Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
DVD player bi platil 18% ddv ,ne spagja vo kompjuterski delovi .A i carina mozno e da platis zatoa sto e nad 350 dolari (mislam deka taa bese granicata )

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Како што причитав на форумот. границата е 350 евра, а 400 долари = 280 евра, а во која категорија спаѓа ДВД плеерот, еве линк од него http://cgi.ebay.com/CAR-DVD-PLAYER-...042?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256247d652

350 евра е граница за да не те царинат, ама само кога ЛИЧНО го внесуваш. За нарачки по пошта границата е 45 евра (сосе транспортни трошоци).

Што значи ќе бидеш заринет, и тоа никако по компјутерска стапка, туку за бела техника. Според мене, нема да ти се исплати. Единствено нарачувај ако е нешто посебно што не можеш да го најдеш нигде, или баш такво ти пасува на колата итн.

NIKIHACK

hello world
10 февруари 2008
438
27
www.facebook.com
ваков податок ми требаше.
Сакам да порачам едно 50тина мп3 плеери од странство кој би ме чинеле околу 500$ па ме интересира колку би ми земале царина и ддв вкупно на тие 500$

dr-mr

read-only
31 март 2011
16
0
jas kolku sto znam danok ti e 18% a carina 15% samo na nekoi elektronski komponenti carinata e 5%

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Неможам да го најдам мејлот пред неколку месеци што ми одговорија од царина кога сакав да внесам HiFi опрема, али од сеќавање знам дека ми рекоа ако тоа што го порачувам под 850евра се плаќа 15% царина и 18% или 5% ддв во зависност што се внесува само имаше тука некои ствари од која земја во ЕУ внесуваш.Најубаво јави се одма ќе ти кажат или прати им маил детален.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
ваков податок ми требаше.
Сакам да порачам едно 50тина мп3 плеери од странство кој би ме чинеле околу 500$ па ме интересира колку би ми земале царина и ддв вкупно на тие 500$

za taa kolicina ke ti naplatat kako uvoznik odnosno 18% so 15%

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
А ова за 350 евра за не-царинење важи за еден дел или вкупно за сите делови 350?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
350e vazi za site delovi vkupno, ama samo pri licno vnesuvanje vo drzavata. Po posta limitot e 45e.

overrated

hello world
8 мај 2008
191
4
а за користени продукти при лицно внесување? си купив лаптоп, xbox, гитара и уште некои работи и моментално ги користам во странство, ама за некој месец се враќам дома. како да избегнам царина?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
а за користени продукти при лицно внесување? си купив лаптоп, xbox, гитара и уште некои работи и моментално ги користам во странство, ама за некој месец се враќам дома. како да избегнам царина?

Не би требало да имаш проблем. За лаптоп никој нема ништо да те праша, за гитарата веројатно исто така, а за xbox-oт не вреди 350е.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ:

Повеќето од вас се збунети по прашањето на дали и кога треба за пратка да се подгтовени за шпедитерски трошоци.

Прагот за шпедитерски услуги, за пратка која му пристигнува на приватно лице е 800 ЕВРА. Што значи, ако вашата пратка е под оваа вредност, нема да ви треба шпедиција, туку веднаш со фактурата ќе може да бидете царинети.

Ако вредноста е над 800е, тогаш ќе ви треба шпедитерска услуга, која чини од 25е па нагоре.

Се надевам инфото е корисно, можеби треба да се додаде во првиот пост, ако може некој од модераторите да го стори тоа.

Triology

hello world
30 јуни 2008
156
165
Ме интересира некој дали знае која е царинската стапка за Аудио опрема(стара-нова)?

techbro

Баниран/a
20 мај 2012
12
2
naracav od kina blokator za gsm i 3g mrezi so trebase da faka max 10metri so ne veruvam deka ke bese tolku jako, ako imase efekt na 3-4 metri top ke bese, ali vo carina mi zaglavi i koga otidov da vidam sto e problemot me gledaa ko kriminalec i ne mi dozvolija da go zemam, go vratija nazad, i od pari nisto, nekade me kostase 1300den....

techbro

Баниран/a
20 мај 2012
12
2
rekoa bilo nelegalno i mi baraa dozvola od policija... a nejkev da se zamaram da mi pisuvaat tamu vo policija deka sum se baftal so nelegalni raboti i im kazav da go vratat, da ne si pravam za jabe problemi. mislev ke mi gi varat parite ama nisto se izgorev so taa rabota

Lastbreath

hello world
19 октомври 2009
58
20
Скопје
www.vasilstojanoski.com
Здраво ако има некој со вакво искуство да ми одговори:

Значи другарка од англија треба да дојде на гости со авион па се мислев да ми донесе компјутерски делови да си склопам ново пц, делови како:

- матична
- графичка
- процесор
- меморија
- 2 хард дискови

е сега процесорот и меморијата може да ги стави во ташна или слично нешто да не и ги најдат но другиве 3 делови тешко , па ме интересира дали за нив ќе важи исто царина 0%, данок 5%? и на кој принцип ја одредуваат цената на истите по која би се платил данокот, мислам може ли другарками да им покаже сметки од деловите па на тие суми да плати данок ? ме интересира чисто за да знам колку пари отприлика да и пратам за да има за на царина....

O

Oliver!

Гостин
Здраво ако има некој со вакво искуство да ми одговори:

Значи другарка од англија треба да дојде на гости со авион па се мислев да ми донесе компјутерски делови да си склопам ново пц, делови како:

- матична
- графичка
- процесор
- меморија
- 2 хард дискови

е сега процесорот и меморијата може да ги стави во ташна или слично нешто да не и ги најдат но другиве 3 делови тешко , па ме интересира дали за нив ќе важи исто царина 0%, данок 5%? и на кој принцип ја одредуваат цената на истите по која би се платил данокот, мислам може ли другарками да им покаже сметки од деловите па на тие суми да плати данок ? ме интересира чисто за да знам колку пари отприлика да и пратам за да има за на царина....

Друже, па баш во ташна полесно ќе ги откријат - ако веќе сакаш да ги скриеш :]
Ама мислам дека баш така ќе "пројдеш", можеби ако ги извадиш сите делови од нивните нови кутии и ги спакуваш во нешто друго
Ако не те мрзи да прочиташ овде нешто за прописи во транспорт...
http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179

Lastbreath

hello world
19 октомври 2009
58
20
Скопје
www.vasilstojanoski.com
Друже, па баш во ташна полесно ќе ги откријат - ако веќе сакаш да ги скриеш :]
Ама мислам дека баш така ќе "пројдеш", можеби ако ги извадиш сите делови од нивните нови кутии и ги спакуваш во нешто друго
Ако не те мрзи да прочиташ овде нешто за прописи во транспорт...
http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179

Мене прашањето ми беше за царинењето на деловите дали е царина 0%, данок 5% ако донесеш делови на тој начин. дали ќе ги царинат сите делови и не ми игра некоја разлика.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
вака, а ако донесам некое парче хардвер, еве да речеме матична, а при тоа неам ни кутија ни сметка, од кај ќе ги извадат тие 5%? и дали ќе ми ги рчкаат куферите, во аеродром или кој те е*е не те проверуваат?

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
вака, а ако донесам некое парче хардвер, еве да речеме матична, а при тоа неам ни кутија ни сметка, од кај ќе ги извадат тие 5%? и дали ќе ми ги рчкаат куферите, во аеродром или кој те е*е не те проверуваат?
Еве еден цитат од Q/A на customs.gov.mk:

Поблиски критериуми за спроведување на законските одредби се дадени во Уредбата за поблиските критериуми и начинот на спроведување на ослободувањето од плаќање на увозни давачки, како и вредноста, количината и видот или намената на стоката која може да се ослободи од плаќање на увозни давачки (Сл. Весник на РМ 117/2005, 88/2007, 64/2008 и 28/2010). Согласно Член 7 од Уредбата, предметите кои домашните патници покрај личниот багаж ги внесуваат од странство во вредност до 350 ЕВРА во денарска противвредност се ослободени од плаќање на увозни давачки под услов таквиот увоз да е од некомерцијална природа. Согласно член 9 од Уредбата, стоката испратена од странство во помали пратки со писмо или поштенски пакет која ја прима физичко лице кое живее или има одобрен престој во Република Македонија е ослободена од плаќање на увозни давачки во согласност со член 194 точка 3) од Царинскиот закон, под услов вкупната вредност на пратката да не го надминува износот 45 ЕВРА во денарска противвредност и таквиот увоз да е од некомерцијална природа. Доколку увозот не е од некомерцијална природа, вие како физичко лице не можете да го реализирате увозот, односно немате право на увоз на стока од комерцијален/трговски карактер. Увозот на стока од комерцијален/трговски карактер може да се реализира само од страна на трговско друштво.

Значи до 350 евра можеш без царина, а другото ќе го оценат најверојатно каталошки.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно