Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Dell vs Asus ( laptopi )

reksorator

read-only
11 јануари 2011
4
0
Видов дека има отворено неколку теми во врска за избор на лаптопи но во ни една од нив не беа спомнати ови два лаптопа меѓу кој се двоумам да ги земам. Искрено ми е потребна мала помош при изборот. Во цена разликата не е голема некој си 400-500 денари т.е. еден кулер за лаптоп.

Првиот модел е
Dell Inspiron 15R
Intel Core i3-380M
2.53GHz 3MB L3 Cache
4GB DDR3
ATI Radeon HD5470 512MB
320GB SATA
15.6" HD LED
цената изнесува 27380 ден. во anhoch

Другиот модел е
Asus K52JT-SX279
Intel Core i5-480M
2GB DDR3
ATI Radeon HD6370 1GB
320GB SATA
15.6" HD LED
цената изнесува 26990 ден. во amc

Можете и вие да ми предложите некој ваш избор на лаптоп но да ја запазиме цената до 27,500 ден бидејки толкав ми е буџетот. И да Asus има 3 години гаранција во однос на Dell кој што има 1 година гаранција.
Благодарам однапред на сите кој ќе ме посоветуваат и ќе ми помогнат при изборот на најсодветен лап топ.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Асусот ти е подобар заради процесорот,графиката и гаранцијата.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ne znam sto ti treba pomos tuka :) se raboti za ( i5 vs i3 ) , ( HD 5470 vs 6370 ) samo losoto e zatoa sto ima samo 2 GB DDR3 :ua::ua: kako i da e +1 za Asus

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Асусот со тоа да си ставиш уште рам(проверив на нет) до 8 ГБ можш да ставиш. Купи си уште 2 ГБ, бадијала се, 880 ден DDR3(со останатите пари буџетот ќе го надминеш за 370 денари), или купи 4 ГБ за 1500.
ATI Radeon HD6370 е всушност ATI Radeon HD5470, само преименувано и плус ова ти е со 1 ГБ.
А позз:D

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Da ne si greska za Dell okolu garancijata? jas kolku sto znam dell e edinstven koj dava garacija od 3 godini duri i vo Makedonija.

Veruvam Asusot deka ima 1 godina garancija.

Vo ovoj slucaj jas bez razmisluvanje bi go zel Dell-ot, poradi 3 godini garancija i slicnostite na performansite na procesorot.

reksorator

read-only
11 јануари 2011
4
0
Da ne si greska za Dell okolu garancijata? jas kolku sto znam dell e edinstven koj dava garacija od 3 godini duri i vo Makedonija.

Veruvam Asusot deka ima 1 godina garancija.

Vo ovoj slucaj jas bez razmisluvanje bi go zel Dell-ot, poradi 3 godini garancija i slicnostite na performansite na procesorot.

Јас таму каде што прашав ми рекоа дека сите лап топи се со 1 година гаранција однсоно во Anhoch и ако сакам повеќе години гаранција треба да доплатам. А Asusot единствен лап топ во Amc што е со 3 години гаранција можеш и на нивниот флаер за овој месец да се увериш

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Na AMC ne im veruvam voopsto okolu garanciite.

Dell originalno doagja so 3 godini garancija. HP, Acer i site ostanati vo Makedonija imaat 1 godina a vo evropa po 2 godini (HP).

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Од кога ќе го купиш производот регистрирај го на нивната страна(за гаранција), и потоа ќе можеш да го однесеш кај било кој овластен сервисер. Барем вака мислам дека е.

reksorator

read-only
11 јануари 2011
4
0
Na AMC ne im veruvam voopsto okolu garanciite.

Dell originalno doagja so 3 godini garancija. HP, Acer i site ostanati vo Makedonija imaat 1 godina a vo evropa po 2 godini (HP).

Дечко денес бев во Anhoch и лично ја прашав продавачката ми рече дека е една година. А Amc за гаранциите знам дека си стојат на зборот мојот прв компјутер ми е таму

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Асус +1
Инаку за оние кои не знаат 6370М е истото што и 5470М, само што овде 6370 има предност бидејки користи 1 гига меморија.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Dell нема 3 години гаранција во Македонија, барем не во Купилаптоп. Пријател купи Dell XPS M1530 пред 2-3 години и неколку дена по истекувањето на 1годишната гаранција лаптопот едноставно почна да се прегрева и да се гаси при било каква интензивна работа (а btw XPS треба да е мултимедијален / гејмерски лаптоп). Што се однесува до мене, Asus for the win!

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Dell нема 3 години гаранција во Македонија, барем не во Купилаптоп. Пријател купи Dell XPS M1530 пред 2-3 години и неколку дена по истекувањето на 1годишната гаранција лаптопот едноставно почна да се прегрева и да се гаси при било каква интензивна работа (а btw XPS треба да е мултимедијален / гејмерски лаптоп). Што се однесува до мене, Asus for the win!

kupilaptop ne e prodavnica tuku PREVARA koja shitka REFURBISHED laptopi. Kupi bilo koj Dell od Makpretrol ili ovlasten reseller i dobivas 3 godisna WORLDWIDE garancija.

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Јас пак со Асус имам негативно искуство..Со моделот со кој што имав контакт беше катастрофа..Првин откажа DVD режачот, па батеријата итн..Како и да е моделот беше купен од Сет Компјутери. СО делл имам позитивно искуство, бидејки при силно оптеретување се многу поквалитетни од било кој Асус-ов лаптоп. За пример ке наведам кога јас го купував мојот лаптоп, пред околу 3 години. Тогаш за тие пари кои што јас ги платив за моето Sony VAIO , имаше многу посилни конфигурации од ASUS,HP,DELL и сите други марки (освен MAC),но сепак се одлучив за сонито бидејки се компанија на која им верувам апсолутно, и знам дека со било кој нивни производ нема да имаш никаков проблем. Лаптопот дојде со фабричка 1 година гаранција, која што веќе е истечена одамна, но не сум имал потреба да го носам на сервис, а е работел под оптеретување секој ден по 6-8 часа дневно по вклучени 3-4 апликации кои што се гладни за рам меморија и процесорска моќ. Едноставно SONY,DELL, MAC за први за брендови за лаптопи па и други компоненти и АСУС нема што да бара во таа категорија. Може единствено да се натпреварува со HP,ACER,COMPAQ, итн. :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Dell има 3 година гарнција во Македонија. Ние соработуваме со Lancom и сите Optiplex системи и лаптопи од секогаш доаѓале со 3 години гаранција. Сервисниот таг и Express Service Code што се на нив си се валидни и може да се регистрираат на Dell.com и да си се провери.

Тоа што некои фирми во Македонија даваат 1 наместо 3 години гаранција најверојатно има врска со тоа каков им е договорот со Dell.
Еве што пишува на dell.com

"Please note: If your product has a service tag and was purchased at a retail location, please register your product at www.dell.com/register in order to correctly view your warranty status. If you have concerns about accuracy of your warranty information after you register, please Contact Us or click on chat link below for assistance."

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно