Види што саат имаш, марка , модел, производител и срчај за него IEC 62056-21 комуникациски протоколи. Кај мене во зграда се на Сименс, имаат оптички ИР readonly порт и сериски кој е дисејблуван пошто е read/wrote.
Кога разгледував прелани у тоа карантините со многу време, некако ми се виде скапо (околу 70~100еур) беше само сондата, па ти треба ИР то сериал адаптер, итн, и плус се уште гледам нема интеграција со некој од системиве ХА, Опенхаб и слични. Значи ќе ти треба и некоe Ардууно или Пај, или ПЦ за да си тестираш, па програмирање... Додатно ќе ти требаа дозвола од ЕВН, кабел од саат до дома спроведен во ѕид (не смее да искача од саат кутија по ѕидови), итн... Можеби ако си во куќа се малку полесно би идело, но во зграда, поготово новиве кај што саатите се во посебна јутилити рум на приземје а да речам ти на 7ми или 15ти кат... Неостварливо.
Плус стандардот и портот се смислени за повремено отчитување од електро компаниите, воопшто не знам дали и ќе дозволат да си закачен 24/7 на саат. Затоа о ги смислија конзјумер сајд разни енерџи мерачи, за да си мериме точно што ни треба и каде ни треба.
Sent from my Телефон using Tapatalk
Оф бре... оти едноставно не си ги поврзат у мрежа уредите и да ни даваат real-time или барем дневен преглед на акаунтот за плаќање сметки.