Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Генерална дискусија за ДДКОМ

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.550
Skopje
www.wemaxa.com
Никој не зема во предвид дека се работи за постар хардвер што можеби некој го подвалил како компензација/замена или слично истовремено изигрувајќи ја фирмата (ДД) како и крајниот купец. Ова можело да се реши со едноставна замена на производот каде што е купен, верувам не би имало проблем.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Чива е одговорноста ако ти (на пример) како продавач, на клиентот му продадеш неисправна и очигледно поправана плоча?
- На некој што ти подвалил?
- Или на тебе што не си ја проверил робата што ти ја даваат како компензација/замена?

Не гледам како е можно компензација/замена барем визуелно да не ја провериш (и да видиш изгорени пластики, траги од лемење и неисчистен флукс). Во секој случај компензација/замена не би смеело да иде кај клиент без детална проверка со 48 саати мемтест и барем 48 саати прајм95 со ФФТ (а идеално и некој 3д бенчмарк да врти во луп). Или барем да му се нагласи на клиентот од каде е плочата, и заедно со солиден попуст да му се сугерира да ја истестира плочата.
Никако нема извинување за ДДКОМ во овој случај.

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Поентата на темава не беше за тоа дали јас сум направил грешка што не сум им јавил, или однел или да е сервисирана или пари назад итн. Поентата на темава е да се увиди за една позната фирма, на кој кој подли начин се обидува да продаде нешто.
Не требаше многу од нив, можеше само да биде следното сценариo:

"Господине плочата која едвај ја најдовме и е последна е репарирана со дефект, а дефектот е тој и тој. Немаме друга и не/можеме да набавиме во блиска иднина. Доколку одлучите да ја земете, ке ви направиме попуст".

Попуст е точно дека ми направија со важечка гаранција од 2г но бидејки доаѓаше без кутија и пропратни додатоци, не поради дефект, а да бидеме реални не е дека се "паднати од марс" па да не приметат или знаат дека била сервисирана, а ако незнаеле а продаваат како нова тогаш немам никаков коментар.

Од револт и знаејќи дека нема да биде завршена/сменета во рок од еден ден (читај единствен компјутер), своеволно си ја поништив гаранцијата што ја однесов кај очигледно доста постручен сервисер од тој што ја "запалил"... и проблемот беше решен за помалце од 1 саат. Значи не денови, недели итн.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.550
Skopje
www.wemaxa.com
Многу сериозна состојба на алтернативна реалност се развива кај некои луѓе, заборавате во која земја живеете. Или фурање демагогија е штосно, твитер синдром, празна слама дробење. 48 саати мемтестови и прајмови, иди тестирај ти, 50% од секоја нова плоча има да ти падне на ова.
Не дека ги оправдувам ДДком, никогаш не сум купил ништо од таму, но идеалисти и таксисти ми се онака, антипатична раја.

Чива е одговорноста ако ти (на пример) како продавач, на клиентот му продадеш неисправна и очигледно поправана плоча?
- На некој што ти подвалил?
- Или на тебе што не си ја проверил робата што ти ја даваат како компензација/замена?

Не гледам како е можно компензација/замена барем визуелно да не ја провериш (и да видиш изгорени пластики, траги од лемење и неисчистен флукс). Во секој случај компензација/замена не би смеело да иде кај клиент без детална проверка со 48 саати мемтест и барем 48 саати прајм95 со ФФТ (а идеално и некој 3д бенчмарк да врти во луп). Или барем да му се нагласи на клиентот од каде е плочата, и заедно со солиден попуст да му се сугерира да ја истестира плочата.
Никако нема извинување за ДДКОМ во овој случај.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.550
Skopje
www.wemaxa.com
Твоја грешка, можело да се реши со: Сте ми увалиле расипан дел, очекувам замена веднаш, ако немате дајте ми соодветен дел од понова генерација. Ќе сервисирам нов дел бе, ќе им го треснам од глава ако не ми го сменат веднаш за нов или подобар...

Поентата на темава не беше за тоа дали јас сум направил грешка што не сум им јавил, или однел или да е сервисирана или пари назад итн. Поентата на темава е да се увиди за една позната фирма, на кој кој подли начин се обидува да продаде нешто.
Не требаше многу од нив, можеше само да биде следното сценариo:

"Господине плочата која едвај ја најдовме и е последна е репарирана со дефект, а дефектот е тој и тој. Немаме друга и не/можеме да набавиме во блиска иднина. Доколку одлучите да ја земете, ке ви направиме попуст".

Попуст е точно дека ми направија со важечка гаранција од 2г но бидејки доаѓаше без кутија и пропратни додатоци, не поради дефект, а да бидеме реални не е дека се "паднати од марс" па да не приметат или знаат дека била сервисирана, а ако незнаеле а продаваат како нова тогаш немам никаков коментар.

Од револт и знаејќи дека нема да биде завршена/сменета во рок од еден ден (читај единствен компјутер), своеволно си ја поништив гаранцијата што ја однесов кај очигледно доста постручен сервисер од тој што ја "запалил"... и проблемот беше решен за помалце од 1 саат. Значи не денови, недели итн.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.729
4.308
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.230
Ти ја шитнаа у кеса ? :sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick:
Во антистатичка кеса. Сум видел bulk плоча кај (пре)продавач набавена од позната продавница на ел. компоненти која под заштитното капаче на сокетот криеше 100% смачкани пинови. Еден единствен пин не беше исправен.
Некаков полетарац од кај нив одбиваше да ја врати под изговор дека продавачот ја расипал. На крајот работата се среди откако му се спомна колкав промет прави овој продавач од кај нив.

После тоа секоја набавена плоча беше проверувана и сликана. Пред продажба му беше презентирана на секој купувач.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Мислам дека е нормално за постари делови да се продаваат така, "рефус". Мене негде 2010-11 ми требаше AGP графичка и од Анхоч ми продадоа една ATI RADEON исто така само во антистатичка кеса.
(сакам да кажам не се фаќајте за тоа дека во кеса му ја шитнале плочата, ништо не мора да значи, друг е проблемот)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Ја носиш назад, им кажуваш дека е неисправна, си бараш друга иста таква ако нема иста тогаш парите назад. Ако ти прават проблем им викаш пазарна инспекција. Компромиси тука не смее да има. Сервисирање на неисправен дел со кое се поништува гаранцијата е грешка.

Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.899
4.580
Мои видувања:

1. Покварени се. Сега дури и да му ја рефиндираат плочата на членот и да му ја поклонат џабе е, си имале шанса да се покажат и ја прокоцкале.

2. Нека не ми кажува некој дека барем еден нивен вработен не ја чита темава. Но не верувам дека ќе се јават ДД Ком на форумов и да ја објаснат нивната страна на приказната, типично македонско понашање - поќути си и ќе помине. Да, ќе помине ама ниеден форумџија веќе од кај нив нема ни да помисли да купи.

3. Бизнис моделот им е типично балкански - со гол газ риба да фаќаш. Другите нека увезуваат и чуваат лагер а ние само ќе препродаваме нивни работи. Жими користените конфигурации кои ги форсираат ако се нивен лагер. Епа од таква фирма јас не би очекувал ништо повеќе од односот кој за жал го добил оштетениот член, за да мора после да иде кај Даниел на дијагностика, со тоа трошејќи си време и пари.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
ако нема иста тогаш парите назад.

Парите назад, дома со прстот во уста и без компјутер за празниците.
Во случајов се работи за посебни околности, спомнато е тоа претходно и од OP a и од STEFF.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Многу сериозна состојба на алтернативна реалност се развива кај некои луѓе, заборавате во која земја живеете. Или фурање демагогија е штосно, твитер синдром, празна слама дробење. 48 саати мемтестови и прајмови, иди тестирај ти, 50% од секоја нова плоча има да ти падне на ова.
Не дека ги оправдувам ДДком, никогаш не сум купил ништо од таму, но идеалисти и таксисти ми се онака, антипатична раја.
Пеер, ти кога купуваш нешто во продавница не очекуваш да добиеш нов и исправен производ? Тоа те прави идеалист?

Можеби ризикувам некој да ме нарече перфкеционист, но јас не би дозволил да не се истестира нешто што е вратено на замена од странка. Ниту па би го продал тоа нешто на странка без тестирање, посебно не по фул цена и без кажување на фактите.

За жал живееме каде што живееме. Но прифаќање на страњата без приговор (тоа предлагаш?) - тоа никогаш нема да придонесе за менување на работите. Од друга страна ваквите споделување на искуства, како што тоа го направија Даниел и Стефан - тоа придонесува кон менување на работите.

Не дека ги напаѓам ДДКОМ од кои никогаш не сум купил ништо, но дефетистите ми се прилично антипатична раја. ;)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Парите назад, дома со прстот во уста и без компјутер за празниците.
Во случајов се работи за посебни околности, спомнато е тоа претходно и од OP a и од STEFF.
Јас сочуствувам и жал ми е за ситуацијата во која Стеф се нешол но начинот на кој постапил не е во негов најдобар интерес. Разбирам дека бил принуден но ако работи нешто сериозно тогаш мора да си набави бекап компјутер за вакви ситуации и да остави средства настрана за амортизација.

Инаку јас имам пазарено неисправни(по спецификации) делови од амц, анхоч, сет, ebay, newegg, amazon, best buy, aliexpress и многу други места и сите делови ми биле заменети после рекламација. Од ДДком немам ништо купено но сметам деке не е во ред да се крева толкава фама и на крст да се распнува некој поради еден неисправен дел. Никој не е перфектен и на секого може да му се случи.

Да не зборувам опширно за "селективната правда" на некои членови од форумов кои доколку им се случи ова на нив лично или некој близок ќе ја дотераат работава до вести а ако се работи за некој друг тогаш правдата не ги интересира уопште.

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Никој не зема во предвид дека се работи за постар хардвер што можеби некој го подвалил како компензација/замена или слично истовремено изигрувајќи ја фирмата (ДД) како и крајниот купец. Ова можело да се реши со едноставна замена на производот каде што е купен, верувам не би имало проблем.
Да, видиш, можно е.
Не треба да се изостави оваа опција.
Сепак не треба предвреме да збориме лошо за фирмата која досега се покажала како беспрекорна.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.815
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
2. Нека не ми кажува некој дека барем еден нивен вработен не ја чита темава.

Па не дозволува батко Даниел такви работи, семените ќеси ми стругаат од асфалт и искрат кога станува збор за превари :)

152e302032be44ebb02004e3cb0b4da7.png

69b1531f676a4897a1f3b651496e6f4a.png

Последна промена:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Вакво нешто се прави откако ќе се направи рекламација на неисправен дел и нема да добиете замена или пари назад. Овде без обид за рекламација се оди на намерно наштетување на фирмата што не е баш коректно.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Вакво нешто се прави откако ќе се направи рекламација на неисправен дел и нема да добите замена или пари назад. Овде без обид за рекламација се оди на намерно наштетување на фирмата што не е баш коректно.
Е ако де, тука на ИТ све сме интелигентни како тебе и Ксенон, нема што штета на ДДКОМ.
Ќе прочитаме, ќе увидиме дека „не е грешка“ на ДДКОМ и ќе продолжиме како ништо да не се случило.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.815
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Вакво нешто се прави откако ќе се направи рекламација на неисправен дел и нема да добите замена или пари назад. Овде без обид за рекламација се оди на намерно наштетување на фирмата што не е баш коректно.

Тие сакаат да ги оштетат клиентите на идиотски начин, па и клиентите ја имаат таа можност да возвратат на ист подмол начин.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Вакво нешто се прави откако ќе се направи рекламација на неисправен дел и нема да добиете замена или пари назад. Овде без обид за рекламација се оди на намерно наштетување на фирмата што не е баш коректно.

Спрема некоректни фирми само некоректно, бидејќи тие не го сфаќаат коректниот начин, не го применуваат и не го заслужуваат. Ова не им е прв пат и после толку курнаштини ќе им се секирам дали било коректно?

Јас мислам дека треба да престанеш со безглаво контрирање да не паднеш во ист кош како нив.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
2013 година имав купено хардвер од Анхоч Буњаковец, одам дома ставам на компјутер и не функционира.
Се јавувам во дуќанот кај што го купив уште истиот ден и ми викаат дека морам да го однесам во Анхоч Водњанска да го проверат дали е фабрички неисправен.
Утредента отидов им го давам и добивам одговор момент само 5 минути господине.
Во ред почекав и ете ти го еден од сервисерите ми дава документ дека се работи за фабричка грешка ми се извинија и ми рекоа со документчето да одам доле до магацин да ми дадат нов али исправен.
Завршена приказна.
Тоа е господа стандардна процедура кога треба да се изврши враќање, то ест сервисирање на дел кој што е под гаранција, така е пропишано со закон за сите фирми во РМ.
Дали требаше јас да отидам на сервисер кој што немам никаква врска со проблемов и да распалам по Анхоч дрва и камења вакви се онакви се.
Да ќе го направев тоа доколку не ми ја уважеа гаранцијата за делот и ми се испонашаа како што не треба, ама се додека не се искористи стандардната процедура за такви работи како што е пропишано неможеш на овој начин , барем не јас.
Во конкретниот случај членот кога ја земал плочата дали во тој момент нешто приметил што не било во ред , значи во моментот некоја аномалија ? да или не ?
Ако е ДА тогаш не требало воопшто да ја зима.
Ама последна била и неможел да најде никаде, тоа не го ослободува од одговорност свесно да прифаќа сомнителни производи.
Ако е НЕ тогаш од тој момент стапува на сила стандардната гаранција која што е пропишана со закон во РМ, во случајов добил 2 години.
Исто така беше напишано дека членот нема време да се "заебава" да оди да ја враќа, а имал време да ја носи на сервис кој што не е специјализиран во кокретниов случај каде што ја има изгубено и гаранцијата од 2 години во наредниов период.
Тоа што членот ќе немал компјутер за жал точно е, ама тоа не е оправдување за напад на продавачот , затоа што во конкретниов случај со гореспоменатата фирма доколку не му ја продал полуисправната матична плоча ќе немал можност никаква да има компјутер за тој временски период за кој пишува оштетениот.
Неможе работите да се гледаат еднострано т.е. во конкретниов случај воопшто немало обид за активирање на гаранцијата.
Напротив пред 3-4 дена имав одлично искуство со истата фирма каде што за штампач стар 11 месеци добив нов ист таков откако беше активирана гаранцијата.
Еве сличен пример како што го напишав погоре ,ама сега со истата фирма која што се напаѓа тука.
Искрено до сега ми се случило да имам проблем со повеќе купени работи од нашиве продавници, но секогаш гаранцијата ми ја уважувале и се завршувало се како што треба , незнам можеби имам голема среќа за разлика од други.
Мене ми е многу жал што му се случило ова на нашиот член Стефан инаку се знаеме лично и го почитувам, но не го делам истото мислење во конкретниов случај и не е грев да се напише тоа.
Доколку Стефан во иднина остане без компјутер за ваква или слична работа, јавно се нудам да му позајмам еден додека не го комплетира неговиот.
За вакви работи сум спремен и од 4 компјутери кои што се во функција кај мене , еден имам за резерва секогаш. (ладна резерва).

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.241
Игор, има една многу голема разлика во твојот случај и овој случај.

Во твојот случај ти си добил сосем нов производ спакуван, но со фабричка маана. Во овој случај Стефан не го добил производот неотпакуван од фабрика, што значи продавачот МОРАЛ да знае дека тоа не е нов производ и морал да знае дали е исправен или не. Тука е фундаменталната разлика.

Се сложувам дека Стефан требало да отвори очи, но продавачот е кабает погледнато од секој агол. Самиот обид да се подметне неисправно без да се наведе е грев. И тука разговорот звршува. Не е битно што требало или што не требало Стефан да направи, битно е што продавачот со умисла сакал да изврши измама. Понатаму нема никаква сврха да се дискутира, се е кажано и се е јасно. Тоа е впрочем и насловот на темата: Внимавајте на ДДКОМ. Значи, внимавајте, подметнуваат расипани производи.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
2013 година имав купено хардвер од Анхоч Буњаковец, одам дома ставам на компјутер и не функционира.
Се јавувам во дуќанот кај што го купив уште истиот ден и ми викаат дека морам да го однесам во Анхоч Водњанска да го проверат дали е фабрички неисправен.
Утредента отидов им го давам и добивам одговор момент само 5 минути господине.
Во ред почекав и ете ти го еден од сервисерите ми дава документ дека се работи за фабричка грешка ми се извинија и ми рекоа со документчето да одам доле до магацин да ми дадат нов али исправен.
Завршена приказна.
Тоа е господа стандардна процедура кога треба да се изврши враќање, то ест сервисирање на дел кој што е под гаранција, така е пропишано со закон за сите фирми во РМ.
Дали требаше јас да отидам на сервисер кој што немам никаква врска со проблемов и да распалам по Анхоч дрва и камења вакви се онакви се.
Да ќе го направев тоа доколку не ми ја уважеа гаранцијата за делот и ми се испонашаа како што не треба, ама се додека не се искористи стандардната процедура за такви работи како што е пропишано неможеш на овој начин , барем не јас.
Во конкретниот случај членот кога ја земал плочата дали во тој момент нешто приметил што не било во ред , значи во моментот некоја аномалија ? да или не ?
Ако е ДА тогаш не требало воопшто да ја зима.
Ама последна била и неможел да најде никаде, тоа не го ослободува од одговорност свесно да прифаќа сомнителни производи.
Ако е НЕ тогаш од тој момент стапува на сила стандардната гаранција која што е пропишана со закон во РМ, во случајов добил 2 години.
Исто така беше напишано дека членот нема време да се "заебава" да оди да ја враќа, а имал време да ја носи на сервис кој што не е специјализиран во кокретниов случај каде што ја има изгубено и гаранцијата од 2 години во наредниов период.
Тоа што членот ќе немал компјутер за жал точно е, ама тоа не е оправдување за напад на продавачот , затоа што во конкретниов случај со гореспоменатата фирма доколку не му ја продал полуисправната матична плоча ќе немал можност никаква да има компјутер за тој временски период за кој пишува оштетениот.
Неможе работите да се гледаат еднострано т.е. во конкретниов случај воопшто немало обид за активирање на гаранцијата.
Напротив пред 3-4 дена имав одлично искуство со истата фирма каде што за штампач стар 11 месеци добив нов ист таков откако беше активирана гаранцијата.
Еве сличен пример како што го напишав погоре ,ама сега со истата фирма која што се напаѓа тука.
Искрено до сега ми се случило да имам проблем со повеќе купени работи од нашиве продавници, но секогаш гаранцијата ми ја уважувале и се завршувало се како што треба , незнам можеби имам голема среќа за разлика од други.
Мене ми е многу жал што му се случило ова на нашиот член Стефан инаку се знаеме лично и го почитувам, но не го делам истото мислење во конкретниов случај и не е грев да се напише тоа.
Доколку Стефан во иднина остане без компјутер за ваква или слична работа, јавно се нудам да му позајмам еден додека не го комплетира неговиот.
За вакви работи сум спремен и од 4 компјутери кои што се во функција кај мене , еден имам за резерва секогаш. (ладна резерва).
#реално гледано единствен проблем тебе ти е што Даниел е у целиов муабет.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Игор, има една многу голема разлика во твојот случај и овој случај.

Во твојот случај ти си добил сосем нов производ спакуван, но со фабричка маана. Во овој случај Стефан не го добил производот неотпакуван од фабрика, што значи продавачот МОРАЛ да знае дека тоа не е нов производ и морал да знае дали е исправен или не. Тука е фундаменталната разлика.

Се сложувам дека Стефан требало да отвори очи, но продавачот е кабает погледнато од секој агол. Самиот обид да се подметне неисправно без да се наведе е грев. И тука разговорот звршува. Не е битно што требало или што не требало Стефан да направи, битно е што продавачот со умисла сакал да изврши измама. Понатаму нема никаква сврха да се дискутира, се е кажано и се е јасно. Тоа е впрочем и насловот на темата: Внимавајте на ДДКОМ. Значи, внимавајте, подметнуваат расипани производи.
Значи заклучокот од темата е дека анхоч, сет, амц, нептун, ebay, amazon, newegg, aliexpress кога од нив ќе добиеме неисправен производ тогаш тоа е поради случајна фабричка грешка а ако се работи за ДДком тогаш сигурно се работи за подметнување, за намерна превара. Е сега, у случајот ако налетаме на такво подметнување од ДДком тогаш не треба да го вратиме продуктот кај "измамниците" и бараме компензација со замена на продуктот или со враќање на парите затоа што компензација ни на сон нема да добиеме од такви "преваранти" туку треба да го носиме на неовластени сервисери за да го поправат. Нареден чекор е да се обидеме со сите сили да им ја уништиме репутацијата.
А јас да престанам безглаво да контрирам затоа што по асоцијација ќе ме ставите у исти кош со ДДком.
Ок, разбрано, еве јас давам чесен пионирски збор дека нема никогаш ништо да купам од ДДком и на сите што ги познавам ќе им пренесам и они да не купуваат ништо од ДДком. Се надевам сега сте задоволни?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Навистина не разбирам зошто е проблем тоа што луѓево споделуваат лични искуства со одредена продавница. Сето ова може да биде само полезно за нас корисниците.

Грешката на ДДКОМ не може да се брани од ниеден аспект. Штом не се работи за нов некористен производ, едноставно не смееле истиот да го продаваат како нов и уште помалку да го продадат неисправен - и сеедно дали знаеле или не знаеле дали е неисправен нивниот КОРИСТЕН И ПОПРАВАН производ.
Не може да има споредба со нов неотпакуван производ, јасно е дека нови неотпакувани производи се тестираат само во кофигурација за продавање. Но за видливо поправан производ да не знаеш дали е исправен, и тоа цел со траги од лемење и горени пластики да го продаваш како нов - во таа ситуација никако не може продава да се правдаат продавачите. Едноставно криви се 100%.

Тоа дали некој од нас ќе купува од нив, тоа лична работа на секој од нас.
Уште еднаш фала им на момците што го споделија потрошачкото искуство, и тоа документирано со фотографии од продуктот и документите, за да нема простор за сомнеж за евентуални нечесни намери.
Е сега зошто муебетов им смета на некои, тоа тие самите најдобро си знаат.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно