Eve jas sum korisnik na Hansol do -20 modelot I mnogu sum zadovolen vo najladnoto vo Bitola vo 33 kvadrati neizoloran prostor so tri nadvoresni sida samo pvc prozori ima drzese 22 stepeni izmereno na 7 metri od klimata so ifeel uklucen I na auto fan.Еве една проста математика да направиме. Нема да е којзнае колку точна со од тепка параметри ама некој просек ќе извадиме.
Значи земаме дека ѕидот ти е висок 2.6метри.
Ѕидот од дневната 4метри кон терасата. И од трпезаријата дека е уште 4.5 метри. Другото се внатрешни ѕидови, и таван исто внатрешен кон друг спрат или изолиран кров, и доле друг спрат или изолиран патос.
Рачуница за загуба на енергија во дневна и трпезарија.
H*W*C*ΔT = w
2.6m * (4m+4.5m) *1.5 * (26-(-20))=
2.6*8.5*1.5*46= 1524W ~1500w
Загуба од некои си 1.5kw да речеме дека имаш низ ѕидот надворешен. При надворешна -20, внатрешна 26, коефициент на загуба 1.5 и ѕидови 2.6м на 8.5м.
На тоа ќе додадеме 50% загуби од отварање врати, провев, прозори и слично.
1500*150%=2250w
Значи тебе ти требаат 2.3KW за да одржуваш 26 степени во тој простор. Сега е полесно нели? Кога ги имаш во раце бројките.
Ајде да видиме како се однесуваат климите во вакви услови. Еве табела што ја правев за јас кога гледав клима околу Нова Година сега кога го земав Мицубишито.
![]()
Го гледаме делот кој е ph@TOL KW (за TOL -15), тоа не интересира за да проектираме мерки. Тоа дава колку KW вади климата на TOL(temperature operating limit) услови за кои проектираме. Значи тука гледаме климата да има што поголема вредност. За да не се замараме утре дали ќе грее. Тука FH35VA има 3.2KW и тоа со потрошња од 1.2kw. Кериерот е 7.5kw клима и дава 4.3KW на излез, меѓутоа троши 1900W тогаш. А општо и во другите услови е значително понеефикасен. Значи мицубишито сосе една панелка од 1kw пуштено е исто ефикасно како кериерот на -15 степени. А на -20 верувам ќе е и поефикасно од Кериерот. А останатите 4 месеци кога се догрева со температури од +5 степени рецимо кериерот ќе пумпа внатре 7KW но тогаш не ти се ни потребни толку многу. Зошто е релативно топло надвор и загубите ти се многу помали низ ѕидовите. А на тие температури ти работи со 3.3 ефикасност, а мицубишито па тогаш ти работи со 5 ефикасност!
Што се однесува до потрошувачка и сето тоа Мицубишито е неприкосновено според мене, и затоа и го земав. Еве конкретно според оваа табела се водев за мојот избор. За VIVAX и GREE немам вакви мерења и затоа незнаев како да ги споредувам. Само по изкази на луѓе треба. А генерално луѓето се презадоволни и од ЛОМО и АЕРИ и ХАНСОЛ така да верувам дека се и тие добри. Ама како инженер ми требаа овие бројки за да можам да удрам математика. Во секој случај тие не се хипер инвертори како што е Мицубишиво и Даикинот од 130000 и Тошибата од 80000. Овие имаат COP ефикасност 5, а другиве грее и вивакс имаат околу 4 максимална.
Како што ти реков. Оваа клима јас ја земав за дневната на едниот спрат. Со нејзината голема ефикасност сакам на грб она да го носи греењето на спратот. Значи 24/7 да е пуштена и да пумпа што е можно повеќе топплина на спратот. И нејзината тишина на надворешната единица нуди можност да работи и навечер без да замара народ. Внатрешната единица може да е буквално нечујна на најтивок вентилатор, или подношљива на 3ка или 4ка (4 е макс). А во меѓувреме во спалната 1KW панелка си догрева по 4-5 часа во денот кога има потреба. Во затворената соба имам самсунг стара клима која не е инвертор и мрзне, и ќе ја сменам и таа здравје боже со некоја поефтина ама добра. (Тука влагаат ЛОМО/АЕРИ) во комбинација.
Кај Ломо/АЕРИ е важно што има греач на тацна, и ако ги упалам да ги заборавам и да не се замарам дали замрзнала или не. Грее не грее што е тука е. Ама ЛОМО ЕКО и АЕЗИ АЕСИ немаат греач и знае да им мрзне кондензатот. Не дека е крај на светот, ама со 4-5000 денари плус си купуваш помалку зарамање. А вреди тоа дефинитивно. Особено во рангот на температури од -1 до +6 степени што е и повеќето време кај нас.
Јас кај тебе би го ставил Мицубишито. Еве по мојава пресметка ми испаѓа дека е доволно. Со тоа што после неколку месеци ќе увидиш дали ти личи дека ќе е доволно. Во случај да ти е страв, една панелка од 1KW ќе си ставиш во собата и таа ќе чека неупалена за тие 10-15 дена кога има температури под -10 степени. А нема да те секира панелката во тие денови зошто во 6те месеци кои ќе се грееш и 3те во кои ќе се ладиш со мицубишито ќе ти извади доста повеќе заштеда отколку да имаш друга клима која е понеефикасна. Ете тоа беа моите размислувања зад мојата одлука.
P.S. Тој ѕидот нагоре што е на дневната надворешен е или лепенка? Ако е лепенка океј си е 2.3KW, ако не е ќе се зголеми загубата на
6*2.6*1.5*46=1076
Значи околу 3.3KW најмалку ти треба во собата ако тој ѕид е надворешен.
Vo vrska so AutoFan I ifeel Hansolot drzi razlika od eden stepen od zadadenata i raboti tifko a koga kaj dalecinskoto e 2 stepeni pomala temperatura togas se uklucuva vo pogolema brzina. Znaci ako e zadadena 24 stepeni na dalecinskoto temperaturata kaj nego realna e 23-24 stepeni I raboti tifko a ako padni na 22 pocnuva da raboti na povisoka brzina fanot, znaci dosta e precizen.i ne igram mnogu so menvanje na brzini na fan. A mozam da kazam deka greacite sto gi poseduva Hansolot odlicno si ja zavrsija rabotata. - vo Bitola imase dosta sneg..
A eve sto moze da se sluci ako klimata nema greaci
elitemadzone.org - Koja klima ?
Eve ti eden podatok za jacinata na Hansol od finskiot forum