Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

AA и ААА литиумски 1.5v на полнење кај нас

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.238
1.745
Скопје
Не знам ништо освен што се полнат упм долго :)
До полначот е, тие се од глупите на тајмер, и се со ако се добро сеќавам 200ma струја.
Со асален полнач со Delta-V детекција(ја пулсира струјата на секоја секунда и мери промена на волтажа при секој пулс) се полнат за некој 2 часа, пошто АА може да се полнат со 1000ma штруја.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.238
1.745
Скопје
Бавно ама сигурно, колку побавно толку подобро за батеријата.
Све у граници, подоле од 0.25C(четврт струја од капацитетот на батеријата) е мазохизам :), а и нема некој бенефит освен ако не планираш да мењаш религија у Будизам(Зен) :).
Имав таков полнач што доаѓа у комплет со 4х АА можда пред едно 15-20 години, и полнеше 10-12 саати обична АА енелуп, тоа е више да ти пукне пенис. Башка таков бавен полнач на тајмер може да ти ги препунува батериите ако не се скроз празни кога си ги ставил на полнач(на различни уреди може да биде различна волтажата на која ќе пријави дека е празна, кај некои пониска кај некои повисока).
Јас ги полнам генерално на 0.33C, а ако ми се брза и на 0.5C, и имам 10+ години стари енелуп што уште тераат.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.238
1.745
Скопје
Ако под ова имаш предвид MH-C9000 или MH-C9000 Pro, онда да. Имав MH-C9000 на времето, некој од форум се усреќи како нареден газда.
Еден од најдобрите полначи за нимх, а и нежни према батериите. Само што не е од најбрзите ако сакаш 100% чарџ. Пошто не користи Delta-V него ги полни до некоја конзервативна волтажа(мислам дека 1.5в беше) при која нема шанси да загрее и стара батерија па да направи беља, и покажува дека е завршено полнењето. Но уште 2 часа после тоа додава топ оф чарџ од 100ма за да ја дополни до крај.
Ако се има можност да се земе, дефинитивно одличен избор, само не е од ефтините.

А више ако лудуваме :), ондак SkyRC MC3000 FTW. Можеш и Delta-V да користиш за терминација на полнење, а може и да се подеси програмот да биде ист ко на Махата. Со тоа што махата продолжува со трикл чарџ од 10ма кога сите циклуси ќе завршат, што не е потребно за ЛСД батерии и до негде лошо ако долго седат на полнач, а кај SkyRC може да се исклучи.

Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.907
4.587
Да на MH-C9000 мислам, го имам доста години.

Добро е што детектира умрени батерии (висок отпор) и воопшто не ги полни.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Pobaraj na pazarce bunjakovec Ni-Mh bateri od 1.2 V. Okolu 200 denari e edna od 4700mAh. I obavezno da si zemes polnac za tie. Jas imam 4 takvi zemeno u ovie 4-5 godini na bezicni tastaturi sum gi utepuval od koristenje, 3-4 pati dali gi imam napolneto.
Ako nema na pazarce po tezgire ima vo S-Market vo pogolemite marketi kaj sto ima tehicka roba polnivi baterii AAA ili AA samo ne znam koj tip bea, isto i tie bea skapicki. Zemav 20tina takvi za nadvoresnite solarni lambi koisto se polnat preku den a praznaat navecer.
Zasea gi imam okolu 5-6 meseca ok se pokazaa i tie.
Na solaren reflektor imas staveno ni-mh baterii? Neli solarnite po default doagjaat so litiumski baterii (evtina kinezarija so mal kapacitet)?
Sakam i jas da gi smenam kaj mene pa ne znam dali da baram bas litiumski ili moze i so ni-mh ili nekoj drug tip?!
Pomos i od deckite sto rabiraat :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.238
1.745
Скопје
Добро е што детектира умрени батерии (висок отпор) и воопшто не ги полни.
Мислам дека и тука се малку конзервативни, пошто имав пар батерии што махата нејќеше да ги полни, а на SkyRC немаше проблем(мери и прикажува внатрешен отпор али остава на тебе да одлучиш) и тераа уште долго. Мада од аспект на апсолутна безбедност добро е што го има тој момент махата, да не пука петарди некој нубац ако користи тиња батери :), асални имаат дизна и издишуваат место да пукнат.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Na solaren reflektor imas staveno ni-mh baterii? Neli solarnite po default doagjaat so litiumski baterii (evtina kinezarija so mal kapacitet)?
Sakam i jas da gi smenam kaj mene pa ne znam dali da baram bas litiumski ili moze i so ni-mh ili nekoj drug tip?!
Pomos i od deckite sto rabiraat :)
На соларни дворни светилки од малите се. 1.2 волтна батерија Ni-Mh се на нив. Најјчесто тие што следуваат со светилката се со мизерен квалитет и рикаат батериите после 3-4 месеца и затоа ставам од овие поквалитетниве. Досеа тераат без проблем 6-7 месеца.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Јас имам две Eneloop кои се стари 14 години и сеуште се исправни.

Ги купив од тогашен Космофон за еден Канон идиот. Беше тоа пакет од полнач и две батерии.

Не знам ништо освен што се полнат упм долго :)
Леле мајко, исто сме направиле :D купив апарат канон од тогашно космофон и 4 Eneloop батерии со полнач, памтам 4 батерии и полнач беа 1300 денари тогаш. Мака немаат до ден денес (бели, тие се 100% :D )

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно