Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
Out of budget mi se jbl-ov, zar nema nesto dobro 1000-1500 denari? Treba da zemam i joystick i tastatura i pozelno e da ne se nad 1500.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Out of budget mi se jbl-ov, zar nema nesto dobro 1000-1500 denari? Treba da zemam i joystick i tastatura i pozelno e da ne se nad 1500.

1. Сакаш да се добри за гејминг.
2. Сакаш да имаат солидно микрофонче.
3. Сакаш да бркаат добра работа и за музка.

Во превод, сакаш многу, а за малку пари. Што не викам дека е невоможно. :)

Како што ти рекоа погоре, JBL-от е една од најдобрите entry-level опции што ги исполнуваат сите твои checkmarks. Некој на форумов рече за Bloody слушалки од Анхочдека имале океј микрофонче, но не сподели voice over да чуеме.

Џојстик не ти треба. Туку гејмпад ти треба. Искрено, ја би заштедил на тоа и би додал за слушалки. Па понатаму ќе докупиш и гејмпад. Не се брзај се наеднаш да купиш. Со добар звук ти се подобрува immersion во игрите.

Мој совет е да пробаш да побараш и што може да набавиш половно.

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Може ли некој да ми прати линк или да ми објасни зошто засилувачите скалата им е во -db па премиунва во +?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Dali edinstvenata razlika od ovie dva headseta e 7.1 surround ili dali pravi razlika za gaming i muzika? I dodatno prasanje, dali jblot e podobar headset od ovie?

Побарај ги на Rtings, разгледај рецензии и графици таму. Обавезно ислушај како звучи микрофонот и одлучи сам.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.532
1.033
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
знам дека не е соодветно тука али посебна тема (?) кој читал не прочитал итн па решива да пишам тука... сепак е аудио...
ми треба некој линк од МКД за кабелче од 3,5мм до 2.5мм
или евентулано 2,5мм до 2,5мм со адаптер за 2,5мм до 3,5мм

не ми се чека од Кина а и што гледав на некоја од нивните страни не најдов ни таму многу опции
адаптерче забалежав на Логинг и во Кина ама со кабливе некако поскромно со опции

Благодарам за информација...

И за да биде соодветно ќе прашам...
Некое мислење за Apple Home Pad Mini звучникот???

Последна промена:

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
знам дека не е соодветно тука али посебна тема (?) кој читал не прочитал итн па решива да пишам тука... сепак е аудио...

не ми се чека од Кина а и што гледав на некоја од нивните страни не најдов ни таму многу опции
адаптерче забалежав на Логинг и во Кина ама со кабливе некако поскромно со опции

Оди во логинг кажи им колку метри ти треба кабел и со кои конектори. ке си платиш се тоа на каса и ке те пратат позади да ти ги залемат free of charge.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.532
1.033
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Оди во логинг кажи им колку метри ти треба кабел и со кои конектори. ке си платиш се тоа на каса и ке те пратат позади да ти ги залемат free of charge.
Благодарам за совет... Бидејќи не сум во Скопје може и ќе се јавам да се договорам со нив за некако да испратат по карго...
Се надевам дека лемените им се "како лиени" ???

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Благодарам за совет... Бидејќи не сум во Скопје може и ќе се јавам да се договорам со нив за некако да испратат по карго...
си бираш сам какви конектори да ти стават .. разгледај на сајтот, мислам дека можеш да нарачаш со испорака без проблем.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Сосема солидно залемени и потоа залиени со hot gun.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Еј срцки, ќе ми стигне кај и да е TAGA Harmony HTA-25B. Некој предлог за какви звучки да земам шо ќе се у океј ценовен ранг?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје

Да не сакаш во 2.5мм балансиран, 3.5мм небалансиран конектор/кабел да пикаш? Слушам така рикале уреди. Ако се работи за небалансиран излез онда нема проблем да се оди од 2.5 на 3.5мм.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Од кај го зема и по која цена?
Од Бугарија како подарок ми го земаа за вселување, дека кај нас не го носат веќе, така да цената не ми ја кажаа колку им излезе. :)

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.532
1.033
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Да не сакаш во 2.5мм балансиран, 3.5мм небалансиран конектор/кабел да пикаш? Слушам така рикале уреди. Ако се работи за небалансиран излез онда нема проблем да се оди од 2.5 на 3.5мм.
ко што те разбрав првично зависи од тоа дали е небалансиран излезот.... ќе може малце да појасниш!?? Благодарам!!!

EDIT: ми одговорија најкултурно на mail дека додале во понуда еден таков кабел па нема "да мора" да се леми кабел 2.5мм кон 2.5мм ...

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
ко што те разбрав првично зависи од тоа дали е небалансиран излезот.... ќе може малце да појасниш!?? Благодарам!!!
Имаш балансирани(balanced) и небалансирани(уште познати како SE, скратено од single ended) излези. Обично 2.5мм се балансирани, а 3.5мм не. На балансиран имаш L- L+ R- R+, на небалансиран имаш L+ R+ и G(заедничка земја). Ако во балансиран излез пикнеш небалансиран кабел/конектор му правиш спој, некои уреди може да преживеат, некои не, во секој случај не се препорачува. Ако имаш балансиран кабел може да се користи адаптер да го напаравиш небалансиран, со услов да е правилно поврзан внатрешно адаптерот(споени двете земји).
Небалансиран кабел неможеш да го направиш балансиран без менување на конектор и/или прелемување на самите драјвери на слушалките ако се само со еден џек на нив. Кај тие со одвоени влезови на секое уше е поедноставно, само конектор.

У ствари што и каде сакаш да приклучиш? Може да не важи ова горе за тебе ако е за некоја друга намена.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.532
1.033
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
1612799555839.jpg
ова е "два и пол-ка"
додека каблчето што ќе трба да се замени е 2,5mm male to 3,5mm male...

Благодарам...ж

сум "брцал" на "неколку места" без да мислам толку сериозно ко што сега ми праиш муабет.... ;)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Погледнете го атачментот 97140
ова е "два и пол-ка"
додека каблчето што ќе трба да се замени е 2,5mm male to 3,5mm male...

Благодарам...ж

сум "брцал" на "неколку места" без да мислам толку сериозно ко што сега ми праиш муабет.... ;)
Не ќе да важи скроз муабетот за тебе од горе. Мислев во дак/појачало со 2.5мм сакаш да го брцаш. Какви се конекторите на кабелот што ти дошол со нив, 2.5мм со 2 прстена на едниот, а на другиот крај 3.5мм со 1 прстен?

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Имаш балансирани(balanced) и небалансирани(уште познати како SE, скратено од single ended) излези. Обично 2.5мм се балансирани, а 3.5мм не. На балансиран имаш L- L+ R- R+, на небалансиран имаш L+ R+ и G(заедничка земја). Ако во балансиран излез пикнеш небалансиран кабел/конектор му правиш спој, некои уреди може да преживеат, некои не, во секој случај не се препорачува. Ако имаш балансиран кабел може да се користи адаптер да го напаравиш небалансиран, со услов да е правилно поврзан внатрешно адаптерот(споени двете земји).
Небалансиран кабел неможеш да го направиш балансиран без менување на конектор и/или прелемување на самите драјвери на слушалките ако се само со еден џек на нив. Кај тие со одвоени влезови на секое уше е поедноставно, само конектор.

У ствари што и каде сакаш да приклучиш? Може да не важи ова горе за тебе ако е за некоја друга намена.

- + и земја се кај балансираните. Ништо нема да се случи ако пушти небалансиран сигнал само треба да се добро направени каблите.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
- + и земја се кај балансираните. Ништо нема да се случи ако пушти небалансиран сигнал само треба да се добро направени каблите.
Незнам, мене ме учеа дека 2 земји се на балансиран излез/влез, одвоена за секој канал. Освен ако нема некој друг балансиран стандард(полубалансиран? :) ) . Или грешка сум? Пушти некој линк да прочитам ако сум грешка.
Во секој случај кај него не прави разлика, пошто на влезот на слушалките 2.5мм џекот ако е TRRS се споени земјите и нема проблем со 3.5мм TRS на другиот крај и небалансиран сигнал.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Незнам, мене ме учеа дека 2 земји се на балансиран излез/влез, одвоена за секој канал. Освен ако нема некој друг балансиран стандард(полубалансиран? :) ) . Или грешка сум? Пушти некој линк да прочитам ако сум грешка.
Во секој случај кај него не прави разлика, пошто на влезот на слушалките 2.5мм џекот ако е TRRS се споени земјите и нема проблем со 3.5мм TRS на другиот крај и небалансиран сигнал.

Ако се користи кабел 3.5мм -> XLR/TRS над 3 метра ќе се појави шум. Инаку онака се убацив не знам за што се правеше муабет претходно.

XLR+Connector+Pinout+Diagram+Rear+Pin+2+Hot+v2+green.jpg

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Ако се користи кабел 3.5мм -> XLR/TRS над 3 метра ќе се појави шум. Инаку онака се убацив не знам за што се правеше муабет претходно.

XLR+Connector+Pinout+Diagram+Rear+Pin+2+Hot+v2+green.jpg
Крш, дечкото за слушалки да ти прашуел, ја за дак/појачало го предупредувам и 2.5 и 3.5мм конектори кои што неговите слушалки ги користат, ти со XLR ми се убацуеш . Ако бе , да се журкаме битно хехехе :D.
Немам појма како иде со XLR поврзувањето балансиран/небалансиран, кога би се водел од 2.5/3.5/4.4мм, овие горе ми личат на небалансирани(освен ако не се користат двата во пар), али пак ќе речам појма немам од XLR.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Јас користам RCA до XLR за грамофонско пред-појачало и до сега сум немал никакви проблеми. Да, губам балансиран сигнал, но, не сум чул дека може тоа да оштети нешто.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно