Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Следење на Електрична Потрошувачка во домот, статистика

toshex

the fool
18 септември 2013
6.586
8.234
Мелмак
Види што саат имаш, марка , модел, производител и срчај за него IEC 62056-21 комуникациски протоколи. Кај мене во зграда се на Сименс, имаат оптички ИР readonly порт и сериски кој е дисејблуван пошто е read/wrote.
Кога разгледував прелани у тоа карантините со многу време, некако ми се виде скапо (околу 70~100еур) беше само сондата, па ти треба ИР то сериал адаптер, итн, и плус се уште гледам нема интеграција со некој од системиве ХА, Опенхаб и слични. Значи ќе ти треба и некоe Ардууно или Пај, или ПЦ за да си тестираш, па програмирање... Додатно ќе ти требаа дозвола од ЕВН, кабел од саат до дома спроведен во ѕид (не смее да искача од саат кутија по ѕидови), итн... Можеби ако си во куќа се малку полесно би идело, но во зграда, поготово новиве кај што саатите се во посебна јутилити рум на приземје а да речам ти на 7ми или 15ти кат... Неостварливо.
Плус стандардот и портот се смислени за повремено отчитување од електро компаниите, воопшто не знам дали и ќе дозволат да си закачен 24/7 на саат. Затоа о ги смислија конзјумер сајд разни енерџи мерачи, за да си мериме точно што ни треба и каде ни треба.

Sent from my Телефон using Tapatalk

Оф бре... оти едноставно не си ги поврзат у мрежа уредите и да ни даваат real-time или барем дневен преглед на акаунтот за плаќање сметки.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.786
Скопје
www.facebook.com
Оф бре... оти едноставно не си ги поврзат у мрежа уредите и да ни даваат real-time или барем дневен преглед на акаунтот за плаќање сметки.
Za da moze da kradaat onaka neosetlivo. A i plus zatezni kamati da repaat , isto taka nekoi si razliki ili penali od 1-2 denari.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Е зошто де. Ваљда инфраструктура, нови саати, а и чичкото кога шета прави и визуелен надзор над опремата и приклучокот.
Za da moze da kradaat onaka neosetlivo. A i plus zatezni kamati da repaat , isto taka nekoi si razliki ili penali od 1-2 denari.
Да бе Пане на тие МегаВати кај тебе за "греење/ладење" сигурно ти прави разлика тие 1~2денари. А пенали и затезни камата се знае кога се репаат. Сигурно не од редовно користење и плаќање.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.078
3.538
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
не е тривијално. не дека не се прави, ама инвестиција е … која нема да им се врати :)

пс.
али па, затоа постојат регулации за бизниси кои се природен монопол

• ми се допаѓа
Реакции: marv

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Пробал некој вакво?
Ми текна да сменам еден осигурач со вакво. Ги имаше кај нас? (Секако со wifi модели исклучиво)
Ова уште подобро: Shelly Pro 1

Едит 50: ова било битното Shelly Pro 1PM

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Пробал некој вакво?
Ми текна да сменам еден осигурач со вакво. Ги имаше кај нас? (Секако со wifi модели исклучиво)
Ова уште подобро: Shelly Pro 1

Едит 50: ова било битното Shelly Pro 1PM
Ги нема кај нас ниедни. По нешто на залиха кај по некои, си ненормални цени.
Во секој случај не можеш да замениш осигурач со нив. Ќе си ги додадеш после осигурачот. Релиња се, не заменуваат осигурач.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Видов дека се само прекидачи, ме мисли дали може пм1 да се искористи за бојлер. Сакам да му го додадам и сензорот за температура и да го направам смарт.

Вели 16А знам, ама сепак со резерва земам такви работи. Имено релето внатре е поприлично големо не дека не, го видов на клипче го расклопуваа.

The guys from Shelly claim that there is an Internal temperature sensor for overheating protection, so the device will turn off if the temperature of the device goes above some dangerous level.

Тука велат дека прегрева:

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Видов дека се само прекидачи, ме мисли дали може пм1 да се искористи за бојлер. Сакам да му го додадам и сензорот за температура и да го направам смарт.

Вели 16А знам, ама сепак со резерва земам такви работи. Имено релето внатре е поприлично големо не дека не, го видов на клипче го расклопуваа.

The guys from Shelly claim that there is an Internal temperature sensor for overheating protection, so the device will turn off if the temperature of the device goes above some dangerous level.

Тука велат дека прегрева:
Јас имам 1PM на бојлер у нема проблем. Мојот бојлер е со 2.2кВ греач така да сум далеку од 16А по кој е специфициран. Нормално не би се доближил на повеќе од 75-80% од декларираното за на подолго време сигурно.
Ако сакаш да си на сигурно ептен, онда на пример Шели ЕМ за мерење и врзан за контактор еден (зависи од јачината на бојлерот) за пали гаси на бојлерот.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
И не ти крева над 50-60Ц?
Кога? Еве сега е исклучително и е 56.8. на уклучен бојлер околу 80-85макс што сум видел. Во 10х10 разводна кутија е монтирано, заедно со уште едно Шели 2.5 и еден контактор за машината за перење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Ако имате можност измерете температура кога е барем 30 минути оптеретено со над 2kw. Искрено ова по интернетов ме чуди што викаат на 40-50ц дека работи на idle, а дека крева 100c при оптеретување.

Мислам дека и мојот греач е 2 или 2.5kw.

Кога? Еве сега е исклучително и е 56.8. на уклучен бојлер околу 80-85макс што сум видел. Во 10х10 разводна кутија е монтирано, заедно со уште едно Шели 2.5 и еден контактор за машината за перење.

Незнам, мене ова ми е нехумана температура... 85ц!!! Wtf буквално. Се коси со моите сфаќања за електроника. Затоа велам дали е тоа на јадрото на процесорот само, или пак и куќиштето крева над 50ц.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Ако имате можност измерете температура кога е барем 30 минути оптеретено со над 2kw. Искрено ова по интернетов ме чуди што викаат на 40-50ц дека работи на idle, а дека крева 100c при оптеретување.

Мислам дека и мојот греач е 2 или 2.5kw.
Ти викам на уклучен бојлер од нула до тоа еко сетингот, околу 1 саат сигурно грее, не сум го видел повеќе од 85. Е сега секогаш ќе зависи од каде е ставен, колку е гужва, колку е амбиентална, итн. И рачунај дека ти кажувам температура од неговиот внатрешен сензор. Не сум мерел со нешто надворешно, следно нешто за купување ми е ИР топломер, ама никако да дојде на ред (оние од али не ми се зимаат). Инаку и после еден саат сум го допирал надворешно не е претопол, да не мислиш дека 80Ц е надвор на пластиката

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Ти викам на уклучен бојлер од нула до тоа еко сетингот, околу 1 саат сигурно грее, не сум го видел повеќе од 85. Е сега секогаш ќе зависи од каде е ставен, колку е гужва, колку е амбиентална, итн. И рачунај дека ти кажувам температура од неговиот внатрешен сензор. Не сум мерел со нешто надворешно, следно нешто за купување ми е ИР топломер, ама никако да дојде на ред (оние од али не ми се зимаат). Инаку и после еден саат сум го допирал надворешно не е претопол, да не мислиш дека 80Ц е надвор на пластиката

Мислев дека имаш ИР. Ама ако не е топло на фат значи дека е под 50ц инаку тоа се осеќа како врело веќе 55ц особено.

Колку што гледам најслаба карика се водовите на плочката кои не се доволни за 10А и креваат температура.

Сепак во линкот погоре има врзано за греач и баш вика дека надминува 100ц и се гаси после 20минути работа. Буквално процесорот му прегревал на 2200в оптеретување.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.099
6.042
Муабетиве се за Shelly 1PM, а сега се продава нова верзија Shelly Plus 1PM што е доста променета и би требало да е адресиран овој "проблем" со прегревање.

Јас би сакал водовите да се прелиени со калај, а не само бакарчиња на плочка. Особено за "декларирани" 16А.
Edit: излиени се во плусот а и во првиот
View: https://youtu.be/eLoOT3mXcMs

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Мислев дека имаш ИР. Ама ако не е топло на фат значи дека е под 50ц инаку тоа се осеќа како врело веќе 55ц особено.

Колку што гледам најслаба карика се водовите на плочката кои не се доволни за 10А и креваат температура.

Сепак во линкот погоре има врзано за греач и баш вика дека надминува 100ц и се гаси после 20минути работа. Буквално процесорот му прегревал на 2200в оптеретување.
Види они сите кажуваат температури (а и јас) читани од самото Шели. А тоа рачунај е на самото ПЦБ, тука грее сѐ и сешто. Самиот процесор, другите компоненти, вифи-то да не го заборавиме. Плус кај многумина е начукано у некоја мала дозна пуна со кабли и плус може е некаде кај е топло. Еве го мерам сега со обичен топломер (оној за нас што го користиме исклучува над 42+). Шели 2.5 тој ми е подостапен за играње. Интерна температура 58Ц (моментално уклучени 2та канали, ама на нив ми се само светла у 2 соби околу 30-40В тотал лед сијалици). Мерена со топломерот на пластиката од надвор, контактно значи, 39.8 (да му давам парацетамол изгледа :) ). 1PM-от сигурно е потопол од надвор при 10-12А влечење ама се пипка без проблем. На пример стои на држач за ДИН шина принтан на 3Д PETG пластика која ке покажеше знаци ако беше над 70-80 надворешна.
Во моментов:
1650666932423.png
А каде може да се види темература на шеливо?
Не можеш у апликацијата. на пример http://ip-shelly/status/ или Shelly Scanner
Муабетиве се за Shelly 1PM, а сега се продава нова верзија Shelly Plus 1PM што е доста променета и би требало да е адресиран овој "проблем" со прегревање.

Јас би сакал водовите да се прелиени со калај, а не само бакарчиња на плочка. Особено за "декларирани" 16А.
Edit: излиени се во плусот а и во првиот
View: https://youtu.be/eLoOT3mXcMs
Да пооптимизирани, понов процесор, нови финтици у софтвер и слично имаат новата Плус серија. Ја чекам нарачката да стигне. Таму кај што иде 220ка прелиени се. И највеќе плачки што има за прегревање се таму каде што си играат со флешување со Тасмота фирмвер (како и фраеров) или слични финти. Имаше едно време лани им рикнуваа цели уредчиња, ради тоа што тој Тасмота кастм фирмверот држел на ON цело време еден од пиновите и не му давал на целото уредче како што е дизајнирано да влезе у ЕКО мод и да си се самоизрегулира.

Атачменти

• 1650666921551.png
    1650666921551.png
    6,1 KB · Прегледи: 18

Ts011

user
31 март 2020
1.434
1.091
Malce ke otskoknam od muabetot, samo sakam da kazam deka, dekemvri posle promenata na iskra digitalen 3fazen strujomer10god, koristen postaven od evn, promenija nov nekoj Add/Moldavski od togas site smetki se +100kw od istite meseci minatata godina... So site isti uredi, cela godini se nema,nisto ni dodadeno ni iskluceno toa e...
Najdov video kako lesno moze da se manipulira ovoj adb,
(muabetot mi bese evn kradat na mrtvo)

View: https://youtu.be/PlKPINdQ1ow

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Malce ke otskoknam od muabetot, samo sakam da kazam deka, dekemvri posle promenata na iskra digitalen 3fazen strujomer10god, koristen postaven od evn, promenija nov nekoj Add/Moldavski od togas site smetki se +100kw od istite meseci minatata godina... So site isti uredi, cela godini se nema,nisto ni dodadeno ni iskluceno toa e...
Najdov video kako lesno moze da se manipulira ovoj adb,
(muabetot mi bese evn kradat na mrtvo)

View: https://youtu.be/PlKPINdQ1ow
Сите, овие новиве многу лесно се "манипулираат", или подесуваат со соодветен софтвер, конектор и read/write access. Така да ако мислиш дека ЕВН ти додаваат на овој начин само поради мерачот, не. На сите можат истото да го прават. 100кв не се малку. Провери си. Може стариот не мерел точно, ноже новиов не мери точно. Имаш право да бараш испитување, мерење, баждарење. Просто гасиш се од табла, освен еден јак познат потрошувач го пушташ само него и одиш буљиш во табла во саат.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
20220504_191537.jpg
Ниска е температурата на работа на шелито моментално, ќе пратам деновиве баш да видам дали и колку ќе се зголеми.
Screenshot_20220504-191602_Shelly.jpg
@marv @FLEGMA или било кој што знае.. Како да наместам на шеливо да го исцртува графикот на неколку секунди? Вака како што е наместено го исцртува колку потрошило за 1 саат работење на климите.Дали има таква можност?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.828
5.531
Погледнете го атачментот 112909
Ниска е температурата на работа на шелито моментално, ќе пратам деновиве баш да видам дали и колку ќе се зголеми.
Погледнете го атачментот 112910
@marv @FLEGMA или било кој што знае.. Како да наместам на шеливо да го исцртува графикот на неколку секунди? Вака како што е наместено го исцртува колку потрошило за 1 саат работење на климите.Дали има таква можност?
Не може во самата Шели апликација. Ако сакаш почесто ќе мораш да идеш со некоја екстерна интеграција од типот на HA или слично, па од таму детално да исчитуваш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
Дали има таква можност?
Немам Шели ама имам Broadlink и SonOff и нив можеш да ги силуваш да прикажуваат од секунда во секунда само во Home Assistant

Иначе Sonoff во Андроид прикажува моментална и дневна а Broadlink иако има фенси график сепак заокружува (грубо) на по 30 минути.

За манијачење на клими само Home Assistant

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.370
Шеливо дава моментална, по час и нормално денови. Значи мора HA, без него ништо.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно