Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Имав порачано 2 дуксерки од интернет поточно од Кина во декември почетокот. Стигнаа за месец и половина и ги отвориле на царина да проверат. Имаше залепено ливче ослободено од царина. Вкупно за наплата 72 денари. Поштарот ми ги донесе на врата (пакетот беше голем ама постанав пријател со поштарот инаку требаше до пошта да одам) и ми наплати 102 денари.
Од каде како што зошто не ми е јасно. Претпоставувам поради големината на пакетот платив толку.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Имав порачано 2 дуксерки од интернет поточно од Кина во декември почетокот. Стигнаа за месец и половина и ги отвориле на царина да проверат. Имаше залепено ливче ослободено од царина. Вкупно за наплата 72 денари. Поштарот ми ги донесе на врата (пакетот беше голем ама постанав пријател со поштарот инаку требаше до пошта да одам) и ми наплати 102 денари.
Од каде како што зошто не ми е јасно. Претпоставувам поради големината на пакетот платив толку.
72 денари е царинската евиденција, 30 е провизија за уплата на парите на сметка. И сам да појдеше да го подигнеш пакетот, толку ќе платеше.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Јас имам нарачано од Америка, дуксер и ми стигна дома писмо да отидам да го подигнам и пишуваше на него дека треба да платам 140 денари. Кога отидов во пошта тој што работи на шалтер ми вика 80 денари. Кој знае што пишуваат :D

kuzekuze

read-only
17 февруари 2014
2
0
Здраво, ги прочитав сите постови од 1 до 10 страна и од цела дискусија ми произлегоа неколку прашања:

1. Колку што знам за нарачки преку интернет (било што) над 45евра се плаќа 15%царина и 18%ддв. Е сега, некој спомна доколку барам да се царини како што навел "Да се царини со царинска давачка утврдена во Царинската тарифа" тогаш ќе се царинело различно. Прашањето ми е како оди оваа процедура и што треба да направам?

2. Читам различни постови на некои робата им одела преку шпедиција на некои не. Некој напиша дека само роба над 800евра одела на шпедиција, но примериве од луѓево се различни. Прашањето ми е, знае ли некој како се одредува, што стои во законот, која роба оди на шпедиција, а која не.

3. Еден член на форумов напишал дека платил 25%царина и 18%ддв за патики. Денеска на колега истото и на нему му се случило. Прашањето ми е дали имаме нови цариски стапки?

4. Имам нарачано слушалици од Америка преку нивната USPS и се на пат наваму. Чинат повеќе од 45евра. И сега што мислите, колку јас треба да платам царина? и дали ќе одат на шпедиција?

Поздрав.

Xtreem

read-only
27 август 2008
38
12
Битола
Xtreem's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon X2 240 2.8GHz
Motherboard
Asus M4N68T-M LE V2
Storage
500HDD
PSU
Gembird 400W
RAM
Kingston 2x2GB 1333MHz
Video card
AFOX 5750HD GDDR5 1GB
OS
Windows 7 Ultimate 64bit
kuzekuze напиша:
3. Еден член на форумов напишал дека платил 25%царина и 18%ддв за патики. Денеска на колега истото и на нему му се случило. Прашањето ми е дали имаме нови цариски стапки?

4. Имам нарачано слушалици од Америка преку нивната USPS и се на пат наваму. Чинат повеќе од 45евра. И сега што мислите, колку јас треба да платам царина? и дали ќе одат на шпедиција?

Не знам дали беше споменато ама треба да се измени и првиот пост.
Пратките се ослободени од секакви давачки до вредност од 22€.
Од 22€ до 45€ се плаќа само ДДВ.
Над 45€ се плаќа ДДВ и Царина.

Да за патики е 25% царина со 18% ддв, од поодамна е тоа јас како што знам.
Овде најубо се гледаат стапките, напиши во наименувание за стоката и ќе си видиш:
http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61

Пример (моја приказна немора да се чита):

летото од америка си купив 2000 ден патиките + 1000 ден поштарина. Надминувам 45 евра, поточно 50€, груба пресметка. Царина и ддв се пресметува и на поштарина, односно вкупно. Јас тоа малце не го зедов во превид, пошто нигде на пакетот не пишува цена на поштарина, патиките се под 45€ очекувам да платам само 18% ддв.
Односно јас очекував ништо да платам, ама дури ги чекав 3 недели, стигнаа копачките на брачед ми порачката од англија на граница од 45€ беа и го донесе поштарот то ливчето да се подигнат копачките впошта одкако ќе се плати толку колку што беше пишано во таа испратницата. Само 18% ддв 600ден отприлика. Поштарината тука не беше вклучена во цената на пратката и затоа само 18% ддв.

Го очекував истото и кај мене, но поштарот првин ми донесе плико од Царинска Испостава 2 Скопје, каде што бараат да има испратам документ за вредност на пратката и што има во неа. Претпоставував не пишува на пакетот. Си испечатив од е-маил порачката со цената на патиките и поштарината и му го поштив документот, електронски и по пошта за побрзо да ми стигнат оти пред Богородица празникот сакав да ми ги донесат Битола да си ги носам на тој ден.
Што се случи подоцна?

Фала богу стигнаа на 27-ми Битола еден ден пред празникот (јесс...), ама овие мандациве вцарина дебело ме заебаа (додуша правилно постапија ама ај...).
Испадна ропациве како и се друго, нема пакет шо не го отвораат. Кинат, манијачат.
И што ќе видам на пакетот, убаво пишано 45$ патики налепница.
Е сега зошто ова мене ми ја вклучија и поштарината, а на брачедми копачките не, тоа не знам. Дали не ја вклучуваат поштарината за пратки од Европска Унија, или ропакот таков клет се погоде вцарина, ако зема државата да зема, кој ги знај.
И така си платив плус 1500ден башка на тие 3000ден патиките шо ме чинеа. o_O

Наместо Усб од 16GB денес ми стигнаа 4 батерии. wtf?
Колку чини толку и не чини овој интернетов.

Xtreem

read-only
27 август 2008
38
12
Битола
Xtreem's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon X2 240 2.8GHz
Motherboard
Asus M4N68T-M LE V2
Storage
500HDD
PSU
Gembird 400W
RAM
Kingston 2x2GB 1333MHz
Video card
AFOX 5750HD GDDR5 1GB
OS
Windows 7 Ultimate 64bit
Не, 4 батерии АА Philips 2000mAh rechargeable се.

Бидејќи ние немаме увид, поштариве, царинициве шо сакат то вџеб можат да стават.
Кој ќе докажи кој зедол што зедол. Се изгубило во пошта ќе ти речат.

Бам патиките на него, старите вконтењер, кој ќе го види?

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Дали ќе ме царинат ако ми пратат расипани лаптопи? Или не е битно дали се исправни или не, ако надминуваат 45е се царинат

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Дали ќе ме царинат ако ми пратат расипани лаптопи? Или не е битно дали се исправни или не, ако надминуваат 45е се царинат
Над 22€ плаќаш ДДВ (у овој случај 5%), над 45 и царина (0%). Ако ти простат, ќар си

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
порачав телефон од алиекспрес, и нормално забегал на царина и покрај тоа што пишуваше гифт и 10 долари декларација и ми побараа докази која е реалната цена нели , инаку телефонот чинеше 121 долар , по ваше искуство колку би требало јас да платам на сето тоа ?

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
порачав телефон од алиекспрес, и нормално забегал на царина и покрај тоа што пишуваше гифт и 10 долари декларација и ми побараа докази која е реалната цена нели , инаку телефонот чинеше 121 долар , по ваше искуство колку би требало јас да платам на сето тоа ?

Ќе платиш уште 50~70 долари.

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
е сега ептен ме израдува, бог да чува ... сакаат да го развијат онлине шопувањето у Македонија а ни шибаат царини у пола цена на тоа со си го купил :devil:

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
18% ддв + царина (20-25%, не сум сигурен). Сума сумарум, како што кажа Cika, околу $50.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.672
6.955
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
е сега ептен ме израдува, бог да чува ... сакаат да го развијат онлине шопувањето у Македонија а ни шибаат царини у пола цена на тоа со си го купил :devil:

Aj баш извести не' колку ќе платиш, јас не сум сигурен дека толку висока царина ќе ти стават..

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
читав сега на сајтот на царина, во поставувани прашања колку ке чини царина и ддв да се порача телефон во вредност од околу 100 евра и добил одговор прашувачот дека царината е 0 денари а ддв 18 % .
искрено ... се надевам дека така ке биде :)
рекоа во понеделник најверојатно ке го испратат па ке видиме на лице место
п.с. ако ме нема да пишам најверојатно срцев удар имам доживеано хахаха

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Јас мислам телефони не се царинат, само данок 18% се плаќа.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Можно е, баш ме и мене интересира. Јас толку платив царина за аларм..

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Зависи како ќе му го опнат, т.е како им се сака така. Може и ич да не плати.

ivitara

read-only
7 март 2014
10
11
A dali mozebi.znaete dali rabotat sabota i nedela i dozvoluvaat li da si gi podigneme pratkite direktno kaj niv?
Ili sepak moram da chekam ako se smiluvaat da ja izvrsat postapkata pa ponedelnik da ja pratat

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно