Како што причитав на форумот. границата е 350 евра, а 400 долари = 280 евра, а во која категорија спаѓа ДВД плеерот, еве линк од него http://cgi.ebay.com/CAR-DVD-PLAYER-...042?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256247d652
ваков податок ми требаше.
Сакам да порачам едно 50тина мп3 плеери од странство кој би ме чинеле околу 500$ па ме интересира колку би ми земале царина и ддв вкупно на тие 500$
а за користени продукти при лицно внесување? си купив лаптоп, xbox, гитара и уште некои работи и моментално ги користам во странство, ама за некој месец се враќам дома. како да избегнам царина?
Објективи: Царина 5%, данок 18%
Ме интересира некој дали знае која е царинската стапка за Аудио опрема(стара-нова)?
Здраво ако има некој со вакво искуство да ми одговори:
Значи другарка од англија треба да дојде на гости со авион па се мислев да ми донесе компјутерски делови да си склопам ново пц, делови како:
- матична
- графичка
- процесор
- меморија
- 2 хард дискови
е сега процесорот и меморијата може да ги стави во ташна или слично нешто да не и ги најдат но другиве 3 делови тешко , па ме интересира дали за нив ќе важи исто царина 0%, данок 5%? и на кој принцип ја одредуваат цената на истите по која би се платил данокот, мислам може ли другарками да им покаже сметки од деловите па на тие суми да плати данок ? ме интересира чисто за да знам колку пари отприлика да и пратам за да има за на царина....
Друже, па баш во ташна полесно ќе ги откријат - ако веќе сакаш да ги скриеш :]
Ама мислам дека баш така ќе "пројдеш", можеби ако ги извадиш сите делови од нивните нови кутии и ги спакуваш во нешто друго
Ако не те мрзи да прочиташ овде нешто за прописи во транспорт...
http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179
Еве еден цитат од Q/A на customs.gov.mk:вака, а ако донесам некое парче хардвер, еве да речеме матична, а при тоа неам ни кутија ни сметка, од кај ќе ги извадат тие 5%? и дали ќе ми ги рчкаат куферите, во аеродром или кој те е*е не те проверуваат?
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден
Бесплатна достава
PLAYING CARDS PALADONE STRANGER THINGS 5
790,00 ден
Бесплатна достава
PSU 1000W CORSAIR RM1000E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020297-EU
10.710,00 ден
Бесплатна достава
CABLES AUDIO FIFINE L9 2x XLR M/F 3,0M, L9
810,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR S20, EX.98116
980,00 ден
Бесплатна достава
EXTERNAL SSD Kingston USB 3.2 Gen2 XS1000 2TB 1050MB/s, SXS1000R/2000G
14.840,00 ден