dejan_str
senior
Да,доколку немаш 4770К а планираш да надградиш е подобар 4790К во секој случај.Ама рана 2015 ке ни дојде нова серија од интелAma ne e ni poskaph: a 200 Mhz e bojle i plus podobri temperaturi vadi
Да,доколку немаш 4770К а планираш да надградиш е подобар 4790К во секој случај.Ама рана 2015 ке ни дојде нова серија од интелAma ne e ni poskaph: a 200 Mhz e bojle i plus podobri temperaturi vadi
E kako Курули?ова е рифреш само,наредниот сокет ке биде LGA1151.Не ти дава интел таква радост,не се радувајСамо да напомнам дека Asus има издадено BIOS-и за сите Z87 плочи со подршка за новите процесори.
Куртулив +2 години од менување на комплетна конфигурација заради сокетот.
Њах...E kako Курули?ова е рифреш само,наредниот сокет ке биде LGA1151.Не ти дава интел таква радост,не се радувај![]()
Горното видео е доволно за да се затнат устите на whiner-те
-20c на фул лоад....страшна разлика.
Адаптивниот начин прави чуда за корисници кои сакаат оверклок без да си ја траскаат главата. Мене BIOS-от ми понуди 4,3 и го намести на адаптивен напон.Збориме за тоа дека многу по странските форуми викаа дека нема разлика.
-20c, и генерално + 300 мегахерци во просек не е немање разлика. Ако човек има Хасвел во моментов, ѓаволов не е некој апгрејд, но ако неаш и тек како е добар процесор. Друго, во опциите во BIOS има адаптивен напон опција, со што напонто се менува во завиност од лоадот, за мене тоа е и тек како добар компромис за 24/7, кога сурфаш си на помал напон, кога ќе везеш во игра се пали макс клок. Исто така тука се и профилите кај Асус кои се палат при старт на захтевна апликација, а претходно си на сток или под сток
па тука се и напредните опции за фанови т.е. нивно сетирање итн, сата експрес, што ја прават оваа платформа доста интересна, не е толку црно све.
Aдаптив напонот не баш ОК,во лоад те носи и над тоа што си го одредил како макс.Инаку не се слагам со шифти за зидот од 1,25v пошто еве јас и на 1,28 го возам а ако ми грее ко 4790К ке го возам и на 1,35v и ке барам што е стапилен клок на таа волтажа.Инаку само стрес тестови го загреваат хасвелот толку многу!Во игри не грее воопшто ,и во програми за рендер и слично исто не ми грее многу.Збориме за тоа дека многу по странските форуми викаа дека нема разлика.
-20c, и генерално + 300 мегахерци во просек не е немање разлика. Ако човек има Хасвел во моментов, ѓаволов не е некој апгрејд, но ако неаш и тек како е добар процесор. Друго, во опциите во BIOS има адаптивен напон опција, со што напонто се менува во завиност од лоадот, за мене тоа е и тек како добар компромис за 24/7, кога сурфаш си на помал напон, кога ќе везеш во игра се пали макс клок. Исто така тука се и профилите кај Асус кои се палат при старт на захтевна апликација, а претходно си на сток или под сток
па тука се и напредните опции за фанови т.е. нивно сетирање итн, сата експрес, што ја прават оваа платформа доста интересна, не е толку црно све.
Ако некој купува нова платформа далеку од лош процесор подобар во тој ценовен ранг нема, AMD се генерации назад во тој поглед. Што се однесува до останативе работи генерациски секоја платформа нуди по некоја новост и е добредојдена.Збориме за тоа дека многу по странските форуми викаа дека нема разлика.
-20c, и генерално + 300 мегахерци во просек не е немање разлика. Ако човек има Хасвел во моментов, ѓаволов не е некој апгрејд, но ако неаш и тек како е добар процесор. Друго, во опциите во BIOS има адаптивен напон опција, со што напонoт се менува во завиност од лоадот, за мене тоа е и тек како добар компромис за 24/7, кога сурфаш си на помал напон, кога ќе везеш во игра се пали макс клок. Исто така тука се и профилите кај Асус кои се палат при старт на захтевна апликација, а претходно си на сток или под сток
Па тука се и напредните опции за фанови т.е. нивно сетирање итн, сата експрес, што ја прават оваа платформа доста интересна, не е толку црно све.
Деки ти го возиш процесорот на кулер од ~60+ eur.Aдаптив напонот не баш ОК,во лоад те носи и над тоа што си го одредил како макс.Инаку не се слагам со шифти за зидот од 1,25v пошто еве јас и на 1,28 го возам а ако ми грее ко 4790К ке го возам и на 1,35v и ке барам што е стапилен клок на таа волтажа.Инаку само стрес тестови го загреваат хасвелот толку многу!Во игри не грее воопшто ,и во програми за рендер и слично исто не ми грее многу.
4.4Ghz 1.28V со temp. под 74C не е лош резултатот. 4790К по спецификации е 4.0-4.4Ghz, од постов погоре 4790К можеш да го возиш со овие вредности и на најефтината B85 плоча со stock кулер (иако би ставил барем некоја silent кулер варијанта од ~20eur.) и ќе ги имаш приближно истите резултати кои ги добиваш на плоча од ~200+ eur. (со тоа што нема да го имаш пропратниот софтверски bundle+неколкуте accessories и кој се примамливи за ентузијасти кои сакаат да го исцедат секој заден Mhz од дадената платформа и сакаат да го испробаат секој агол од неа). Што се однесува до греењето за се над 1.3V каков и да ти е примерокот без custom cooling решение тешко дека ќе го држиш процесорот 24/7 со нормални темп. по intel spec.shifty напиша:~1.25V или ~1.3V (зависно од ладењето и примерокот)
Можеби за бенчање, но за 24/7 јас не би одел многу над 1.25V кај оваа платформа.На видеото е на 1.36V и не крева над 80c во синтетика, што е одличен резултат.
Епа тогаш тестира AVX Инструкции и неколку други,и кај мене е така.Со prime95 си грее онака 80 степени на 4,4гхз но ко ке дојде на ред после 30мин некаде AVX и до 95 степени крева,сега летово и над 100ка можда.ОТ
Дечки, едно прашање - дали може да направите еден AIDA64 report \ benchmark. Кај мене процесорот во ниту еден стрес тест , во ниту една екстремна ситуација не надминува 73 степени(во лето), ама во FPU Mandel или незнам точно кој,за само неколку секунди стигнува до 93 степени. Што е нереално многу и неможам да утврдам зошто. Напонот не е висок воопшто, 1.235V, на 4.4GHz. За 4.5 морав да ставам 1.3 што немаше никаква смисла.
Она што барам е - ако може некој со Haswell да направи еден тест како што кажав погоре, да ми каже која макс температура ја достигнало најтоплото јадро и при кој напон.
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 32GB EXTREME C10 w/adapter 100mb/s A2 V30, SDSQXAF-032G-GN6MA
1.980,00 ден
MONITOR STAND GEMBIRD, 2 MONITOR, 17"-32", VESA 100/75mm, Vertical, Tilt, 2x8kg, MA-DA2-02
3.230,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER Nova Pink
4.890,00 ден
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, Carbon, CA-9011260-EU
4.710,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, White/Oak, CC-9011341-WW
9.850,00 ден