Како што причитав на форумот. границата е 350 евра, а 400 долари = 280 евра, а во која категорија спаѓа ДВД плеерот, еве линк од него http://cgi.ebay.com/CAR-DVD-PLAYER-...042?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256247d652
ваков податок ми требаше.
Сакам да порачам едно 50тина мп3 плеери од странство кој би ме чинеле околу 500$ па ме интересира колку би ми земале царина и ддв вкупно на тие 500$
а за користени продукти при лицно внесување? си купив лаптоп, xbox, гитара и уште некои работи и моментално ги користам во странство, ама за некој месец се враќам дома. како да избегнам царина?
Објективи: Царина 5%, данок 18%
Ме интересира некој дали знае која е царинската стапка за Аудио опрема(стара-нова)?
Здраво ако има некој со вакво искуство да ми одговори:
Значи другарка од англија треба да дојде на гости со авион па се мислев да ми донесе компјутерски делови да си склопам ново пц, делови како:
- матична
- графичка
- процесор
- меморија
- 2 хард дискови
е сега процесорот и меморијата може да ги стави во ташна или слично нешто да не и ги најдат но другиве 3 делови тешко , па ме интересира дали за нив ќе важи исто царина 0%, данок 5%? и на кој принцип ја одредуваат цената на истите по која би се платил данокот, мислам може ли другарками да им покаже сметки од деловите па на тие суми да плати данок ? ме интересира чисто за да знам колку пари отприлика да и пратам за да има за на царина....
Друже, па баш во ташна полесно ќе ги откријат - ако веќе сакаш да ги скриеш :]
Ама мислам дека баш така ќе "пројдеш", можеби ако ги извадиш сите делови од нивните нови кутии и ги спакуваш во нешто друго
Ако не те мрзи да прочиташ овде нешто за прописи во транспорт...
http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/AirtravelintheUK/DG_078179
Еве еден цитат од Q/A на customs.gov.mk:вака, а ако донесам некое парче хардвер, еве да речеме матична, а при тоа неам ни кутија ни сметка, од кај ќе ги извадат тие 5%? и дали ќе ми ги рчкаат куферите, во аеродром или кој те е*е не те проверуваат?
Бесплатна достава
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRED EXTRALINK TF500, Black,
660,00 ден
Бесплатна достава
SSD M.2 1TB WD Blue SN5100 M.2 NVMe WDS100T5B0E
9.790,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
CE SMART STANDING AIR CIRCULATION FAN XIAOMI, White, BPLDS11DM
6.820,00 ден
Бесплатна достава
NET ROUTER MESH SYSTEM AX3000 Dual Band, CUDY M3000 (1-Pack), 2.4/5 GHz, 574 - 2402 Mbps,
2.360,00 ден