Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

BlackBerry Storm или Apple iPhone?

• Ја почнал/а темата D
  • Време на почнување

BlackBerry Storm или iPhone?

• BlackBerry Storm (VIP)

Гласови: 42 48,3%
  • Apple iPhone (T-mobile)

Гласови: 45 51,7%

• Вкупно гласале
    87

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
:)) Ок СБ се зезав :) Човекот си кажа чисто субјективно без детали - се бара детална споредба - сигурно има некaде по interwebs

Субјективно може неограничено да се споредува,преувеличува и бајки од тоа да се прават.Со ''боље е'' даваш оцена врз база на ништо.Еве лично би го замолил COMANDER бидејќи тој ги има видено 2 телефона да направи споредба и да видиме брз база на што е донесено ''боље е''.Јас не се нафаќам на тоа бидејќи iPhone 3G имам тестирано и видено али не и BlackBerry:baknezh:

BSOD

lurker
5 јуни 2008
709
46
Субјективно може неограничено да се споредува,преувеличува и бајки од тоа да се прават.Со ''боље е'' даваш оцена врз база на ништо.Еве лично би го замолил COMANDER бидејќи тој ги има видено 2 телефона да направи споредба и да видиме брз база на што е донесено ''боље е''.Јас не се нафаќам на тоа бидејќи iPhone 3G имам тестирано и видено али не и BlackBerry:baknezh:

Остaви тоа - туку дај ми линк од твојата листа за недостатоци на iPhone

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
За разлика од сите јас ќе ви идам контра.
Јас и двата мобилни ги немам видено ни тестирано, но ќе кажам што не ми се допаѓа кај iPhone бидејќи за BlackBerry незнам што да кажам.
Кај iPhone а и сите производи кој доаѓаат од Apple, има една лоша работа, тие се затворени системи во име на демократијата, не се шалам во име на профитот, така да се мора да биде компатибилно со Apple, што е многу лошо за системот воопшто и неговиот технолошки развој, бидејќи за отворен систем имаме поголем број на луѓе кои може да го разгледат и да помогнат во неговото усовршување, за разлика од затворен каде ако не си вработен во фирмата , тука Apple ништо не можеш да постигнеш.
И на крај краева телефон е разговор а не за снимање на високо буџетен холивудски филм.

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Остaви тоа - туку дај ми линк од твојата листа за недостатоци на iPhone

Нене сакам баш да видам како е дојден до тој заклучок ужасно ме интересира знаеш:)Иначе еве линков што го бараш мислам дека овој е најдобар се што е No може да се смета како недостаток ако не го бива пиши друг ќе побарам.

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_3g-2424.php

За разлика од сите јас ќе ви идам контра.
Јас и двата мобилни ги немам видено ни тестирано, но ќе кажам што не ми се допаѓа кај iPhone бидејќи за BlackBerry незнам што да кажам.
Кај iPhone а и сите производи кој доаѓаат од Apple, има една лоша работа, тие се затворени системи во име на демократијата, не се шалам во име на профитот, така да се мора да биде компатибилно со Apple, што е многу лошо за системот воопшто и неговиот технолошки развој, бидејќи за отворен систем имаме поголем број на луѓе кои може да го разгледат и да помогнат во неговото усовршување, за разлика од затворен каде ако не си вработен во фирмата , тука Apple ништо не можеш да постигнеш.
И на крај краева телефон е разговор а не за снимање на високо буџетен холивудски филм.

Регистрирај се и можеш да станеш развивач на Apple за сверата која знаеш.

https://connect.apple.com/cgi-bin/WebObjects/MemberSite.woa/203/wo/S43UeJtrIbL22xtlfi6zsH9dLLg/0.0

BSOD

lurker
5 јуни 2008
709
46
Иначе еве линков што го бараш мислам дека овој е најдобар се што е No може да се смета како недостаток ако не го бива пиши друг ќе побарам.

Пa зошто не пишуваше листи(со недостатоци) кога излезе iPhone 3G?
Мислам , со иста брзина да напишеше листa на пример: no copy/paste, no MMS itn

Ептем лесно ти иде кога инструментот не е произведен од Apple :))

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Пa зошто не пишуваше листи(со недостатоци) кога излезе iPhone 3G?
Мислам , со иста брзина да напишеше листa на пример: no copy/paste, no MMS itn

Ептем лесно ти иде кога инструментот не е произведен од Apple :))

Мхм изгледа не си во тек.Copy/paste, no MMS веќе постои во ОС 3 и за кратко време ќе се појави за сите.

Ептем лесно ти иде кога инструментот не е произведен од Apple ?

Made just for you

Хм од технички недостатоци на iPhone мислам дека е тој со батеријата бидејќи ако сакаш да ја замениш строго мора овластен сервис да ја замени не е како на останатите телефони лесно да се менува,можеби солидна камерна од 3.2 mpix,видео повик.Друго се има што има нормален телефон

ПС од повеќето постови се гледа дека сите критикуваат бидејќи неможат да купат iPhone па наоѓаат маани ова нема,она нема итн итн немам ни јас iPhone али не сум ни скептик.Еве ти пример или да имаш Омниа или Некој Нокиа од новиве без антивирус ќе ти се напуни телефонот со вируси и јбг после ајде па исчисти го.Како и да е антивирусот ќе ти го успори телефонот и потоа?iPhone сега засега нема вируси кои го напаѓаат или причинуваат штета така да нема замарање и трошење пари на антивируси

zelenko

hello world
3 април 2009
213
217
Epa ako nikoj ne kazuva nedostatoci na IPhone eve jas da kazam
Blackberry nemam koristeno i nemozam da zboruvam na taa tema, no imav prilika nekolku dena da koristam IPhone 3g pa zabelezav sledni nedostatoci:

Prvo baterijata e zatvorena, nema moznost sam da ja izvadis i zamenis ako ti e slaba ili sl, moras da odis vo servis.

Bluetooth. Lugje kakov e toj telefon bez bluetooth ? ima bluetooth no kako da go nema. Nemozes da se povrzes so nego so drug telefon ili PC so default sofverot od IPhone, moras da stavas dodatni softveri koj sekako moras da si gi platis preku iTunes zasto nemas drug nacin da prezemes programi (legalno)

3G telefon ? Osven ako se koristi za internet 3Gto zasto nema predna kamera.
Kamerata e 2 mp koja vekje ne se stava na novite telefoni pred 2-3 godini a ne pak na telefon od 500e pa nagore koj se smeta za vrven multimedijalen telefon.

Nemas moznost da snimis poraka i da ja zacuvas kako bi ja pratil pokasno. Nemas moznost da forwardiras poraka koja si ja primil

Zvucnikot mu e katastrofa slab i so los kvalitet (kako za "vrven" multimedijalen telefon.

Koga ke go povrzes telefonot na PC ne go dava kako zasebna particija kako site normalni telefoni, tuku moras da pravis kako sto Apple ke ti kaze (itunes)

Zasto bi dal 500 i povekje evra za telefon koj ima volku nedostatoci ? na pazarot ne e edinstven telefon so golem ekran na dopir , eve na primer nokia 5800xm e tripati poevtin od nego a ima mnogu povekje aplikacii koj ke ti koristat vo sekojdnevieto.

StarBuck mismam deka e dovolno a ? :p

BSOD

lurker
5 јуни 2008
709
46
Мхм изгледа не си во тек.Copy/paste, no MMS веќе постои во ОС 3 и за кратко време ќе се појави за сите.

Хахаха испадна јас не сум во тек - супер си нема што . Ајде уште еднаш да пробам: Значи ти брзо си достави листа што ти смета/фали на стормот а тоа што долго време(потсети ме кога точно излезе) нема една основна работа како copy/paste кај iPhone е во ред. И не само тоа, кога излезе iPhone сигурен сум дека беше паднат во делириум :))

Those not aware of their Biases are damn fools

StarBuck

user
16 февруари 2008
1.295
48
Bluetooth. Lugje kakov e toj telefon bez bluetooth ? ima bluetooth no kako da go nema. Nemozes da se povrzes so nego so drug telefon ili PC so default sofverot od IPhone, moras da stavas dodatni softveri koj sekako moras da si gi platis preku iTunes zasto nemas drug nacin da prezemes programi (legalno)
DRM, look it up (инаку крекот за блутутот е во тек на изработка ако не е и веќе готов).

Location (based) services... воопшто не се стремат кон видео повици

Nemas moznost da snimis poraka i da ja zacuvas kako bi ja pratil pokasno. Nemas moznost da forwardiras poraka koja si ja primil
можеш

Koga ke go povrzes telefonot na PC ne go dava kako zasebna particija kako site normalni telefoni, tuku moras da pravis kako sto Apple ke ti kaze (itunes)
можеш, али уште еднаш, DRM

не знам зошто на мене ми се обрати, јас барав некој да сподели искуство од користење на blackberry... сето ова одамна го имаме дискутирано... со останатите забелешки мање више се согласувам :)

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.647
196
можниот изглед на новиот iPhone 3
iphonenextthumb550x3381.jpg

Не дека моменталниот изглед на iPhone е лош али овој е ептен фенси
така да дефинитивно iphone :D

Инаку се повеќе се збори дека #3 ќе ја поседува и можноста за снимање видео, дигитален компас, фм предавател и алатка за видео обработка :)

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Epa ako nikoj ne kazuva nedostatoci na IPhone eve jas da kazam
Blackberry nemam koristeno i nemozam da zboruvam na taa tema, no imav prilika nekolku dena da koristam IPhone 3g pa zabelezav sledni nedostatoci:

Prvo baterijata e zatvorena, nema moznost sam da ja izvadis i zamenis ako ti e slaba ili sl, moras da odis vo servis.

Kamerata e 2 mp koja vekje ne se stava na novite telefoni pred 2-3 godini a ne pak na telefon od 500e pa nagore koj se smeta za vrven multimedijalen telefon.

Zvucnikot mu e katastrofa slab i so los kvalitet (kako za "vrven" multimedijalen telefon.

Zasto bi dal 500 i povekje evra za telefon koj ima volku nedostatoci ? na pazarot ne e edinstven telefon so golem ekran na dopir , eve na primer nokia 5800xm e tripati poevtin od nego a ima mnogu povekje aplikacii koj ke ti koristat vo sekojdnevieto.

Слаб звучник?Хаха друже секој телефон си има недостатоци така да утопија телефон нема да најдеш.Се ќе прифатам компромис и различни мислења ама за звучникот нема шанси бидејќи си грешка.Земи една Нокиа 5800 и Iphone и да видиме кој е подобар.

Хахаха испадна јас не сум во тек - супер си нема што . Ајде уште еднаш да пробам: Значи ти брзо си достави листа што ти смета/фали на стормот а тоа што долго време(потсети ме кога точно излезе) нема една основна работа како copy/paste кај iPhone е во ред. И не само тоа, кога излезе iPhone сигурен сум дека беше паднат во делириум :))

Those not aware of their Biases are damn fools

Извини не те разбрав што сакаш да кажеш?

можниот изглед на новиот iPhone 3
iphonenextthumb550x3381.jpg

Не дека моменталниот изглед на iPhone е лош али овој е ептен фенси
така да дефинитивно iphone :D

Инаку се повеќе се збори дека #3 ќе ја поседува и можноста за снимање видео, дигитален компас, фм предавател и алатка за видео обработка :)

Интересно изгледа овој но јас како што читав на macworld можеби нема да се измени телото на iPhone можеби ќе биде исто.Иначе овоа за компасов на macrumors група од луѓе го отвараат новиот firmware и наоѓаат делови од него кои ги поврзуваат со оие новитети кои можеби ќе се појават во новиот модел.

kapsarovb

read-only
13 август 2008
32
2
Мислам дека споредбава не е на место дека двата телефони се за дијаметрално различна намена. iPhone е за забава и обични корисници, додека BlackBerry Storm е за трговци, економисти, банкари и слично!

StarBuck

user
16 февруари 2008
1.295
48
Мислам дека споредбава не е на место дека двата телефони се за дијаметрално различна намена. iPhone е за забава и обични корисници, додека BlackBerry Storm е за трговци, економисти, банкари и слично!

Цело време истото се збори, и пак никој не појасни што е тоа што го прави BlackBerry телефон за економисти etc. Некои опции кои што iPhone ги нема? Како е направена таа поделба?

Во врска со звучникот, од првиот до 3г имаат направено огромно подобрување... ма да пак не е исто како n95ка да пуштиш пример, што е погласна од на другар ми радиото у кола па на неа слуша музика :LOL:

angel485mk

hello world
26 март 2008
267
59
angel485mk's setup  
OS
Windows 7
Абе Нокиа е тате мате за се."Нокиа 5800" се продаде за 13 милиони,за само 2 месеци!!!До јануари е продаден 1милион! А само од јануари до март е продаден за 13 милиони "5800"!!!Епа овоа е веке нешто! А додека Apple за година ипол продаде 17 милиони iphone i iphone 3g заедно!

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Абе Нокиа е тате мате за се."Нокиа 5800" се продаде за 13 милиони,за само 2 месеци!!!До јануари е продаден 1милион! А само од јануари до март е продаден за 13 милиони "5800"!!!Епа овоа е веке нешто! А додека Apple за година ипол продаде 17 милиони iphone i iphone 3g заедно!

Sry не се 17 туку околѕ 35 милиони:rolleyes:

the.Escapist

hello world
21 јануари 2009
266
20
@ angel485mk

Се работи за грешка, продадени се 13 милиони 5310-ки.

@ filipvselena

17 милиони се (над 30 се заедно со iPod Touch)

и за крај :D

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=VPB_kach5Lk[/ame]

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
35 и повеќе се заедно:DТака кажаа на конференцијата:)

Update:Денеска имав можност лично да го испробам БлекБери и неможам да кажам дека не ми се допадна добар е но ова е нешто што ме шокираше?Екран на допир кој пропаѓа во внатрешноста?WTF?Што екран беше тоа кога допираш на него мораш да притиснеш за да тој малце пропадне и добиваш впечаток дека екранот е огромно копче?!Weird phone:ha:

the.Escapist

hello world
21 јануари 2009
266
20
87713907.jpg

Бројките во графикот се превземени од страницата на Apple, според кој до крајот на 2008 година вкупно се продадени околу 17 379 000 телефони.

Ќе бидиш во право само доколку во последниот квартал (Q1 2009) успеале да продадат над 17 000 000 парчиња, односно повеќе отколку што успеале да продадат во сите 7 претходни квартали заедно. А мислам дека тоа е преголем залак дури и за Apple.

Така да првин информирај се наоколу па потоа излегувај со вакви тврдења.

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
dude
Прво мислев дека кога ги постираше бројките мислев дека со 17 милиони целокупно ги заокружи ipod,iphone и потоа наредниот пост потенцирав дека 35 милиона се ipod+iphone а поединечно незнам точно.И ти кога постираш факти поткрепи од добри извори бидејќи сите информации не се точни.Јас претежно користам инфо или од Apple или од извори поврзани на некој начин со Apple(Apple insiders,forums итн).Инаку Нокиа нека ужива додека може бидејќи единствена пречка за Apple е тоа што телефонот можеш да го добиеш за 299$ само со 2 години договор а без тие работи е дупло и повеќе скап.Да ја немаше пречката бројката ќе беше далеку поголема.А од софтверска страна Apple направи бум со апликации за iPhone.Повеќе од 15000 а наскоро 1 билион симнувања
Ако Блекбери или Нокиа стигне до ова некој нека ми јави

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
да бе грешка било, еве јас денес се научив.

Ај да не забегуваме офф топик кажи ми што има врска Нокиа 5310 со овие 2 смарт фона??Сакаш да кажеш дека Нокиа 5310 може да се мери со iPhone и Blackberry?Обично телефони се споредуваат по класи пример смарт фони и слично а не од култура да трескате секакви модели и слично.ЦЦЦ:rolleyes:

the.Escapist

hello world
21 јануари 2009
266
20
Разбирам дека си фан на Apple, но изјавата "Нокиа нека ужива додека може" ти е без врска. Да, се сложувам дека доколку цената на iPhone се намали уште повеќе (веќе направено од 600 на 200 долари, ќе се продава многу подобро, но далеку од тоа дека е некоја закана за Nokia која сеуште држи околу 37% од пазарот според продадени телефони.

65587859.jpg

Колку за споредба, за истиот период во кој Apple продаде 17 милиони телефони, Нокиа продаде 814 милиони. Ако можи Apple нека го стиги ова.

78322513.jpg

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Секој си е фан на нешто така да неможеш да префрлиш на мене или на некој друг бидејќи секогаш ќе се најде некој ќе штити одредена страна.Сум фан на Apple ама си имам и граници и знам до каде можам.Друго само сакам да кажам дека правиш една огромна грешка.Кога правиш споредба за продажба на мобилни пример iPhone,BlackBerry,HTC итн задржи се на серија пример смартфони пример Нокии со Симбиан,HTC на Виндоуз,iPhone итн.А ти ми даваш графици графици од целокупната продажба.Епа друже неоди така и графициве не ти се точни.Ти споредуваш буквално Се од нокиа со еден телефон од Аппле.Друго Нокиа постои долго време и има добро искуство но ако земеш во предвид дена iPhone постои релативно кратко време и бројката продадена за сега е и те како успех,со тоа што отвори нови димензии и можности за smartphone.Да играш на Нокиа и iPhone со акселометри не е исто.Друг пат задржи се на анализа од одредена свера и серија а не да мешаш се и сешто

PS ова се смартфони
smartphones_front2.jpg

А не овие
20070831-kokoelma-iso.jpg

StarBuck

user
16 февруари 2008
1.295
48
Кога правиш споредба за продажба на мобилни пример iPhone,BlackBerry,HTC итн задржи се на серија пример смартфони пример Нокии со Симбиан,HTC на Виндоуз,iPhone итн.А ти ми даваш графици графици од целокупната продажба.Епа друже неоди така и графициве не ти се точни.Ти споредуваш буквално Се од нокиа со еден телефон од Аппле.

со оглед на тоа што нокиа има "мал миљон" модели, а и модели што чинат 0 денари со бројче and such, комплетно се согласувам со филип.

инаку дискусијава забега скрос, а ја сакам да прашам дали има некој херој од тука со BlackBerry, да го носам на кафе :)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно