Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Кај нас зимава едвај под 0 имаше, та за -15 да гледаш. А лани имаше 20 саати во цела сезона -15.
LVwtiAL.png

Мене ми треба за да би ја врзал на постоечкото парно, за да ми подгрејуваат и радијаторите, и да ми работи подното рецимо. Првата или втората одлично би ми завршиле работа.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Шо се заебавме ние се заебавме.
Се излажав на спецификации, и тежина и неколку редни изменувачи.
Реалноста е, секоја будала со гаража во Кина може да направи да надворешната тежи 50 кг и да нареди 2-3-4-5-6 изменувачи на неа, и да позајми рандом компресор од некоја друга будала и да склопи нешто и да го нарече клима (топлотна пумпа).
Она што секоја будала не може да го направи е ИНВЕРТЕРСКИОТ СКЛОП.
ЕЛЕКТРОНИКАТА, СОФТВЕРОТ и АЛГОРИТМИТЕ за дифрости и дување на ладно. Големите букви се душата на климата, тоа кинезите, никогаш, ама веќе сум 1000000 посто убеден дека никогаш нема да го средат, и секогаш ќе биде катастрофа.
Бидејќи за да тоа функционира мора да имаш умови посветени само на тоа, да работа за одреден модел, да тестираат, репрограмираат, пак тестираат, пак поправаат и се така додека не дојдат до задоволувачки резултати.
Кинезаријата со нивниот СОФТВЕР и ЕЛЕКТРОНИКА, и АЛГОРИТМИ се тоа што се.
Изреката
"If it's too good to be true, it probably is"
е најверодостојната информација.

Секој нареден шо ќе купи GREE нека му е со лесно, и со среќа.

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Извини другар ама ова твоето не ми изгледа на веродостојно(повеќе личи на реклама за одреден бренд) 4часа 1159кв иди по 289кв/ч.( на ова време магливо нека се јави било кој корисник со каква било клима и тоа со ваков просек)..И тоа во 40кв, плус викаш колку сакаш да има магла климата не прави дефрост!!!Нека ме корегираат,ама нека ги имаат во предвид овие податоци кои ги споменав..
Eve video od vcera vecer namerno ja pistiv na 30ka za da vidam dali ke vleze vo defrost ama koga nejke nejke
View: https://youtu.be/ivGeErJHVYE

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Извини другар ама ова твоето не ми изгледа на веродостојно(повеќе личи на реклама за одреден бренд) 4часа 1159кв иди по 289кв/ч.( на ова време магливо нека се јави било кој корисник со каква било клима и тоа со ваков просек)..И тоа во 40кв, плус викаш колку сакаш да има магла климата не прави дефрост!!!Нека ме корегираат,ама нека ги имаат во предвид овие податоци кои ги споменав..
Eve od vcera video ja pustiv na 30ka za da vleze vo defrost ama koga nejke nejke, a proceni sam vidi na 30ka kolku trosi i toa samo za 40 tina minuti i uste pagjase, na prethodnata slika rabotese na 23 stepeni 4 casa ne gledam sto ne e jasno so potrosnjata

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
OK, да појаснам дека мојот пост за C&H не беше реклама. Климата е купена за мајка ми која имаше проблеми да се загрее минатата зима на многу ниски температури во куќа без изолација. Купена е од фирма за која прв пат чув и ја изгуглав една недела пред да ја купам. Купена е на средината на декември, првата половина е загревано на термо, така да не ни знам колку е просечна потрошувачка. Не знам ни колку често оди на дифрост, оти не живеам таму, но мајка ми кажува дека знае да изгаси на кратко неколку пати во денот. На Бадник се собравме кај неа и можам да кажам дека беше топло. Толку од мојата експертиза за клими. Пред да ја купам читав некоја недела по интернет и по форумот и многу работи "купив" од тука, а најодговорно тврдам дека ништо не се обидов да "продадам".

Поздрав,
Б.

Едит: Да не ме сфатите погрешно. Не бев директно прозван, но имаше неколку постови за C&H, меѓу кои и моите и ми се виде како да се створи некој сомнеж на форумот, па да пишам еден disclaimer.

Последна промена:

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
OK, да појаснам дека мојот пост за C&H не беше реклама. Климата е купена за мајка ми која имаше проблеми да се загрее минатата зима на многу ниски температури во куќа без изолација. Купена е од фирма за која прв пат чув и ја изгуглав една недела пред да ја купам. Купена е на средината на декември, првата половина е загревано на термо, така да не ни знам колку е просечна потрошувачка. Не знам ни колку често оди на дифрост, оти не живеам таму, но мајка ми кажува дека знае да изгаси на кратко неколку пати во денот. На Бадник се собравме кај неа и можам да кажам дека беше топло. Толку од мојата експертиза за клими. Пред да ја купам читав некоја недела по интернет и по форумот и многу работи "купив" од тука, а најодговорно тврдам дека ништо не се обидов да "продадам".

Поздрав,
Б.

Едит: Да не ме сфатите погрешно. Не бев директно прозван, но имаше неколку постови за C&H, меѓу кои и моите и ми се виде како да се створи некој сомнеж на форумот, па да пишам еден disclaimer.
Drugar gasi zasto postignuva temperatura sega uste e toplo ne e defrost 100 posto ;)

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Drugar gasi zasto postignuva temperatura sega uste e toplo ne e defrost 100 posto ;)

Се е можно, немам седено повеќе од неколку часа кај климата и немам аргументи да дебатирам. Битно е дека крајниот резултат е добиен, т.е. топло е на мајка ми и е задоволна од климата. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Се е можно, немам седено повеќе од неколку часа кај климата и немам аргументи да дебатирам. Битно е дека крајниот резултат е добиен, т.е. топло е на мајка ми и е задоволна од климата. :)
Тоа е битно.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Eve od vcera video ja pustiv na 30ka za da vleze vo defrost ama koga nejke nejke, a proceni sam vidi na 30ka kolku trosi i toa samo za 40 tina minuti i uste pagjase, na prethodnata slika rabotese na 23 stepeni 4 casa ne gledam sto ne e jasno so potrosnjata
Не сакам да влегувам во непотребни дебати,ќе ме сфати некој погрешно па одма ќе ме наречат лобист...Извини ама на видеото од 9сек...некој може само погрешни впечатоци да добие, не и јас...За среќа го имам истиот мерач. како можеш да добиеш 1159кв за 4часа многу добро знам, оставам другите да дискутираат за тоа ако сакаат..За видеото на другиот сетинг ти е поставено за разлика од сликата каде имаш 1159кв за 4часа..Сега покажува дека моментално троши некои 780вати и намалува и одма исклучува, На сет поинт 30 климата треба да даде максимални перформанси, ако номинално таа троши 1000вати, таа на 30степени би требала да покажи многу повисока потрошувачка од 1000 а не од 780 па и да намалува...Не навлегувам како е мерено ти си знаеш, знам дека на моите клими им зададам такви параметри ќе покажат скоро максимална потрошувачка во зависнот од температурата во просторијата...Не сум стручен од областа многу но можам да препознам некои местени податоци...Не навлегувам повторно во дебата или расправија со тебе...
@bxxxn воопшто не мислев на тебе, мило ми е што си задоволен од климата...Битно е сите да се задоволни и загреани од своите уреди,битно е да се крени свеста и да се искористат поекономични и најбитно незагадувачки уреди за загревање...Добро би било да има субвенции за истите...
Некој ќе се жали на работата на својот уред со право, некој ќе дава фингирани податоци, но и да одиш во продавница да купиш ќе ти го дадат она за што си најмногу заинтересиран(т.е. она што можеш да го платиш) што не значи и дека поевтиното е полошо..
Е сега на кого ќе му веруваме зависи до нашиот интелектуален и стручен(поднаучен) капацитет на оваа тема т.е. овој вид на греење

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Не сакам да влегувам во непотребни дебати,ќе ме сфати некој погрешно па одма ќе ме наречат лобист...Извини ама на видеото од 9сек...некој може само погрешни впечатоци да добие, не и јас...За среќа го имам истиот мерач. како можеш да добиеш 1159кв за 4часа многу добро знам, оставам другите да дискутираат за тоа ако сакаат..За видеото на другиот сетинг ти е поставено за разлика од сликата каде имаш 1159кв за 4часа..Сега покажува дека моментално троши некои 780вати и намалува и одма исклучува, На сет поинт 30 климата треба да даде максимални перформанси, ако номинално таа троши 1000вати, таа на 30степени би требала да покажи многу повисока потрошувачка од 1000 а не од 780 па и да намалува...Не навлегувам како е мерено ти си знаеш, знам дека на моите клими им зададам такви параметри ќе покажат скоро максимална потрошувачка во зависнот од температурата во просторијата...Не сум стручен од областа многу но можам да препознам некои местени податоци...Не навлегувам повторно во дебата или расправија со тебе...
@bxxxn воопшто не мислев на тебе, мило ми е што си задоволен од климата...Битно е сите да се задоволни и загреани од своите уреди,битно е да се крени свеста и да се искористат поекономични и најбитно незагадувачки уреди за загревање...Добро би било да има субвенции за истите...
Некој ќе се жали на работата на својот уред со право, некој ќе дава фингирани податоци, но и да одиш во продавница да купиш ќе ти го дадат она за што си најмногу заинтересиран(т.е. она што можеш да го платиш) што не значи и дека поевтиното е полошо..
Е сега на кого ќе му веруваме зависи до нашиот интелектуален и стручен(поднаучен) капацитет на оваа тема т.е. овој вид на греење
Znaci normalno na pustanje kacuva do 1550 na 30ka ama posle 40 tina minuti pagja potrosuvackata barem taka pokazuva na meracot inace na 30ka ja diga do kaj 1550 pa si pagja nema sto da lazam sakav da spodelam kako e kaj mene , kaj moite doma ima daikin 5.5kw perfekten e samo pofalni zborovi dodeka isto imam i amber katastrofa e vo sporedba so dvete vcera pravese na 1 saat defrost, od taa pricina sakav da ja istestiram na 30ka C&H inace doma nemam potreba poveke od 23 ne ja pustam ;)

dastan

read-only
27 јануари 2017
35
36
Шо се заебавме ние се заебавме.
Се излажав на спецификации, и тежина и неколку редни изменувачи.
Реалноста е, секоја будала со гаража во Кина може да направи да надворешната тежи 50 кг и да нареди 2-3-4-5-6 изменувачи на неа, и да позајми рандом компресор од некоја друга будала и да склопи нешто и да го нарече клима (топлотна пумпа).
Она што секоја будала не може да го направи е ИНВЕРТЕРСКИОТ СКЛОП.
ЕЛЕКТРОНИКАТА, СОФТВЕРОТ и АЛГОРИТМИТЕ за дифрости и дување на ладно. Големите букви се душата на климата, тоа кинезите, никогаш, ама веќе сум 1000000 посто убеден дека никогаш нема да го средат, и секогаш ќе биде катастрофа.
Бидејќи за да тоа функционира мора да имаш умови посветени само на тоа, да работа за одреден модел, да тестираат, репрограмираат, пак тестираат, пак поправаат и се така додека не дојдат до задоволувачки резултати.
Кинезаријата со нивниот СОФТВЕР и ЕЛЕКТРОНИКА, и АЛГОРИТМИ се тоа што се.
Изреката
"If it's too good to be true, it probably is"
е најверодостојната информација.

Секој нареден шо ќе купи GREE нека му е со лесно, и со среќа.
нели законски имаш право да побараш да го вратиш уредот во рок од 15 дена?
ај растрчај се малку и види што можеш да спасиш нема да трга шурати мака со кантата цел живот, на крај или нека си диплати одма за поскап или нека си дособере уште нркоја пара па нека си земе според своите потреби!

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Кај нас зимава едвај под 0 имаше, та за -15 да гледаш. А лани имаше 20 саати во цела сезона -15.

Мене ми треба за да би ја врзал на постоечкото парно, за да ми подгрејуваат и радијаторите, и да ми работи подното рецимо. Првата или втората одлично би ми завршиле работа.
Тебе може ќе ти заврши работа, ама друг ќе се излаже да фрли 4.000 евра за примарно греење за цела куќа, пошто е "16kW" модел. А тие 16 да ти биле на +7 степени. На -7 стануваат 8 kW :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
нели законски имаш право да побараш да го вратиш уредот во рок од 15 дена?
ај растрчај се малку и види што можеш да спасиш нема да трга шурати мака со кантата цел живот, на крај или нека си диплати одма за поскап или нека си дособере уште нркоја пара па нека си земе според своите потреби!

Ако ти кажам искрено дека и таа опција ја разгледував.
Но за жал климата е купена Октомви, почетокот на Декември, и стоеше немонтирана бидејќи се мачкаше, абрип ова она.
И се мислам дали е могуче монтиран продукт, да се врати. Иако е веќе далеку од 15 дена.

Денеска не стасав да отидам, но утре или задутре, ќе направам видео од дифрост и колку време и како се одвива, па ќе споделам.
Не сакам да иѓа воопшто заблуда за тоа како работи и кое глупаво дување на ладно го има.

Патем да споменам дека се работи за 40 квадрата, и тоа со плафон 2.35м со 2-3 носача, кои го прават уште помал волумент.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Затоа е многу важно да се знае што се зборува. Конкретно версатито 16ка има вграден греач од 6KW за да може да надополни автоматски ако има потреба и неможе да постигне топлинската пумпа. Значи и на -15 ќе може да испорача доволно. Што ете ќе ги покрие и тие -15 саати со топлина. Иако се незначително малку кај нас. Никој нема да се излаже. Поентата е што ќе го замениш постоечкиот котел со COP1, со топлинска пумпа што ќе ти даде барем SCOP3 ако не и повеќе. Јас од прва рака знам како изгледа да грееш куќа од 3 спрата на струја и колку може да помогне ваков уред. Особено за луѓе кои не сакаат клима уреди.

Инаку бројките се слични и кај другите воздух-вода топлински пумпи.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Не се согласувам дека бројките се слични со другите пумпи. Имаше претходнава година некоја Midea 16ка на промоција за околу 3к евра со 10kW моќ и COP над 3 на -10 степени. А има и еуровент. Нит ќе дадеш 1к евра плус инвестиција, нит ќе плаќаш секоја зима плус 500 евра за греење куќа на 3 спрата со некој смешен COP и догревање со греач.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Одлично! Која е таа, ајде да најдеме спецификации - затоа сме тука.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Одлично! Која е таа, ајде да најдеме спецификации - затоа сме тука.
Некој имаше тука на темава постирано за моделите и попустите. Не памтам ни кој, ни кога. Пробај најди кој увезува Midea и прашај што нудат.

BABALU

read-only
8 ноември 2017
10
6
Kaj mene istata klima denes 3 kratki defrostoj (trepka toa sonceto nad zadadenataT) ako e toa a mislam deka e ama bitno mi e ne molknam drva na 5 sprat a uste pobitno e toa sto sin mi e stoplen I e zadovolen pa sega praela defrostoj neka praj stopanka mu.

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Да пренесам искуство споредбено градско парно вс инвертер.
Последниве две недели зградата ни е приклучена на пробно парно греење и имаме гратис греење.
Парното е шампион кога се работи за рамномерна распределба на топлина, топли подови, бесшумност итн.
Инвертер е шампион во греење према кеиф и над 24 колку што парното предвидува.
Греење на парно - 20-24к по сезона
Греење на инвертер 12-15-18к по сезона.
Ова се моите груби заклучоци.
Вредно е да се спомене дека оваа грејна сезона досега ме чини скромни 3000 (15окт-15дек) денари со оглед на тепературите надвор и сите други фактори.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Им пишав па ќе видиме што ќе ми вратат, незнам дали се тие. М-Термал ми е пологично за намената.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Некој имаше тука на темава постирано за моделите и попустите. Не памтам ни кој, ни кога. Пробај најди кој увезува Midea и прашај што нудат.
помеѓу католичка црква и сервисот за гуми има преставништво мидеа каде што има топлотни пумпи

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210
Малку оф топик и хинт до модераторите

Не обвинувам никого, само да посочам дека на Грее лобито им е затворена темата на жолтиот форум и очекувајте повторен инкогнито напад на орки и на оваа тема.
Тука веднаш ќе добие бан, уствари тоа е една личност со три јузери и знае дека овде не може да го прави истото како таму.

Проблемот е до модераторот што глуми попај морнарот па ја затоври темата без потреба, испобанирај све тоа што не е е соодветно на темата, па нек продолжат дискусиите.

Јас не можам да се жалам за мојата Грее Ломо што ја имам затоа што 3та зима по ред ја терам, ете Амберот се погодил лоша верзија, не значи дека сите грее клими се лоши.
Проблемот е што модераторот таму не смее да го банира тој член и за да смири страсти ја затвора темата, бриши мислења и не дели соодветни казни. Администраторите се прават слепи на дуплите јузери и тој член си е заштитен и тоа е.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно