Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Електро факултет

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Незнам дали сакаш да кажеш дека факултето е некоја многу ниска институција ама јас сепак го ценам секое образование. А околу тоа дека електроинженерот треба да има поголемо знаење од електричарот, секако дека има поголемо знаење но сепак во средните школи се учи за поправање на телевизори а не на факултетот...

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Незнам дали сакаш да кажеш дека факултето е некоја многу ниска институција ама јас сепак го ценам секое образование. А околу тоа дека електроинженерот треба да има поголемо знаење од електричарот, секако дека има поголемо знаење но сепак во средните школи се учи за поправање на телевизори а не на факултетот...

E praksata pokazuva deka vo pogolemiot broj slucaevi elektroinzenerot
nema pogolemo znaenje od elektricar za visoka struja ili elektronicar za niska struja bidejki site aparati doma sami ke si gi popravaat a ne da gi nosat vo servis.Retki se tie inzeneri sto sami doma si popravaat a kako najdobar primer ke go posocam nasiot pretsedatel na Makedonija gopsodinot Gorgi Ivanov koj javno pred cela makedonska javnost kaza deka doma kaj nego nikogas ne vlegol majstor za bilo sto da se servisira ili popravi vo stanot bilo da e vodovod ili elektrika.Inaku covekot e Audiofil i najgolemo hobi mu se izrabotkata na lampaski zasiluvaci.I Po tret pat ke kazam ova vazi samo za Makedonija!Jas i toa kako go cenam fakultetot megutoa dokolku e od nekoja visoko razviena drzava a ne od Makedonija.Sega me razbra?Za mene nasite fakulteti se nula vo sporedba so onie na zapad i voedno go opravduvam toa sto diplomite steknati vo Makedonija ne se priznaeni sekade na zapad.

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
418
78
А како ќе добиеш знаење без труд. Мора да се потрудиш да научиш за да го стекнеш знаењето...
И околу тоа што новите асистенти се штотуку дипломирани. Google е создаден од стари или млади луѓе.. Windows, Linux, Facebook...... Мислам дека треба да ја сватиш веќе поентата. Младите го движат светот... :)
Па види сега разлика. Дипломиран инженер во да речеме Sony на пример нема да знае да поправи еден Playstation но сепак ќе знае да го дизајнира. Исто така и професорите на електро не се електричари туку електро инженери ама мислам дека разликата не ја сваќаш. Праксата е пракса ако сакаш да лемиш, но теоријата е ако сакаш да дизајнираш. И за разлика од професорите тој засекогаш ќе му го поправа телевизорот на професорот кој ќе си купува нов и нов и нов телевизор :)

Секако дека треба и труд, но дали ако некој студент исто се труди и на ФЕИТ, и на Харвард на крај и исто знаење ке има?
Плус што не чујам некој од ФЕИТ да создаде нешто светски познато, или што и да било (немора да е студент, нека е и професор)?

За да научиш да лемиш факултет не ти треба, но за да знаеш да дизајнираш некое коло ти треба факултет. А едно ти е да си дизајнираш имагинарно во паметот, а друго ти е да дизајнираш практично со реална опрема. Тоа е праксата што фали на факултет, а не лемењето.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Вие сите како што гледам сакате да кажете дека Македонецот е глуп Американецот е паметен. Браво некој и сам да се вреѓа.... :bravo: A да создаде некој нешто светски познато... Па повели создај и ќе бидеш запаметен :) Само мислам споредбата ви е ненормално добра Harvard vs FEIT (партиципацијата на електро е 200Е а мислам и на Harvard е отприлика толку). Добри споредби правите сепак РеалМадрид-Цементара

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Вие сите како што гледам сакате да кажете дека Македонецот е глуп Американецот е паметен. Браво некој и сам да се вреѓа.... :bravo: A да создаде некој нешто светски познато... Па повели создај и ќе бидеш запаметен :) Само мислам споредбата ви е ненормално добра Harvard vs FEIT (партиципацијата на електро е 200Е а мислам и на Harvard е отприлика толку). Добри споредби правите сепак РеалМадрид-Цементара

Aj ke se potrudam bukvalno da ti objasnam bidejki uste ne si svesen kade zivees pa zatoa nekoi raboti ne ti se jasni.Pricinata za ogromnata razlikata vo kvalitet pomegu Real Madrid i Cementara ne e zatoa sto spanskite deca se potalentirani od nasite!Amerikanecot ne e tolku pouspesen od Makedonecot vo svetot zatoa sto e popameten i pointeligenten!Zapamti edna rabota!Kriminalot,korupcijata,nepotizmot odnosno rodninskite i prijatelskite vrski se glavnata pricina poradi koja nie se naogame na ova nivo na koe sto sme sega.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Se soglasuvam no samo ako toj fakultet go zavrsis nekade nadvor kade pogolemiot del od studiranjeto e praksata a ne teorijata.
Зависи што ќе студираш. Програмата која ја завршив на факултетот каде што завршив, не само што е призната дипломата во 90% од земјите на ЕУ, туку таму те есапат за магистер, т.е. директно можеш да одиш на докторски студии.
Понатаму, теоријата на мојот факултет е неопходна за да можеш практично да работиш. Тоа е еден вид на основни познавања кои подцна треба да ги надградиш во конкретна насока од конкретна област и во таа насока да се усовршуваш.

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Зависи што ќе студираш. Програмата која ја завршив на факултетот каде што завршив, не само што е призната дипломата во 90% од земјите на ЕУ, туку таму те есапат за магистер, т.е. директно можеш да одиш на докторски студии.
Понатаму, теоријата на мојот факултет е неопходна за да можеш практично да работиш. Тоа е еден вид на основни познавања кои подцна треба да ги надградиш во конкретна насока од конкретна област и во таа насока да се усовршуваш.

Aлал да ти е друже. Јас се потполно сложувам со тебе. И не само затоа што и јас го завршувам истиот смер како тебе. Туку мислам дека процентот на признаетост е повеке од 90%, инаку јас ги гледав понудите од странство за магистерски студии за Енергетика од кои имаше добри понуди, но сепак мислам да ги завршам овде на ФЕИТ, бидејки занењето што го дава 100% повеке се исплати одколку во странство, во тоа бидете сигурни. Плус ако завршиш овде ги имаш сите знаења околу проблематиката, па за 1 до 1,5 година пракса (работен стаж) во некоја фирма ке постигнеш многу, за разлика од тоа ако завршиш во странство.

@оној кој пишеше дека инженерот незнаел да поправи туку само да креира

Инженерот знае да креира, тоа е всушност коренот на апаратот, што значи дека инженерот уште кога ке го види знае како функционира целосно, што значи дека ке знае и да го поправи. Но, инженерот има повеке знаење и си вика, што има јас да се замарам со тоа и да губам време на некоја ситница, што може некој да ми ја среди за мала пара. Бидејки времето на инженерот е повредно од тоа на обичен сервисер.
Ете затоа инженерот не се замара за поправка на некој домашен апарат, кога помалку време ке потроши за да го однесе некаде да го поправат, притоа сервисерот ке му земе да речеме 1000 денари, додека инженерот за истото време ке заработи околу 5-10 пати повеќе.
Затоа нема споредба помеѓу обичен сервисер и инженер.

И ако отидеш во странство со знаењето од овде во Македонија, ке земаш 40% поголема плата од колку тој што завршил во Америка, Швајцарија, Германија и сл.

П.С. Џабе не се рекло парите го вртат светот.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Aлал да ти е друже. Јас се потполно сложувам со тебе. И не само затоа што и јас го завршувам истиот смер како тебе. Туку мислам дека процентот на признаетост е повеке од 90%, инаку јас ги гледав понудите од странство за магистерски студии за Енергетика од кои имаше добри понуди, но сепак мислам да ги завршам овде на ФЕИТ, бидејки занењето што го дава 100% повеке се исплати одколку во странство, во тоа бидете сигурни. Плус ако завршиш овде ги имаш сите знаења околу проблематиката, па за 1 до 1,5 година пракса (работен стаж) во некоја фирма ке постигнеш многу, за разлика од тоа ако завршиш во странство.

@оној кој пишеше дека инженерот незнаел да поправи туку само да креира

Инженерот знае да креира, тоа е всушност коренот на апаратот, што значи дека инженерот уште кога ке го види знае како функционира целосно, што значи дека ке знае и да го поправи. Но, инженерот има повеке знаење и си вика, што има јас да се замарам со тоа и да губам време на некоја ситница, што може некој да ми ја среди за мала пара. Бидејки времето на инженерот е повредно од тоа на обичен сервисер.
Ете затоа инженерот не се замара за поправка на некој домашен апарат, кога помалку време ке потроши за да го однесе некаде да го поправат, притоа сервисерот ке му земе да речеме 1000 денари, додека инженерот за истото време ке заработи околу 5-10 пати повеќе.
Затоа нема споредба помеѓу обичен сервисер и инженер.

И ако отидеш во странство со знаењето од овде во Македонија, ке земаш 40% поголема плата од колку тој што завршил во Америка, Швајцарија, Германија и сл.

П.С. Џабе не се рекло парите го вртат светот.

Inzenerot ne se zamara so popravki samo dokolku raboti vo stranstvo kade sto mu plakaat od saat pa normalno e da go odnese proizvodot vo servis za da mu go popravat za da ne gubi vredni saati koi sto mozat da mu donesat 5 pati poveke pari otkolku sto cini samata popravka.Vo Makedonija ova ne vazi bidejki tuka site luge od rabotnik pa se do direktor se na fiksna plata bez razlika kolku srabotile vo denot.

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
418
78

Можеби ова важело пред 10-15 години, но сега реално и не е така бидејки има хиперпродуктивност на кадри. Само види колку апсолвенти има на таблото во 2009 година. Околу 330 се сигурно, а годишино се запишуваат околу 400-450, што значи дека проодноста е околу 70-75%. Така да бројките покажуваат која е тежината на факултетот, а воедно и неговиот квалитет, во последно време.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
...инаку јас ги гледав понудите од странство за магистерски студии за Енергетика од кои имаше добри понуди, но сепак мислам да ги завршам овде на ФЕИТ, бидејки занењето што го дава 100% повеке се исплати одколку во странство, во тоа бидете сигурни...

...И ако отидеш во странство со знаењето од овде во Македонија, ке земаш 40% поголема плата од колку тој што завршил во Америка, Швајцарија, Германија и сл...

Пред да кликнеш на "Прати (брз) одговор" читаш што си напишал?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Можеби ова важело пред 10-15 години, но сега реално и не е така бидејки има хиперпродуктивност на кадри.
Тоа важи и сега. Јас завршив по стариот систем 5 години, т.е. 9 семестри + дипломска и одбрана на дипломска.
Само види колку апсолвенти има на таблото во 2009 година. Околу 330 се сигурно, а годишино се запишуваат околу 400-450, што значи дека проодноста е околу 70-75%. Така да бројките покажуваат која е тежината на факултетот, а воедно и неговиот квалитет, во последно време.
На мојот смер, ЕЕ, завршуваа по 15~20 студенти годишно. Тоа другото, шљамот е од КТИА.

Vo Makedonija ova ne vazi bidejki tuka site luge od rabotnik pa se do direktor se na fiksna plata bez razlika kolku srabotile vo denot.
Добар виц. Работник може да зема фиксна плата и тоа ниска, ама директор сигурно не зима ниска плата и не зима фиксна.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Оф-топик мислењата преместени во боречки клуб. Во иднина Ве молам без непотребни забегувања.

:skuter:

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Ок јас да ве информирам, посебно Кирил, вчера дипломирав на електротехнички факултет на смер електроенергетика, модул електроенергетика и управување, па Кирил официјално сме колеги.

Што се однесува до другите оваа година дипломиравме само 4 и околу ноември ќе дипломираат уште 2-јца луге од електроенергетика, а минатата дипломираа 8, па сега кажете ми дали излегуваат 350-400 како што има некој кажано. Друго е ако се збодува за ИКИ, економски, правен и слично...

Поздрав.

П.С. Извинете за офтопикот.
П.П.С. Упишувам постдипломски, притоа има место за 40 а има пријавено 12 досега и професорот очекува да бидат максимум 16-18 колеги на магистерски студии.

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Па честитки Игор..И со среќа и магистерските студии да бидат шо побрзо :D

Благодарам Ленче. Имам намера да ги завршам и магистерските за брзо време, па ке видиме како ќе излезе планот. Но, не секогаш оди по план :D

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Благодарам Ленче. Имам намера да ги завршам и магистерските за брзо време, па ке видиме како ќе излезе планот. Но, не секогаш оди по план :D

Najprvo i od mene cestitki i neka ti se ostvarat site planovi sto gi imas na um no nikogas ne zaboravaj deka domasniot esap na pazar ne odi.E sega bidejki go zavrsi toj smer kako inzener bi te prasal dali ti imas ideja i plan kako bi se resil zasekogas problemot so elektricnata energija kaj nas bidejki site znaeme deka sme zavisni od uvezena struja so sto drasticno ni se zgolemuvaat trosocite za zivot.:)

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Najprvo i od mene cestitki i neka ti se ostvarat site planovi sto gi imas na um no nikogas ne zaboravaj deka domasniot esap na pazar ne odi.E sega bidejki go zavrsi toj smer kako inzener bi te prasal dali ti imas ideja i plan kako bi se resil zasekogas problemot so elektricnata energija kaj nas bidejki site znaeme deka sme zavisni od uvezena struja so sto drasticno ni se zgolemuvaat trosocite za zivot.:)

Благодарам за честитките, да ви се враќа и вам што ке посакате.

Инаку од кога бев втора година имам размислувано како да се реши проблемот со енергијата во земјава која веке увезува нешто повеќе од 30% од енергијата која ја потрошува. Инаку имам разгледано повеќе начини на кои може да се реши проблемот со енергија и имам добри идеи за решавање на проблемот, кои се драстично поразлични од неодамна претставената енергетска стратегија до 2020 со визија до 2030 година.

Строго сум против изградба на нуклеарка во нашава земја. Повеќе сум за обновливите извори, посебно за фотоволтаиците, бидејки имаме огромен капацитет за нив со просечни 275 сончеви денови во годината и одличен однос на вати по метар-квадратен, но имаме лоша политика кон нив.

Пример, ако се воведе субвенции од 40-50% од вкупната вредност на инсталираниот систем како што се во САД, секој дом ке заштеди многу на енергија, притоа ако се искомбинираат со сончевите колектори (инаку да наведам дека има воведено субвенции за нив со вредност од 30% од вкупната вредност на системот), ке има поголема заштеда, со тоа инвестицијата ке се врати околу 4-8 години, во зависност од капацитетот на инсталираниот систем, а векот на експлоатирање е минимум 25 години и трошоците за одржување се релативно мали, а голем удел има и тоа што имаме ретки природни катастрофи, кои можат да направат штети врз инсталираните системи.

Тоа е еден мал пример.

П.С. Ја имам прочитано целата енергетска стратегија до 2020 со визија до 2030 година.

П.П.С. За подобро да ги изразам идеите треба да се седне во 4 очи и да се прави муабет, вакаа по форуми не иде :D

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Jas sum za investiranje vo nuklearka no ne na nasa teritorija tuku vo onaa novata navodno najsovremena sto planiraa bugarite da ja izgradat i toa bi ucestvuval so onolku procenti vo izgradbata kolku sto bi bile potrebni za cela drzava da se napojuva no ne mi e jasno zosto nasive ne sakaa da investiraat tamu.I me interesira dali postojat kolektori koi rabotat na svetlina bidejki pred 3 godini slusnav deka takvi navodno imalo vo Turcija i vekot na traenje bil okolu 10 godini?Toa e nesto slicno kako digitronite sto gi izmislija pred 25 godini,mora da go izneses na svetlina za da raboti.

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
@Ленче
Мислам дека треба да се зберат постари инженери и помлади инженери и да се направи најоптимална стратегија, инаку оваа што ја направија е само за оние кои сакаат профит, а не ги боли патката за другите.

@Audiofil
За инвестиција во бугарската нуклеарка (инаку колку за инфо, името е АЕЦ Белене), мислам дека владата требаше да реагира кога бигарија ја поднесе поканата да се учествува со инвестирање на мал дел околу 1/8 мислам дека беше, при што бугарија реагираше после посетата од страна на некоја од мак. телевизии не ми текнува во моментов која телевизија беше, со што возот отиде, а МКД го испушти тој воз.

Инаку единствено знам дека на некој од институтиве во САД имаат изработено нов фотоволтаик со користење на наноантени при што со нивно усовршување може да се дојде и до 0.8 коефициент на полезно дејство, односно да се конвертира 80% од сончевата (светлосна) енергија во електрична по квадратен метар. Така на пример, ако зрачењето по метар квадратен е 1 киловат, тогаш од целиот тој капацитет да се добијат 800 вати со користење на фотоволтаик со вградена технологија на наноантени.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Cestitki i od mene. Pobrzo da si najdes ubava rabota i pobrzo da magistriras.

Sto se odnesuva do prasanjeto na Audiofil. Resenie na problemot e aramiive da iskradat se sto ima za kradenje vo zemjava, pa od povisoki istanci da ni dodelat tehnicka vladada koja ke raboti za interesot na zemjata, a ne za interesot na stotina kopiljaci, mafijashi i idioti.

Togas, taa tehnicka vlada ke investira vo nekoja nuklearna centrala koja kje se gradi vo nekoja dogledna idnina vo nekoja sosedna zemja. Ponatamu treba da se investira vo prenosen kapacitet na mrezata. Vo idnina kapacitetot ke se zakupuva na golbalno nivo. So toa sto ke imame kapacitet, ke se kompenzirame za kapacitetot koj kje go zakupuvame od sosednite zemji od kade ke se nabduvame so energija(t.e. onamu kade ke se investira vo nuklearka).

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41

Sto se odnesuva do prasanjeto na Audiofil. Resenie na problemot e aramiive da iskradat se sto ima za kradenje vo zemjava, pa od povisoki istanci da ni dodelat tehnicka vladada koja ke raboti za interesot na zemjata, a ne za interesot na stotina kopiljaci, mafijashi i idioti.

Togas, taa tehnicka vlada ke investira vo nekoja nuklearna centrala koja kje se gradi vo nekoja dogledna idnina vo nekoja sosedna zemja. Ponatamu treba da se investira vo prenosen kapacitet na mrezata. Vo idnina kapacitetot ke se zakupuva na golbalno nivo. So toa sto ke imame kapacitet, ke se kompenzirame za kapacitetot koj kje go zakupuvame od sosednite zemji od kade ke se nabduvame so energija(t.e. onamu kade ke se investira vo nuklearka).

Благодарам за честитките.
Инаку се согласувам со тебе, вака имаме многу арамии. И кога ке се искради све што може тогаш техничка влада и све од почеток. Така е најдобро, но тоа може да биде или блиску или мнооогу далеку, зависи од тоа како ке се одвиваат работите, нели?
Инаку професориве после бранење ми рекоа „ајде сега останува да идеш за Чешка таму нема стручен кадар, а плаќаат големи пари плус даваат стан, кола, тел со голема месечна сметка и уште мн други бенефити - како на пример многу женски кои ке бидат луди по тебе“ :LOL:

П.С. И не само тоа, почнаа и да ме женат на 23 години :D

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556

Eve ti eden pameten predlog.Bidejki indirektno kazuvas deka si cesen mlad covek koj sto saka da zivee vo drzava kade sto ke vladee pravoto,mirot,redot i disciplinata i ima ideja kako da go postigne seto toa registriraj politicka partija,soberi luge koi razmisluvaat kako tebe od site oblasti,napravi profesionalen tim i na rabota!

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
od sekogas sum ja mrazel politikata. nikogas ne sum bil clen na nitu edna politicka partija i sekogas sum gi preziral partiskite lizigazovi i poltroni.

Ovoj narod ne zasluzuva da ima drzava, nitu pak jas sakam da si trosam nervi i vreme. Koga ke dojde vreme, Red, mir i pravana drzava ke baram vo stranstvo. Najverojatno i mnogu pogolema plata (koja ne e fiksna ;) )

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно