Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Facebook ми го растури бракот

stefan_tm

read-only
26 јануари 2009
31
2
Ја отворам темава со цел да влијаам на луѓето да размислат малку кога ги користат социјалните мрежи од типот на Фејсбук зошто неговото влијание во животот на обичните смртници игра голема улога во начинот на размислување и на однесување,.. за приватноста и да не зборуваме.
Дури сега откако го "деактивирав" профилот (намерно е во наводници затоа што е прашање дали тој воопшто е деактивиран) сватив колку тој влијае на мене како личност и колку сум станал хронично зависен од него. Се беше добро до оној момент кога на тој посран Фејсбук не ја сретнав мојата бивша девојка со која сме имале убави моменти и која ја додадов за пријател на мојот профил. Пишувавме некое време се додека тоа не го примети мојата жена. Оттогаш Фејсбук за мене стана кошмар а и животот по дома исто така.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Епа другарче ти си крив не фејсбук. Никој не те терал да пишуваш со бившата ниту пак да ја додаваш во пријатели.

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
Друже... Види... ретко која жена нема да помисли на варање од сопругот доколку види како се допишува со бившата со која имал убави моменти, и обратно. Така да сам си крив. Ја у последниве неколку дена (од кога ми го хакнаа мејлот) не сум ни помислил на лицекнигата.
Така да пријателски совет... седни и разговарај со сопругата и кажи дека нема ништо меѓу вас (ти и твојата бивша) и дека сте само пријатели, а колку е спремна да те разбере... тоа е друга приказна.

kimi makedonski

hello world
19 август 2009
440
14
Хм а што ако ја додал. Јас искрено не сум љубоморен и неможам да разберам нешто вакво. Али ако веќе се случило ептен си зијан. Бар да имало нешто да е со право а вака ем ништо ем пак крив. Без фики фики крив. И да додадам малку он топик. Фејсбук не е за такви работи. Јас многу малку го користам бидејќи искрено тоа е с***е. Хм се обидов да биде везано со темата но неможам ништо паметно да кажам. Можеби нема и што паметно да се каже освен да се истресе некоја зелана.

Dragan_Drazo

hello world
16 мај 2008
95
2
Сервисот за разводи Divorce-online.co.uk откри дека Facebook е наведен како мотив за развод во еден од пет случаи. Компанијата ја скенирала својата база на податоци, барајќи специфични причини за развод и пронашла 989 Facebook причини меѓу 5.000-те примероци.

Директорот на сервисот Марк Кенан изјави дека луѓето дознаваат многу работи за своите партнери преку мрежата на Facebook и поради тоа одлучил да го спроведе истражувањето, пишува Daily Mail.

- Бев изненаден кога видов дека 20 отсто од барањата за развод се поврзани со Facebook, рече Марк.

Како најголема причина се наведуваат секс разговорите на четот со луѓе со кои не би требало тоа да го правиме.

Британскиот просек на разводи, иако е опаднат во изминативе неколку години, сè уште е меѓу најголемите на светот со 12 разводи на 1.000 бракови.

ова се веке факти

stefan_tm

read-only
26 јануари 2009
31
2
Хмммм,.. огромен дел од вината ја земам за себе. Мегутоа она што Фејсбук го дозволува а тоа се објавување на фотографии по дифолт и примање на пораки од анонимни лица без да бидат додадени во контакт листата е за осуда. Мислам дека со тоа е загрозена приватноста на луѓето во секој поглед. Откако го деактивирав еднаш профилот пробав пак да се логирам и секако успеав. Се си беше на свое место што значи дека Фејсбук засекогаш ме има мене и мојата приватност, моите слики, моите постови, моите пораки, моите разговори.

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Се си беше на свое место што значи дека Фејсбук засекогаш ме има мене и мојата приватност, моите слики, моите постови, моите пораки, моите разговори.

Со деактивирање не се бришат податоците само си невидлив за другите т.е не примаш нови постови.

Доколку сакаш да го избришеш комплетно профилот ќе пробаш според овие упатства т.е. читни го советот ќе ти биде јасен - http://it.com.mk/index.php/Soveti/Opshto/Kako-da-si-gi-izbrishete-profilite

Второ за приватноста, Facebook е проблем за многумина бидејќи луѓето едноставно не се замараат со опширните опции за приватност. Треба да си ги разгледаш. Имаш опција секој поединечен твој пост да го гледа пример само 1 личност. Но затоа има критики бидејќи опциите и сетинзите бараат време и се нејасни за многумина.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.877
34.177
roka.mk
[ame]http://www.youtube.com/watch?v=8ZKf8uwthI8[/ame]

:baknezh:

И да се вратиме на темата...не ја сметам темава како дел од форумов ама ај да му поможеме да човекот...

Стефке брат бриши бившата од приатели по брза постапка...и ја така раскинав со бившата која исто така ја запознав преку фејсбук:baknezh:

stefan_tm

read-only
26 јануари 2009
31
2
Јас ќе повторам дека огромен дел од вината ја земам за себе, меѓутоа дали е папетично тоа што сум го направил не би рекол, зошто верувам дека има милиони како мене кои имаат нешто скришно на Фејсбук и не гледам зошто е тоа глупо....јас никого не сум убил. Сакам само да ги потсетам луѓето дека откако еднаш ќе активираш профил на Фејсбук ти си завршил со својата приватност воопшто не само на интернет. Баш во моментот читам една статија на Метаморфозис ....
http://metamorphosis.org.mk/edri/germanija-anketa-za-vsaduvanje-na-chipovi.html
....и се прашувам до каде отиде светот.

Dragan_Drazo

hello world
16 мај 2008
95
2
Ја отворам темава со цел да влијаам на луѓето да размислат малку кога ги користат социјалните мрежи од типот на Фејсбук зошто неговото влијание во животот на обичните смртници игра голема улога во начинот на размислување и на однесување,.. за приватноста и да не зборуваме.
Дури сега откако го "деактивирав" профилот (намерно е во наводници затоа што е прашање дали тој воопшто е деактивиран) сватив колку тој влијае на мене како личност и колку сум станал хронично зависен од него. Се беше добро до оној момент кога на тој посран Фејсбук не ја сретнав мојата бивша девојка со која сме имале убави моменти и која ја додадов за пријател на мојот профил. Пишувавме некое време се додека тоа не го примети мојата жена. Оттогаш Фејсбук за мене стана кошмар а и животот по дома исто така.

прва работа мачка и глушец немозат да бидат другари така и ти со твојата бивша со која си имал се и сешто од еднаш забораваш на се и стануваш другар за што вие би правеле муабет секој маз или зена (не е печатна грешка не ми работи таа буква) би помислил на сеџ и би сакал да ја искористи таа шанса . Ти да ја фатиш зенати да се допишува со некој си бивши незнам како ке сватиш ти и како ке успее она да ти објасни и дали ке останеш рамнодушен ти и ке веруваш дека нема ништо дека е тоа само муабет. рзмисли прво стави се на местото на зенати па после криви го фацебоок

Биа

hello world
24 ноември 2008
121
15
Јас ќе повторам дека огромен дел од вината ја земам за себе, меѓутоа дали е папетично тоа што сум го направил не би рекол, зошто верувам дека има милиони како мене кои имаат нешто скришно на Фејсбук и не гледам зошто е тоа глупо....јас никого не сум убил.

Да убиеше човек, ќе одговараше пред суд и ќе лежеше во затвор..
За ова што си го направил одговараш пред тој што треба, и нормално соочи се со соодветна "казна"..
Кој ти рекол дека фејсбук е одговорен за 'тајните' и скришни работи што ти ги правиш, и дека ти гарантира приватност? Прочитај го уште еднаш EULA (Еnd-User Licence Agreement)

Сакам само да ги потсетам луѓето дека откако еднаш ќе активираш профил на Фејсбук ти си завршил со својата приватност воопшто не само на интернет.

Баш напротив.. кликни тука , логирај се, внеси пасворд, и од утре веќе нема постои ништо што си направил откако си го креирал акаунтот..

Има едно правило на природата што ни фејсбук неможе да го промени: "What goes around, comes around.."

stefan_tm

read-only
26 јануари 2009
31
2
По се изгледа не ме разбирате што ми е целта со отворање на темава. Јас не реков дека не сум виновен што сум ја додал на Фејбук. Едноставно сакам да им укажам на луѓето дека на Фејсбук немате приватност како што во војска престанува секоја логика така е и со Фејсбук во однос на приватноста. Дали сум јас единствениот кој се излажал и направил таква глупост. ПРОСТО НЕВЕРУВАМ.
Луѓето ке остават пост на Фејс дека пијат кафе со комшијата и ете ти проблем. Луѓе мои па на милион страници пишуваше дека кражбите се зголемиле летово кога на својот профил корисниците пишувале во кое одморалиште престојуваат во моментот. Мојата жена успеала да и испрати порака на мојата бивша иако таа не била додадена во листата на пријатели. Што е тоа ако не е загрозување на приватноста. ...СПАМ??

Биа

hello world
24 ноември 2008
121
15
А ако ја сретнела на улица и и кажела истото што и го пишала во пораката, тогаш и улицата ти ја загрозува приватноста?!?!

а да..
тука може да спаѓаат и пораки на мобилен, на меил..

username

lurker
4 јули 2009
526
67
Ја до некаде го разбирам човекот и донекаде е во право. Во неговиот случај да земам пример кога не би постоел фејсбук тој никогаш нема ни да стапел во контакт со неговата бивша, али фејсбук ко фејзбук, ке се згрешиш и ке му пратиш порака и оп, ете ти проблем. Точно дека тоа е до човекот али еве може во нековиот случај од никаква лоша намера дошло до голем проблем со женаму за ништо.

Второ: Некој спомна дека фејсбук не ја загрозувал приватноста и постоеле други начини како тел и маил. Па добро бе ај еве барем ние што по цел ден го поминуваме времето на пц, како најбрзо би нашле некоја личност? Сигурно нема да седнеш и во именик да и го бараш мобилниот телефон или да прашуваш луѓе за тој моб. Прво што ќе направиш е отвораш фб и бараш, и уште ако таа личност нема забрана за гледање фотографии од 3ти личности има за да дознаеш се занеа во рок од 3 минути со гледање на сликите кај била и што правела последниве години. Така да фб е заебан ризик во однос на приватноста....

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.129
14.275
Жал ми е за тоа што се случило. Но колку што можам да разберам не е ситуација која вечно ќе остане статус кво. Времето лечи се.

Себе си се сметам за поборник на вистината и некако ми е во прилог тоа дека излегло на површина она што реално се случува. Најчесто така е и најдобро зашто можеби сега било и најдобро време (или можеби подобро сега отколку во иднина). Само во случај доколку твоите разговори со поранешната љубов на било каков начин биле повредливи и навредливи за твојата сопруга сметам дека си навистина во незавидна ситуација која е еднаква или многу слична на прељуба.

Но во секој друг случај бесцелно е да се трпат стресови зашто разговорот е лек за душата и проблемите. Претпоставувам затоа и си пишал на форумов.

Колку и да се обидуваш да ја наоѓаш вината во нешто, јас мислам дека треба да погледнеш на ова како природен развој на ситуацијата па да преиспиташ што тоа значи за тебе и да продолжиш кон епилог на проблемот како твоја водилка во моментов.

А за сопругата, се разбира, доколку не е во прашање гореспоменатиот случај, и јас се сложувам со еден од дискутантите на темава дека е потребен разговор кој ќе биде крајно одмерен и без непотребни емоции освен во делот на говорење на вистината и се разбира при тоа да не се остави простор за сомнеж во иднина. А тоа значи осмислена но и искрена изјава или дискусија. Фактите мора да се реални а не фиктивни. Но повторно ќе речам само во случај доколку тоа е она кое твоето срце го сака.

Има една книга која ја добив на подарок и која ми е многу драга зашто носи силна порака а се вика „Оди каде срцето те води“. Мислам дека тоа е крајната поента.

Но сепак да се обидам да го вратам постот во колосек и ќе кажам, еве јас не сум корисник на фејсбук но доколку решам да се вклучам во таа социјална мрежа ќе бидам многу внимателен, поучен од тоа што сум го прочитал вклучително и темава која ја наоѓам за корисна.

Биа

hello world
24 ноември 2008
121
15
@ username

Грешка си, не е фесјбук Единствениот начин (како што си нагласил),
кога не би постоел фејсбук тој никогаш нема ни да стапел во контакт со неговата бивша

иако знаеме дека тоа е еден од најлесните начини, тоа не го прави единствен..
Јас мојот профил го избришав, премногу време ми одземаше, наместо да излезам во парк да прошетам, јас читав статуси и групи, но немам право да кажам дека фејсбук е крив за тоа!

може во нековиот случај од никаква лоша намера дошло до голем проблем со женаму за ништо.

ako e така, тогаш ќе треба да седне и да и го каже тоа. Верувај дека таа ќе знае дали е искрен, или пробува да се извади..

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Сами сме криви за нашите постапки.

Пример ако за нешто иаш олеснета околност не значи дека треба да го направиш тоа.

Еве груб пример:

Нормално за да дојдеш до пиштол ти треба дозволи итн.
Е сега ако се купуваше во трафикатоа значи дека од кога ќе убиеш некого ќе го црниш законот зошто дозволува во трафика да се купува пиштол од кога ќе те стрпаат во затвор.
Значи ако си убил човек си имал афинитет кон убиство, лесниот пристап само ти ја олеснил работата.

Исто е со фејзбуков, си имал лесен пристап, ама си имал избор дали да или да не влезеш во конверзација.

А за каков е фејзбук барем на овој форум скоро сите знаат:D

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Како што ти кажаа и погоре, знаеме ние дека фб не е место за тајни и приватни работи :)

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Според сите тие што го мразат фејсбук,би требало да си праќаме пораки на мобилен и право да ги бришеме( да не види некој ).Сеа секој има право,како што кажа Дуле.Ако не си сакал да стапиш во контакт,немало ни да го направиш тоа.

Dragan_Drazo

hello world
16 мај 2008
95
2
deka na fb mozes da stignes mnogu lesno do sakanata licnost e fakt eve moj primer bivsi decko na mojata zena ja nasol i i pisal vo istiot moment jas bev informiran od zena mi deka se desilo toa. Me zamoli mene fino kulturno da mu kazam deka ne saka poveke nikogas da i pise niti pak saka bilo kakov kontakt so nego . Problemot se resi bez nekoj poseben problem mama edno vreme veruvav so rezerva ali se ubavo se zavrsi. A da ne mi kazala deka i pisal i jas slucajno proveram vo poraki taka cisto od ljubopitnost ke trebase da bide opsta TUCA :mafija: :mafija: :mafija:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Дај малку појасни ни ги работите околу комуникацијата со твојата бивша. Дали имаше флерт-договор и слично во вашата дискусија или не?
Ако немало тогаш подобро што женати ти се налутила. Искористи го тоа за да избегаш од неа. Затоа што ако сега имаш проблем во бракот за банална комуникација, понатаму ќе ти ја извади душата. На пример замисли да имаш згодни колешки :LOL: Јас на пример, во фирмата каде што работам, неколку месеци бев во отдел каде имаше страшно секси девојки, со кои меѓу другото и се дружевме. Одевме на доручек, ќе ја префлиш до дома, некогаш службено ќе отидете ручек/вечера и слично. Да беше жена ми љубоморна, за тие неколку месеци најверојатно ќе се разделевме и нема да сакавме очи да си видиме. :))

Едно од нештата кое е неопходно за да функционира една врска е довербата. Без неа, порано или подоцна се ќе се растури. Па така, ако жена ти нема доверба во тебе, тогаш тоа си направил грешка што си ја земал.

Елем, фејсбук за мене претставува механизам за бегање од реалноста, а воедно и бламирање. Многу сличен на игрите без крај кава што е World of Warcraft. Таму можеш да бидеш она што не си во реалноста и своите неуспеси во животот да ги лечиш со успеси во играта/профилот.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Ne mozam da iskazam kolku ne go podnesuvam facebook, iskreno mi e zal za toa sto se slucilo, ama denes lugjeto facebook go sfakjaat premnogu seriozno, i samiot facebook im go kontrolira zivotot, opkruzen sum so nekolku takvi licnosti, i se samite premnogu preokupiraat. Go poddrzuvam facebook kako normalna socijalna mreza za smea i zabava, ama izleguva od kontrola i ne e toa sto bese. Kako samo da mi mozel da go napravam nedostapen facebook za cel svet samo na 1 den, interesno sto mislite kolku smrtni slucaevi kje ima? :)

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.245
675
Глеам се развила дискусија за FB... Ме интересира како може да се избрише група од FB... Мој другар креирал група, ама кога ги бришел членовите од групата се избришал и самиот, па сега нема шанси да ги добриши до крај со оглед на тоа што веќе не е администратор... Има ли решение? :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Osven ako ima uste 1 adiminstrator, da dodade administratorsko mesto na prijatel ti, a ako nema mislam deka grupata e zagubena :) Cisto onaka pretpostavuvam imam razgledano 1 do 2 grupi, neka kazat oni sto koristat facebook more often :)

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
И... се се добро заврши со сопругата нели? :friends:

Facebook е одлично место за забава и дружење, но и на интернет важат истите правила како и во реалноста. Ако твојот партнер е љубоморен во реалноста тогаш се кладам дека ќе биде и на интернетз.

Можеби за многумина овој аспект е тазе, нов, да споделуваме инфо на интернет но почнете да се прилагодувате, нема враќање назад :skuter:

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно