Платата во Македонија за *програмер* започнува од 30000 денари (читај 500 евра), па се движи нагоре, во зависност од успесите на фирмата и искуството на програмерот.
Сите што плаќаат помалку, или не се способни да ги утилизираат програмерите или ги експлоатираат. Трето нема.
Ако некој незнае да работи, отпушти го. Ако сакаш да го научиш, прими го на пракса. Пракса е пракса, работно место е работно место. Не е исто.
за они што ги мрзи да го прочитаат линкот од @vordan, би ги споделил следниве реченици
Generally, the Real Programmer plays the same way he works-- with computers. He is constantly amazed that his employer actually pays him to do what he
would be doing for fun anyway (although he is careful not to express this opinion out loud).
Bad response time doesn't bother the Real Programmer-- it gives him a chance to catch a little sleep between compiles.
Real Programmers arrive at work in time for lunch.
@Andrejski
Абе да ти кажам ја, ја не сум програмер, ја сум админ. Така да и не ме нтересираат вашите плати многу. Економската ситуација у мк истотака не ме интересира, значи да ме интересираа тие работи немаше да го читам овој форум, туку ќе идев на друг посоодветен. Чисто го прочитав линкот, кој повеќето и што ги интересира темава нема да го прочитаат и издвоив некои реченици што ми беа интересни, а не викам дека се согласувам да работам за безпари. А те гледам тебе толку напаален на темава , што си дури и арогантен, демек пола луѓе од форумов работат за безпари и тебе ти ја симнуваат платата, а ваљда тоа се однесува и на мене, а може да се кладам дека сум многу повисоко платен од тебе.
За моите мислења за минимална плата можеш да видиш во темата за sys admin плати , каде уште пред 1 год имав пишано слично како твоето мислење дека почетничка плата е 500 евра.
Така да можеш да се изразуваш поасално. И како после овој пост да не ти пишаам ја на тебе, а ја да ти се покакам тебе во мозокот што мислиш дека можеш секој да критикуваш и кај што не ти е местото.
Сум немал никад претходно конфликт со некој член, ниту пак сум коментирал на онакви безвезе теми каде секој наметнува свое мислење, ама неможам да не искењам коа ти прв ми кењаш на основ што си направил погрешна слика за мене.
Така да модератори коа ќе го бришете постов, можете малце да го средите и постот на дотичниов, да не ме умешуе тука.
Платата во Македонија за *програмер* започнува од 30000 денари (читај 500 евра), па се движи нагоре, во зависност од успесите на фирмата и искуството на програмерот.
За моите мислења за минимална плата можеш да видиш во темата за sys admin плати , каде уште пред 1 год имав пишано слично како твоето мислење дека почетничка плата е 500 евра.
@vordan
Многу си контрадикторен, еднаш викаш дека програмирањето е CRUD досадна работа и тоа треба да го работиш како програмер, а сега праќаш линк во кој Real Programer е човек кој употребува вакумски цевки да програмира или покултурно куца 1 или 0 во notepad, ако има инсталирано на компјутерот.
Еве нешто од денешна перспектива
http://java.sun.com/developer/technicalArticles/Interviews/community/yakov_qa_2010.html
Темава не е офтопик отидена толку колку што мислите. Многу ствари се поврзани. Еве како:
Лоши менаџери најмуваат слаби програмери ==> Непродуктивна фирма ==> Малку пари ==> Мала Плата.
Не треба секој во фирмата да е оној вистинскиот програмер. Ама секоја фирма треба да има неколку такви. Многу е вистина она што го викаат дека добар програмер е и до 10 пати попродуктивен од просечен. Лош програмер е дури и контрапродуктивен често пати. Просечните програмери кои работат заедно со добрите се исто така попродуктивни него нормално.
Во македонија генерално бизнис моделот на фирмите се сведува на штедење на плати и услови за работа и со тоа се губат оние добрите и остануваат просечните. Од тука фирмата не може да напредува па не може ни првичните плати да ги исплати.
Што е најинтересно, и не им е јасно на менаџерите, е дека добар програмер, иако е 10 пати попродуктивен, задоволен е со 3 пати поголема плата бидејќи ГО САКА тоа што го работи, ама ретко кој знае да го препознае или да го плати.
Инаку еве ви мое мислење за плата (делумно од лично искуство):
Апла неискусен, пријавен на стално - околу 15000
1 година искуство - околу 20000 - 22000
2+ искуство, без посебна иницијатива - околу 500 евра.
2+ искуство, со иницијатива (значи добар програмер) - околу 750 евра.
Тие што имаат многу високи плати се или со специфични вештини, или со дооооолго искуство, или работат на ретко убаво место. Како и да е, ниеден од нив не е од 9 до 5 (дали заради тоа што го интересираат нови ствар или заради тоа што се крши од работа не е толку битно)
Ако си добар програмер, биди и паметен чоек - не чекај газдата да фати лотарија и да ти даде плата, туку земи и напрај си сам пари. Најди уште некој како тебе и реализирај своја идеја. Повеќето не се способни за нешто вакво. И читај го Paul Graham. И батали тоа дот-нетот.
за они што ги мрзи да го прочитаат линкот од @vordan, би ги споделил следниве реченици
Generally, the Real Programmer plays the same way he works-- with computers. He is constantly amazed that his employer actually pays him to do what he
would be doing for fun anyway (although he is careful not to express this opinion out loud).
Bad response time doesn't bother the Real Programmer-- it gives him a chance to catch a little sleep between compiles.
Real Programmers arrive at work in time for lunch.
A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII (or EBCDIC) code table.
Real Programmers don't know how to cook. Grocery stores aren't open at three in the morning. Real Programmers survive on Twinkies and coffee.
Така да, не фала, нејќам да бидам "вистински програмер", него сакам да работам како програмер со работно време за соодветна плата..
„Програмер со работно време“ е оксиморон.
„Вистински програмер“ е тавтологија.
Работно време имаат писари во општина (имаат и паузи -- обично налетувам баш на пауза).
Работно време има и гранапчето на Томче кај мене во комшии, ама дури и кога е затворен можам да му тропнам на порта да ми даде додатна залиха на Red Bull (кога имам дедлајн до утредента).
Работно време има паркингот во Трговски - инаку ти остана колата до утре.
Или си програмер или не си. Ако почнеш да програмираш и да мислиш кога ќе завршиш, тешко на корисникот на твојата програма.
Поарно, не троши време на програмирање -- веднаш здебели се, научи се да ручаш во 4 попладне и да хркаш на кауч до 7, па после во кладилница.
Всушност јас го имав прочитано линкот пред да го имав постирано претходниот пост, затоа и наведов "вистински програмер", односно (извадено од линкот)
(а има доста слични вакви искази)Код:A Real Programmer might or might not know his wife's name. He does, however, know the entire ASCII (or EBCDIC) code table. Real Programmers don't know how to cook. Grocery stores aren't open at three in the morning. Real Programmers survive on Twinkies and coffee.
Така да, не фала, нејќам да бидам "вистински програмер", него сакам да работам како програмер со работно време за соодветна плата..
Би сакал да те прашам едно лично прашање, ако не е проблем, кое мислам дека има врска со платата на еден програмер во МК.
Зашто сакаш да работиш како програмер? Поради платата или нешто друго?
Би сакал да те прашам едно лично прашање, ако не е проблем, кое мислам дека има врска со платата на еден програмер во МК.
Зашто сакаш да работиш како програмер? Поради платата или нешто друго?
Па секако дека е поради платата, никој не работи за лепе очи.
хаха, од забава XD. Иначе да заради платата. а воедно и дека во тоа највејќе се разбирам (но не мора да значи дека треба да сакам да киснам 24/7 пред кодови -_-)..
Кажи ми зошто некој би сакал да биде директор/менаџер/доктор/политичар итн. Па нормално, Пред се е поради платата -_- . Има поединци од наведените професии кои да, сакаат да го работат тоа пред се затоа што уживаат, но не би рекол дека тој процент е поголем од 5% (моја претпоставка, немој да се фатите за тоа)
и плус тоа, ептен се фаќате за глупости. Јас сакам да сум си со работно време, но нормално доколку не си ја завршам мојата зададена работа при некој проект во текот на работното време, ќе ја земам "домашната" дома и би си ја доработил...
Малце (-Многу) претерувате со тоа "вистински програмер", програмерството според мене е исто како секоја друга работа со свои обврски.. Така да доколку те бива во тој сектор остани си, а доколку не насочи се кон друго нешто и готово..
А јас пак не можам да разберам како некој може без плата да работи...Ок тогаш нема што да дискутираме. Јас не размислувам на тој начин така да не можам да ве разберам и не можам да сфатам како некој може цел живот за плата да работи. Сепак ваши размислувања, ништо немам против тоа.
Според мене платите се такви какви што се заради тоа што ,како што кажа Andrijeski, има луѓе кои се спремни да работат за 2 пати пониска плата колку само да земат нешто. Со тоа се деградираат самите себеси и ги загрозуваат оние околу нив. Мислам дека работа има доволно за сите, бар во овој период, и нема потреба програмерите да се самоексплоатираат.