Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Kaj mene trepka znakceto(sonceto)

Дали кај тебе коа прави дифрост, почнува со ладен воздух, па се дигаат перките па уште дува и одеднаш прекинува целата клима?

Sent from my iPhone using Tapatalk

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Уфф не ми текнува, мислам дека трепка, ај да видам утре па ќе споделам, ако треба и клип ќе снимам. Ама мислам дека трепкаше нешо вака коа размислам.

Треба да трепка, ако не трепка значи не е дифрост, него се јави ли тие што ти монтираа климата што викаат за често дифрост што ти прави ?

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Дали кај тебе коа прави дифрост, почнува со ладен воздух, па се дигаат перките па уште дува и одеднаш прекинува целата клима?

Duva isto kako da e pustena na ladenje se digaat perkite prekinuva pa pocnuva pak

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Не е тогаш дефрост.
Ако е пуштено далечинското на ифеел тогаш ја покажува температурата кај што е далечинското на внатрешната кога притискаш на копчето темп.

Ifeel не е пуштен а коа шалтам низ копчето temp коа се покаже термомерот во кукичката на момент се покажува внатрешната температура. Така и пишува во упатството и не мора да е уклучен ifeel.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596

Кај мене оваа година немам ниеден дифрост, ама коа ке постигне температура во собата климата застанува да работи, и кога ке почне да дува пак одново почнува малку млако па после иде топло.

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Кај мене оваа година немам ниеден дифрост, ама коа ке постигне температура во собата климата застанува да работи, и кога ке почне да дува пак одново почнува малку млако па после иде топло.
I kaj mene nema defrost na C&H isto se gasi koga ke postigne temperatura, ama amberot me utepa so defrosti duri ne mi e verno tolku skapa klima a izleze tolku fusaraj

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Треба да трепка, ако не трепка значи не е дифрост, него се јави ли тие што ти монтираа климата што викаат за често дифрост што ти прави ?
Друже не сум се јавил, не е моја климава, не сакам да дигам паника. Но според долниов пост кој е исто како как шурата. 100% сум сигурен дека е дифрост.
Ќе видам за сигурно.
А што да прашам кај монтерот?
Одговорот го знам, ќе дое ќе провери притисок ова она, ќе каже уред е.
Duva isto kako da e pustena na ladenje se digaat perkite prekinuva pa pocnuva pak
Значи ептен исто.
Кој cold air prevention кои сини очи.
Како може така глупаво да прави дифрост со силен ладен туш.
Немам зборови.

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Малку оф топик и хинт до модераторите

Не обвинувам никого, само да посочам дека на Грее лобито им е затворена темата на жолтиот форум и очекувајте повторен инкогнито напад на орки и на оваа тема.

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
I kaj mene nema defrost na C&H isto se gasi koga ke postigne temperatura, ama amberot me utepa so defrosti duri ne mi e verno tolku skapa klima a izleze tolku fusaraj
Sega od nervoza otprilika pred 40min go resetirav energy metarot i ja staviv na 30 stepeni C&H da probam na sila dali ke napravi defrost zs ova ne e normalno so amberot na 22 e staven pravi defrost

Атачменти

• 20180109_012052.jpg
    20180109_012052.jpg
    3,1 MB · Прегледи: 50

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Малку оф топик и хинт до модераторите

Не обвинувам никого, само да посочам дека на Грее лобито им е затворена темата на жолтиот форум и очекувајте повторен инкогнито напад на орки и на оваа тема.

Проблемот е до модераторот што глуми попај морнарот па ја затоври темата без потреба, испобанирај све тоа што не е е соодветно на темата, па нек продолжат дискусиите.

Јас не можам да се жалам за мојата Грее Ломо што ја имам затоа што 3та зима по ред ја терам, ете Амберот се погодил лоша верзија, не значи дека сите грее клими се лоши.

Angelcetuning

read-only
23 октомври 2017
16
5
Проблемот е до модераторот што глуми попај морнарот па ја затоври темата без потреба, испобанирај све тоа што не е е соодветно на темата, па нек продолжат дискусиите.

Јас не можам да се жалам за мојата Грее Ломо што ја имам затоа што 3 зима по ред ја терам, ете Амберот се погодил лоша верзија, не значи дека сите грее клими се лоши.
Tocno lomoto ja ima moj drugar 2 godini prezadovolen e

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319

Јас не можам да се жалам за мојата Грее Ломо што ја имам затоа што 3 зима по ред ја терам, ете Амберот се погодил лоша верзија, не значи дека сите грее клими се лоши.
Не велам дека климите се лоши. За ништо што немам лично искуство не давам мислење.
Велам дека однесувањето им е одвратно и се надевам дека нема да се пренесе и овде.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Влав, на дедо ми виваксот 3.5ка исто шиба ладно кога прави дифрост... сподели ако најдеш начин фенот да се исклучи некако (мислам слично паковање ќе му дојде :))

Du|_e

read-only
2 јануари 2018
2
0
Ti blagodaram @mdeni

Koga veke spomna parapetna so + edna 3.5kw dzidna - dali e najdobro da bidat postaveni edna sproti druga na dvata kraja od sobata ili ima drug podobar nacin na postavuvanje?
Dopolnitelno, kakov e nacinot na montaza na parapetni - isto kako dzidnite, povrzuvanje so nadvoresna edinica koja treba da se zacvrsti na dzid od nadvoresna strana?

FH35VE gledam deka cesto se spomnuva po forumov, ama mislam deka e rizik za ovaa golemina na prostor koj treba da se zatopli?

Posledno prasanje, kakvo e iskustvoto so SUZUMI PLUS RAS-18PKVSG-E/RAS-18PAVSG-E - kako pandan na SF50VE?

Za kraj dokolku imate nekoj podobar predlog - mimo moite predlozeni za taa kvadratura i toj price range - pls preporacajte

BABALU

read-only
8 ноември 2017
10
6
Lugje isto imam C&H arctic isto gream 40kvadrati so 3.5kw ne pravi defrost skoro nikogas kolku saka neka ima magla za 4 saati na 23 stepeni namestena trosi okolu 1159wati sto vo sporedba so amberot ispagja deka e 5 pati podobra a dosta pomala e vnatresnata i nadvoresnata edinica :)
I jas ja imam istata klima,denes vo Prilep maglivo zabelezav 1 defrost od okolu 3 min potoa izlegov I ne znam za drugi defrostoj no kako I da e I prethodno kazav za parite dosega e ok za 25m2 I sekako za ovie temp.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ti blagodaram @mdeni

Koga veke spomna parapetna so + edna 3.5kw dzidna - dali e najdobro da bidat postaveni edna sproti druga na dvata kraja od sobata ili ima drug podobar nacin na postavuvanje?
Dopolnitelno, kakov e nacinot na montaza na parapetni - isto kako dzidnite, povrzuvanje so nadvoresna edinica koja treba da se zacvrsti na dzid od nadvoresna strana?

FH35VE gledam deka cesto se spomnuva po forumov, ama mislam deka e rizik za ovaa golemina na prostor koj treba da se zatopli?

Posledno prasanje, kakvo e iskustvoto so SUZUMI PLUS RAS-18PKVSG-E/RAS-18PAVSG-E - kako pandan na SF50VE?

Za kraj dokolku imate nekoj podobar predlog - mimo moite predlozeni za taa kvadratura i toj price range - pls preporacajte

Знаеш дека сузуми 18 на -15 дава помалку топлина од fh35ve, а sf50ve е малку помоќна.
За амберот немам зборови.

15 септември 2012
1.157
1.299
Здраво Дечки,

Ретко пишувам, го следам форумов со години и години ;) па ајде да споделам и јас едно искуство поврзано со клими, за жал лошо..
Имено при вселување во нова зграда пред 3 години, во сите станови си имаше вградено Gree клими 7.5ки (GWHD(24)NK3) со 2 внатрешни единици (ниско монтажни), што и беше голем адут при купување на станот, економично греење, топ. Да ја скратам приказната, се беше фино првата зима, ниски сметки, си дојде и втората зима (минатата) ниски температури си истера без проблем, но во Март едната внатрешна единица почна да откажува издувува ладно и покажува error code (E1), се јавив кај инвеститорот тој ме препрати кај фирмата што ги монтирала/набавила, доаѓа екипа, вика дечко имаш среќа надворешната единица ти е со 4 излези ќе те премостиме, вентилот за фреон (некој си 3-Way) е затнат, греемак немаат резервни делови, јас со мало дете дома, викам премостувај опорави ја со договор во меѓу време штом добијат вентил да го заменат дефектниот. Ѕвонев секаде досаѓав вентили нема, дописи до греемак (зорба-б) до ден денес ми се немаат јавено, до пред еден месец сите 4 излези отидоа, останав без греење, со мало дете, морав да купам нови клими, буквално немав каде да се обратам за помош, а мораше да се делува брзо, отидоа 1600е за 2 нови клими засебни.
Да напоменам, гаранција немав, бидејќи климите биле монтирани 2012, греемак наводно кје ми реиздале гаранција (ништо до денес не се случи), можно е јас да неmav среќа со целата околност, но Gree никогаш повеќе, никаква поддршка од дистрибутерот ниту од официјалните сервисери. Стварно не ми е јасно како даваат 10 години гаранција кога немаат резервни делови, или ќе треба да останеш без греење и да го чекаш делот од Кина.
На лето здравје, го демонитрам целосно целиот систем, само ми прави гужва по ѕидовите.

Поздрав.
Бојан.

Ти немаш проблем со сервисерот и испорачателот на климата.
Ти имаш проблем со продавачот на твојот стан. Нему си му ги дал парите. Ангажирај си адвокат. Нека ти го објасни Законот за облигациони односи...

Додадено: Одамна не сум ја читал оваа тема. Гледам дека има продолжение на дискусијата. Ама, сепак, адвокат под мишка, сериозни пари си дал, па ако не работи се како што е планирано, некој треба да се поти и на ладново...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ti blagodaram @mdeni

Скроз исто како ѕидна. Само внатрешната е различна за да се монтира ниско.
Тошиба генерално се фалат луѓето, ама е бајаги послаба од SF50VE.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Ti blagodaram @mdeni

Ako jas so toshiba suzumi ras 16 gream kuka 54 m2 ti so ras 18 ke nemas problem.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Lugje isto imam C&H arctic isto gream 40kvadrati so 3.5kw ne pravi defrost skoro nikogas kolku saka neka ima magla za 4 saati na 23 stepeni namestena trosi okolu 1159wati sto vo sporedba so amberot ispagja deka e 5 pati podobra a dosta pomala e vnatresnata i nadvoresnata edinica :)
Извини другар ама ова твоето не ми изгледа на веродостојно(повеќе личи на реклама за одреден бренд) 4часа 1159кв иди по 289кв/ч.( на ова време магливо нека се јави било кој корисник со каква било клима и тоа со ваков просек)..И тоа во 40кв, плус викаш колку сакаш да има магла климата не прави дефрост!!!Нека ме корегираат,ама нека ги имаат во предвид овие податоци кои ги споменав..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Одлично! Ве молам додека сте се зафатиле со вода-воздух ако може и послабите (најслабите) пумпи да ни ги приложите. 3.5kw и 5.5kw воздух/вода. Со бафер бојлер за да си го врземе на парно или подно. Тешко се наоѓаат информации по интернетов за нив.

Поздрав.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно