Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Имам звучници 15" басови со хорни и custom made скретница. На едниот од звучниците е скршена плочката на скретницата и ќе треба да се изработи нова иста или ако има начин да ги измериме можностите на звучниците (нема спецификации) па да изработиме нови за сите 4.
Во момент 2 хорни свират далеку потивко од едната која што е прилично погласна, дали е само до скретницата или до самата хорна, сеуште немам утврдено.
Не бараме квалитет на звук, бидејќи се стари звучници, туку бараме моќ и дисторзија :D
Custom made свртница, ако не е правена со акустичко (фреквенциска карактеристика, изобличување) и електричко мерење (графикон на импеданса vs фреквенција) тогаш е иста како и секоја друга „од око“ правена свртница. Најдобро е да ги ми ги донесеш звучниците на мерење. Пиши ми приватна порака.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
@InSides, конкретно овој CA AXA35 модел го немав слушнато, ама имав слушнато CA Topaz AM10 и CA Sonata AR30. Комбинацијата со звучниците што ги имам не ми беше пробана. Не верувам дека ќе го носам појачалото натака навака за да пробувам звучници...too complicated for me.
А сталаците за звучници, согласно моето поимање на работите се бесмислено скапи (барем оние на ново), во моментов немам намаера да купувам, пошто звучниците ќе стојат на комода и твитерите ќе бидат на соодветна висина за човек кој седи. :)
@Vladimir Filevski @dreamson, не се сомневам дека препораката ви е на место, ама сепак, тие звучници се преголеми за мојот простор и конфигурација.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
@InSides, конкретно овој CA AXA35 модел го немав слушнато, ама имав слушнато CA Topaz AM10 и CA Sonata AR30. Комбинацијата со звучниците што ги имам не ми беше пробана. Не верувам дека ќе го носам појачалото натака навака за да пробувам звучници...too complicated for me.
А сталаците за звучници, согласно моето поимање на работите се бесмислено скапи (барем оние на ново), во моментов немам намаера да купувам, пошто звучниците ќе стојат на комода и твитерите ќе бидат на соодветна висина за човек кој седи. :)
@Vladimir Filevski @dreamson, не се сомневам дека препораката ви е на место, ама сепак, тие звучници се преголеми за мојот простор и конфигурација.

Не е дека сите сталаци се скапи. Имаш и поевтини само треба да побараш. :)

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Дечки моментално имам NAD3020 го користам со звучници Elac EL61 S. NAD-от знам дека важи како солиден ме интересира за звучнициве мислење бидејќи се постар модел нема баш review-а по интернет?
Друго ме интересира што би препорачале како апгрејд за звучни да се користи со истиов засилувач?
Исто препорака за добар грамофон?

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Тогаш земи ги ELAC DB62 од кај Pix+, тоа се добри мали звучници.
Мислењето е автоматски споено:

Дечки моментално имам NAD3020 го користам со звучници Elac EL61 S. NAD-от знам дека важи како солиден ме интересира за звучнициве мислење бидејќи се постар модел нема баш review-а по интернет?
Друго ме интересира што би препорачале како апгрејд за звучни да се користи со истиов засилувач?
Исто препорака за добар грамофон?
Тој модел на ELAC е прилично стар (накај 30 години), но иако јас припаѓам на тоа време, не се сеќавам на некој тест за нив. Од чиста љубопитност, би сакал да ги измерам со мојот професионален уред за мерење звучници CLIO. Мерењето ќе биде бесплатно - јави ми се по приватна порака. Дури откако ќе ги измерам, ќе видиме дали воопшто има потреба од нови звучници. Инаку, колкав буџет планираш за нови звучници?
Ако немаш некоја солидна колекција плочи, не размислувај за купување грамофон. Подобро за тие пари освежи се со нови звучници и нов засилувач.

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Комбинацијата со звучниците што ги имам не ми беше пробана. Не верувам дека ќе го носам појачалото натака навака за да пробувам звучници...too complicated for me.

А од онаа листата која си ја склопил во рамките на истражувањето... кој звучник најмногу ти се допаѓа?

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Здраво дечки,

Ако може предлог за AV RECEIVER до 30.000 ден
Можно е околу таа сума да се движи Denon X1600H во Аудио Центар за блек фрајдеј. Лани имаа попусти на тие рисивери.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
179
244
Здраво, пријатели. Може ли препорака за аудиофилски слушалки до ~300-350 евра? Немам баш познавање и искуство на темата, така да извинете ако лошо се изразувам.

Тоа што поконкретно ми треба се некои слушалки што добро би се покажале во атмосферски игри со добар sound design, да се чуе чисто и квалитетно секој амбиентален звук, од капење на капка до експлозија, со добро позиционирање на звукот, да се осетиш како да си внатре во играта, или на англиски кажано (не знам македонски збор за ова) - immersion.

Колку што разбирам за ваква намена добри се open-back слушалки бидејќи даваат подобар soundstage, ако не се лажам?

Не играм компетитивни ствари како CS:GO и слично така да не ми требаат „гејмерски“ слушалки со микрофон и разни тракатанци.

Разгледував неколку модели на Sennheiser, AKG, Beyerdynamic, но би сакал и од вас да слушнам предлози за слушалки што се достапни кај нас. Фала однапред.

П.С. Знам дека за некои подобри ќе ми треба и засилувач, но моментално би одвоил кеш само за слушалки па подоцна би земал и такво нешто да извадам повеќе од нив.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
А од онаа листата која си ја склопил во рамките на истражувањето... кој звучник најмногу ти се допаѓа?
Од читање review-a, без слушање, Q Acoustics 3020i ми изгледа како најинтересен модел во моментов, пред сè ми се чини добар односот цена/перформанси.
Неколку дена ELAC Debut 2.0 DB62 ми беа фаворит, ама на неколку места видов/прочитав дека се "flat" и дека препорачуваат да се земе и вуфер со нив.

Tegla

hello world
19 јуни 2014
213
379
Skopje
Tegla's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-D15 chrommax.black
Motherboard
Asus ROG Strix B550-F Gaming
Storage
Samsung 990 Pro 1TB + Samsung 860 Evo 500GB + 1TB WD10EZEX
PSU
EVGA Supernova G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill Flare X DDR4-3200MHz CL14-14-14-34 1.35V
Video card
Asus TUF Gaming GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC
Case
CM Storm Trooper (Window); 2x Noctua NF-F12 pwm (front); 1x Noctua NF-A14 pwm (rear)
Mouse
Benq Zowie EC2-B
Keyboard
Steelseries Apex M500
Audio
Rotel RA-11; B&W 685 S2; B&W ASW608; Audio Technica ATH-M50, Senhheiser HD 560S
Monitor
LG 27GP850 1440p/180Hz Nano IPS
OS
Windows 11 Pro x64
Здраво, пријатели. Може ли препорака за аудиофилски слушалки до ~300-350 евра? Немам баш познавање и искуство на темата, така да извинете ако лошо се изразувам.

Тоа што поконкретно ми треба се некои слушалки што добро би се покажале во атмосферски игри со добар sound design, да се чуе чисто и квалитетно секој амбиентален звук, од капење на капка до експлозија, со добро позиционирање на звукот, да се осетиш како да си внатре во играта, или на англиски кажано (не знам македонски збор за ова) - immersion.

Колку што разбирам за ваква намена добри се open-back слушалки бидејќи даваат подобар soundstage, ако не се лажам?

Не играм компетитивни ствари како CS:GO и слично така да не ми требаат „гејмерски“ слушалки со микрофон и разни тракатанци.

Разгледував неколку модели на Sennheiser, AKG, Beyerdynamic, но би сакал и од вас да слушнам предлози за слушалки што се достапни кај нас. Фала однапред.

П.С. Знам дека за некои подобри ќе ми треба и засилувач, но моментално би одвоил кеш само за слушалки па подоцна би земал и такво нешто да извадам повеќе од нив.
Ѕирни ги Sennheiser 560s на Youtube, нов модел, солидна цена.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Не е дека сите сталаци се скапи. Имаш и поевтини само треба да побараш. :)
Сигурно има, јас специјално сталаци не сум барал до сега, но од оние што ми се појавуваат додека барам звучници, главно чинат помеѓу 9 и 10k денари. :)
Тргнав скриншотови да ти пратам, ама баталив, да не смарам и дополнително. :)

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Од читање review-a, без слушање, Q Acoustics 3020i ми изгледа како најинтересен модел во моментов, пред сè ми се чини добар односот цена/перформанси.
Неколку дена ELAC Debut 2.0 DB62 ми беа фаворит, ама на неколку места видов/прочитав дека се "flat" и дека препорачуваат да се земе и вуфер со нив.
Не читај премногу ривјуа, ретко нешто од нив вреди, особено ако не се придружени со мерења.
ELAC Debut 2.0 DB62 се подобри од Q Acoustics 3020i во секој поглед, и тоа за една класа, а имаат и подлабоки басови.
Сите звучници од твојата табела би имале бенефит од сабвуфер. Прашање е само дали е подобро наместо еден пар евтини звучници плус сабвуфер да се купи за истите пари еден пар подобри звучници.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

AKG K702 е слушалката што ја бараш. Можеби AKG K712 ако сакаш да имаат повеќе бас, но се губи малку на сцена.

Ја сум презадоволен од К702 како гејминг слушалка - од три прични:
- Има масивна сцена
- Има одличен комофрт (не осеќаш дека носиш слушалки)
- Има добра цена (110 евра на Thomann)

Па ако сакаш да експириментираш може да купиш два пара:

AKG K702 + Beyer DT770 (затворени слушалки) од Thomann. Би требало под 350 евра да ти испадне со царина.

Него главното прашање е дали имаш DAC + AMP?

Gappo

hello world
20 јануари 2016
179
244
AKG K702 е слушалката што ја бараш. Можеби AKG K712 ако сакаш да имаат повеќе бас, но се губи малку на сцена.

Ја сум презадоволен од К702 како гејминг слушалка - од три прични:
- Има масивна сцена
- Има одличен комофрт (не осеќаш дека носиш слушалки)
- Има добра цена (110 евра на Thomann)

Па ако сакаш да експириментираш може да купиш два пара:

AKG K702 + Beyer DT770 (затворени слушалки) од Thomann. Би требало под 350 евра да ти испадне со царина.

Него главното прашање е дали имаш DAC + AMP?

Фала за препораките. За K712 прочитав добри ствари, а K702 не сум ги видел, ќе ги истражам и нив. Дали тоа што спомнуваш царина значи дека нема да ги најдам кај нас?

Иначе немам DAC+AMP, спомнав во првичната објава дека во план ми е подоцна да се надградам со засилувач... или можеби звучна карта? Не сум размислувал многу на таа тема.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Дали тоа што спомнуваш царина значи дека нема да ги најдам кај нас?

Во принцип Thomann одбива ДДВ, а има одлични цени за доста ствари. Особено ако правиш нарачка со повеќе производи доста се исплати да нарачаш од Thomann.

Ги има кај нас. Но, AKG K702 немаат баш најдобра цена. Односно се продаваат по MSRP.

DT770 од Вижн (Vision) 140 евра (што иста цена како од Thomann ќе ти испаднат)
AKG K702 од Pix+ 230 евра, во Болин може се поевтини.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Сигурно има, јас специјално сталаци не сум барал до сега, но од оние што ми се појавуваат додека барам звучници, главно чинат помеѓу 9 и 10k денари. :)
Тргнав скриншотови да ти пратам, ама баталив, да не смарам и дополнително. :)
ако најдеш нешто економично и јас би сакал да разгледам иако не сум заинтересиран одма да купам (нешто како опција)
окулу 10кг издржливост би требало да подржува секој нормален модел претпоставувам, а висината нели стандардна исто треба да е нормално...

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
ако најдеш нешто економично и јас би сакал да разгледам иако не сум заинтересиран одма да купам (нешто како опција)
окулу 10кг издржливост би требало да подржува секој нормален модел претпоставувам, а висината нели стандардна исто треба да е нормално...
Имам масивни од травертински блокови, со метални шилци (т.е. конуси) одоздола. Еден пар = 4.000 денари.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Имам масивни од травертински блокови, со метални шилци (т.е. конуси) одоздола. Еден пар = 4.000 денари.
може по некоја слика овде... (ем ќе ги видат потенцијални други купувачи)....

Gappo

hello world
20 јануари 2016
179
244
Во принцип Thomann одбива ДДВ, а има одлични цени за доста ствари. Особено ако правиш нарачка со повеќе производи доста се исплати да нарачаш од Thomann.

Ги има кај нас. Но, AKG K702 немаат баш најдобра цена. Односно се продаваат по MSRP.

DT770 од Вижн (Vision) 140 евра (што иста цена како од Thomann ќе ти испаднат)
AKG K702 од Pix+ 230 евра, во Болин може се поевтини.

Знаев за Thomann ама не знаев дека може од Македонија да се нарачува. А и продавнициве во Скопје не ги знаев. Фала многу!

П.С. дали би знаел какви се во споредба новите Sennheiser HD 650S со овие од AKG и Beyer, односно дали би биле соодветни за истата намена?

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Q Acoustics 3020i ми изгледа како најинтересен модел во моментов

Тогаш е јасно, не?

ама на неколку места видов/прочитав дека се "flat"

Не знам што значи ова - но пак ќе речам - ми делува дека ти е јасно што сакаш да земеш. :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
П.С. дали би знаел какви се во споредба новите Sennheiser HD 650S со овие од AKG и Beyer, односно дали би биле соодветни за истата намена?

Зашто да не HD560s сигурно се добри, но проблемот е што нив ги немам слушнато па не можам да ги препорачувам.

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола

За буџет од околу 300-350е јас би одел со GradoLabs 325e . Нема да згрешиш и со поевтините модели . Не знам дали ги има во EU( можеби во DEU) затоа што се произвотство USA. Ове е сепак мое размислување и секако на секое уво поинаку лежат и звучат.Основен фактор е да ги слушниш при купување.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
За буџет од околу 300-350е јас би одел со GradoLabs 325e . Нема да згрешиш и со поевтините модели . Не знам дали ги има во EU( можеби во DEU) затоа што се произвотство USA. Ове е сепак мое размислување и секако на секое уво поинаку лежат и звучат.Основен фактор е да ги слушниш при купување.

Ги имаш слушнато?

Sennheiser HD650/6xx се веќе најдобра опција ако се дава 350 евра само за еден пар. :)

Philips SHP9600 Review И ова не лоша слушалка за гејмање а е под 100 долари. Нема потреба да се купува секогаш да се користи целиот буџет
https://www.rtings.com/headphones/reviews/philips/shp9500-

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Не читај премногу ривјуа, ретко нешто од нив вреди, особено ако не се придружени со мерења.
ELAC Debut 2.0 DB62 се подобри од Q Acoustics 3020i во секој поглед, и тоа за една класа, а имаат и подлабоки басови.
Сите звучници од твојата табела би имале бенефит од сабвуфер. Прашање е само дали е подобро наместо еден пар евтини звучници плус сабвуфер да се купи за истите пари еден пар подобри звучници.

Денес ги земав ELAC Debut 2.0 DB62. Љубов на прво слушање. Мене ми звучат феномелано упарени со CA AXA35, дури и преку хромкаст аудио. Многу Ви благодарам за коментарите и препораките! Следно ќе замарам со некој DAC, здравје... :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно