Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Јас сум на мисла дали да земам Kingston KC3000 заради брзината или Samsung 980Pro заради reliability.

Што велите вие?
Screenshot_1.png

Батка, земи си ти самсунг ако ме слушаш мене и моето скромно мислење. Набави добар ладилник за ссд и пичи.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Што е разлика помеѓу едното и другото и дали би биле ок за ставање некоја игрица на нив? Би се користело само за тоа.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Гледам дека е брз драјвот, барам друга причина зошто да го земам пред Самсунгот.
Еве да ти ја отежнам малку одлуката за самсунгот.

Колкав број биле засегнати, дали фирмвер фиксот дефинитивно го решава проблемот и дали нема да се деси исто/слично со единици од поново производство ќе остане мала мистерија. Но сепак е аргумент против Самсунг.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Еве да ти ја отежнам малку одлуката за самсунгот.
Ич да не му отежнуваш. Веќе се поправени од фабрика а тој не е почетник. Ќе си флешне фирмвер ако треба

Samsung Pro, Flegma велит!
Или оди и зависи од лутријата на Кингстон.

За свои пари нема да бидам лабораториски зајак.
MSFS 2020 не е зафрканција. Запишува како луд.

Јас на Pro имам враќано системски имиџи по неколку пати со ред (во еден ден )

Ги имам и EVO и Pro. Има разлика. Не би да гњавам понатаму

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Што е разлика помеѓу едното и другото и дали би биле ок за ставање некоја игрица на нив? Би се користело само за тоа.
Не би одел со A400, ако имаш можност за NVMЕ има подобар избор.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Ич да не му отежнуваш. Веќе се поправени од фабрика а тој не е почетник. Ќе си флешне фирмвер ако треба

Моментално имам A2000 1Tb и QVO 1Tb.
A2000 е одличен драјв. Него сакам да го ставам секундрен да биде а примарен да земам нов побрз, 980Pro или KC3000. А QVO да го ставам на симулаторот. Сега почнав еден нов data crunching проект со датасетови од по 40Gb па тој Intel 250Gb е веќе мал. Тој сакам да го ставам на сервисниот ПЦ на кој сега имам SATA M2 Kingston некој од 128Gb а тој кингстонот пошто е SATA M2 да го тртнам во некој M2 USB enclosure со USB 3.1 или 3.2.

boro1

user
13 август 2009
1.818
1.633
Дали би работило nVME SSD на MSI B360M Gaming Plus матична?

Колегата сака да си купи м.2 SSD, но не гледам никаде на матичната дали подржува NVME. (моментално има SATA SSD)

Во tech details на матичната пишува дека е "Turbo M.2" Slot

Дали е подобро да земе пак SATA SSD или некое ефтино М.2 SSD?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје

Абе не дека не земав и ја самсунг знаејќи ја информацијата, али нек се има предвид. Ако има понатамошни грешки, да се знае дека не им е првпат.
Негде им има заклимано работата на самсунг во ковид годиниве, пошто покрај 980 Pro(вогалвном 2тб верзијата) и со 990 Pro од фабрика имаа проблеми.
А и на 970 Evo Plus имаат сменето контролер во 2021 на поинфериорен во одредени операции(откако ќе се искористи ќешот со оригиналниот контролер трансферот паѓа на 2/3, а со новиов на 1/3) без да бидат транспарентни, наводно па во други одредени операции бил побрз новиов.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Дали би работило nVME SSD на MSI B360M Gaming Plus матична?

Колегата сака да си купи м.2 SSD, но не гледам никаде на матичната дали подржува NVME. (моментално има SATA SSD)

Во tech details на матичната пишува дека е "Turbo M.2" Slot

Дали е подобро да земе пак SATA SSD или некое ефтино М.2 SSD?
1683041527691.png

Би работело. Барај M.2 што е PCIe 3.0 x4, не од поновите 4.0 x4 зошто џабе ќе фрлаш пари.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Јас сум на мисла дали да земам Kingston KC3000 заради брзината или Samsung 980Pro заради reliability.

Што велите вие?
И јас го мислам KC3000, генерално сите рецензии се позитивни освен што немал некоја енкрипција како заштита имплементирано (AES hardware encryption).

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Време е да додадам сториџ на пц-то па размислував за nvme, размислувам за следниов драјв - Samsung SSD 970 EVO PLUS, M.2 - 2TB

Ако има некој препорака во тој ценовен ранг слободно нека се изјасни :)

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука

Што велите вие?
После 970 плус кај Самсунг веќе нема реалибилити.
Кц3000 земи си и уживај си.
Ради конкурентност мислам дека они се пореалибилни.
Бтњ дека Кингстон е лотарија е тешко срање од реченица.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
После 970 плус кај Самсунг веќе нема реалибилити.
Кц3000 земи си и уживај си.
Ради конкурентност мислам дека они се пореалибилни.
Бтњ дека Кингстон е лотарија е тешко срање од реченица.
Биди маж и прозивај ме директно а не вака зад порта.

Да ти гуглам јас или сам ќе си разгледуваш?

И Самсунг не е цвеќе, и тој менува ама:
The best news for impacted 970 Evo Plus owners is that they should "only" be taking a massive performance hit, without a corresponding decrease in write endurance. That's because unlike Crucial and Western Digital's part-swaps, Samsung didn't drop from TLC flash to QLC—it just swapped out the controller.

Овие другиве менуваа од TLC на QLC (а баш Samsung QVO го млатиме за тешка скапаница)
Истата прича и со WD.
Јас си ги кажав аргументите, ваши пари, ваши одлуки, ваши ризици.

SSD-а користам од времето кога 128GB коштаа 80 и кусур евра (Samsung 830) па наваму.
Само Samsung е конзистентен во квалитетот (засега)
Затоа, пред да јадеш мекици аргументирај.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
После дебаклот со 990 pro се виде вистинското лице на самсунг и ако сум лично корисник на самсунг продукти,али моментално најдобро на пазарот што може да се купи е kingston fury regenede па тек kc3000

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

The best news for impacted 970 Evo Plus owners is that they should "only" be taking a massive performance hit, without a corresponding decrease in write endurance. That's because unlike Crucial and Western Digital's part-swaps, Samsung didn't drop from TLC flash to QLC—it just swapped out the controller.

Овие другиве менуваа од TLC на QLC (а баш Samsung QVO го млатиме за тешка скапаница)
Истата прича и со WD.

SSD-а користам од времето кога 128GB коштаа 80 и кусур евра (Samsung 830) па наваму.
NV1 е утка од диск, NV2 е доста подобрен во однос на првиот. Буџет класа е секако, и после полнење на кешот при копирање големи фајлови трокира, ама како за диск за симнување или игри, за пет и нешто илјадарки е солидна варијанта.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука

Истата прича и со WD.

Ти прво пробај едно Кингстон КЦ ССД, после се буни.
А намеравав да се подновам со ево плус, ама сега заинат ќе го рипнам.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578

Што велите вие?
Ги имам и 1 „TB“ и 2 „TB“ моделите, сум задоволен мошне од 1 „TB“ зошто го имам најдолго и дури е поладен за разлика од „980 pro“; 2 „TB“ не го користам толку често зошто не го полнам до крај „980 pro“.
Би си зел уште неколку кога веќе паднаа цените по 7000 за овие ама не се брзам.
Ќе спомнам пак, „KC3000“ е доста поладен од „980 pro“ за неколку двоцифрени степени. Ги користам наизменично и двата и нема значителна разлика во брзина на префрлање и копирање на датотеки.

И

Избришан член 42370

Гостин
Ми треба мислење за следново SSD A-DATA SU630, кое ќе се користи како замена на WD10EZEX и стриктно ќе се користи како storage drive за игри, ништо друго посебно како пишење/бришење или користење како главно SSD за бутирање. Дали ќе брка работа, имате некое искуство од прва рака? Гледам лош збор ги бие по интернетов како тоа демек умирале во првата година, но истото се зборуваше за А400 па еве години терам такви SSDа без проблем, секако, генерално за сторејџ, битно ми е да отчитува игри брзо, нема да се форсира дневно со TB испишување на податоци.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Ми треба мислење за следново SSD A-DATA SU630, кое ќе се користи како замена на WD10EZEX и стриктно ќе се користи како storage drive за игри, ништо друго посебно како пишење/бришење или користење како главно SSD за бутирање. Дали ќе брка работа, имате некое искуство од прва рака? Гледам лош збор ги бие по интернетов како тоа демек умирале во првата година, но истото се зборуваше за А400 па еве години терам такви SSDа без проблем, секако, генерално за сторејџ, битно ми е да отчитува игри брзо, нема да се форсира дневно со TB испишување на податоци.
Ууу за 3000 ден со 3 години гаранција ич не му ја мисли нарочито само за сториџ чим ќе ти е.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Терај слободно

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Дали некој има користено Transcend SSD? Има на жирафата од 1TB и се мислам да го земам, а не гледам и лоши зборови баш за него.

SSD220Q​

Едит: гледам дека е со QLC место TLC.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
јас имам су650 и брка работа ако не бараш многу (sata2)

Атачменти

• diskmark.jpg
    diskmark.jpg
    42 KB · Прегледи: 20

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно