Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Zedovme MI 4C sega sto treba da instaliram nekoj evropski rom zaso mk nea naojga vo menito da se izbere i javuva nekoj kineski bukvi :D
Сега, ќе идеш на forum.miui.mk и на forum.miui.com и на YouTube и читање ама здраво читање 6-7.дена.
У меѓувреме аплицирај за анлок на бутлоадер.
(откако ќе отклучиш бутлоадер, флеш на twrp и дури после, флеш на ЕУ ром преку twrp)

Тука низ темава се скоро сите работи објаснети, ама на miui форумите и на јутуб имаш туторијали со слики итн итн,многу попрегледно е и полесно.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Сега, ќе идеш на forum.miui.mk и на forum.miui.com и на YouTube и читање ама здраво читање 6-7.дена.
У меѓувреме аплицирај за анлок на бутлоадер.
(откако ќе отклучиш бутлоадер, флеш на twrp и дури после, флеш на ЕУ ром преку twrp)

Тука низ темава се скоро сите работи објаснети, ама на форумите и на јутуб имаш туторијали со слики, попрегледно е.

Све има и тука, треба само search. И гајка немој жити се пак све да пишуваш, има четириесет поста за истите работи, малце ја пренатрупавме со исти работи. И тоа, како и СОТ
Ако сакаш, тури го еднаш на миуи.мк, јес да го има, па да пуштаме линк на новајлиите. No hard feelings никому нормално, но ова е форум, мора така и да остане.

Sent from my MI 5

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Убаво легнала од позади. Како си задоволен удобно ли е при фаќање? Да не лизга ?

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Све има и тука, треба само search. И гајка немој жити се пак све да пишуваш, има четириесет поста за истите работи, малце ја пренатрупавме со исти работи. И тоа, како и СОТ
Ако сакаш, тури го еднаш на миуи.мк, јес да го има, па да пуштаме линк на новајлиите. No hard feelings никому нормално, но ова е форум, мора така и да остане.

Sent from my MI 5
Договорено ;)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Zaso treba da otklucam butloader ne planiram custom rom da instaliram nema nekoj miui rom oficijalen za evropa ako ne makedonija
Моделот mi4C е исклучиво за Кинески маркет .

Официјалниот ром е Кинески,не постои официјален Глобал фирмвер за тој модел.

Неофицијалниот EU Rom од xiaomi.eu и секој останат кастм ром,
бара отклучен бутлоадер пошто се флешува преку TWRP.

За да не се повторуваме ко што пиша мејкер,
Користи search или трк до форумот на мејкер miui.mk.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
A ke go odnesime togas vo hi.com ili ako se nafajkas pisi mi pp za instalirajne na rom, ova komplicirana postapka mi izgleda jas ocekuvav ima oficijalen rom :(.
A Redmi 4 imaat oficijalen romevropski nekoj ?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
A ke go odnesime togas vo hi.com ili ako se nafajkas pisi mi pp za instalirajne na rom, ova komplicirana postapka mi izgleda jas ocekuvav ima oficijalen rom :(.
Не е комплицирана, само е опширна. Затоа се прават теми Туторијали и теми за Дискусија, пошто така функционираат форумите, баш да не се угуши со општи информации, и техничката страна да се изгуби, а тебе ти треба техничко решение.
Гајка има живци и на сите пак све им пишува, нема бољи од него за тоа, секоја чест искрено. Но нема логика :))
Пробај, полека па пиши искуство.

Sent from my MI 5

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Убаво легнала од позади. Како си задоволен удобно ли е при фаќање? Да не лизга ?
Лизгаше претходно, сеа се лепи на рака...супер лежи. Презадоволен сум од маската.

Квалитет 10/10

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Имаш фул видео туторијали, иди по нив и имаш ЕУ ром за 30-тина минути.

За Редми 4 и за Редми 4 Про/Прајм нема Глобал Ром моментално ,
само Официјален Кинески и
ЕУ-xiaomi.eu ROM преку twrp.

Global ќе има најверојатно после Нова.Година или откако ќе го пуштат за продажба у Малезија/Индија.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Супер за Elephone си направи телефон што личи на Mi :)

Elephone C1 Max

e8f819218514c47916223f4e4404c3e2.jpg

Sent from my MI 5

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ај уште еднаш да прашам (и предходно прашував) меѓутоа сега го дефинирам финалниот избор а тоа е redmi pro 3/64 (ако не ме ставите во дилема со одговорите).
Конкретно ме интересира споредба со сите останати верзии на redmi 3/4 note / pro
1. Квалитетот на камерата;
2. Преформансот на самиот телефон и флуидноста на софтверот како и техничка подршка и ажурирање на софтверот
3. Екранот кој е OLED во споредба со IPS
4. Батеријата
4. Дали redmi pro во однос на редми 3/4 note / pro е подобар избор или не?

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Ај уште еднаш да прашам (и предходно прашував) меѓутоа сега го дефинирам финалниот избор а тоа е redmi pro 3/64 (ако не ме ставите во дилема со одговорите).
Конкретно ме интересира споредба со сите останати верзии на redmi 3/4 note / pro
2. Преформансот на самиот телефон и флуидноста на софтверот како и техничка подршка и ажурирање на софтверот
4. Батеријата
1. Знам дека имаше г4, од Шаоми не очекувај толку добра камера и кај посапите модели. Не е до толку проблеот во леќата колку во драјверите и софтверот. Redmi Pro не сум го користел, другите модели што ги спомнуваш имаат ок камери за фотографирање во добри услови, во темно и видео не се добри.
2. Во однос на перформанс, РН3 про, РН4, Редми Про, сите ќе ти го задоволат критериумот за брзина. Јас лично по искуство со неколку телефони од Шаоми, би идел повторно со Snapdragon chipset.
3. /
4. РН3 про и редми 3,4 имаат феноменална батерија. 2 дена ко од шала поминувам. 4000 mah не се заебанција за било кој телефон.
5. Редми Про за мене освен fingerprint scanner од напред, боље изработка и можеби боље екран што не сум го заглеал баш, нема некои други предности. Колку и да се во залет Медиатек, не би ги споредувал со SD, по искуството со РН2 кој што имаше 4 месеци софтвер со wakelocks и багчиња, не би идел со Mediatek и Шаоми у комбинација.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
4. Батеријата

1. Квалитетот е сосема во ред на добра осветленост, со добра нагласеност на деталите. Се разбира во места со послаба осветлување, се осеќа недостатокот на светлина и сликите се со просечеен квалитет, како кај секој телефон од таа класа.

2. За флуидноста на системот нема потреба да се зборува! MIUI е систем што се развива доста долго време, и истиот е доста добро изпеглан. Досега не осетив дроп на фрејмови, како и некаков лаг. Не. успеав да го блокирам, барем засега. Системот лизга, брз и полн со милион опции.

3. Има разлика помеѓу isp и oled от кај редми про. Некако боите се подобро изразени, самиот екран е посветол итн итн , едноставно подобар е од исп.

4. Дали е подобар избор од редми 3/4 ? Хм, зависи дали бараш перформанси или издежливост на батерија. Ако ти е битно да тераш што повеќе со едно полнење тогаш се оди со редми 3/4, ако не одиш со другиве. Note 3 Pro не знам дали веќе ке се носи кај нас пошо веќе има неколку модели искочено, и ке се фураат новите модели. Сеа гледам ке има и Ноте 4 со Snapdragon 652, нешто што ке биде доста добро, самп цената која ке биде тоа е Знак прашање.

На форумот владее некаков мит дека Snapdragon е значително подобар од Mediatek, нешто што и не е баш точно. Еве јас користам Redmi Pro, и не осеќам никаква разлика од пред тоа кога користев Snapdragon модел од Xiaomi. Што рекле постарите приказни се раскажуваат . Redmi Pro е доста добар уред, со одлични перформанси и солидна батерија. Убав дизајн, слилски и делува доста скапо.

Последна промена:

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Ако имаш веќе G4 тогаш редми серијата не ти е апгрејд освен ако не ти треба експлицитно појака батерија и дуал сим. Само за Про моделот не знам но за ноут 3 и 4 камерата е доста по инфериорна како што кажаа во услови со намалена светлина, ги имам и двата разликата е во тоа што пример со Г4-ката извадив супер фотки на децата кај елката во веро додека редмито тука имаше големи тешкотии. Е ама редми серијата е буџет серија па и не е во ред да се споредува со флегшип на ЛГ иако во повеќето други особини редмито е доста подобро. Е сега ако правиш апгрејд од Г4 и камерата ти е битна само Mi5 па нагоре но ако камерата не ти е примарна тогаш редмито ќе тера работа исто како и било кој друг флегшип за пола цена и тоа е убавината на Редми серијата....

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Дечки здраво на сите! Купив Mi Max 3GB/32 варијанта. Од hi.com е.Би замолил доколку некој има, да ми каже неколку совети околу телефонот, пошто неам многу време за чепкање ни по него ни на нет:) За сега нема никакви проблеми, мада и не сум го разгледал. Има МИУИ 8 верзија. Једино ми паѓа у очи споро пунење, па ме занима дали има за него фаст чарџинг пуњач . Фала на сите, имајте убави празници .

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Sent from my MI 5
проблемот е дека низ 257 страни на темава и којзнае колку иљади постови тешко е да се најде последното упатство за било што

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
проблемот е дека низ 257 страни на темава и којзнае колку иљади постови тешко е да се најде последното упатство за било што
Последното и најново упатство на:
miui.mk

Пишано читко, слики, кирилица :)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Дечки здраво на сите! Купив Mi Max 3GB/32 варијанта. Од hi.com е.Би замолил доколку некој има, да ми каже неколку совети околу телефонот, пошто неам многу време за чепкање ни по него ни на нет:) За сега нема никакви проблеми, мада и не сум го разгледал. Има МИУИ 8 верзија. Једино ми паѓа у очи споро пунење, па ме занима дали има за него фаст чарџинг пуњач . Фала на сите, имајте убави празници .
Само создравје користи си го и не му се замарај.
Све ти е веќе сетирано тип-топ штом е од хај.мк земен.

Нема fast charger/нити подржува фаст чарџинг уредот,
нормално е поспоро да се полни од сите други уреди пошто батеријата има ненормално голем капацитет.
Плус, ќе ти издржува цел ден со едно полнење ко од шала.

(fast charging не е баш "здраво" батерија {дискутабилно} ,
бар јас не препорачувам стално да се кориати фаст ларџ кај ниеден уред што подржува фаат чарџ.

Нормално, Убаво е да се има како опција кога ептен некој се брза)

Последни теми

ит маркет

На врв Дно