Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
На пример мојава примарна машина:

Gigabyte Z390M Gaming
Core i9 9900k @5.1GHz
G.Skill 2x16GB DDR4 @3200MHz CL 16-16-36
MSI Duke 1080TI OC
2x Samsung 970 EVO 500GB @RAID 0
Western Digital Red 3TB
NZXT H400i + 2x NZXT RF-AR140 + 1x NZXT RF-AR120 + NZXT HUE+
NZXT Kraken X62
Corsair HX1000
Asus ProArt PA328Q
Logitech G413 + Logitech G430 + Logitech MX Master 2
JVC RX-D301 + Denon SYS-65HT 5.1

кога би ги заменил процесорот и матичната со AMD X470 матична и Ryzen 7 2700X ќе добијам конфигурација која е за незначителни 8% поевтина и за значителни 30% поспора во апликации. How smart is that?

Последна промена:

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Како 8% поевтино кога i9-9900K е 42.000 денари, а Ryzen 7 2700X e 24.000 денари? А да не збориме дека матичните од АМД се секако поевтини од Интеловите.

Ако % ти е земен од целата конфигурација сепак апсолутната бројката не е мала. Интелот е појак тука нема дискусија, меѓутоа никако не ја правда цената.

Твојата конфигурација е “no $ limit“. Збориме за конфигурации каде што преовладува price to performance ratio.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
процесор 2600 + б450 + 16гб 3000мхз рам = 24000 денари. Конкурент од Интел за таа цена ?

процесор и5 8400 + б360 + 16 гб 2400 мхз рам = 30000 денари. т.е 20 проценти поскапо за исто рамниште

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Како 8% поевтино кога i9-9900K е 42.000 денари, а Ryzen 7 2700X e 24.000 денари? А да не збориме дека матичните од АМД се секако поевтини од Интеловите.

Ако % ти е земен од целата конфигурација сепак апсолутната бројката не е мала. Интелот е појак тука нема дискусија, меѓутоа никако не ја правда цената.

Твојата конфигурација е “no $ limit“. Збориме за конфигурации каде што преовладува price to performance ratio.
Кога купува компјутер купуваш само процесор или и останати делови?
Епа, разликата во цената на сите делови заедно со се идентично, но различни процесор и матична плоча во мојот случај е 8%. Матична плоча рачунам да чини исто ко мојава.
И не знам од каде заклучи дека плочите за AMD се поефтини? Добра матична плоча за AMD е подеднакво скапа колку и за Intel, а исто така и медиокритетна матична плоча за AMD е ефтина колку за Intel.

процесор 2600 + б450 + 16гб 3000мхз рам = 24000 денари. Конкурент од Интел за таа цена ?
Прочитај ги последните 5 поста.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Кога купува компјутер купуваш само процесор или и останати делови?
Епа, разликата во цената на сите делови заедно со се идентично, но различни процесор и матична плоча во мојот случај е 8%. Матична плоча рачунам да чини исто ко мојава.
И не знам од каде заклучи дека плочите за AMD се поефтини? Добра матична плоча за AMD е подеднакво скапа колку и за Intel, а исто така и медиокритетна матична плоча за AMD е ефтина колку за Intel.

Прочитај ги последните 5 поста.

Додај тука во пресметките и 65ка 4K телевизор OLED (зашто може некогаш ќе пуштиш на него гејминг), што доаѓа околу 250,000+ ден, па процентот во разликата доаѓа 2%, незначително.

Од два аспекти нема логика твоето размислување:

1. Кога споредуваш перформанси не можеш во вкупната цена да додаваш маус и тестатура, баш бидејќи се независно од конфигурациите (секако ги купуваш без разлика што процесор ќе одбереш). Логика на вкупна цена има со матична + процесор, бидејќи едното го повлекува другото - останатото се независни компоненти кои секако би ги купил.

2. Во економијата постојат проценти и апсолутни бројки. Оној кој сака да ја види реалната слика ги користи двете, додека пак други ликови (најчесто политичари) користат едно или друго, како им одговара. Да ти доловам:
Разликата меѓу два модели на телевизори е 8%. Овој процент многу различно се гледа доколку првиот телевизор чини 30,000 денари или пак 250,000 денари, односно треба да гледаш наизменично апсолутни бројки и проценти.

Еве ти две цврсти причини заради кои твоето размислување и логика се погрешни.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Знаете дека АМД ги почитувам повеќе пошо се поисплатливи и пошо не водат шит политики. Ама ако се иде high end за одреден workflow и цената е само 8% поголема за ЦЕЛ СИСТЕМ а планираш однапред и сфатиш дека тие 8% ќе донесат плус 20% преформанси шо значи и 20% заштеда на време во временски таскови - тогаш ако ги имаш парите не само што е попаметно туку и поисплатливо да се иде сп интелот. Така да тоа е логиката на @gOJDO со која се слагам. Но пак ова зависи од ситуација и тип на работа. За повеќето АМД би бил доволен и поевтин а ретко кој има вишок пари и размислува долгорочно. На мидренџ АМД дефинитивно е едини избор и се надевам со новите чипови сеа и перформанс круната ќе ја земат а ќе останат поевтини од интел.

EDIT: Али исто се слагам и со @TylerMkD за делот дека не треба да се претерува во тоа со екстра скапи периферии коа се пресметуваат статистики, така шо валјда цена на основни и неопходни компоненти треба да ја дефинираат целосната цена цена на системот, а не пример звучни картици од 1000 евра и слично, шо ќе ја зголемат драстично целата цена на системот па ќе биде разликата во цена меѓу два компоненти секако занемарлива.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Последна промена:
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
\
На пример мојава примарна машина:

Gigabyte Z390M Gaming
Core i9 9900k @5.1GHz
G.Skill 2x16GB DDR4 @3200MHz CL 16-16-36
MSI Duke 1080TI OC
2x Samsung 970 EVO 500GB @RAID 0
Western Digital Red 3TB
NZXT H400i + 2x NZXT RF-AR140 + 1x NZXT RF-AR120 + NZXT HUE+
NZXT Kraken X62
Corsair HX1000
Asus ProArt PA328Q
Logitech G413 + Logitech G430 + Logitech MX Master 2
JVC RX-D301 + Denon SYS-65HT 5.1

кога би ги заменил процесорот и матичната со AMD X470 матична и Ryzen 7 2700X ќе добијам конфигурација која е за незначителни 8% поевтина и за значителни 30% поспора во апликации. How smart is that?

Искрено не ми изгледа дека е 30% побрзо , особено со тоа 95w tdp-то
View: https://www.youtube.com/watch?v=IBrumDWpl-c&t=555s
Intel Core i9-9900K Re-Review [95-watt TDP Results] Very Ryzen 7 2700X Like!

View: https://www.youtube.com/watch?v=hzIGD9qJsaQ

Intel Core i9-9900K Review
amd си има избор на плочи и најбитното можеш да клокаш скоро све на секоја
View: https://www.youtube.com/watch?v=MMJoLyrWa7E

И еве некој ствари што до вчера ги утепуваа од тролање/коментирање ама тогаш тие маки беа на AMD , зборам дека intel во моментов грее, дека ти треба одредена плоча за да го клокаш, ладење поасално, прескуп е, ми изгледа дека нема можност за надградба... додека кај AMD тоа се предностите флексибилност со плочи, слаба тачка им е меморија, Доаѓаат со кулер, помалце струја/топлина
Јас на пример кога купувам гледам да имам прејака плоча и напајање (јака основа) бидејки планирам после тоа да ги надградувам со процесор, рам, графички...
Intel се појаки ДА, ама не вредат за тоа колку наплаќаат и колку флексибилност и иднина добиваме. Не укочија со години на мочани 4 јадра.
Да не испадне дека сум amd fanboy , во моментов дома имам 3 конфигурации и сите се intel x5470/980x/4790k, сите тие имаат прејаки плочи и напајања
Ја доколку би купувал веќе 9900к би идел со asus apex i ram od 4k mhz, aко идам идам до крај
Сакам да кажам дека за обичен купец, AMD се феноменални во моментов и да не беа они уште ке бевме на 4 јадра за mainstream а цените само ке растеа без никаква причина , да не зборам дека без мака можеа z170-ките да тераат 8ма генерација процесори па вајда и 9та
кај amd можеш да си купиш плоча на старо од 3хх серија и да си тераш 2ра генерација па и трета
View: https://www.youtube.com/watch?v=YW8e5HThe3w

View: https://www.youtube.com/watch?v=cMY-EEFkGVk

искрено за мене од 2600к навака intel не вреди да се купува , го барам price to performance балансот
и колку што памтам, 2700х беше наменет да се натпреварува со 8700к а не со 9900к ама како и да е Intel СЕ појаки ама по која цена

Атачменти

• 20190121_223122_50.jpg
    20190121_223122_50.jpg
    1,2 MB · Прегледи: 33
  • 20190121_223145_50.jpg
    20190121_223145_50.jpg
    880,2 KB · Прегледи: 33
  • 20190121_223207_50.jpg
    20190121_223207_50.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 33
Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
EDIT: Али исто се слагам и со @TylerMkD за делот дека не треба да се претерува во тоа со екстра скапи периферии коа се пресметуваат статистики, така шо валјда цена на основни и неопходни компоненти треба да ја дефинираат целосната цена цена на системот, а не пример звучни картици од 1000 евра и слично, шо ќе ја зголемат драстично целата цена на системот па ќе биде разликата во цена меѓу два компоненти секако занемарлива.
Токму тоа е поентата на муабетот, која е поентата да штедам на процесор ако веќе давам 1000 евра на звучна карта и xxxx евра на друга опрема и софтвери кои ќе се користат на системот. Нема логика нели?

И еве некој ствари што до вчера ги утепуваа од тролање/коментирање ама тогаш тие маки беа на AMD , зборам дека intel во моментов грее, дека ти треба одредена плоча за да го клокаш, ладење поасално, прескуп е, ми изгледа дека нема можност за надградба... додека кај AMD тоа се предностите флексибилност со плочи, слаба тачка им е меморија, Доаѓаат со кулер, помалце струја/топлина
Јас на пример кога купувам гледам да имам прејака плоча и напајање (јака основа) бидејки планирам после тоа да ги надградувам со процесор, рам, графички...
Intel се појаки ДА, ама не вредат за тоа колку наплаќаат и колку флексибилност и иднина добиваме. Не укочија со години на мочани 4 јадра.
Да не испадне дека сум amd fanboy , во моментов дома имам 3 конфигурации и сите се intel x5470/980x/4790k, сите тие имаат прејаки плочи и напајања
Ја доколку би купувал веќе 9900к би идел со asus apex i ram od 4k mhz, aко идам идам до крај
Сакам да кажам дека за обичен купец, AMD се феноменални во моментов и да не беа они уште ке бевме на 4 јадра за mainstream а цените само ке растеа без никаква причина , да не зборам дека без мака можеа z170-ките да тераат 8ма генерација процесори па вајда и 9та
кај amd можеш да си купиш плоча на старо од 3хх серија и да си тераш 2ра генерација па и трета
Се согласувам со пишаново и не гледам како ова е контрадикторно со фактот дека Intel е за high-end систем! Тоа што AMD е поевтин и поисплатлив избор во широк спектар случаи не го прави погоден за high-end и подобар од Intel за секое едно сценарио.

Што се однесува до изборот на матична плоча, и јас би идел слично како тебе кога би купувал ATX матична, но мене ми треба mATX. Кога го купував 9900K ја купив најмалку лошата матична плоча која ја имаше на пазарот во Р. Македонија. Чекам СЕТЕК да ми донесат Maximus Gene за да направам промена. Што се однесува до РАМ-от, исто така сакам да го променам, но не гледам поента зошто би дал 50000 денари за 2x16GB на 4xxx MHz кога во однос на 3600MHz кој чини 25000 може да понуди едвај 1-2% подобри перформанси во некои специфични сценарија кои јас не ги искусувам при користење на мојот ПЦ. Од аспект на надградба чекам да излезат RTX наслови и цените на RTX да добијат нормални цени за да си купам 2x2080TI.
Додај тука во пресметките и 65ка 4K телевизор OLED (зашто може некогаш ќе пуштиш на него гејминг), што доаѓа околу 250,000+ ден, па процентот во разликата доаѓа 2%, незначително.
Телевизор е срање за играње, а ако веќе има потреба од толку голем гејминг монитор за тие пари(или нешто ситно повеќе) се купува Asus PG65. Со него разликата во цена ќе се преполови на 4%.

Од два аспекти нема логика твоето размислување:
Јас пак мислам дека има многу логика она кое го пишав.

1. Кога споредуваш перформанси не можеш во вкупната цена да додаваш маус и тестатура, баш бидејќи се независно од конфигурациите (секако ги купуваш без разлика што процесор ќе одбереш). Логика на вкупна цена има со матична + процесор, бидејќи едното го повлекува другото - останатото се независни компоненти кои секако би ги купил.
Не те разбирам. Како ќе го користиш компјутерот ако не купиш тастатура и маус?! Телепатски? или?

Единствена логика за мене е севкупна цена на системот, вклучително и софтверот кој ќе го платиш(ако го плаќаш).
Иронично, зборуваш за логика, а во пишаново се што си изнел е тотално нелогично и контрадикторно и по книга и по пракса. За нешто да е независно треба да може да функционира самостојно без присуство на други компоненти. На пример графичката картичка не е независна компонента, исто ко ССД, исто ко монитор, исто ко било која од компонентите кои го сочинуваат системот. Системот е склоп од мноштво зависни компоненти кои само склопени заедно можат да имаат функционалност.

2. Во економијата постојат проценти и апсолутни бројки. Оној кој сака да ја види реалната слика ги користи двете, додека пак други ликови (најчесто политичари) користат едно или друго, како им одговара. Да ти доловам:
Разликата меѓу два модели на телевизори е 8%. Овој процент многу различно се гледа доколку првиот телевизор чини 30,000 денари или пак 250,000 денари, односно треба да гледаш наизменично апсолутни бројки и проценти.
Не знам со која образовна и практична позадина се обидуваш да објаснуваш работи кои ти се нејасни. Претпостаувам дека она кое сакаше да го кажеш е дека постојат апсолутни и релативни разлики. Апсолутна разлика е конкретна фиксна бројка на пример ако едниот телевизор е 30000 денари, а другиот 50000, тогаш апсолутната разлика меѓу нив е 20000 денари што во конкретниот случај е релативна разлика во цена од 67%. Во друг случај каде едниот телевизор е 230000 денари, а другиот е 250000 денари, апсолутната разлика е исто така 20000 денари, но релативната разлика во цена е 8.6%. Таков е примерот и со мојот примарен компјутер кој со 9900K и z390 матична плоча чини 270000 денари, а доколку нив ги заменам со 2700X и X470 ќе чини 250000, што апсолутна разлика во цена од 20000 денари и релативна ралзика во цена од 8%.
Ако критериум, односно функција на цел во мојот случај се перформанси/цена тогаш економски е неоправдана заштедата од 8% во цената со што би се скратиле 20% од потенцијалните перформанси. Ако критериум, односно функција на цел се перформансите, тогаш уште понеоправдан е избор на 2700X и X470 во мојот случај.

Еве ти две цврсти причини заради кои твоето размислување и логика се погрешни.
Според пишаното сметам дека не си баш компетентен да судиш за моето размислување и логика. Не знам што работиш и какво работно искуство имаш, но јас имам водено проекти кои чинеле милиони евра и каде изборот на компонентите се прави со анализи според зададени критериуми. А ако повеќе те интересира, магистерска тема на ЕТФ ми беше „Примена на напредни компјутерски методи за проектирање на надземни водови“. Таму како функција на цел најчесто се задава најниска цена при обезбеден технички минимум. Но може да се зададе функција на цел и највисока техничка безбедност при зададен буџет. За добивање на решенијата ги применив математичките методи на генетски алгоритми и симулирано калење, превземени од природата, кои за неспоредливо пократко време доаѓаа до практично идеалното решение, најчесто многу подобро од она кое може се добие со линеарно програмирање(т.е. brute force), особено за долги траси.
Со други зборови, ми изгледа смешно што со мене фаќаш да мериш е-пенис на тема која ја владеам во мал прст, а за која немаш елементарни познавања, не па практично искуство.
Како и да е, немам намера да си го мерам со тебе, но ти одговорив за сатисфакција на читателите.

Последна промена:
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Се согласувам со пишаново и не гледам како ова е контрадикторно со фактот дека Intel е за high-end систем! Тоа што AMD е поевтин и поисплатлив избор во широк спектар случаи не го прави погоден за high-end и подобар од Intel за секое едно сценарио.

Што се однесува до изборот на матична плоча, и јас би идел слично како тебе кога би купувал ATX матична, но мене ми треба mATX. Кога го купував 9900K ја купив најмалку лошата матична плоча која ја имаше на пазарот во Р. Македонија. Чекам СЕТЕК да ми донесат Maximus Gene за да направам промена. Што се однесува до РАМ-от, исто така сакам да го променам, но не гледам поента зошто би дал 50000 денари за 2x16GB на 4xxx MHz кога во однос на 3600MHz кој чини 25000 може да понуди едвај 1-2% подобри перформанси во некои специфични сценарија кои јас не ги искусувам при користење на мојот ПЦ. Од аспект на надградба чекам да излезат RTX наслови и цените на RTX да добијат нормални цени за да си купам 2x2080TI.
Телевизор е срање за играње, а ако веќе има потреба од толку голем гејминг монитор за тие пари(или нешто ситно повеќе) се купува Asus PG65. Со него разликата во цена ќе се преполови на 4%.

Не те разбирам. Како ќе го користиш компјутерот ако не купиш тастатура и маус?! Телепатски? или?

Единствена логика за мене е севкупна цена на системот, вклучително и софтверот кој ќе го платиш(ако го плаќаш).
Иронично, зборуваш за логика, а во пишаново се што си изнел е тотално нелогично и контрадикторно и по книга и по пракса. За нешто да е независно треба да може да функционира самостојно без присуство на други компоненти. На пример графичката картичка не е независна компонента, исто ко ССД, исто ко монитор, исто ко било која од компонентите кои го сочинуваат системот. Системот е склоп од мноштво зависни компоненти кои само склопени заедно можат да имаат функционалност.

Не знам со која образовна и практична позадина се обидуваш да објаснуваш работи кои ти се нејасни. Претпостаувам дека она кое сакаше да го кажеш е дека постојат апсолутни и релативни разлики. Апсолутна разлика е конкретна фиксна бројка на пример ако едниот телевизор е 30000 денари, а другиот 50000, тогаш апсолутната разлика меѓу нив е 20000 денари што во конкретниот случај е релативна разлика во цена од 67%. Во друг случај каде едниот телевизор е 230000 денари, а другиот е 250000 денари, апсолутната разлика е исто така 20000 денари, но релативната разлика во цена е 8.6%. Таков е примерот и со мојот примарен компјутер кој со 9900K и z390 матична плоча чини 270000 денари, а доколку нив ги заменам со 2700X и X470 ќе чини 250000, што апсолутна разлика во цена од 20000 денари и релативна ралзика во цена од 8%.
Ако критериум, односно функција на цел во мојот случај се перформанси/цена тогаш економски е неоправдана заштедата од 8% во цената со што би се скратиле 20% од потенцијалните перформанси. Ако критериум, односно функција на цел се перформансите, тогаш уште понеоправдан е избор на 2700X и X470 во мојот случај.

Според пишаното сметам дека не си баш компетентен да судиш за моето размислување и логика. Не знам што работиш и какво работно искуство имаш, но јас имам водено проекти кои чинеле милиони евра и каде изборот на компонентите се прави со анализи според зададени критериуми. А ако повеќе те интересира, магистерска тема на ЕТФ ми беше „Примена на напредни компјутерски методи за проектирање на надземни водови“. Таму како функција на цел најчесто се задава најниска цена при обезбеден технички минимум. Но може да се зададе функција на цел и највисока техничка безбедност при зададен буџет. За добивање на решенијата ги применив математичките методи на генетски алгоритми и симулирано калење, превземени од природата, кои за неспоредливо пократко време доаѓаа до практично идеалното решение, најчесто многу подобро од она кое може се добие со линеарно програмирање(т.е. brute force), особено за долги траси.
Со други зборови, ми изгледа смешно што со мене фаќаш да мериш е-пенис на тема која ја владеам во мал прст, а за која немаш елементарни познавања, не па практично искуство.
Како и да е, немам намера да си го мерам со тебе, но ти одговорив за сатисфакција на читателите.

Не ми е целта да си го мериме или дека ти судам, онака дебатираме
Ја пишав дека amd е smart buy , не нагласив за кој сегмент дали low/mid/high end
Со тоа сакав да кажам дека обичниот купец гледа да купи нешто подостапно финансиски кое би му траело и би имал флексибилност за во далечна иднина.
Просечен купец не дава многу пари на периферии, ладење, сториџ или монитор, они гледаат да ги дадат парите за кукиштето. На повеќето купци монитор со 1080р и со 60 фрејма/refresh rate им е сосема доволен
Се согласувам дека гејмање на тв е тапа ама сепак обичните купци го прават тоа само за да не купат монитор, дури ми бараат конвертори за во vga само за да ги искористат старите монитори
Купуваат најчесто ssd 120gb и hdd 1tb, бараат некоја основна до средна класа плоча , рам бараат количина а не брзина , напајање колку да врши работа и се фокусираат на процесор и графичка. Тие се двата најголеми фактори врз кој се гледа цената
Е таму ако процесорот е х2 поскап од другиот а не х2 пати појак тогаш не го ни гледаат поскапиот
И кога ке им кажеш дека може да си го купат поевтиниот и после кога ке искочи нешто појако дека ке треба само да го сменат него , уште толку се палат на поевтиниот
Тоа што си способен вешт и полн со дипломи мене ама баш ништо не ми значи, ама ако те исполнува нема проблем :)
Иначе на времето 9год бев во Ultra компјутери Ultra Computing
ако ти се познати знаеш на какви проекти имам работено , ама тоа било тогаш сега е друго

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@gamer-eddie Просечен купец ваљда по македонски стандарди бидејќи по европски просечен купец е исто што и ентузијаст купец по македонски. Околу статистиката што купуваат просечните купци во МК повеќе би можеле да кажат фирмите. Ние како ентузијасти со „извитоперени“ погледи на хардверот не сме баш меродавни за да цениме. Ете можам да прашам и статистички како стојат работите по нашиве фирми. Ако се водам од себе, во изминативе 3 месеци и покрај тоа што цените на процесорите на Intel драматично пораснаа склопив над 10 нови конфигурации од кои повеќето беа со Intel процесори и направив уште толку надградби старо-за ново исто така најмногу со Intel.
Да не заборавиме дека оваа состојба на цените не е реална, т.е. дека цените на Intel процесорите долго време беа со 20-30% пониски и во повеќето ценовни таргети имаа подобри перформанси од AMD. Последно пред поскапувањето 8700K чинеше колку 2700X, додека пак 8100 чинеше 7К денари, ситно повеќе од Ryzen 2200G. Дури и денес ако е за гејминг i3 8100 е подобар избор од речиси сите процесори на AMD. За буџетот од гејминг системот склопен со 8100, медиокритетна B360 матична и ефтин DDR4, AMD нема апсолутно никаква алтернатива.

Тоа што си способен вешт и полн со дипломи мене ама баш ништо не ми значи, ама ако те исполнува нема проблем :)
Иначе на времето 9год бев во Ultra компјутери Ultra Computing
ако ти се познати знаеш на какви проекти имам работено , ама тоа било тогаш сега е друго
Не беше наменето за тебе туку за Tyler бидејќи почна да ми предава за Cost-Benefit анализа.
Иначе фино шо си бил во Ultra компјутери. Јас на мои 9 години, т.е. пред 28 години киснев секодневно во InfoProject во Тафталиџе. На 12 години ме земаа на обука во нивниот сервис и практично основите за склопување и дијагностика ги научив тогаш кај нив.

Последна промена:
I

itstheigyg

Гостин
Не е ли поисплатлив ryzen 3 2200g наспроти i3 8100 во буџет билд, i3 може е побрз за 3,4% но ryzen-от има подобар интегриран гпу како и пониска цена за ~2500 мкд.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
Не е ли поисплатлив ryzen 3 2200g наспроти i3 8100 во буџет билд, i3 може е побрз за 3,4% но ryzen-от има подобар интегриран гпу како и пониска цена за ~2500 мкд.
Убаво пишал гојдо, пред некој месец кога i3 8100 беше околу 6 илјади и нешто, беше најдобар избор.
Па и денес по цени од 8-10к пак повеќе го земаат него амд во пакет со ефтина матична и обичен рам.

Од рајзен да извадиш максимум ти треба рам на повисоки фрекфенции со повисока цена нормално, со тоа и нешто подобра плоча.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

Ќе пробам да бидам концизен во моите одговори:

1. Телевизор е срање за гејминг. Прво треба да дефинираме што е гејминг, која игра беше одбрана за „Игра на година“ и можеби ќе сфатиш дека од топ 10 игри во 2018, поголемиот дел беа на конзоли што се играат на телевизор или пак на 6 инчен 720п екран, што претпоставувам за тебе е незамисливо. Не ја разбираш суштината на гејмингот и тоа се демонстрира со ова твое тврдење.

2. Ако разликата меѓу двата процесори во перформанси е 30%, тогаш не можеш целосно да ја рамниш со разликата меѓу двата системи - тестатурата не придонесува за перформанси и затоа е независен компонент во оваа пресметка. Ако едниот е 42,000 ден, а другиот е 24,000 ден - разликата меѓу процесорите е ~40%, а разликата во перформанси 30%. Знам дека овој процент не ти одговара, па затоа почна да додаваш рам, кулери...пак не ти се допадна, па потоа додаде тестатура, маус, монитор.

3. Независен компонент е бидејќи го купуваш независно од тоа каков процесор ќе купиш. Едноставно ќе те побијам за ова - кога треба да купиш нова тестатура, ти автоматски купуваш цел нов компјутер?
Не е дека твојата поента и начин на пресметка не се користи во економијата, најблизок принцип е TCO (Total cost of ownership), но начинот на кој го користиш ти од авион ни демонстрира дека е за да експлоатираш проценти.

4. Образовната позадина е државен Економски факултет од додипломски до докторски. Да се разбереме, јас го напаѓав тоа што ти го напиша, а не твојот образовен профил и не гледам како наведувањето на образовниот профил ја прави твојата поента помалку или повеќе валидна. За моето практично знаење на темата, не се знаеме лично, така што повторно не гледам како можеш да правиш тврдења дека имаш поголемо или помало искуство од мене.

5. Не постои поим како „релативна разлика“ во микроекономијата. Најблиску до тоа е релативна цена, која пак е поврзана со опортунитетен трошок што уште повеќе може да ја закопа твојата поента на размислување во случајот.

6. Твојата магистерска е нерелевантна во конкретниот случај и никако не го зголеми твојот е-пенис. Освен ако не ми покажеш дека во пресметките си додал 4к монитори, 7.1 слушалки и механички тестатури за системот...

7. Немаш намера да си го мериш со мене, но одговори за сатисфакција на читатели? Апсолутно нема логика ова што го кажа, освен ако не ми покажеш ПП пораки од членови кои те молат да ми одговориш.

8. Во самите пресметки за системите само го долови истото кое го напишав и јас, така што сржта на дискусијата остана иста и непроменета. Ако е high-end систем со no-limit budget, тогаш price-performance пресметките се најмалку важни при нашиот избор.

Јас тука се одјавувам од оваа дискусија во темата, зашто чувствувам само ќе се повторуваме и вртиме во круг.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Значи останува уште high end, a таму треба да заиграат новите процесори од третата генерација на Ryzen 3800-3990 за 6 месеци од сега.

Иначе мислам дека огромен дел од корисниците би биле задоволни со ова
Ryzen 3 3300 6/12 3.2Ghz 4.0GHz 7nm 50w $99

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Иднината на AMD изгледа прилично светла во моментов (иако тоа може нагло да се промени доколку Intel реши да даде добра понуда, засега е тапа)

CPU Cores/Threads Base Turbo Nm TDP Price
Ryzen 3 3300 6/12 3.2Ghz 4.0GHz 7 50w $99
Ryzen 3 3300X 6/12 3.5GHz 4.3GHz 7 65w $129
Ryzen 3 3300G 6/12 3.0GHz 3.8GHz 7 65w $129
Ryzen 5 3600 8/16 3.6GHz 4.4GHz 7 55w $178
Ryzen 5 3600X 8/16 4.0GHz 4.8GHz 7 95w $229
Ryzen 5 3600G 8/16 3.2GHz 4.0GHz 7 95w $199
Ryzen 7 3700 12/24 3.8GHz 4.6GHz 7 95w $299
Ryzen 7 3700X 12/24 4.2GHz 5.0GHz 7 105w $329
Ryzen 9 3800X 16/32 3.9GHz 4.7GHz 7 125w $449
Ryzen 9 3850X 16/32 4.3GHz 5.1GHz 7 135w $499

Threadripper
3900X, 24/48
3920X, 32/64
3950X, 48/96
3970WX, 64/128
3990WX 64/128

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Иднината на AMD изгледа прилично светла во моментов (иако тоа може нагло да се промени доколку Intel реши да даде добра понуда, засега е тапа)

CPU Cores/Threads Base Turbo Nm TDP Price
Ryzen 3 3300 6/12 3.2Ghz 4.0GHz 7 50w $99
Ryzen 3 3300X 6/12 3.5GHz 4.3GHz 7 65w $129
Ryzen 3 3300G 6/12 3.0GHz 3.8GHz 7 65w $129
Ryzen 5 3600 8/16 3.6GHz 4.4GHz 7 55w $178
Ryzen 5 3600X 8/16 4.0GHz 4.8GHz 7 95w $229
Ryzen 5 3600G 8/16 3.2GHz 4.0GHz 7 95w $199
Ryzen 7 3700 12/24 3.8GHz 4.6GHz 7 95w $299
Ryzen 7 3700X 12/24 4.2GHz 5.0GHz 7 105w $329
Ryzen 9 3800X 16/32 3.9GHz 4.7GHz 7 125w $449
Ryzen 9 3850X 16/32 4.3GHz 5.1GHz 7 135w $499

Threadripper
3900X, 24/48
3920X, 32/64
3950X, 48/96
3970WX, 64/128
3990WX 64/128

и 2 месеци после leaks-овиве, не верувам дека АМД ќе си ја уништи цела ентри и мидрејнџ линија на рајзен 2000. Тоа ти е како де се пукаш сам во колено. Овие фрекфенции и јадра со 20% повисоки цени од прикажаниве би биле таман.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ризен 3 3ххх ќе биде чудно да е 6-јадрен процесор, повеќе очекувам да биде 4-јадрен со повисоки фреквенции, според тоа што гледам на сегашниов пазар. Додатно кога давате информации ставите и сорс.

Од тоа што можев јас лично да тестирам со Ризен 2600 и Интел i7 8750H кои со фреквенции се тука некаде +- 100Mhz е следново:

Користев Aida64 бенчмарк и додадов и резултати и од Ризен 1500Х колку за споредба да видите разлика помеѓу генерации:

upload_2019-1-23_13-7-39.png

upload_2019-1-23_13-9-55.png

upload_2019-1-23_13-10-53.png

upload_2019-1-23_13-11-38.png

upload_2019-1-23_13-12-19.png

upload_2019-1-23_13-12-50.png

upload_2019-1-23_13-13-26.png

Според ова јасно се гледа каде е уште позади АМД а тоа е ФПУ-то додека пак во хашинг е многу подобар од Интел. Е сега гап-от е во тоа што Интел има цел гигахерц повеќе од АМД кај десктоп процесорите и тоа е најголемиот бенефит што го прави побрз а тоа очекувам Ризен 3ххх да го покрие а кој ќе биде одговорот на Интел тек ќе видиме.

Додатно, во продуктивност барем во бенчмарциве погоре кај Ризен 2600 фреквенцијата на рам меморијата не менува воопшто во резултатот освен во PhotoWorxx бенчмаркот (ќе видам да ги објавам и тие тестови), поточно тестирав со стандардни JEDEC фреквенции на 2400Mhz / CL17 versus XMP 2.0 3200Mhz / CL14 ... така да заклучок за продуктивност на ризенот и не му треба некој брз рам туку само за гејминг (ако возите GTX 1080Ti / RTX 2080 на фул хд поточно :p).

Атачменти

• upload_2019-1-23_13-7-6.png
    upload_2019-1-23_13-7-6.png
    9 KB · Прегледи: 27
  • upload_2019-1-23_13-8-21.png
    upload_2019-1-23_13-8-21.png
    8,2 KB · Прегледи: 27

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
2. Ако разликата меѓу двата процесори во перформанси е 30%, тогаш не можеш целосно да ја рамниш со разликата меѓу двата системи - тестатурата не придонесува за перформанси и затоа е независен компонент во оваа пресметка. Ако едниот е 42,000 ден, а другиот е 24,000 ден - разликата меѓу процесорите е ~40%, а разликата во перформанси 30%. Знам дека овој процент не ти одговара, па затоа почна да додаваш рам, кулери...пак не ти се допадна, па потоа додаде тестатура, маус, монитор.

3. Независен компонент е бидејќи го купуваш независно од тоа каков процесор ќе купиш. Едноставно ќе те побијам за ова - кога треба да купиш нова тестатура, ти автоматски купуваш цел нов компјутер?
Не е дека твојата поента и начин на пресметка не се користи во економијата, најблизок принцип е TCO (Total cost of ownership), но начинот на кој го користиш ти од авион ни демонстрира дека е за да експлоатираш проценти.

Твојата логика работи само ако правиш апгрејд на платформа, односно менуваш CPU и MOBO и ако земеме во обзир дека матичните се горе долу исти на цена, останува само разликата во цена на процесорите. Или ако во случај се купува целосно нов компјутер а останатите компоненти се low/mid range кои кога ќе се додадат на севкупната цена, многу повеќе ке го зголемат соодносот на цените меѓу двата системи, односно тие 8% што го спомна Кирил сега се веќе 20-30% па и повеќе разлика во цена, ама тогаш ќе се смени и соодносот на преформанси кој нема да остане на 30% туку ќе биде повеќе.

Но тука одма се поставува обратното прашање, зошто би купил 9900к ако не планираш да купуваш скапи компоненти како графичка, монитор, напојување итн? Ко шо викаме, шо ќе ти се гуми за формула на фиќо нели? Затоа она @gOJDO што го збори има многу повеќе смисла него ти тоа што го збориш, нема смисла да го изолираш само процесорот од севкупната цена, зошто 2700x максимумот ќе му го извадиш со една категорија послаби останати компоненти, а за 9900к да се искористи максимално ти требаат поскапи компоненти. Кога збориме за процесор како 9900к има смисла само ако и останатите компоненти се од тој калибар, односно скапи.

И врти-сучи пак ќе се сведеме на тоа дека во некои случаи, разликата во цена само меѓу процесорите без да се земе во обзир целокупната цена на системот не е баш разумна. Кирил убаво си ја напиша негова конфигурација, и во неговиот конкретен случај има смисла да се земе 9900к. Во неговиот случај он плаќа 8% поголема цена а за возврат добива 30% поголеми преформанси (немам време да ги валидирам бројкиве, но веројатно се тука некаде па ќе ги земам здраво за готово, аке не се точни урлајте му нему :D). Процесорите, а со тоа и компјутерите (мислам на целиот систем) не се еднонаменски да може така лесно да се каже ова вреди а ова не вреди. За некој вреди за некој не, не е баш така црно на бело и мислам дека ова на ваков форум не треба да се објаснува.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Amd sega ako ne gi ispleska ubavo Intel, togas neka se spakuva za vo muzej, koga Intel ke prikaze 10nm procesori.
So 7nm proces dobivaat ogromna prednost, po se Ryzen ke idi do 16 jadra.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно