Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AMD или Intel процесори?

Кој тип на процесор користите?

• AMD

Гласови: 52 36,9%
  • Intel

Гласови: 89 63,1%

• Вкупно гласале
    141
Статус
Затворена за нови мислења.

Tucko

read-only
18 септември 2007
6
0
Ja koristam intel xtreme edition i sum baagi zadovolen, ali kako so slusnav novite amd-inja bile za nijansa bolje,ali za overclock kao so razbrav bile mnogu tapa:))))

M

Mr.Alien

Гостин
@ delix
@ t-sar
Не го заборавајте златното правило - сиромавиот секогаш плаќа двапати!! :spienje:

amor

Баниран/a
3 ноември 2007
12
0
ako sporedis AMD i Intel jas bi mu dal prednost na AMD. imam AMD Athlon 64 3000+ so 1G RAM i masinava e zakon. Sekoja cest za novite Intel dual core procesori. edinstvena "maana" ako moze taka da se kaze na AMD e toa sto great i rabotaat na povisoka temperatura, pa zatoa se stavaat pogolemi cooler-i i ventilatori pa nekogas se slucuva kompjuterot da e bucen poveke. Na primer kaj mene ima 4 ventilatori (procesor, napojuvanje, graficka i na paticna ploca) pa zamislete ako pocnat site da zujat malku poveke od normalno. hehe ama bitno e masinata da si ja brka rabotata.

Moscow_BoY

hello world
12 јуни 2007
260
4
securzone.blog.com.mk
Дефинитивно мој фаворит е Интел, нема што повеќе да коментирам. Можеби се AMD поефтини, но кога гледам да купам нешто што ми треба не би се двоумел за цената.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Дали е потребно да го кажам моето мислење? Мислам дека името и аватарот кажуваат се. :)

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
ako sporedis AMD i Intel jas bi mu dal prednost na AMD. imam AMD Athlon 64 3000+ so 1G RAM i masinava e zakon. Sekoja cest za novite Intel dual core procesori. edinstvena "maana" ako moze taka da se kaze na AMD e toa sto great i rabotaat na povisoka temperatura, pa zatoa se stavaat pogolemi cooler-i i ventilatori pa nekogas se slucuva kompjuterot da e bucen poveke. Na primer kaj mene ima 4 ventilatori (procesor, napojuvanje, graficka i na paticna ploca) pa zamislete ako pocnat site da zujat malku poveke od normalno. hehe ama bitno e masinata da si ja brka rabotata.

Не знам од каде вакви информации за температуриве, дека амд греел повеке. читате се и сешто а не сте виделе во пракса. имам амд семпрон 2200+, оверклокуван на 2400, без додатни кулери или слично (значи со стандардниот негов кулер) работна температура без поголемо оптоварување, температура 38-40 степени слични на интел од 2 гхз до 2,66 проверено на повеке машини, неоверклокувани раб. температура од 45-50 степени. Тоа од мое искуство ви кажувам, не прикаски од по весници. Затоа проверете пред да пишувате се и сешто на форумов. АМД закон.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Не знам од каде вакви информации за температуриве, дека амд греел повеке. читате се и сешто а не сте виделе во пракса. имам амд семпрон 2200+, оверклокуван на 2400, без додатни кулери или слично (значи со стандардниот негов кулер) работна температура без поголемо оптоварување, температура 38-40 степени слични на интел од 2 гхз до 2,66 проверено на повеке машини, неоверклокувани раб. температура од 45-50 степени. Тоа од мое искуство ви кажувам, не прикаски од по весници. Затоа проверете пред да пишувате се и сешто на форумов. АМД закон.

E па ете и јас имам AMD Athlone 64 и мислам дека е точно тоа дека AMD загреваат повеќе. Погледни ги постовите тука па ќе се увериш.
http://it.com.mk/forum/showthread.php?t=1764
Иако секогаш сум за AMD сепак вистината е таа.

M

Mr.Alien

Гостин
Еве јас.
Intel Celeron Tualatin 1.1 (1.4 GHz OC), стандарден алуминиумски ладилник CoolerMaster, зголемен напон за 0,025V.
Доволно?

M

Mr.Alien

Гостин
Слаб си. Јас имам 486 DX 100. Може замена за твојот, ако доплатиш:)).

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
СИТЕ ИМАТЕ ЗАБЛУДА! AMD НЕ ГРЕАТ! Од процесорите на AMD само Duron процесорите имаат проблем со греењето! и тој проблем подоцна беше решен со специјален кулер кој беше нешто побучен. Инаку Duron=Пентиум 3
Денеска AMD помалку грее, беја исплашени од тоа како ќе се одвиваат работите после Duron и + им фрли лоша слика на AMD целосно и од таа причина посветуваат повеќе време во технологијата за намалување на температурата. Јас лично имам AMD 3200+ 939 и се исплашив летово кога видов 59 степени на процесорот температура, повеќе од 50 немав видено . И тоа во најжешките денови ова лето. Кај мене во соба беше 40 степени! тогаш. Работев во сервис за компјутери. Поточно ги склопував новите и баш ме интересираше кој повеќе грее :) и се потврди мојата теорија ИНТЕЛ повеќе грее. Се разбира ако ги инсталирате драиверите за AMD кои одат со секоја матична плоча за AMD.

Fant0m

read-only
18 септември 2007
21
0
Ако може мака помош. Сакам да знам каква е разликата помеѓу AMD и Intel, ама не во смисла овој е појак, ја само овој го користам и сл. дали има конкретна разлика во перформанси, benchmark оцени, и слични работи. Ако ова е претходно објавено на форумот или има линкови кои не сум ги забележал, искрено се извинувам, ама ако миже да ги наведете за да ги видам информациите.
Фала однапред :))

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.614
1.567
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
M

Mr.Alien

Гостин
@sumi

Кој спомна дека новите АМД процесори греат? Барем јас не во моите постови. Дури и сум потенцирал дека со појавата на 64 bit-ните модели на AMD процесори прекарот "рингла" го понесоа Intel-вите модели, заклучно со моделите 9хх, или моделите со старата архитектура.
Преминот на новата архитектура која влече корени од Pentium 3 и Pentium M процесорите и појавата на CORE семејството процесори, проблемот со загревање го стави во историја.
Денешните модели, било да се AMD, било да се Intel се карактеризираат со мало загревање, дури и кога се ладени со стандардните, фабрички кулери.
Затоа, сметам дека расправата околу тоа кој процесор повеќе грее е беспредметна - ова беше добра тема до пред година и пол.
Предлагам дискусиите да се насочат кон актуелностите во врска со овие два производители. Има доста што да се дискутира.

vladomkd

Баниран/a
22 август 2007
114
0
хм, тоа е малку дискутабилно... вчера ми стигна Dual Core Opteron 170 (s.939) кои имаат фабрички деклариран TDP од 110W, јас имав (не)среќа мојот да биде со 85W TDP.

исто така многу од Х2-ките се со TDP блиску до, и над 100W, така што мислам дека во моментов може да се каже дека core2 се поладни процесори, поготово се погодни за оверклок заради headroom-от што го имаат, како и добрата подносливост на зголемен напон.

Статус
Затворена за нови мислења.
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно