Costigan_Jr
poweruser
- 5 јули 2013
- 2.959
- 4.169
да не ургирав не ми бегаа 200 еврика...
која мизерија е оваа држава...
да не ургирав не ми бегаа 200 еврика...
затоа деца факајте патот за белиот свет
72 денари е царинската евиденција, 30 е провизија за уплата на парите на сметка. И сам да појдеше да го подигнеш пакетот, толку ќе платеше.Имав порачано 2 дуксерки од интернет поточно од Кина во декември почетокот. Стигнаа за месец и половина и ги отвориле на царина да проверат. Имаше залепено ливче ослободено од царина. Вкупно за наплата 72 денари. Поштарот ми ги донесе на врата (пакетот беше голем ама постанав пријател со поштарот инаку требаше до пошта да одам) и ми наплати 102 денари.
Од каде како што зошто не ми е јасно. Претпоставувам поради големината на пакетот платив толку.
kuzekuze напиша:3. Еден член на форумов напишал дека платил 25%царина и 18%ддв за патики. Денеска на колега истото и на нему му се случило. Прашањето ми е дали имаме нови цариски стапки?
4. Имам нарачано слушалици од Америка преку нивната USPS и се на пат наваму. Чинат повеќе од 45евра. И сега што мислите, колку јас треба да платам царина? и дали ќе одат на шпедиција?
Наместо Усб од 16GB денес ми стигнаа 4 батерии. wtf?
Колку чини толку и не чини овој интернетов.
Над 22€ плаќаш ДДВ (у овој случај 5%), над 45 и царина (0%). Ако ти простат, ќар сиДали ќе ме царинат ако ми пратат расипани лаптопи? Или не е битно дали се исправни или не, ако надминуваат 45е се царинат
порачав телефон од алиекспрес, и нормално забегал на царина и покрај тоа што пишуваше гифт и 10 долари декларација и ми побараа докази која е реалната цена нели , инаку телефонот чинеше 121 долар , по ваше искуство колку би требало јас да платам на сето тоа ?
е сега ептен ме израдува, бог да чува ... сакаат да го развијат онлине шопувањето у Македонија а ни шибаат царини у пола цена на тоа со си го купил :devil: