Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.736
4.343
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.579
3.049

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Некој кој има налетано на YUNZII бренд механички тастатури? www.yunzii.com Мислење?

Испратено од ELS-NX9 преку IT.mk форум апликација
Овие изгледаат како Front end директна продавница на AJAZZ тастатури, или како Vendor за продажба на Механички тастатури и делови за истите. Инаку производителот е AJAZZ има нивни модели и на Drop и на официјалната страна на Ajazz на Ali. Само не ја гледај цената за испорака, само преку DHL Express имаат.
Ако им ги гледаш 75% алуминиумските модели како на пример AJAZZ AC081, во тој ценовен ранг (и бар по мое мислење подобри во сите аспекти) имаш Keychron 75% Q1 или 65% Q2 и barebone kit и цели китови со вклучени свичеви и капачиња (и без и со Knob/Енкодер верзија), плус Keychron го има доста по европскиве продавници веќе и на лагер (CandyKeys, Loob.No, и многу други, треба да се праша во Нексио сигурно би можеле по нарачка да донесат Q1 или Q2), Akko mod007 без свичеви и капачиња од Epomaker store на Ali со бесплатен транспорт. Од Glorious GMMK Pro barebones е во тој ценовен ранг, исто како Akko mod007 треба посебно да рачунаш трошок за свичеви и капачиња. За свичеви најлесно се наоѓаат, капачиња исто има доста избор по разните продавници на Ali, Akko исто има добар избор на капачиња со одличен квалитет и во разни профили и безброј комбинации на бои за реалативно пристапни цени за она што го нудат.

Ако ги гледаш поевтините wireless/Bluetooth такви исто на Ali има избор безброј, во таков случај пак локално има избор и одма достапни, од Keychron во Нексио, може не по таа цена ама со помалку ризик да не ти стаса пратката.

dasi4

read-only
14 август 2018
40
35
Дали има некој искуство со Redragon k530 draconic? Сакав да зеам така некоја тастатур што е 60% до кај 3000/3500 денари(ако имате предлог за некоја боља тастатура предложете).
Пошо глеам дека може да се мењаваат и свичевите и капачињата. Исто ако може некој да ми помогне како да знам какви keycaps да зеам за да ми пасуваат со тастатурата како се гледа тоа?

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198
Дечки, од КАДЕ е најдобро да се порача GMMK Pro-то? Позз
Белата ти е in-stock на mykeyboard.eu - можам да потврдам дека ќе ти ја шипнат во рок од 2-3 дена, само ќе дојде преку DHL Express и ќе платиш дополнителни давачки и данок тука. Црната е out of stock, мислам дека можеш до Мк директно од Glorious сајтот да нарачаш иначе.

LeRade

hello world
17 септември 2008
94
123
Дали може препорака за Numpad додаток.. Дали има некаде во МКД или да се нарача од некој сајт (aliexpres и тн ) :D

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Дали може препорака за Numpad додаток.. Дали има некаде во МКД или да се нарача од некој сајт (aliexpres и тн ) :D
имаше до скоро во анхоч, го снема од кај тастатурите ко за инат сега..

пробај се кај овие

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Дечки, custom кабли од кај нарачувате?
Ефтини, од ZERO Water Cooling. Имаш куп опции за конектори, coiled/straight, Paracord бои, Techflex sleeving итн.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Дечки, custom кабли од кај нарачувате?
Ако не ти се чека имаш и поблиску од Словенија unicorncables.com или Франција katkoil.com (со „понормални“ цени), од Германија keebstuff.com или UK cablecult.co.uk (со „Премиум“ цени).
Ако сакаш да си чепкаш DIY верзија можеш и поевтино да поминеш, можеш делови од Логинг да најдеш, USB кабел, GX-16 „Авиатор“ конектор (Машки и Женски), USB-A конектор, Heat-shrink. Можеш само паракорд, tech flex и USB-C конектор само да си нарачаш од тие сајтови дека продаваат и посебно на делови само.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.616
6.056
Битола
Ако не ти се чека имаш и поблиску од Словенија unicorncables.com или Франција katkoil.com (со „понормални“ цени), од Германија keebstuff.com или UK cablecult.co.uk (со „Премиум“ цени).
Ако сакаш да си чепкаш DIY верзија можеш и поевтино да поминеш, можеш делови од Логинг да најдеш, USB кабел, GX-16 „Авиатор“ конектор (Машки и Женски), USB-A конектор, Heat-shrink. Можеш само паракорд, tech flex и USB-C конектор само да си нарачаш од тие сајтови дека продаваат и посебно на делови само.
Фала. Го порачав овој:

Geras

read-only
11 јануари 2022
8
39
Здраво,

Им пишав на Нексио за Keychron Q1/Q2 и за GMMK Pro дали може преку нив да се нарача. Q1/Q2 nope. GMMK Pro може ама би коштало 14900 и рок на испорака околу месец дена. Мене ми е превише тоа ама можда на некој ќе му одговара.

Од друга страна се размислував за Тофу 60 билд со arrow keys. Иницијално сакав Q2 и 65%, бидејќи сега имам 60% Razer Huntsman Mini и единствена работа што ми фали се стрелките. ( не сакам да ми бидат на втор layer фн + JKL) Aма откоа видов дека има 60% билд без десни модс (шо апсолутно никогаш не ги користам), ми се свиѓа ептен идејата.

Гледав да нарачам PCB, Tofu 60 case и plate преку KBDFans или Keygem.store. ( и Дурок stabs шо ги забораив иницијално).
Кабел, свичеви, капачиња и Krytox планирав преку али, барем иницијално пред да инвестирам у поквалитетни капачиња. Свитчеви сакав Gat black inks.

Преку кеygem ствариве ме коштаат 180е со се shipping до тука. Дали можда некој знае отприлика колку би ми отишле за царина + давачки?
Или дали има некој онлајн калкулатор или нешо слично што може да пресмета отприлика.

Преку kbdfans би идело 215 usd. со shipping до тука така што со давачки не верувам дека ќе испадне по исплатливо него keygem.

Исто така иам друшто у Берлин и можам кај нив да нарачам па да донесат ама малце тешко да наканам некој 2 кила делови да ми носи со авион, ќе треба да чекам некој со кола да дое ама тоа може и да потрае.

Ме интересира дали некој има искуство со Тофу60 и како ви се свиѓа? Дали треба нешто посебно да пазам при нарачка за да можам да го постигнам 60% со стрелки layout-от? И општо можеби имате подобра идеја од мојата за ова што сакам да го постигнам.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.404
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Здраво,

Им пишав на Нексио за Keychron Q1/Q2 и за GMMK Pro дали може преку нив да се нарача. Q1/Q2 nope. GMMK Pro може ама би коштало 14900 и рок на испорака околу месец дена. Мене ми е превише тоа ама можда на некој ќе му одговара.

Од друга страна се размислував за Тофу 60 билд со arrow keys. Иницијално сакав Q2 и 65%, бидејќи сега имам 60% Razer Huntsman Mini и единствена работа што ми фали се стрелките. ( не сакам да ми бидат на втор layer фн + JKL) Aма откоа видов дека има 60% билд без десни модс (шо апсолутно никогаш не ги користам), ми се свиѓа ептен идејата.

Гледав да нарачам PCB, Tofu 60 case и plate преку KBDFans или Keygem.store. ( и Дурок stabs шо ги забораив иницијално).
Кабел, свичеви, капачиња и Krytox планирав преку али, барем иницијално пред да инвестирам у поквалитетни капачиња. Свитчеви сакав Gat black inks.

Преку кеygem ствариве ме коштаат 180е со се shipping до тука. Дали можда некој знае отприлика колку би ми отишле за царина + давачки?
Или дали има некој онлајн калкулатор или нешо слично што може да пресмета отприлика.

Преку kbdfans би идело 215 usd. со shipping до тука така што со давачки не верувам дека ќе испадне по исплатливо него keygem.

Исто така иам друшто у Берлин и можам кај нив да нарачам па да донесат ама малце тешко да наканам некој 2 кила делови да ми носи со авион, ќе треба да чекам некој со кола да дое ама тоа може и да потрае.

Ме интересира дали некој има искуство со Тофу60 и како ви се свиѓа? Дали треба нешто посебно да пазам при нарачка за да можам да го постигнам 60% со стрелки layout-от? И општо можеби имате подобра идеја од мојата за ова што сакам да го постигнам.

Тофуто е коска тастатура. Лично иам 2 65ки и ми се омилени тастатури. Често пробувам да ги променам и пак се враќам на нив.
Давачките се огромни, безразлика дали идеш преку пошта или дхл, ќе си платиш 40% згора над цената. Ако е 180 евра, ќе те фати 250 сосе давачки. И не промаршуваат пошто тежок е пакетот и е убаво деклариран. Стигаат за 2 недели од кигем. КБДфанс праќаат со дхл експрес, и ќе те одерат уште 2500 денари за федексарина, така да, нарачај од кигем, дечкото е супер.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
706
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Здраво,

Нексио ти дале ОК цена за GMMK Pro, на следниов сајт Loob.no можеш да ги провериш цените (и во МКД само поддеси си ја валутата во горниот десен агол на веб страната). Сајтот е од Норвешка, доставуваат до Македонија и одбиваат ДДВ, исто како KeyGem и CandyKeys. GMMK Pro на сајтов ја има за ден 13,437.03 плус рачунај транспортни трошоци (+ царина + ДДВ) кај нас, имаат исто и Q1/Q2 (Q1 v1 - ден 10,976.64, ова најверојатно е првата верзија што имаше значително пинг ехо, втората верзија е корегирана и со подебела долна плоча и ситни додатоци за елиминирање на пингот, плус втората верзија има варијанта со енкодер, со понов чип со поголема меморија за снимање на повеќе макро команди).
Јас можам од мое искуство да ти кажам за Tofu 60% главните делови ги земав од MBUK (PCB, Acryl case и brass plate), дека беше декларирано како DIY keyboard kit (тоа и нарачав DIY кит само без некои елементи што веќе ги имав, како стабилизатори, свичеви, krytox и сл) јас платив само 5% ДДВ и 2500 ден. Федексарина. Од KeyGem може да ти дојде повеќе за плаќање дека таму елементите ги продаваат посебно а не во DIY китови, така да ако се водат според фактурите и индивидуалните елементи на пример PCB-то ќе го царинат со 5%, Case-от може да го царинат со 18%, за свичовите може да те репнат со 15% царинска стапка + 18% ДДВ или само со 18% ДДВ (мене и едното и другото ми се има случено). Кога се посебно разглобени елементите различни се давачките, добрата страна со испорака преку Keygem е дека претежно праќаат преку EMS (DHL Post) што кај нас за царина и ДДВ можат да ти завршат за поевтино од EMS од нашата пошта, арно ама чим ставиш во пратката Case или PCB мислам дека ја пренасучуваат пратката преку DHL Express.
Ако се решаваш за 60% со Arrow cluster во долниот десен агол (64 копчиња) имај го следното на ум:
60% DZ60RGB V2 HOT SWAP + DZ60RGB CASE FOAM, ова комбинација има 64 копчиња, со стрелки во долниот десен агол и 60% DZ60RGB-ANSI V2 HOT SWAP + ANSI DZ60RGB CASE FOAM, за класичен ANSI Layout, 61 копчиња, со стандарден десен shift.
Истотака на KeyGem и на CandyKeys сега имаат сопствени заменски hotswap pcb-ја. Од KeyGem 60% TF60 RGB V1 HOT-SWAP PCB (ова е со стрелки cluster-от 64 копчиња, дека имаат исто и ANSI со 61 баш замениски се за DZ60 варијантите), исто имаат и solder верзија 60% TF60 V1 PCB за 32 €. Од CandyKeys имаат ISO варијанта само од нивното pcb CK60 ISO PCB (Hotswap). А на MBUK им останале само HHKB верзиите од нивното PCB, јас ја користам еве веќе повеќе од година дена нивната варијанта HS60 Hotswap PCB V3 во ANSI.
За KBDFans (од нивниот официјален сајт ако нарачуваш kbdfans.com) пуштаат само по FedEx/DHL Express и федексарина не ти бега, а исто рачунај дека нашиве FedEx/DHL не се замараат многу, дури и да им ги пуштиш точните царински кодови за тастатури и делови за тастатури ќе си навртат на некоја нивна логика/обука и ќе гледаат на поскапите церински ставки да те оцаринат кај што можат на посебните делови по ставки. Можам да ти ги препорачам официјалните продавници на AliExpress на:
  • KPRepublic (KBDFans like продавница, исто имаат и сопствен сајт KPRepublic, слично на KBDFans, некои производи стасуваат релативно брзо за 15-20 дена),
  • Kailh (Kailh официјална страна, исто брза испорака 15-20 дена),
  • KBDFans (немаат се од официјалниот сајт ама имаат капачиња и сл. што може да се нарача само проверувај во транспортни трошоци за некои производи им е иста доставата како од официјалниот сајт),
  • Keychron (Официјална продавница, малце поспор транспорт за разлика од официјалниот сајт),
  • Yinice zofipo Store (LED диоди и ленти)
  • Epomaker (Избор на тастатури и добар лагер на капачиња и останати работи)
  • Zerowatercooling (Custom кабли и други тракатанци)
  • YMDK (Добар избор на разни компоненти)

Доста детална листа на глобални и регионални вендори има Alexotos.
Од останатите регионални во Европа што вршат достава кај нас можам да ти ги издвојам:
  • Mykeyboard.eu - Широк асортиман, лагер брзо им се троши а споро се надополнува, мислам дека само со DHL Express имаат достава до Македонија.
  • KeyCapsss - Од скоро почнаа достава кај нас, претежно држат делови за DIY, Ortho и Split тастатури, мислам дека имаа и DZ60 само не се сеќавам која варијанта. (од Лајпциг, Германија) Јас од таму нарачав Plaid Pad (Макро пад со поддршка до 4 енкодери), дека беше фрка пред нова година дури после месец и пол ја испроцесираа во наша пошта нарачката
Слики од Макро падот:
20220207_031806.jpg 20220207_031837.jpg
Plaid Pad V3 од KeyCapsss, налемени сите through hole компоненти, плус MilMax 0305 hotswap слотови, 2 енкодери, плус слој микропореста пена од 6мм помеѓу PCB-то и задната плоча. 10 свичеви Zeal Aqua Zilients 62gr. и 4 Gateron Blue. Капачиња нафрлени од SA Chalk PBT што ми се најдоа според соодветните редови, сеуште ги чекам да ми стасаат од KPRepublic LOOP PS cherry профил PBT dye sub за да ставам на Macro Pad-ов. Веќе го поддесив во VIAL за работа во Photoshop со најчесто користените алатки, тамам ќе ми дојде за тандем работа со таблетот.

• SplitKB - Слична продавница како KeyCapsss, само од Холандија и одбиваат ДДВ, достава до Македонија, она што го нема на едната обично го има на другата продавница.
  • 42Keebs - Слична продавница на двете погоре, од Чешка со достава до Македонија. До сега имаше интересен модел на работа, обично ја отвараше продавницата еднаш месечно и во рок од 20-30 мин. се распродаваше лагерот. Од вчера најавија дека за две недели ќе почнат да работат full-time, така да ќе биде порелаксирано за правење нарачки. Обично беше релативно поевтино да се нарачува од оваа продавница, но од нова година се VAT обврзници и допрва ќе ги видиме новите цени.
  • Unicorncables.com - (Custom кабли од Словенија, ОК цени и избор на паракорд)
  • Katkoil.com - (Custom кабли од Франција, исто ОК цени, и избор на паракорд)
  • Cablecult.co.uk - (Custom кабли, тастатури и разни додатоци, Premium цени, добар избор на паракорд)
  • Keebstuff.com - (Custom кабли, Premium цени, добар избор на паракорд и MDPC-X sleeve, нивните кабли може најчесто да се видат по другиве сајтови како на KeyGem, CandyKeys и други)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.603
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux

VlatkoGalev

read-only
9 мај 2017
2
9
...

...

Може ќе ти биде од помош, за нарачкава од CandyKeys вкупно давачките ми беа 780 ден, со достава преку DHL (не DHL express).

Атачменти

• Screen Shot 2022-02-16 at 12.57.11.png
    Screen Shot 2022-02-16 at 12.57.11.png
    77,8 KB · Прегледи: 90
  • 20220120_120404.jpg
    20220120_120404.jpg
    291 KB · Прегледи: 86

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Барам IBM Model M. Дали некој продава?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.579
3.049
Постои ли можност безжична тастатура да се исклучува кога не се користи?
Ако има дугме он/оф, тогаш сигурно да.
Ако е пак со батерии, вадиш батерии, и така е во оф - сигурно :).
Ако е со нон-римувабл ричарџбл...и ако нема дугме он/оф, тогаш веројатно останваш на тоа дека НАЈверојатно сама ќе се исклучи после одредено време на неактивност...

Испратено од телефоно.

18 август 2019
1.245
1.238
Ако има дугме он/оф, тогаш сигурно да.
Ако е пак со батерии, вадиш батерии, и така е во оф - сигурно :).
Ако е со нон-римувабл ричарџбл...и ако нема дугме он/оф, тогаш веројатно останваш на тоа дека НАЈверојатно сама ќе се исклучи после одредено време на неактивност...

Испратено од телефоно.
Глувчето има копче за исклучување, тастатурата нема. Пар се.

Времето ќе покаже. Да видам колку ќе издржат батериите, па со ново полнење ќе ја одморам одреден период. Ако не се исклучува сама ќе ги потроши и без да работи.

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Бидејќи сакам да навлезам во светов на механички тастатури, дали за почеток е добра Logitech Gaming G413? Ако не, која тастатура би ја препорачале до тој ценовен ранг (4000 денари)?

Изумив да напоменам, нема да биде користена за некаков гејминг, туку за кодирање и РГБ или било какво светло не ми е потребно.

Последна промена:

neraaa

read-only
17 јануари 2014
27
29
Бидејќи сакам да навлезам во светов на механички тастатури, дали за почеток е добра Logitech Gaming G413? Ако не, која тастатура би ја препорачале до тој ценовен ранг (4000 денари)?

Изумив да напоменам, нема да биде користена за некаков гејминг, туку за кодирање
За 1000+ денари јас земав Keychron K4 v2. Како за прва механичка тастатура на мене ми е одлична за работа, со brown свичеви не се слуша многу а батеријата трае до 1 работна недела интензивно куцање.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.335
5.358
Скопје
hackitfree.github.io

Изумив да напоменам, нема да биде користена за некаков гејминг, туку за кодирање

Пробај некоја у Нептун РедДрагон - која ќе ти се допадне земи си - квалитет - топ !
(оваа е со оптички свичеви - блу)
Презадоволен од неа...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно