Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кинески телефони (мислења, искуства, препораки, сугестии...)

Дали би купиле кинески телефон?

• Да!

Гласови: 255 68,9%
  • Не

Гласови: 115 31,1%

• Вкупно гласале
    370

Punishermk

hello world
29 август 2012
88
87
Телефонот треба во најмала рака да е многу добар, во однос цена/перформанси -фантастичен. И мене ми е тој телефон во топ 3 кинески телефони. Исто разгледај го и Zopo ZP998.
Инаку најдобарa зделка моментално за кинески бренд телефон е OnePlus One за 300 долари, ама тешко е да се дојде до него.

Фала на @Metuzalem за рецензијата, само не даде заклучок на крај, дали би го препорачал и сл.

Го видов и ист е како 980+ само што има за пола инч поголем екран

danielde1

hello world
18 август 2011
61
65
Бев доста скептичен до пред 2 години за Huawei и сите понепознати (бар за мене) кинески брендови кои ги имаше чат пат кај нас. Се до моментот кога дознав дека 80% од опремата во нашите телекомуникациски оператори која се купува е Huawei. Моментално користам Huawei P6 нешто повеќе од 6 месеци и сум презадоволен. Цена - перформанси дизајн и сл. е топ (зависи до вкус). Моментално сакам да се надградам со некој нов телефон и најверојатно ќе биде Lenovo K900. Па би сакал некое мислење од вас кога веќе се започна ваква тема :)
Спецификација:
http://www.gsmarena.com/lenovo_k900-5241.php

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Бев доста скептичен до пред 2 години за Huawei и сите понепознати (бар за мене) кинески брендови кои ги имаше чат пат кај нас. Се до моментот кога дознав дека 80% од опремата во нашите телекомуникациски оператори која се купува е Huawei. Моментално користам Huawei P6 нешто повеќе од 6 месеци и сум презадоволен. Цена - перформанси дизајн и сл. е топ (зависи до вкус). Моментално сакам да се надградам со некој нов телефон и најверојатно ќе биде Lenovo K900. Па би сакал некое мислење од вас кога веќе се започна ваква тема :)
Спецификација:
http://www.gsmarena.com/lenovo_k900-5241.php

К900 e добар избор

Најдобар за мене е како што кажав Oneplus One, а исто Xiaomi Mi3 (280 долари) и Redmi Note, Jiayu G4S или G5S, THL W200S или T100S, Elephone P8, OPPO и Vivo се исто фантастични брендови но и видно поскапи. Тие вака први ми текнаа. Истотака добро место за купување вакви телефони ми изгледа speemall.com ама не ми е проверено.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Кога купувате кинески телефони изклучиво купувајте само познати бреендови што ги има и кај нас Како Леново, Хуавеи, Алкател.. Никако но-нејм телефони, оти секогаш ке има по некој проблем со него.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Кога купувате кинески телефони изклучиво купувајте само познати бреендови што ги има и кај нас Како Леново, Хуавеи, Алкател.. Никако но-нејм телефони, оти секогаш ке има по некој проблем со него.

Тоа не ти е гаранција дека телефонот нема да има некој дефект кога ќе го добиеш/понатаму кога ќе го користиш.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Знам, затоа и коментирав во другата тема за АлиЕкспрес. Никако купување поскапа роба оттаму, дури и телефоните им се копии на познати кинески марки, скоро секој 2 е фаличен, му фали нешто итн итн да не набројувам. Секој си знае за себе, ама јас телефон од Али не би купил.

danielde1

hello world
18 август 2011
61
65
К900 e добар избор

Најдобар за мене е како што кажав Oneplus One, а исто Xiaomi Mi3 (280 долари) и Redmi Note, Jiayu G4S или G5S, THL W200S или T100S, Elephone P8, OPPO и Vivo се исто фантастични брендови но и видно поскапи. Тие вака први ми текнаа. Истотака добро место за купување вакви телефони ми изгледа speemall.com ама не ми е проверено.

Ме интересираше чисто информативно во споредба со тој процесор што го користи Lenovo-то Intel atom во споредба со quad-core на snapdragon и понововие појаки генерации. Иначе одбран е Леново пошо дизајнот мене лично ми се допаѓа а и цената ми одговара за тоа што го нуди. Не сум разгледувал по другите брендови, може има и поповолна понуда - овој онака на прв поглед ми остави многу впечаток :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.675
13.730
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Фала на @Metuzalem за рецензијата, само не даде заклучок на крај, дали би го препорачал и сл.

Мислев дека тоа е очигледно. :) Веќе на крај памет не ми доаѓа да давам пари во празно (за име на некоја марка, било да е Apple, Samsung или LG). Не е врв на врвовите, се разбира дека има и свои мани, но ако корисникот не бара премногу (како мене), нема што да се мисли. Да беше малку понеквалитетна изработката (да крцкаше пластика или слично), или да имаше некој поголем проблем (катастрофално лош звук, да губеше мрежа), тогаш не ќе имав мирна совест да го препорачам, но вака да. Ако цело време имаме на ум дека се работи за кинеска роба и немаме преголеми очекувања, ситуацијата е јасна.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Не е работава околу кинескиот квалитет на телефоните, туку кон квалитет на телефоните што се шиткаат на Али. Пробајте на овие телефониве што се продаваат , прогуглајте за тој модел под кодното име наведено во спецификациите, ке видите дека не постои таков телефон. Овие телефони се самоделки составени во некој подрум кај некој кинез, затоа и се такви фалични, не поминуваат проверка за квалитет, и баш затоа не би купил телефон од Али.

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
Новиот процесор од Mediatek MTK6595 ќе е 8 јадрен повторно но сега базиран на BIG.little архитектурата, односно ќе има 4*Cortex-A7 и 4*Cortex-A15 јадра.
Source: http://www.gizbeat.com/4344/mt6595-mtk6595-review-specifications-mhl-usb-3-0-emmc-5-0/

Вака според мене би требало да биди малце појак од процесорот во Samsung Galaxy S4. Ова е добра вест со оглед дека прошалата генерација на MTK беше „вистински“ 8 јадрен процесор со 8xA7, кој не се покажаја ама ич подобри од 4xA7 во реални сценариа.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Не е работава околу кинескиот квалитет на телефоните, туку кон квалитет на телефоните што се шиткаат на Али. Пробајте на овие телефониве што се продаваат , прогуглајте за тој модел под кодното име наведено во спецификациите, ке видите дека не постои таков телефон. Овие телефони се самоделки составени во некој подрум кај некој кинез, затоа и се такви фалични, не поминуваат проверка за квалитет, и баш затоа не би купил телефон од Али.

За ова спремам посебна тема да пишам, ама чим ке бидам послободен.

By the way, имаме промени на анкетата, првпат до сега, тие што би купиле се повеќе од тие што не би купиле кинески брендиран телефон

sasha

read-only
9 јуни 2007
30
1
Jas letoto 2013 bev vo Tajland i si kupiv mobilen jFone made in Thailand i dosega ne mi pokazal nitu eden defekt gi ima sl. opcii 2 cores Android 4.0.4 CPU ARM v7 processor 8.0 mpx back camera i 3.1 mpx predna kamera i so 2 sim raboti i 5 inci e

Apollo

read-only
29 август 2013
4
3
According to G Data, the malware can “retrieve personal data, intercept calls and online banking data, read emails and text messages or control the camera and microphone remotely.” The trojan, which sends data to a server in China, cannot be uninstalled, as it’s part of the firmware, it blocks the installation of security updates, and deletes logs that may tip off users of its existence. The only sign that the malware is running on the phone is its process, which is modified to look like Google Play. Under these conditions, it’s very hard, if not impossible for users to do anything about it.

http://www.androidauthority.com/star-n9500-malware-394142/

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023

Luxell

hello world
7 јули 2012
287
77
Ги имаш пробано, или вака по спецификации добри ти изгледаат?
По муабети од индиските и Micromax Canvas треба да се добри
Не не ги немам пробано,по спецификации и по позитивните коментари на корисниците.

Cistoriel

read-only
14 јули 2014
1
6
Би сакал да го споделам моето искуство со

По долго истражување по балканските форуми се решив да купам кинески телефо изборот падна на

http://www.inewmobile.com/inew-i800...nch-qhd-ips-screen-dual-8-0m-camera-hifi.html

пресудно за изборот ми беше големината на екранот и цената

го нарачав од Pandawill.com кој го одбрав поради позитивните препораки од форумџиите пред се српски и хрватски и навистина нивната подршка и ажурност е на високо ниво иако имаше одредени комликации односно трикчиња од нивна страна.Секој понеделник објавуваат дневни промоции за цела недела , така и мојов телефон беше е сега за првите пет што ке го купат цената беше 119 $ за наредните 123$ го платив телефонот на 16,06,2014 со дебитна на тутунска пошто со словенскиот пејпал неможеше во моментот .На 19,06,2014 во ордерот сеуште стоеше Пендинг па ги контактирав на чет и првото изненадување ми викаат телефонот го нема на лагер , прво ми понудија да земам друг телефон што го имаат на лагер ,јас веднаш побарав да ме рефѕндираат и накрај се спогодивме да почекам 3-7 дена да го добијат на лагер.И навистина на 21,06,2014 стигна меил дека ке пратен по Сингапурска пошта и ми дадоја трекинг број.

Телефонот стигна на 10,07,2014 требеше да Уплатам на Царинска управа 410 денари и отварање на пратка 100 денари .Кинезите го имаа декларирано на 45$ Gift а нашите од управата ја имаа земено за царинска основица

Од телефонот можам да кажам дека сум презадоволен посебно екранот е топ , иако нема висока резолуција аглите на видлиовост се одлични ,3 џито работи ок и на т-мобиле и на Оне

Батеријата е ок трпи 24 ама последниве тридена нонстоп го користам.

Е сега кинез не би бил кинез

- Двете камери се 8 мега пиксели но задната камера мислам дека е со послаб квалитет ,сликите од предната се пооштри и поживи , овде би сакал совет од искусните форумџии дали со друга апликација би подобрил нешто

- Дугмето за уклучување ке клика баш најсјајно заглавува но ова не мие проблеб толку пошо стигна со футрола па речиси и не го стегам

Сума сумарум екстра телефон за за 6300 ден. (123 $ + 6$ 8 гига картица и 500 ден подарок два скрин протектори и оргинална футрола ) секоја препорака колку ке трае се надевам доволоно,

Се извинувам за долгиот пост но чувствував потреба да го пренесам ова .

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Си имал среќа, телефонот е убав (нели, колку пари толку музика) се надевам дека ќе ти трае многу долго.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Со здравје да се служиш, за парите добар телефон.
Во врска со камерата- ѓаволот е во деталите. Ништо чудно камерата и да е 6 мегапикслена само да е interpolated до 8мегапиксела како што беше во мојот случај. Со друга апликација не можеш нешто којзнае колку да смениш. За тие пари кај нас galaxy young нудат

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
За ~100 еур, може да се каже дека ова е еден од најдобрите телефони. Дизајнот на мене ми се многу свиѓа (се надевам дека е исти како на сликите :D).

Само убави муабети да слушаш со него.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Моја препорака во ценовна зона од 100 долари е lenovo s820t, може ќе му се најде на некој, а телефони од 300+ долари мислам дека не се исплати да се нарачуваат од интернет бидејки кога ќе им удриш ДДВ веќе има LG G2 на пример за тие пари

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Со здравје да се служиш, за парите добар телефон.
Во врска со камерата- ѓаволот е во деталите. Ништо чудно камерата и да е 6 мегапикслена само да е interpolated до 8мегапиксела како што беше во мојот случај. Со друга апликација не можеш нешто којзнае колку да смениш. За тие пари кај нас galaxy young нудат
5 мегапиксели со интерполација до 8MP. Кај мојот кинески телефон, е 5МП ама реално според димензиите на сликите е само 3МП. Ова мислам дека е вака со секој но нејм кинески теелфон.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
5 мегапиксели со интерполација до 8MP. Кај мојот кинески телефон, е 5МП ама реално според димензиите на сликите е само 3МП. Ова мислам дека е вака со секој но нејм кинески теелфон.
Знам добар дел од 13 мегапикселите се всушност 8 мегапиксели. HTC Оne X што го земав од алиекспрес кој наводно беше 8 MP antutu го препозна како 6 МП а реално старата Нокиа Xpress Music на брат ми со 3,2 мегапиксели вадеше подобри слики. Но сепак да напоменеме не се сите вакви, добар кинески бренд не си дозволува повеќе такви екскурзии, додека сите клонови реално се со interpolated camera

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно