Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Дечки блутут звучник шо го имам на андроид се конектираше и во рок од една секунда свири. На ајфонов дваесетина секунди си свири телефонот откако се конектира звучникот и тек потоа се префрла на звучник. Сите контроли за плејбек потоа работат одлично.

Дали има некаде некој сетинг или начин да се среди ова?

Sent from my iPhone using Tapatalk
За ајван се работи ? Направи прво Нетворк ресет па пробај , бидејќи Блутут е сврзан со АирДроп

Sent from my SM-T720 using Tapatalk

9 август 2018
1.172
477
кога ќе откријат теар дроп ќе им биде квантен скок, а да не збориме за hole punch, тоа здравје за неколку години.
Попрво они би ставиле камери во горната рамка. Тоа им е и планот. Би изгледало вака:
XohZt3QjXQQAmv3EpLudRG.jpeg.jpg 1366_2000.jpg

Значи сега целта е:
Намалување на исечокот во должина и висина.

Па после тоа да ги намалат сензорите во висина и да ги стават над екранот кај рамката.

Па дури после за едно 5 - 7 години да искочат со уред кој што ќе има камери под екран. Не се брзаат Apple, и чекаат другите на пазарот да искочат со тие технологии, па и они да ги вметнат подоцна кога ќе се усовршени а не во рана фаза, оти логично нели нема да сакаат да имаат предна камера со тиња резолуција и квалитет.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Џабе го дискутираме ночот, не е работата за технологијата, туку за уникатноста. Сакаат да бидат различни од сите други, затоа избраа грд дизајн (they are owning up to it), никој не ги копира и ајфон е единствен телефон што кога ќе го видите само од напред знаете да го препознаете.

Не викам дека ова е правилниот избор, ама маркетиншки одат овде, не врз база на достапна технологија.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
А зошто користиш блутут звучници? Купи си ХоумПод, таму треба да е побрзо :D
j/k

Само што пробав сеа, има дилеј некои 5 секунди дур се префрли.

Ти велам има нешто. Може претерав дека е 20 секунди, ама 10 е сигурно кај мене.

Значи зборам за вакво сценарио:

Имам отворено јутуб (премиум) и си свири преку звучниците на телефонот. Блутут звучникот е исклучен.

Го вклучувам блутут звучникот, и автоматски се конектира ајфонот на блутут звучникот (излага поп-ап кажува дека е конектирано).

Арно ама звукот продолжува да свири од ајфонот, и после едно 10-15 можда и 20 секунди се префрла звукот на блутут звучникот.

Инаку го користам при туширање, иам водоотпорен звучник во туш кабината.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Џабе го дискутираме ночот, не е работата за технологијата, туку за уникатноста. Сакаат да бидат различни од сите други, затоа избраа грд дизајн (they are owning up to it), никој не ги копира и ајфон е единствен телефон што кога ќе го видите само од напред знаете да го препознаете.

Не викам дека ова е правилниот избор, ама маркетиншки одат овде, не врз база на достапна технологија.
нема утка со овој став

ако направат нешто успешно: само Apple може да направи „револуција“
ако направат нешто тиња: само Apple може да си дозволат да направат тиња - за да се посебни

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
нема утка со овој став

ако направат нешто тиња: само Apple може да си дозволат да направат тиња - за да се посебни

Јас од кога викам дека штом има луѓе кои се крстат во нив што и да прават, значи добро си ја тераат стратегијата. Точно дека многу работи ги прават ко шо треба, ама затоа пак имаат до толку фанатици муштерии што и измет да запакуваат (пример ете книга сликовница од 300 долари) ќе им се испродаде.

----------------

И на толку реплики ниту еден Апле Џинијс / Гуру не се најде со решение или инфо зошто има толкав delay од конектирање на блутут уред до префрлање на аудиото на истиот, дали е нормално, дали може и тие да го реплицираат и слично.

На андроид подфорумите до сеа ќе истестираа барем 20 пати и ќе дадеа инфо.

Нишо изглеа треба да се научам да гуглам место тука да прашувам, ама ете последно коа гуглав не знам шо беше ама 10 години уназад проблемот си стои и не е среден. (а да, ми текна, коа ќе сиснеш space коа си на бројките на тастатура те враќа на букви пак, 10 години наназад на apple support форумите се жалеле, и се уште не е средено).

----------

И сеа пак ќе кажат хејтер нешто, а напротив сосема е океј се навикнувам на ајфонов. Само шо не сум секташ и гледам дека се дефинитивно со софтверски можности поназад од андроид во моментов.

Но барем ова заматено стакло ефектот е стварно кул, и хардверот е моќен. Батеријата е сосема океј ама уште неам некој осет колку ми трае хахах.

ЕДИТ: Да не бидам сфатен погрешно - ако излезе дека едноставно така работи телефонов пошо нели јутуб апликацијата веќе свири па треба нешо ај-оу-есот да провери да искалкулира, да добие пристап до апликациите кои користат аудио или што знам што, и после да му текне дека треба да го пренасочи аудиото на звучникот - океј.

Уште една работа која ќе треба да ја прифатам дека "it just works" на тој начин.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
нема утка со овој став

Јас не знам дали ме читаш или само сакаш безвезе да реплицираш со хејтерски коментари?

Објаснив дека ова со ночот е чист маркетинг, сам потенцирав дека е грд дизајн и лично за мене е лош потег. 12ката очекував дека ќе има 120 херци (огромно разочарување за мене) и скенер под екран, бидејќи FaceID со маскиве е катастрофално лош.

За ночот не ни очекував дека ќе биде помал, знам дека уште некоја година ќе го тераат бидејќи им е важно да е препознатлив телефонот и да си го ствараат тој култ - колку и да го мразиме очигледно им успева. Заради таа причина и сите AirPods се бели и штрчат од уши - се им е пресметано. Од аспект на дизајн и за краен корисник е лош избор, ама тоа е маркетинг, а не технологија.

Значи ако пак не ме разбра само за да ме цитираш - на иста страна сме за ова прашање, не напредуваат само заради маркетиншки причини што за краен корисник е негативност.
Мислењето е автоматски споено:

Јас од кога викам дека штом има луѓе кои се крстат во нив што и да прават, значи добро си ја тераат стратегијата. Точно дека многу работи ги прават ко шо треба, ама затоа пак имаат до толку фанатици муштерии што и измет да запакуваат (пример ете книга сликовница од 300 долари) ќе им се испродаде.

----------------

И на толку реплики ниту еден Апле Џинијс / Гуру не се најде со решение или инфо зошто има толкав delay од конектирање на блутут уред до префрлање на аудиото на истиот, дали е нормално, дали може и тие да го реплицираат и слично.

На андроид подфорумите до сеа ќе истестираа барем 20 пати и ќе дадеа инфо.

Нишо изглеа треба да се научам да гуглам место тука да прашувам, ама ете последно коа гуглав не знам шо беше ама 10 години уназад проблемот си стои и не е среден. (а да, ми текна, коа ќе сиснеш space коа си на бројките на тастатура те враќа на букви пак, 10 години наназад на apple support форумите се жалеле, и се уште не е средено).

----------

Пак го тупиш и почнуваш да замараш со ова фанатици/џинијуси/гуруа, па да ти објаснам некои работи:

1. Јас не сум видел iOS корисници да се замараат со мали глупости колку што ти се замараш. Те молам немој да го препишуваш ова на Power user муабети, се што пиша досега нема ни P од Power user
  2. Уште 15 пати да пишеш „ама јас немам намера да хејтам“, доаѓаш тука и хејташ на темава, сега со уште поголема сила зашто еве и ти си „еден од нас“, ама не си еден од нас попаметен си, па ќе не просветлуваш од внатре
  3. Кога веќе го подобјасни проблемот, сега ми е јасно зашто не ти работи. Има еден збор - GOOGLE. Се што е од Google на iOS е тешко срање, намерно фингирано да не работи како што треба. Почни од YouTube, преку Google Play и било која друга апликација - срање.
  4. Сам си кажа дека Bluetooth веднаш се конектира (значи немаш проблем), ама YouTube не продолжува да свири. Пробај со нативна апликација (Music, имаш бесплатни песни) или со Spotify дали има ист проблем. Power user треба ова да го знае

Последна промена:

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Имам отворено јутуб (премиум) и си свири преку звучниците на телефонот. Блутут звучникот е исклучен.

Го вклучувам блутут звучникот, и автоматски се конектира ајфонот на блутут звучникот (излага поп-ап кажува дека е конектирано).

Арно ама звукот продолжува да свири од ајфонот, и после едно 10-15 можда и 20 секунди се префрла звукот на блутут звучникот.

Ми се дешава истото на С9+ со JBL Go 2 звучник. При прво поврзување се поврзува ко call only, после некое време (или reconnect) се поврзува на call and audio.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
[*]Сам си кажа дека Bluetooth веднаш се конектира (значи немаш проблем), ама YouTube не продолжува да свири. Пробај со нативна апликација (Music, имаш бесплатни песни) или со Spotify дали има ист проблем. Power user треба ова да го знае
Да има. На колегава на работа сега го тестиравме. И на пргиналната апликација за пеење мп3~ки, и на Спотифај платен. Значи пее песна, уклучуваш БТ звучник, вика конектед, ама уште песната си пее на телефон. Се префрли за некои ~10секунди на БТ звучникот. На андроид се префрли у моментот кога напиша конектед.

Sent from Телефон using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Да има. На колегава на работа сега го тестиравме. И на пргиналната апликација за пеење мп3~ки, и на Спотифај платен. Значи пее песна, уклучуваш БТ звучник, вика конектед, ама уште песната си пее на телефон. Се префрли за некои ~10секунди на БТ звучникот. На андроид се префрли у моментот кога напиша конектед.

Немам во моментов Bluetooth звучник, тестирано на AirPods 2 со Spotify на iPhone 12 Pro Max.

Инстантно се вклучува песната и продолжува штом ја ставам слушалката во уво.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Немам во моментов Bluetooth звучник, тестирано на AirPods 2 со Spotify на iPhone 12 Pro Max.

Инстантно се вклучува песната и продолжува штом ја ставам слушалката во уво.
Можда со Ејп хардвер. Како и обично гарант заебаваат на не нивни хардвер. Еве пробано и на слушалици БТ Сони. Спотифај цепа, БТ слушалицата гика конектед, звук на неа после точно 14сек од конектед промптот. ИПхоне 12 про.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Можда со Ејп хардвер. Како и обично гарант заебаваат на не нивни хардвер. Еве пробано и на слушалици БТ Сони. Спотифај цепа, БТ слушалицата гика конектед, звук на неа после точно 14сек од конектед промптот. ИПхоне 12 про.

Абе ме терате сеа да вадам прастар хардвер само за да тестирам. Еве тестирав со Level U Pro:

71RghByAnUL._AC_SL1500_.jpg

Се префрли музиката за 1.5 секунди по конекција, не инстантно како на AirPods кои нормално имаат и чип за оваа намена.

Не знам што правите со телефоните, освен дека ве осеќа ај-о-есов и намерно ве трола, друго не гледам логично?

Daemon Vulgaris

read-only
23 декември 2020
39
41
Абе ме терате сеа да вадам прастар хардвер само за да тестирам. Еве тестирав со Level U Pro:

Се префрли музиката за 1.5 секунди по конекција, не инстантно како на AirPods кои нормално имаат и чип за оваа намена.

Не знам што правите со телефоните, освен дека ве осеќа ај-о-есов и намерно ве трола, друго не гледам логично?
За ова не серат за џабе „пауер јузерите“, има некој баг со конекција на Iphone. Ми се случи неколку пати овие 2 недели (користам многу блутут направи). Ќе да се среди со некој пач или длц...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507

Ете кај тебе 1.5 сек, кај колегава на звучник 9сек, на слушалиците 14сек. Значи стварно трола ова иПхонево или иОС или ејпл како сакаш. Се нервира колегава сега , (досега не ни пробал, он ти е иПхоне јузер од секогаш, и сфе му е јес јес, едно копче, мулти таскинг не ни работел пред да види андроид кај ќеркаму и кај мене), разликата меѓу неговиот и мојот телефон 5 према 1 у цена, и 1 према 10 у она што сакам да уклучам и да работи seamless.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

За ова не серат за џабе „пауер јузерите“, има некој баг со конекција на Iphone. Ми се случи неколку пати овие 2 недели (користам многу блутут направи). Ќе да се среди со некој пач или длц...

Океј благодарам тоа и барав. Значи е можда изолиран случај ради генерик типот на уредот, а може и нешто при првична конекција.

Ќе побарам на нет како да исчистам конекции, да ресетирам тоа АирДроп шо и да е (дури и ќе го исклучам не ми треба АирДроп) и ќе тестирам пак со повеќе блутут уреди и ќе споделам како прошло наредна недела (без да избрзувам со финални заклучоци и ако успеам да најдам).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Океј благодарам тоа и барав. Значи е можда изолиран случај ради генерик типот на уредот, а може и нешто при првична конекција.

Ќе побарам на нет како да исчистам конекции, да ресетирам тоа АирДроп шо и да е (дури и ќе го исклучам не ми треба АирДроп) и ќе тестирам пак со повеќе блутут уреди и ќе споделам како прошло наредна недела (без да избрзувам со финални заклучоци и ако успеам да најдам).
Оти си ја мачиш душичката. Така си работи. Бај д дизајн е тоа. Не барај сега преку леб погача, не си веќе на андроид

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Оти си ја мачиш душичката. Така си работи. Бај д дизајн е тоа. Не барај сега преку леб погача, не си веќе на андроид

Арно де и да излезе така, може ќе се среди со апдејт...

Или може ќе ме натераат апле блутут уреди да купам нели. Со надувани цени ама иам видено на видео како работат тоа airpods, сам ги препознава дека се у близина, се појавува анимација од кутивчето само шо ќе го доближиш... фенси ес фак е не велам не. Може ако извадат таков блутут водоотпорен звучник и да ме подразмислат зависно цена. Може ќе може и грбот да ми го истрие за тие пари дури се туширам.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно