Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Здраво,
Климата што ја поседувам има повеќе отвори од долна страна и изменувачот е отворен се гледа.
Кај да најдам тацна?
Не ти треба тацна. И јас кај мојата HR35 немам тацна на неа па до сеа немало никаков проблем со мраз.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.192
1.195
Скопје
Здраво
Дали се работи за исти или различни модели
Vivax AEQIs и Vivax AEQI едноѕо има S ма крај?
Муабетот е девојка ти излегла и отишла на КУРС или на тоа без С :) без навреда али морав да ја доловам разликат :)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Здраво
Дали се работи за исти или различни модели
Vivax AEQIs и Vivax AEQI едноѕо има S ма крај?

И двата модели се супер разликата е во економичноста AEQIs е пософистициран од AEQI

toni_mon

read-only
16 јануари 2019
5
0
И двата модели се супер разликата е во економичноста AEQIs е пософистициран од AEQI

Фала на одговорот и за линкот но за околу 40кв се мислам 5.5kw да земам.
Поздрав

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Фала на одговорот и за линкот но за околу 40кв се мислам 5.5kw да земам.
Поздрав

За 40m2 ( ако е целосно отворен простор со пвц прозори и изолација притоа без прегради повеќе соби во тие 40 m2 ) овој 5.5 kw модел

igorsss

read-only
13 ноември 2018
3
0
Здраво на сите,

Дали се има регистрирано некој на овој сајт
( Stand By Me) за дополнителна гаранција?

Друго прашање, дали ако климата при монтажа НЕ е вакумирана, истото може да се направи дополнително?

Трето прашање :) тие што имате Daikin, дали ја користите опцијата ECONO бидејќи читав спушта капацитет на 70% на климата, тоа го приметувам и на ONECTA апликацијата кога ја следам потрошувачката?

Можеби некои прашања се банални, не сум познавач на таа тематика, по вашa препорака лани купив DAIKIN FTXF35D/RXF35D + Haier Tundra Plus.

Поздрав :)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Поздрав до сите!
Во план сум да купам клима уред кој претежно би го користел за греење со цена до 45000 денари.
Досега се греев на дрва, но веќе ми се смачи од нив, сечење, цепење, складирање а и во последно време кај тешко се стигнува до нив, а и постанаа скапи. Користам за огрев Дора камин од Пламен со кој мака мачам да ја регулирам температурата зимно време при блага надворешна тепература до -5, во собата температурата ми стигнува и до 28 степени. Загревам соба (северозападна страна) на спрат од 17м2 + мала кујна од 8м2, одвоени со врата, вкупно 25м2 двете простории, висина на таван 2.5м, стара куќа камен долен спрат, горе плитарица, дебелина на ѕид 40cm, прозорец пвц два слоја, стари дрвени врати, и обновен кров со патосирање штици и ќерамида.
Да не должам многу, добро објаснав за каков простор ми треба клима, доста читав, пребарував по нет за клима уреди, така да направив некоја селекција од три интересни клима уреди со многу слични карактеристики и цени по нашиве продавници низ Македонија, па би сакал некој од вас да ми даде некој совет, мислење за моделите на клима инвертер уредите што ќе ги линкувам подолу;

Може и некој друг предлог по ваш избор базиран на искуства. Значи клима уредот да е до 45000 денари. Планирам како што кажав да се греам претежно со клима уред во комбинација со дрва (би палел огин исклучиво само на надворешни температури под -10 степени) Наместо да купувам 10 кубика дрва, би купил 2 или 3 кубика колку да се има, за недај Боже струја да снема некој период или кога ќе се спушти многу ниско надворешната температура.
Позз!!!
Gree amber premium
Поздрав до сите!
Во план сум да купам клима уред кој претежно би го користел за греење со цена до 45000 денари.
Досега се греев на дрва, но веќе ми се смачи од нив, сечење, цепење, складирање а и во последно време кај тешко се стигнува до нив, а и постанаа скапи. Користам за огрев Дора камин од Пламен со кој мака мачам да ја регулирам температурата зимно време при блага надворешна тепература до -5, во собата температурата ми стигнува и до 28 степени. Загревам соба (северозападна страна) на спрат од 17м2 + мала кујна од 8м2, одвоени со врата, вкупно 25м2 двете простории, висина на таван 2.5м, стара куќа камен долен спрат, горе плитарица, дебелина на ѕид 40cm, прозорец пвц два слоја, стари дрвени врати, и обновен кров со патосирање штици и ќерамида.
Да не должам многу, добро објаснав за каков простор ми треба клима, доста читав, пребарував по нет за клима уреди, така да направив некоја селекција од три интересни клима уреди со многу слични карактеристики и цени по нашиве продавници низ Македонија, па би сакал некој од вас да ми даде некој совет, мислење за моделите на клима инвертер уредите што ќе ги линкувам подолу;

Може и некој друг предлог по ваш избор базиран на искуства. Значи клима уредот да е до 45000 денари. Планирам како што кажав да се греам претежно со клима уред во комбинација со дрва (би палел огин исклучиво само на надворешни температури под -10 степени) Наместо да купувам 10 кубика дрва, би купил 2 или 3 кубика колку да се има, за недај Боже струја да снема некој период или кога ќе се спушти многу ниско надворешната температура.
Позз!!!
Мислењето е автоматски споено:

Тие Јапонките ми се подоста скапи ги гледав и нив, кога би имал можност не би се двоумел. Haier Tundra е исто така интересен модел се надевам мислевте на овој модел како на линкот

По карактеристики од еуровент е подобар од Haier Flexis кој по цена е поскап преку 200 евра.
Od kade Haier tundra podobra od flexis... Pogledni gi podobro euroventite

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Здраво на сите,

Дали се има регистрирано некој на овој сајт
( Stand By Me) за дополнителна гаранција?

Друго прашање, дали ако климата при монтажа НЕ е вакумирана, истото може да се направи дополнително?

Трето прашање :) тие што имате Daikin, дали ја користите опцијата ECONO бидејќи читав спушта капацитет на 70% на климата, тоа го приметувам и на ONECTA апликацијата кога ја следам потрошувачката?

Можеби некои прашања се банални, не сум познавач на таа тематика, по вашa препорака лани купив DAIKIN FTXF35D/RXF35D + Haier Tundra Plus.

Поздрав :)
опцијата ECONO го лимитира компресорот на 70%
понекогаш може ќе ти затреба повеќе во некои ладни денови па ќе се чудиш зошто климата не ти работи добро :)

Gree amber premium

Od kade Haier tundra podobra od flexis... Pogledni gi podobro euroventite
Flexis има одлични вредности на еуровент,најдобра клима од Haier

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Здраво на сите,
за близок човек ми треба информација кој има искуство да ми каже како е задоволен од климава, дали добро модулира, до колку најниско спушта потрошувачка?
Од понуденото и според цената за сега му е прв избор.
Фала однапред за секој одговор.

igorsss

read-only
13 ноември 2018
3
0
опцијата ECONO го лимитира компресорот на 70%
понекогаш може ќе ти затреба повеќе во некои ладни денови па ќе се чудиш зошто климата не ти работи добро :)
Тоа ќе му дојде дека треба да го користам во поладни денови т.е. кога климата ќе има потреба од цел капацитет.

Дали има некој одговор за другите две прашања можеби?

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Тоа ќе му дојде дека треба да го користам во поладни денови т.е. кога климата ќе има потреба од цел капацитет.

Дали има некој одговор за другите две прашања можеби?
според мене воопшто не треба да се користи тоа,повеќе е маркетиншки ставено
самата клима,ќе му ја спушти работата на компресорот и под 70% и ќе му ја качи на 100% кога ќе има потреба.
остај го тоа,не се замарај со тоа копче

кога ќе се направи монтажа и ќе се пушти фреонот без вакумирање тогаш не е во ред.
треба да се направи вакумирање пред да се пушти фреонот во системот.

и после може да се направи вакумирање но треба да се собере цел фреон кој па би бил за нијанса разреден па да се вакумира и после да се стави на ново фреон....по комплицирано е и повеќе ќе те кошта

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Моделот на Gree Amber Premium што се продава во МК е GWH12YCXD-K6DNA1B таков на Eurovent нема на Eurovent ги има овие модели

GWH12YCXD-K6DNA2B и

GWH12YCXD-K6DNA1Z

Овие модели не се увезуваат во МК​

( не се увезуваат моделите на Gree Amber Premium со Eurovent во МК )​

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Дечки,

Да ве прашам за соба 20м2 изолирано е од надвор со 12ка изолација стиропор мислам потребна ми е клима најверојатно 2.5kw. Сега гледав низ страниве еве линкови од климите и од еуровентите, би сакал мислење која е најдобра опција исто така може да ми дадете предлог друг на страна од овие.

Клима 1
Haier Tide Plus AS25THMHRA-C
Еуровент

Клима 2
TUNDRA PLUS AS25TAEHRA-THC/1U25YEFFRA-1 TUNDRA PLUS AS25TAEHRA
Еуровент

Клима 3
AS25RHBHRA / 1U25YERFRA Revive AS25RHBHRA
Еуровент

Клима 4
Midea FOREST SILVER Mirror Nordic
Еуровент

Клима 5
Midea FOREST Nordic +
Еуровент

Рандом ги бирав не сум некој експерт гледам само дали имаат еуровент, нека има барем модулација климата да не биде ко ГРЕЕ. Фала ви.

goce81

read-only
9 октомври 2023
3
0
Имаме споделено и за кериер (тие се под палката на тошиба, но сепак си постојат како линија за продажба под своето име).
Еве, да не се мачиш, два линка со искуствата (мои).
Кериер-1
Кериер-2
Procitav deka imate klima od Carrier, cisto i formativno vase mislenje za ovoj model Carrier 42QHCarrier 42QHG018D8SE/38QHG018D8SE Extr2G018D8SE/38QHG018D8SE Extr2

Имаме споделено и за кериер (тие се под палката на тошиба, но сепак си постојат како линија за продажба под своето име).
Еве, да не се мачиш, два линка со искуствата (мои).
Кериер-1

zoki3333

read-only
18 февруари 2019
1
0
Ми треба помош околу избор на инвертер 5 kw , ми треба претежно за греење, отворен простор 30 квадрати , изолација стандард куќа од 80 - те години со пвц.
Се мислам помеѓу овие три модели...

Hisense Wings Pro KB50XS1EG/KB50XS1EW

Midea Extreme Save PRO AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series + KIT

Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW

Благодарам однапред.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Дечки,

Да ве прашам за соба 20м2 изолирано е од надвор со 12ка изолација стиропор мислам потребна ми е клима најверојатно 2.5kw. Сега гледав низ страниве еве линкови од климите и од еуровентите, би сакал мислење која е најдобра опција исто така може да ми дадете предлог друг на страна од овие.

Клима 1
Haier Tide Plus AS25THMHRA-C
Еуровент

Клима 2
TUNDRA PLUS AS25TAEHRA-THC/1U25YEFFRA-1 TUNDRA PLUS AS25TAEHRA
Еуровент

Клима 3
AS25RHBHRA / 1U25YERFRA Revive AS25RHBHRA
Еуровент

Клима 4
Midea FOREST SILVER Mirror Nordic
Еуровент

Клима 5
Midea FOREST Nordic +
Еуровент

Рандом ги бирав не сум некој експерт гледам само дали имаат еуровент, нека има барем модулација климата да не биде ко ГРЕЕ. Фала ви.
1.https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-seiya-ras-10j2avg-e/ R-32 freon
2.https://bitel.mk/product/mitsubishi-msz-muz-dm25va/ so R-410a freon
3.https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3 so R-32 freon

Gostin

read-only
11 октомври 2023
20
6
Zdravo decki, imam potreba od klima, prostorot e 15kvardati soba, salon 7 kvadrati i 20 kvadrati soba (prostorot e kako na bukvata П), podobro e dve klimi poslabi ili edna pojaka?
I preporaka na klima?
Blagodaram.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Zdravo decki, imam potreba od klima, prostorot e 15kvardati soba, salon 7 kvadrati i 20 kvadrati soba (prostorot e kako na bukvata П), podobro e dve klimi poslabi ili edna pojaka?
I preporaka na klima?
Blagodaram.
Подобро две послаби, штом е како П, тешко ќе можи една клима да го ротира/движи воздухот од едниот до другиот крак.

Испратено од телефоно

Последна промена:

Gostin

read-only
11 октомври 2023
20
6
Da odam so 2,5ki ili 3,5ki? Koja varijanta e podobra?
I dali da bidi Daikin sensira, msz/muz-hrvf ili moze nekoja midea extreme pro ili nesto popametno?

Подобро две послаби, штом е како П, тешко ќе можи една клима да го ротира/движи воздухот од едниот до другиот крак.

Испратено од телефоно
I dali da bidi Daikin sensira, msz/muz-hrvf ili moze nekoja midea extreme pro ili nesto popametno?

Riku

lurker
27 ноември 2021
574
253

2.5

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Ми треба помош околу избор на инвертер 5 kw , ми треба претежно за греење, отворен простор 30 квадрати , изолација стандард куќа од 80 - те години со пвц.
Се мислам помеѓу овие три модели...

Hisense Wings Pro KB50XS1EG/KB50XS1EW

Midea Extreme Save PRO AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series + KIT

Midea Extreme Save AG Nordic + AIR PURIFIER UV VIRUS STERILIZATION HEPA series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW

Благодарам однапред.

Мој совет еден од овие 5.5 кв модели

1. VIVAX ACP-18CH50AEHI+ R32 по супер цена од 48.990 ден.

2. Haier Tundra PLUS SMART U50MEGFRA/AS50TDDHRA-CLC

3. AUX Инвертер клима уред АSW-H18E3A4/QCR3DI Hi Eff - Elipso

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Сите би ти завршиле работа, јас имам Вивакс аери+ за сличен простор и сум презадоволен. Инаку бооо ауксот ме изненади со спецификациите.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Сите би ти завршиле работа, јас имам Вивакс аери+ за сличен простор и сум презадоволен. Инаку бооо ауксот ме изненади со спецификациите.

VIVAX Аери + е докажан и квалитетен модел

( на членот што бараше мислење - предлог му ги предложив моделите )

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Инаку бооо ауксот ме изненади со спецификациите.
Yeah right.... COP 6
  • Максимален капацитет на ладење/греење 7,9/7,8 kW
  • Максимална потрошувачка за ладење 1.25 kW
  • Максимална потрошувачка за греење 1.35 kW

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв