Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Дијаметар на бас звучникот
Одлично, ако дијаметарот е 13 инчи (33 cm), тогаш има шанси тој звучник да може да даде добри басови во адекватна кутија. Само што не верувам дека може да издржи повеќе од 10 W. Би ти препорачал да ми го донесеш на мерења.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Дечки, препорака за Over the ear блутут слушалки до 2000 денари?
За жал најевтиното што можеш да го најдеш кај нас а да е „пристојна“ Over Ear, Bluetooth слушалка според мене ќе се следните од JBL
Промотивна цена
4 890 ден.

www.audiocentar.com.mk/#/produkti/08b08c12-421e-47fc-9955-68cacc51f0a6/product-details/863e3fe2-d92c-4831-b521-91b294039921

Поевтино од тоа се само On-Ear слушалките од JBL.
Промотивна цена
2 690 ден.

www.audiocentar.com.mk/#/produkti/08b08c12-421e-47fc-9955-68cacc51f0a6/product-details/b0a623a4-8281-4e30-855c-fb99976959aa

Во ценовен ранг до 2000 ден. можеш да најдеш само InEarMonitor како овие подолу од JBL, само сметај дека таквите за брзао време (ако се користат секојдневно) ќе мора да ги смениш, мене максимум до година и пол ми траат. Баш овој модел подоле T210 го имав и пред него JBL E10, OK се подобри се од било кои слушалки што доаќаат во пакет со мобилен али си имаат краток век (или кај мене ушиве ги чвакаат и затоа ми трајат кратко).
www.audiocentar.com.mk/#/produkti/48001477-8134-4ed4-9668-aa5b56fe9e97/product-details/f58d893e-a9a8-4205-aa90-a30904171dfb

Најевтина опција ти се QCY T5 од сајтот на QCY на Aliexpres, феноменални IEM bluetooth слушалки за цената 18$, зимај и бегај.

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
За жал најевтиното што можеш да го најдеш кај нас а да е „пристојна“ Over Ear, Bluetooth слушалка според мене ќе се следните од JBL
Промотивна цена
4 890 ден.

www.audiocentar.com.mk/#/produkti/08b08c12-421e-47fc-9955-68cacc51f0a6/product-details/863e3fe2-d92c-4831-b521-91b294039921

Поевтино од тоа се само On-Ear слушалките од JBL.
Промотивна цена
2 690 ден.

www.audiocentar.com.mk/#/produkti/08b08c12-421e-47fc-9955-68cacc51f0a6/product-details/b0a623a4-8281-4e30-855c-fb99976959aa

Во ценовен ранг до 2000 ден. можеш да најдеш само InEarMonitor како овие подолу од JBL, само сметај дека таквите за брзао време (ако се користат секојдневно) ќе мора да ги смениш, мене максимум до година и пол ми траат. Баш овој модел подоле T210 го имав и пред него JBL E10, OK се подобри се од било кои слушалки што доаќаат во пакет со мобилен али си имаат краток век (или кај мене ушиве ги чвакаат и затоа ми трајат кратко).
www.audiocentar.com.mk/#/produkti/48001477-8134-4ed4-9668-aa5b56fe9e97/product-details/f58d893e-a9a8-4205-aa90-a30904171dfb

Најевтина опција ти се QCY T5 од сајтот на QCY на Aliexpres, феноменални IEM bluetooth слушалки за цената 18$, зимај и бегај.
Гледам фека разбираш па ме интересира мислење за qcy t6? Ги гледам дека се закачуваат на уво, сп другиве имам проблем ми испаѓаат од каналот на увото.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Гледам фека разбираш па ме интересира мислење за qcy t6? Ги гледам дека се закачуваат на уво, сп другиве имам проблем ми испаѓаат од каналот на увото.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk
Од ова што го има по различни рецензии како два минуса (ова е субјективно), се следниве: дека нема „Гејминг мод“ (намалено каснење на звукот преку Bluetooth), и дека се слаби со бас (ова донекаде може да се анулира ако земеш врвови од силикон Spinfit брендот гоима на Али и на Ebay или врвови од мемори пена - овие побргу се трошат од другите). Техннички и на Т5 немаат „гејминнг мод“ али и нив кога ќе ги тапнеш 3 пати се префрлаат во Low Latency и го нема тој delay во звукот што го спомнуваат по рецензиите.
Искрено ако слушаш музика или гледаш YouTube, „Гелминг модот“ ништо не ти менува.
За се останато изгледаат солидно, ако ти го решаваат проблемот со паѓање од уши, зимај слободно не се мисли.
„ You won't find the gaming mode on this QCY - and it shows while gaming: you will notice severe delay in the sound. “
„ it's the bass. Whereas the QCY QS1 and QS2, the QCY T3 and QCY T5 offered a delightful, medium-deep bass slam that could strike when asked for, the QCY T6 often only scratches the surface. It can be challenging to get the rubber ear tips deep enough in your ears due to the sporty rings over your ears. When the tips don't go deep enough, the sound leaks, and the bass is the first to go. “

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Мислев дека Болин се увозници за JBL, а сепак промотината цена малку повисока од редовната во Анхоч
JBL T210
JBL Tune 500BT
Инаку, тоа што мене ме интереира е колку play time реално имаат 500BT со едно полнење? На сајтот стои 16 часа, ама ми се гледа некако нереално.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Мислев дека Болин се увозници за JBL, а сепак промотината цена малку повисока од редовната во Анхоч
JBL T210
JBL Tune 500BT
Инаку, тоа што мене ме интереира е колку play time реално имаат 500BT со едно полнење? На сајтот стои 16 часа, ама ми се гледа некако нереално.

12 саати вадат кај мене без проболем. Баш ќе ги тестирам периодов да видам точно колку вадат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Zdravo,

Imam namera za izrabotka na DIY zvucni kuti koi ke bidat tenki a visoki (column) koi bi se koristele kako full range a po poteba i kako sateliti so subwoofer. Idejata mi e da odam so 4 ili 6 komada 5'' bass-mid i drajver so horna. Prioritet e sto e mozno potenka kutija. Poradi oskudnata ponuda kaj nas planot mi e da odam so FaitalPro 5FE100 (Druga opcija e 18sound 5W530 so taa razlika sto ovoj e duplo poskap od prviot a ne mnogu podobar, a moze i da ne e). Optimalno bi bilo Ciare HWG130 samo sto gi nema kaj nas a so site naracki bi bilo mnogu skapo (mozebi i ke gi donesat kaj nas vo idnina zasto mislam deka se fuzirale so 18Sound ili nekoj nekogo kupi).
Isto problem za high frequency. Tweeter podobro zvuci od driver so horna (spored mene) ama ne odi tolku nisko, pr, beyma cp21f ili cp22, ama min e 5-6khz sto e visoko. Na pazar kaj nas sto mislam deka ke mi odgovara e Faital HF111, koja e so 1.5inch zavojnica i mislam deka bi zvucela solidno. Optimalno bi bilo b&c de250 ili Beyma cp380 ili BMS 4550, samo sto nasiot pazar e oskuden.

Ako ima nekoj nekakva sugestija ili predlog.

Pozz do Vlado, okolu 3-4 proekti mi ima praveno i prekrasno zvucat,

Uste edno prasanje, ako sporedime 4 so 6 basovi vo ista po volumen vo kutija. so 6 kutijata ke bide poosetliva (toa e jasno) , ama dali ke odi podole odnosno dali ke ima podlabok bass. I dali ovoj drajver ke bide dovolen za ovie 6 il 4 bass-mid drajveri.

Moze sum propustil nesto....

Primarno bi gi koristil za po doma, a ne isklucuva moznost i nekoja zurka da projde so niv

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Здраво @Salermo , вака не можам да се сетам на тебе, на многумина сум им правел звучници по нарачка. Како и да е, мило ми е што си задоволен од моите проекти.
Идејата за column звучна кутија со 5-инчни басчиња е добра. Само без брзање, ова е сериозен проект и бара внимателен пристап - јави ми се за точно да го конципираме проектов.
Имам направено нешто многу слично - во Angels Cafe во Штип озвучувањето е составено од мои 30 (и со зборови: триесет!) мали line-array звучници/модули со по два 6-инчни басчиња Beyma и еден Beyma драјвер со 44 mm (1,75 инчи) намотка. Секој модул има 400 W чиста синусна моќност (800 W музичка)!
Како што и самиот си забележал, твитер од типот на Beyma CP 22 не може тука да се употреби (тие обично се ставаат само како дополнителен супертвитер). Тука мора да се употреби поробусен драјвер.
Во врска со бројот на басчињата - кутија со 4 баса треба да има 4 пати поголем волумен во однос на кутија за еден бас. Нема да свири подлабоко, но ќе има за 6 dB повисока ефикасност! И се разбира, 4 пати поголема моќност во вати. Секој добар високотонски драјвер со намотка од 1,75 инчи нема да има проблем со таа конфигурација.

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Kako sto mislam tamu imate beyma 6cmv2 staveno, koj sto odi dosta visoko i zadolzitelno subwoofer (taka mislam). Idejata mi e 5inc koj ke sviri bez sub. Odev na faital 5fe100 zasto samo 125mm e sasijata na zvucnikot, taka e konstruirana (kako presecena) i ke moze da odam so potesna kutija sto mi e eden od glavnite prioriteti.
Problem e sto pazarot e oskuden kaj nas i nemame mnogu prostor za izbor i "gimnastika".
Treba da se odbere od toa sto se nudi tuka na pazarot a toa e mnogu malku.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Не, таму е употребен Beyma 6P200Fe, кој е поквалитетен (и поскап) од 6CMV2 во сè: свири подлабоко, има помали изобличувања (всушност - нема!), има шасија од леен алуминиум (наместо штанцан железен лим) и така натаму... Нормално, за таа професионална намена задолжително се користат големи сабвуфери.
Faital 5Fe100 не може да свири без сабвуфер! Всушност - ќе свири, само што воопшто нема да има басови! Постојат други брендови и модели со кои ќе го добиеш точно тоа што го посакуваш. Да не ги замараме останатите на форумов со стручни детали, јави ми се.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Предлог за 5.1 што може да се набави по нашиве продавници до макс 200Е, да задоволува домашна употреба ?
И да слушнам мислење од поискусните,
што ќе добијам/изгубам доколку во соба од 60м2 со спуштен плафон, малите звучки се сместат во плафонот, да не се гледаат воопшто.
Или предлог за минималистички сараунд, несакам да се гледаат кабли, големи кутии(читај звучки) и слично.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Предлог за 5.1 што може да се набави по нашиве продавници до макс 200Е, да задоволува домашна употреба ?
И да слушнам мислење од поискусните,
што ќе добијам/изгубам доколку во соба од 60м2 со спуштен плафон, малите звучки се сместат во плафонот, да не се гледаат воопшто.
Или предлог за минималистички сараунд, несакам да се гледаат кабли, големи кутии(читај звучки) и слично.
За тие пари нема 5.1 кој што ќе задоволува било каква употреба. Ѕирни го постот на omegaRed во Купувам подфорумот каде што се разговара за појачало и звучници со помал буџет. Со 200 евра, можеш да земеш само некое половно појачало плус два звучници предни исто така половни.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Здраво!
Откако земав појачало CA AXA35 (моќност од 35W по канал, како што сугерира моделот), во потрага сум по пасивни звучници. На звучниците слушам музика а истите се стационирани во дневната моја која има 35мкв.
Research-oт што до сега го направив е даден во табелата подолу, а се' уште не сум отишол да чујам било кој од овие модели (ваљда може да се слушнат!?).
Молам за коментар, како и предлози на модели/брендови/продавници кои нема да чинат повеќе од 400евра за пар, и по можност да се достапни во Скопје. Многу фала однапред.

Screenshot 2020-11-17 at 20.52.21.png

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
ваљда може да се слушнат!?

Се што има на лагер можеш да чуеш. Единствено лошо би било да ги чуеш кај нас, да ги утепаш од замарање локалните дилери и за 5-10% пониска цена да појдеш да ги купиш од Србија. :)

Рачунај дека скоро на сите цени локално кај нас ќе добиеш 5-10%. Со тоа што ја би го заобиколил ЗЕЦ, цела таа фирма и нивниот маркетинг ми масивно одбивен, се однесуваат како да продаваат на пазарче. "KUPETE KVALITETNI GRAMOFONSKI PLOCI UVEZENI ORIGINAL OD SONY SHVAJCARIJA. POBRZAJTEE DODEKA IMAME!". Од таква фирма не би скал да купам.

Elac ти е супер. Искрено, јас би идел со овој модел:

Пробај прашај која е најдобрата цена по која може да ти ги дадат. Ова е еден од best buy звучниците што ги има локално.

aleksa.angelov

read-only
15 август 2017
25
18
Скопје
Се што има на лагер можеш да чуеш. Единствено лошо би било да ги чуеш кај нас, да ги утепаш од замарање локалните дилери и за 5-10% пониска цена да појдеш да ги купиш од Србија. :)

Рачунај дека скоро на сите цени локално кај нас ќе добиеш 5-10%. Со тоа што ја би го заобиколил ЗЕЦ, цела таа фирма и нивниот маркетинг ми масивно одбивен, се однесуваат како да продаваат на пазарче. "KUPETE KVALITETNI GRAMOFONSKI PLOCI UVEZENI ORIGINAL OD SONY SHVAJCARIJA. POBRZAJTEE DODEKA IMAME!". Од таква фирма не би скал да купам.

Elac ти е супер. Искрено, јас би идел со овој модел:

Пробај прашај која е најдобрата цена по која може да ти ги дадат. Ова е еден од best buy звучниците што ги има локално.
Да, се слагам, маркетингот на Зец е ридикјулус. Чак имаат и реклама5 огласи со слични копирајт бисери и достигнувања :)
И секако дека нема да замарам некој па да идам во Србија, дури обратно, страв ми е дека ќе морам да ги купам првите што ќе ми ги пуштат, ќе ми биде непријатно да си излезам без да купам. :) Србија ја гледам затоа што имам познати што често одат нагоре, па би можел без трошок за транспорт да земам нешто, се разбира, ако е многу голема разликата во цена.
За овој ELAC модел читав по нет, викаат дека се совршени (чак и слушав јутјуб снимки, ама бесмислено и невозможно е да процени човек слушајќи така). Сепак, прескапи ми се, пошто иницијално идејата беше целава екскурзија да кошта 300 до 400еура, а ќе биде 700-800 изгледа, со овој модел ќе отиде до 900...
Фала за коментарот!

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ако добиеш 10% попуст на тој модел, добиваш одличен звучник за феноменална цена. Не е дека и Elac Debut 2.0 се лоши.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Здраво!
Откако земав појачало CA AXA35 (моќност од 35W по канал, како што сугерира моделот), во потрага сум по пасивни звучници. На звучниците слушам музика а истите се стационирани во дневната моја која има 35мкв.
Research-oт што до сега го направив е даден во табелата подолу, а се' уште не сум отишол да чујам било кој од овие модели (ваљда може да се слушнат!?).
Молам за коментар, како и предлози на модели/брендови/продавници кои нема да чинат повеќе од 400евра за пар, и по можност да се достапни во Скопје. Многу фала однапред.

Погледнете го атачментот 93630

Ako евентуално си за нешто поразлично него ли од ова што го имаш на табелава прикажано, од мене можам ова да го понудам Звучници JBL E80 Зачувани домаќински и користени за своја душа.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Има ли тука специјалисти за пасивни скретници (crossovers) ?
Има. Повели, што ти треба?
Мислењето е автоматски споено:

Ако звучниците JBL E80 што ги нуди @dreamson се навистина добро сочувани, би ти ги препорачал - тоа е многу добар звучник, со чист, природен и неутрален звук и добро дефинирани басови (слободно стави ги до ѕид или ќош). Подобри се од сите други звучници од твојата табела.

Последна промена:

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Има. Повели, што ти треба?

Имам звучници 15" басови со хорни и custom made скретница. На едниот од звучниците е скршена плочката на скретницата и ќе треба да се изработи нова иста или ако има начин да ги измериме можностите на звучниците (нема спецификации) па да изработиме нови за сите 4.

Во момент 2 хорни свират далеку потивко од едната која што е прилично погласна, дали е само до скретницата или до самата хорна, сеуште немам утврдено.

Не бараме квалитет на звук, бидејќи се стари звучници, туку бараме моќ и дисторзија :D

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Сепак, прескапи ми се, пошто иницијално идејата беше целава екскурзија да кошта 300 до 400еура, а ќе биде 700-800 изгледа, со овој модел ќе отиде до 900...

Колку што гледам од приложената табела, тој модел е баш во медијана во однос на цена. Добра опција. (*)

AXA35 е лесно парче опрема. Под рака и во салоните да се преслуша со звучниците што ги имаат. Малку е потешко во пандемиски услови, ама...

...од друга страна, засилувачов е купен "наслепо" или имаше прилика да го пробаш со твоите сегашни звучници?

(*) Зема ли во предвид сталаци за звучниците, или веќе имаш, или не планираш да ги ставиш на сталаци?

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно