Rufflesaurus
hello world
Не ми беше муабетот за фрејмворкот, тоа е друга тема за колку е полн со лоши дизајн избори и колку е лимитиран за долгорочни проекти во споредба со Symfony.Имам побајаги искуство со Ларавел и веројатно ако и јас самиот се водам по логиката на некакви архитектонски пуристички принципи ќе треба да се сложам со тебе. Но ко што реков и ко што и Тејлор Отвел самиот има нагласувано многу пати, тој не го има направено фрејмворкот by the book следејќи некои строги правила за архитектури и патерни. Го има направено фрејмворкот за да на девелоперот му биде максимално интуитивен и да може девелоперот што побрзо да шипува ствари. Од друга страна ниту некој може да ти забрани да направиш своја архитектура во Ларавел (да речеме хексагонална архитектура се со цел за DDD).
Друго, ако Тејлор Отвел, кој самиот за себе кажува дека е само PHP или фулстек дев успеал сам да го напише Forge, тогаш човекот се надминал самиот себе си. Инаку Forge e алатка или платформа за менаџирање и оркестрација на сервери, која во моментов е заменета или активно се заменува од страна на Laravel Cloud и не е производ кој очекуваш да биде креиран исклучиво од еден PHP dev.
На крај краева ниту мораш да го користиш Ларавел, секогаш е тука Симфони и дури и можеш да си изградиш свој фрејмворк по твоја мерка, со пакети кои му требаат само на твојот проект.
Поентата ми е дека ни двајцата немаат искуство во ентерпрајз светот за разлика од луѓе како Martin Fowler, Kent Beck, Uncle Bob, Vaugh Vernon итн за да бидат релевантни да зборат на темата. Одамна се менаџери на своите продукти и немаат видено доволно за да знаат како се гради софтвер во различен контекст за да кажат дали ќе треба да читаме код, дали јазикот или фрејмворкот ќе биде важен во иднина и што уште не.
Они живеат во друг контекст и за нив градење продукти од нула до продукција им е таргет маркет, и се маркетери во поголем дел од времето. Кажуваат работи што не се вистинити за сите контексти.