Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Кој тоа модел поточно можеш да споделиш?
И колку спушта временски.... 3 минути при старт или пред гасење.... или модулира подолг временски период така?
И нешто конкретно ако имаш да споделиш, мерена потрошувака.... снимка од модулација.... графички лог....
MSZ/MUZ-HR25VF, една децка 13м2, друга во спална 16м2, добро изолирани со дограма во куќа.

Графички логови тоа гола вода, не е доволно објективно така. Кога отворам да видам колку троши (во одржување на ова време) де во една де во друга соба е од 150-160 вати. Имам и мерач како на Скоти, ако нешто те интересира по детално ќе снимам.
Сликите подолу се во рок од сат време направени

Да го искористам постов да се пожалам
1. По глупо далечинско не верувам дека некој и да сака може да измисли, too warm/too hot... не ме јеби
2. Основна опција како време секој ден да се пушта или слично, фак ју
3. Ауто вентилатор е тотално безвеза, научен од Тошибата мислев дека нешто не е во ред се додека на грешка не го ислучив, во смисла 4-5 степени е разлика на зададена температура со таа во соба

Атачменти

• Screenshot_20241128_063400_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241128_063400_Mi Home.jpg
    168,7 KB · Прегледи: 41
  • Screenshot_20241128_072048_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241128_072048_Mi Home.jpg
    169 KB · Прегледи: 41
  • Screenshot_20241128_073727_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241128_073727_Mi Home.jpg
    170,9 KB · Прегледи: 41

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
MSZ/MUZ-HR25VF, една децка 13м2, друга во спална 16м2, добро изолирани со дограма во куќа.

Графички логови тоа гола вода, не е доволно објективно така. Кога отворам да видам колку троши (во одржување на ова време) де во една де во друга соба е од 150-160 вати. Имам и мерач како на Скоти, ако нешто те интересира по детално ќе снимам.

Да го искористам постов да се пожалам
1. По глупо далечинско не верувам дека некој и да сака може да измисли, too warm/too hot... не ме јеби
2. Опции како тајмер, време секој ден да се пушта или слично, фак ју
3. Ауто вентилатор е тотално безвеза, научен од Тошибата мислев дека нешто не е во ред се додека на грешка не го ислучив, во смисла 4-5 степени е разлика на зададена температура со таа во соба
Ауто вентилатор заборави го. Стави го на 2/3 брзина. Кај мене е нон стоп на 3та брзина. Јас користам Wi-Fi и преку него ја контролирам, далечинското го имам заборавено.

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Ауто вентилатор заборави го. Стави го на 2/3 брзина. Кај мене е нон стоп на 3та брзина. Јас користам Wi-Fi и преку него ја контролирам, далечинското го имам заборавено.
За спиење се користи на 1 брзина, сигурно не е оптимално така за загревање и потрошувачка ама не им се мешам.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
За спиење се користи на 1 брзина, сигурно не е оптимално така за загревање и потрошувачка ама не им се мешам.
1 брзина не се ни осеќа буквално нон стоп ќе им гасне. Брзина 1 е тотално нефунционална на оваа клима освен за ладење. Јас со 3та брзина спијам комотно, звукот што го прави климата дури и ме заспива побрзо :ROFLMAO:

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Аааа не, LN35 ми е тууу мач, али good to know.

Daikin FTXC35 e 40k на ананас со попуст 3к што го нудат искача 37к
Mitsu HR35 e 37k исто на со 3к попуст искача 34к
Mitsu HR25 e 32к попуст = 29к
Mitsu DM35 исто така е околу 32к
Mitsu DM25 е околу 29к
Од сите овие која по вас би била најдобра одлука. Мислам дека сите би грееле за греење, али која би имала најдобра модулација и која е најтивка.
Ќе треба најверојатно уште една 3.5 да земам, кој е попустот Ананас од 3к што го нудат или купон некој?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548

За тебе гола вода... за мене нема пообјективно.... можеш да видиш како работела во последни 24ч, до колку најниско спуштила модулација, кога работела он-офф....кога направила дефрост....

Ако имаш мерач како на Скоти би било доволно објективно ако направиш континуирана снимка бар 15-20 мин...

Не викам дека не е возможно де.... ама кај мене AP25 не може да се токми со LN35.
AP почнува со некои 220w и за кратко се стабилизира накај 280-300w.
LN почнува со 70-80w па наголемува и спушта постојано

Ова последно од некни вечер имам лог, на надворешна околу 0 и благ минус утринските.....

Screenshot 2024-11-26 at 09.31.59.png

@FLEGMA 100w модулација на греење забележував на +15С надворешни, кога подома уште не е баш потребно да пуштиш греење ама не е ни баш комотно без.
Тогаш ја работам на ауто фан и врти на најниска брзина со делтаТ околу 6С и 30-32С издув.
Мислењето е автоматски споено:

Ќе треба најверојатно уште една 3.5 да земам, кој е попустот Ананас од 3к што го нудат или купон некој?
Аххх тоа беше промо код пратен на маил субскрајбери уште пред 5 дена.... еве пробај може уште да фаќа.

Сакаш попуст на попустот?
32.png
На Ananas Blаck Friday попустите се пуштени на максимум, ā има и ваучер од 3.000 денари!
Регистрирај се, искористи го ваучерoт на производи со веќе намалени цени и веднаш заштеди 3.000 денари на минимална нарачка од 15.000 денари.​
ваучер код
32.png
BF3000
Побрзај!
⏳
Бројот на ваучери е ограничен!​

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
За тебе гола вода... за мене нема пообјективно....

Аххх тоа беше промо код пратен на маил субскрајбери уште пред 5 дена.... еве пробај може уште да фаќа.

Сакаш попуст на попустот?
32.png
На Ananas Blаck Friday попустите се пуштени на максимум, ā има и ваучер од 3.000 денари!
Регистрирај се, искористи го ваучерoт на производи со веќе намалени цени и веднаш заштеди 3.000 денари на минимална нарачка од 15.000 денари.​
ваучер код
32.png
BF3000
Побрзај!
⏳
Бројот на ваучери е ограничен!​
Саркастичен сакав да сум малце :)

Фала, ќе пробам aaaand it's gone, не работи.

Последна промена:

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
има попуст од 5к сега, еве код: BF5000 ...
Треба нарачката да ти е преку 30к за да ти важи кодот.

HR25 вака е 27к, HR35 e 32к
Daikin sensira FTXC35 e 35к

Одлични ценички :D

Бидејќи ги пратам попустите дека тазе сум вселен и секој месец купувам нешто, ако ти се чека 3-4 пати годишно даваат над 35к, 7к денари попуст... HR35че за 30к летово се зимаше со тој попуст.
Инаку се расчитав и најдов дека на српскиот форум, TCL Elite Lite TAC-12CHSD/XA73IF по супер цена од 22.990 ден.
тцл-во спушта и на 110w модулација.

Еве некое мерење од таму:
111w potrosnja
Napolje 16.1C
Usis 25.2C
Izduv 29.5C
Max ventilator. Setovana na 22C
Prostorija 23.2C na 1.5m vis.
Mислење?

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Дечки ми треба клима за спална соба од 12м2, плус ете ходникот да го дели при греење со другата клима. Ми треба климата да е тивка за да не пречи при спиење и ми треба ниско да модулира зашто реално во 12м2 не сакам да чувствувам често on-off.
Е сега ме интересира најевтина клима која ми го нуди ова која би ми ја препорачале?
Која би ми ја препорачале до 40к?
Која би ми ја препорачале доколку нема ограничување на цена?
За 12 квадрати со тие барања, јас би одел на некоја панелна греалка со електронски термостат.
Со разликата во цена до клима ќе ја плаќаш разликата во струја следниве 15-20 години.
Освен ако не ти треба за ладење, ама па и тогаш.

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
За 12 квадрати со тие барања, јас би одел на некоја панелна греалка со електронски термостат.
Со разликата во цена до клима ќе ја плаќаш разликата во струја следниве 15-20 години.
Освен ако не ти треба за ладење, ама па и тогаш.
Па веќе имам xiaomi "паметна" греалка, може да пробам и да видам која е потрошувачката. Лоша изолација има собата. 3 надворешни ѕидови и приземје(имам 3см стиродур под ламинат), а и тој што не е надворешен ѕид пола е до тоалет, пола е врата и ходник.
Во собата температура оди околу 10 степени кога не се грее.
Можно е да ставам внатрешна изолација стиропор на сите ѕидови, али би бил 3 см.

Вака сега ме стави на размислување евентуално подно греење со термостат да поставам. Што мислите за тоа? Гледав еден од Прилеп местеше, 80w кажува троши на квадрат.
View: https://www.youtube.com/watch?v=PEvBAxW83Ko

Штознам малце сум истотака скептик и не ми се оставаат грејниве тела уклучени преку ноќ, а ако не греам преку ноќ сабајле ќе се будам смрзнат.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Па веќе имам xiaomi "паметна" греалка, може да пробам и да видам која е потрошувачката. Лоша изолација има собата. 3 надворешни ѕидови и приземје(имам 3см стиродур под ламинат), а и тој што не е надворешен ѕид пола е до тоалет, пола е врата и ходник.
Во собата температура оди околу 10 степени кога не се грее.
Можно е да ставам внатрешна изолација стиропор на сите ѕидови, али би бил 3 см.

Вака сега ме стави на размислување евентуално подно греење со термостат да поставам. Што мислите за тоа? Гледав еден од Прилеп местеше, 80w кажува троши на квадрат.
View: https://www.youtube.com/watch?v=PEvBAxW83Ko

Штознам малце сум истотака скептик и не ми се оставаат грејниве тела уклучени преку ноќ, а ако не греам преку ноќ сабајле ќе се будам смрзнат.
Тоа ти е практично тераса :)
Во таква ситуација со толкави загуби не ти треба клима со ниска модулација, нема никогаш да спушти.
Штом веќе имаш греалка, лесно можеш да измериш колку енергија ти треба за саканата температура. Па со тие податоци ќе видиш колкаво тело е соодветно за греење.

28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Не знам која е поентата на видеово, подното може да троши и помалку, зависи колку ќе ја стопли собата, ако е обично грејно тело...

Се сложувам со @moongose ако имаш загуба нема да ти спушта под 300-400 вати било која клима.

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
Собата е свртена кон југозапад, а температурата ја следам со мерач. Преку ден, терасата која излегува од собата достигнува до 20°C. Очекувам кога температура е повисока (12-13°C или повеќе), потрошувачката на климата да падне под 300W.

Собата ќе ја користам како спална и за гардероба, па поради тоа ќе влегувам повремено. Понекогаш сакам да легнам и преку ден. Иако нема да ја користам цел ден, би сакал температурата да биде пријатна. Во план ми е климата да стои подесена на 21°C, а можеби и на 20°C – ќе видиме како ќе имам потреба. Живеам сам, а понекогаш ми доаѓа девојка ми. Компјутерскиот сетап ми е во дневната соба, додека спалната навистина ја користам само за спиење.

Во моментов ја расчистивме собата до кошулицата. Планирам да поставам 3 см стиродур за подна изолација, а врз него ламинат. Ако некој има подобар предлог, би бил благодарен да го слушнам. Сè уште не сум решил за ѕидовите – ќе размислам по поставувањето на ламинатот и по реновирањето на тоалетот. Можно е да ставам изолација и на ѕидовите.

На ѕидот што граничи со тоалетот 100% ќе ставам изолација, затоа што при вадењето на старите цевки и изведувањето на новата водоводна мрежа, го направивме ѕидот "швајцарско сирење" :ROFLMAO:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Сè уште не сум решил за ѕидовите – ќе размислам по поставувањето на ламинатот и по реновирањето на тоалетот. Можно е да ставам изолација и на ѕидовите.
Say no more, мачкај Термо Стоп од внатре, заменува 5цм стиропор, а се мачкаат три слоја со валјак или ако најдеш мајстор со компресор да ти го нанесе на цела соба (и плафон): Термо изолации
Земав 10 кофи, премачкавме две тераси (6м*3м со стубови и 6м*1м) кои беа голи бетонски и ми влегуваше многу ладно преку нив, топлински мост. Ги облековме целосно и нема веќе топлински мост.

Бев песимист за овој Термо Стоп ама стварно е функционално решение, особено за внатрешни ѕидови. Ако не ти се верува, читај коментари од луѓе кај шо постирале Ројал Инвест на нивната ФБ страна за Термо Стоп.

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Say no more, мачкај Термо Стоп од внатре, заменува 5цм стиропор, а се мачкаат три слоја со валјак или ако најдеш мајстор со компресор да ти го нанесе на цела соба (и плафон): Термо изолации
Земав 10 кофи, премачкавме две тераси (6м*3м со стубови и 6м*1м) кои беа голи бетонски и ми влегуваше многу ладно преку нив, топлински мост. Ги облековме целосно и нема веќе топлински мост.

Бев песимист за овој Термо Стоп ама стварно е функционално решение, особено за внатрешни ѕидови. Ако не ти се верува, читај коментари од луѓе кај шо постирале Ројал Инвест на нивната ФБ страна за Термо Стоп.
@Mik Да, ова со Термо Стоп е добра работа, и функционира (според мое скромно лично искуство).
Имавме споделено за употребата на термо стоп во една друга тема, за проблемите со влага и мувла:

ZIL12

read-only
5 декември 2023
2
0
Потребна информација од некој што поседува Toshiba Shorai Edge
RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E/ E1 која е максимална температура на издув при подесен фан на максимум и температура на максимум 30 C мерено после 10-15 мин од кога ќе повлеќе максимална снага од 1900 W
А колку е температура на издув во исти услови со Hi Power уклучен.

Може и некој со Toshiba Shorai Edge RAS-13J2AVSG-E/ E1. или RAS-18J2AVSG-E/ E1 истото да го напише.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.294
RAS-B16J2KVSG-E / RAS-16J2AVSG-E/ E1 која е максимална температура на издув при подесен фан на максимум и температура на максимум 30 C мерено после 10-15 мин од кога ќе повлеќе максимална снага од 1900 W

Може и некој со Toshiba Shorai Edge RAS-13J2AVSG-E/ E1. или RAS-18J2AVSG-E/ E1 истото да го напише.
Не можат да ти дадат одговор на ова зато што нема да биде релевантен за тебе.

Ти измери ја разликата од влез до излез при тие режими и пиши што си направил.

При таква подесеност како кај тебе би требало да имаш 30 степени разлика.

btw
Сега не знам како е со R32 но по спецификации R410 можеше да даде 60 степени (ова е теорија, во пракса на издув се движи од 50 до 55)

Bizra

hello world
15 јуни 2024
156
81
Здраво, климата на секој 1 сат ми прави дефрос (df) дали може да се исклучи? Иначе климата е вивакс 5,5

Атачменти

• 20241130_190023.jpg
    20241130_190023.jpg
    1,8 MB · Прегледи: 44

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Здраво, климата на секој 1 сат ми прави дефрос (df) дали може да се исклучи? Иначе климата е вивакс 5,5
Не може да се исклучи ама можеш ти да намалиш температура за да не ти прави дефрост. На колку ја работиш? 25Ц? Fan Speed?

Климите најмногу се мачат кога има голема влажност надвор. Така да кога има 70+% влажност, магла или дожд, очекувај дефрости на секој саат-два, особено од кинезите Вивакс, Мидеа, Грее и компанија.
Затоа кога е толкава влажноста и ако ти влегува често во дефрост, препорачливо е да се намали температурата за 1-2Ц.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.290
2.716
мојава Хајсенс до 27 степени сум ја терал и ниеднаш не направила дефрост до сега од кога ја работам. Еве и денес влажност максимална, влече како луда.

Последна промена:

Riku

lurker
27 ноември 2021
585
256
Napraj na fan2 ili fan3 prvo. Mojava na fan 3 nepravi defrost dodeka drugata koja e na auto fan pravi defrost non stop bez razlika na vremenskite uslovi.

Dali klimata tie pokriena i dali istata ja vrni dozd,sneg?

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
Која шифра ја има AERI,AEHI,AEMI,AEGI...?

јас имам Тошиба РАС-16,серија пред Шораи,со Р32,ја немам мерено ова што пишуваш
би требало да е исто
затоа што Hi Power ти е исто со све на макс,фан и темп.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно