Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7

Статус
Затворена за нови мислења.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
iOS е далеку подобро оптимизиран од Android. Имав пред 1 год. S6 Edge i iPhone 6, edge-от има 2600 mAh, а 6ката имаше 1810 и држеше многу повеќе батерија од Edge-от.

Но разликата меѓу Андроид и иОС е во вистински мултитаскинг кај првите, наспроти ограничениот мултитаскинг кај вторите. Дефинитивно дека иОС е пооптимизиран, но со „мултитаскинг“ кој периодично извршува некоја акција, а кој период се зголемува кога батеријата ќе е под 20%, секако дека ќе трае подолго батеријата. Резултатот е следниот: ти ѕвонат на Вибер и на Андроид ти ѕвони во реално време, ти ѕвонат на иОС и не ѕвони, но секако имаш пропуштен повик.

Додади на ова дека на многу луѓе ќе им фали аудио излез, бидејќи исто така „мултитаскинг“ е кога слушаш музика и истовремено полниш телефон :)

За жал Apple беа најдобри смартфони пред неколку години, но не се на нивото на задачата. Со нивната стратегија за incremental update, многу производители ги престигнаа, а чинат дупло поефтино.

Инаку и јас користам iPhone, но Apple се виновни што веќе го нема тој thrill, кога излегува нов телефон, нови функции и сл.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Но разликата меѓу Андроид и иОС е во вистински мултитаскинг кај првите, наспроти ограничениот мултитаскинг кај вторите. Дефинитивно дека иОС е пооптимизиран, но со „мултитаскинг“ кој периодично извршува некоја акција, а кој период се зголемува кога батеријата ќе е под 20%, секако дека ќе трае подолго батеријата. Резултатот е следниот: ти ѕвонат на Вибер и на Андроид ти ѕвони во реално време, ти ѕвонат на иОС и не ѕвони, но секако имаш пропуштен повик.

Додади на ова дека на многу луѓе ќе им фали аудио излез, бидејќи исто така „мултитаскинг“ е кога слушаш музика и истовремено полниш телефон :)

За жал Apple беа најдобри смартфони пред неколку години, но не се на нивото на задачата. Со нивната стратегија за incremental update, многу производители ги престигнаа, а чинат дупло поефтино.

Инаку и јас користам iPhone, но Apple се виновни што веќе го нема тој thrill, кога излегува нов телефон, нови функции и сл.
Братче ај види си дане имаш исклучено Background App Refresh :D .

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Единствената работа што ќе биде тапа е - ќе се чуваат за 2017-та, да направат некој бум за 10-годишнината.

Да бидеме реални, оваа година веројатно ќе биде iPhone 6sS место iPhone 7, ама еве нека ме изненадат.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
За жал не можеш да им го исправиш оперативниот и бизнис логиката со еден муабет. Сетингот е во атачмент. Инаку сигурно 3-4 години само на iPhone сум, но тоа не знали дека не треба да се биде реален.

На пример ако направиш апликација на iOS, не можеш да ја инсталираш на својот телефон. Неверојатно, на телефонот што си го купил и го поседуваш (т.е. излегува дека не го поседуваш) иако повеќето нови ајфони тука се купени 600-650 еур.

Треба да платиш сертификат од 100 долари за да ја ставиш апликацијата на маркет или 300 долари да ја инсталираш само на својот телефон. Нешто што на андроид е изводливо само со штиклирање на „install from unknown sources“, плус за тие 300 долари што ќе ти останат ќе купиш премиум телефон.

Атачменти

• background.jpg
    background.jpg
    75 KB · Прегледи: 60

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
За жал не можеш да им го исправиш оперативниот и бизнис логиката со еден муабет. Сетингот е во атачмент. Инаку сигурно 3-4 години само на iPhone сум, но тоа не знали дека не треба да се биде реален.

На пример ако направиш апликација на iOS, не можеш да ја инсталираш на својот телефон. Неверојатно, на телефонот што си го купил и го поседуваш (т.е. излегува дека не го поседуваш) иако повеќето нови ајфони тука се купени 600-650 еур.

Треба да платиш сертификат од 100 долари за да ја ставиш апликацијата на маркет или 300 долари да ја инсталираш само на својот телефон. Нешто што на андроид е изводливо само со штиклирање на „install from unknown sources“, плус за тие 300 долари што ќе ти останат ќе купиш премиум телефон.
Треба да знаеш за што ги даваш тие 600-650 еур. Дали го сакаш еко системот на Apple со secure apps или сакаш Android. А вибер и скајп си работат кај мене, направи restore. Корисник сум од 1st Gen iPhone.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099

Најбоље е Android, поготово верзиите 6.0 и 7.0 кои ги има на околу 12% од уредите.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.707
12.584
Skopje
www.wemaxa.com
Излез за слушалки е непотребштина, ќе има адаптерче преку усб влезот. Подобро стерео звучници него еден безвезен стерео џек.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Кој како стигне ако става апликации несредени и преполнети со ѓубре и реклами на истор ќе стане исто ѓубре како Андроид маркет. Има милијарда апликации а 99.999% се од најтешкото ѓубре кое никако не би прошло ниеден пристоен филтер како на истор.

Затоа е добро што треба да платиш и да ти ја одобрат апликацијата за на стор или за на телефон. За да нема ѓубре како кај андроид. Тоа е позитивна работа значи. Ама неможеш да објасниш на просекот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Мислам дека @bxxxn збореше за апликација која сам си ја девелопирал и сакаш да си ја ставиш само на твојот телефон или на пар телефони, не за маркет и слично.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Ако ја ставиш на својот ќе ја ставиш и на друг. А не би требало да ја ставаш зошто не е проверена, а ако не прошла проверка веројатно е ѓубре полуфункционално веројатно полно со реклами и спајвери.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Мулти таскинг, батерии оптимизации, а бре луѓе ипхоне е закон најдобар телефон, и плус тоа измислија и црн телефон, нека пукнат овие фанбојсиве на андроид плаќаме пари али користиме најдобро тоа е.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ако ја ставиш на својот ќе ја ставиш и на друг. А не би требало да ја ставаш зошто не е проверена, а ако не прошла проверка веројатно е ѓубре полуфункционално веројатно полно со реклами и спајвери.
кога би правел мој програм прво ќе го наполнам со спајвери вируси и после ќе си го инсталирам во мојот на домашните и најдобрите другари

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Сериозен?

По слепи луѓе од андроид/епл фанбојс не сум видел жими се. Ај ако не брани го и рингон мењањето дека е подобро од да иам песни со спајвер на телефон.

Значи ако е нешто глупо - глупо е. Не пробувајте да правдате неоправдлива работа. Девелопер откако ќе направи апликација сака да ја тестира за перформанс за тиреков мирече, као да го праи тоа ако неможе да ја стаи на неговиот телефон? Од емулаторот ке ја глеа само? Ќе нагаѓа дали добро работи на вистински хардвер?

п.с. не ми реплицирај, секоја ебана тема е ајфон против андроид без осет сте

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Сериозен?

По слепи луѓе од андроид/епл фанбојс не сум видел жими се. Ај ако не брани го и рингон мењањето дека е подобро од да иам песни со спајвер на телефон.

Значи ако е нешто глупо - глупо е. Не пробувајте да правдате неоправдлива работа. Девелопер откако ќе направи апликација сака да ја тестира за перформанс за тиреков мирече, као да го праи тоа ако неможе да ја стаи на неговиот телефон? Од емулаторот ке ја глеа само? Ќе нагаѓа дали добро работи на вистински хардвер?

п.с. не ми реплицирај, секоја ебана тема е ајфон против андроид без осет сте
THIS-GUY-RIGHT.jpg

Right on point! нема потреба да се прави секоја тема иос против андроид.

Онтопик: фалат само розе и шампањ боја. Ајде да видиме no headphone jack како ќе биде примен од страна на корисници. многу од вас сигурно веќе имаат претстава каков импакт ќе има таа одлука, ама времето најубаво ќе покаже.

risto traktoristo

hello world
21 август 2016
210
168
No headphones им е многу глупа одлука. Како ќе слушаат музика сите што џпогираат, тренираат, ...

Но верувам дека причината за тоа е да се купуваат само нивни headphones/earphones со специјален конектор. На нефер начин се борат против конкуренција.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Реално гледано, Епл со овој чекор пробуваат да наметнат некој свој тренд. никогаш вака предвреме нема точно да знаеме шо импакт и како ќе биде примено од страна на корисниците, затоа и реков ќе оставиме времето да покаже, може добро ќе е прифатен, можда нема да е, не се знае, но сепак ќе биде интересно да се види како ќе се одрази нивнава одлука. мош со наредната итерација ќе се вратат на 3.5mm jacks, мош нема.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Значи ако е нешто глупо - глупо е. Не пробувајте да правдате неоправдлива работа. Девелопер откако ќе направи апликација сака да ја тестира за перформанс за тиреков мирече, као да го праи тоа ако неможе да ја стаи на неговиот телефон?
Да многу е глупо 99% од апликациите на еден стор да се преплавени со реклами и спајвери и тоа по цел екран и да ти ја кочат работата на програмата и да имаат ужасен интерфејс. Нормално дека неоправдливо е тоа.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
друже не се секирај, битно ние си имаме добра платформа овие со ефтини никакви андроиди нека му ја мислат, нека користат телефони како подвижни реклами хихихихи од реклами не можат да се јават некаде

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
No headphones им е многу глупа одлука. Како ќе слушаат музика сите што џпогираат, тренираат, ...
Bluetooth слушалки за трчање/теретана или било каков спорт каде што смета кабел се подобар избор. Несомнено дека имаат полош звук од обични слушалки со кабел, ама па се многу попрактични. За џабе пари се наоѓаат солидни што ќе бркаат работа во тој еден час активност.

Да многу е глупо 99% од апликациите на еден стор да се преплавени со реклами и спајвери и тоа по цел екран и да ти ја кочат работата на програмата и да имаат ужасен интерфејс. Нормално дека неоправдливо е тоа.
Root+ Adaway ако толку те напињаат рекламите.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Root+ Adaway ако толку те напињаат рекламите.
Не помагаш. Рут и адавеј не е решение а ни тема на муабет.

Локално инсталирање на апликација од самиот девелопер. Не аплицирање на истата на апстор.

Треба од фабрика се да работи, нема време да се замара.

Реално и треба. Рутирање башка ти ја негира гаранцијата. Башка да не праиме муабет ако имаш некој кинеско буџетен телефон кој никој не се замара да го пробие за да има рут.

Реклами во апликации не се злоба - нормално е. Тоа што не е нормално е колку многу ги има - точно. Али ене гугл се загнал ќе воведувал правила против обструктивни и замарачки реклами така да надежно и тоа ќе се реши.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Па треба де, ама дали е? дали постои нешто совршено? совршен ос? совршен телефон? совршен продукт? се има компромиси и несоодветен дизјан за одредена намена.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Па треба де, ама дали е? дали постои нешто совршено? совршен ос? совршен телефон? совршен продукт? се има компромиси и несоодветен дизјан за одредена намена.
Нема ништо совршено, нема совршен ОС, нема совршен телефон ниту совршен продукт.
Разликата меѓу ајфон и андроид е бирај со какви проблеми сакаш да се соочуваш и ќути.
И искрено се надевам дека едни од други ке крадат, ме боли кур кој бил инвентивен кој не. Се додека се движат двата уреда кон подобро.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Тоа и јас во викам, СЕ нека украдат, не ми смета - секогаш крајниот корисник треба да е најбитен, не ми е гајле кој колку продал, во колкава загуба бил, колку работници имале или било кој BS податок, се што ме интересира е што за моите пари одреден продукт нуди.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно