораторија. Во реални услови многу тешко.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Напротив не сум грешка. Јас пак незнам некој на па пример 7 степени што работи како он/офф а да е инвертер. Барем не сум налетал на такво нешто. И не е се во тоа колку е надвор температурата, битна е температурата и загубата внатре. Избегнувам да потенцирам модели бидејќи ке бидам нападнат дека напаѓам или форсирам некој а воопшто тоа не е целта. Но еве за еден пример климата до мене баш сега кога го пишувам ова парапетна 18ка во 45м2 канцеларија, и другата исто 45м2 канцеларија наспроти мене со визокоѕидна кинески бренд апсолутно никогаш не сум ги осетил да работат како он/офф. Се работи за клими од кинески бренд средна класа ( не хансоли или ucrown AEYI или некој таков top of the line модел ).

Кога пишав дека на +17/18 почнуваат како он оф пишав обично и генерално и образожив дека има огромен број модели, зедов некој просек од модели со кои имам искуство. Дека има модели кои и на +10 почнуваат како он/офф ( зависно од загубите и внатрешната температура ) има, ама има и кинески што и на +20 работата како инвертер. Ете го спомна моделот хансол дека знае и до 100W да спушти.

А ова на +10 минимален COP од 5 или 8 кај јапонците само во лабораторија. Во реални услови многу тешко.
@zlatko_ti412 e во право за СОР-от на +10. Ете Еуровент дава за +12 и за најчестите јапанци кај нас вака е:MUZ-HR35VF=6,7; SRC35ZSP-W=7,48; Carrier 42QHG012D8S=6.85. Па дури и слабиот SAMSUNG AR12TXHQASIN кој има SCOP 4,0 на +12 вади 5,9. Тука некаде се и кинезите, и тоа не е нивниот главен проблем, туку повисоката модулација, што пак се одразува на потрошувачката и уште поважно, на удобноста.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
ама има и кинески што и на +20 работата како инвертер. Ете го спомна моделот хансол дека знае и до 100W да спушти.
Наброј еден де.... освеј Хансолот.... кој со 100w кога работи служи како вентилатор и скоро воопшто не грее!

Ова не знам ја.... Еуровент така вика.... од Кина до Јапонија кој и модел да отворам за сите викаат COP > 6 при Heating PL Cond D +12С
Ако не го играме Еуровентот ондак океј.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24

View: https://www.youtube.com/watch?v=Lv_oKWI7_-A&t=148s

COP 6 na temperatura od +5c vo labartoriski uslovi

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@zlatko_ti412 e во право за СОР-от на +10. Ете Еуровент дава за +12 и за најчестите јапанци кај нас вака е:MUZ-HR35VF=6,7; SRC35ZSP-W=7,48; Carrier 42QHG012D8S=6.85. Па дури и слабиот SAMSUNG AR12TXHQASIN кој има SCOP 4,0 на +12 вади 5,9. Тука некаде се и кинезите, и тоа не е нивниот главен проблем, туку повисоката модулација, што пак се одразува на потрошувачката и уште поважно, на удобноста.

Наброј еден де.... освеј Хансолот.... кој со 100w кога работи служи како вентилатор и скоро воопшто не грее!

Ова не знам ја.... Еуровент така вика.... од Кина до Јапонија кој и модел да отворам за сите викаат COP > 6 при Heating PL Cond D +12С
Ако не го играме Еуровентот ондак океј.

Eurovent e labaratorija, jas zboram za realno koristenje i uslovi. Bidejki ako sedneme da cekame da spisti nekoja klima na niska modulacija i da go zemem toa kako nominalna vrednost ne praveme nisto osven sto se lazime samite sebe. Bidejki vo realni uslovi nekoj ima poveke nekoj pomalku zagubi, otvori zatvori vrata, prozor itn… kaj nekoj ima mal prozor nekoj pola zid mu e na staklo. Za toa vo realni uslovi koga ne sedes i cekas nesto da se sluci tesko deka takvi cop ke izvades. I da se pojavi ke bide kratok period.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Здраво дечки. Сепак изборот падна на Vivax ACP-12CH35AERI моделот. Е сега ми треба помош за монтер. Ми дадоа список на фирми кој се официјални монтери за VIVAX .Дали има некој искуство со некој од фирмите и кој би ги предложиле?
20230915_175934.jpg

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Здраво дечки. Сепак изборот падна на Vivax ACP-12CH35AERI моделот. Е сега ми треба помош за монтер. Ми дадоа список на фирми кој се официјални монтери за VIVAX .Дали има некој искуство со некој од фирмите и кој би ги предложиле?
Погледнете го атачментот 129504

Од горенаведените сервиси за монтажа мој совет или Еуро Полар или ТАС

Goran333

hello world
19 август 2022
97
105
Здраво,
Климата што ја поседувам има повеќе отвори од долна страна и изменувачот е отворен се гледа.
Кај да најдам тацна?

Атачменти

• received_1308365326454201.jpeg
    received_1308365326454201.jpeg
    186,3 KB · Прегледи: 53

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Погледнете го атачментот 129504
Kontak 2000 го немаш ли на списокот ??

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard