Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Мене поштарот порано ми оставаше помали пратки, а се друго лисче, ама пред неколку месеци ми кажа дека сега остава само ако се списанија или нешто слично, се друго иде на лисче затоа што имало ситуација кајшто поштарот ја остава пратката а после корисникот си ја бара во пошта и се наоѓаат во ситуација кајшто ни поштарот има доказ дека ја оставил ниту па овој дека не ја подигнал ниту па дека некој комшија или некоа дете не ја собрало од сандаче. Седи раат, проклет народ сме ние, затоа не блокираат продавници на ибеј, нарачувам ни стига пратка и отвораме диспјут, пошто кој го ебаа кинезот таму, нека се мачи.
Иначе кај мене во зграда, повеќето сандачиња се отвораат со ист клуч.

@maci каде со тој ентузијазам за мејл комуникација :D :D :D само телефонски и мене секогаш ми завршувале работа.
Не барам јас да ја остава пратката кога не сум дома,ем дома сум ем ми дава картонче за да чекам 1 ден и да одам сам да ја подигнам

Еве одам денес да ја подигнам ,само 2 вработени во цела пошта си праваат муабет немаат работа,му давам картончето а дечко понеделник ќе дојдиш денес пакетско или како да се вика тоа за пратки не работи....

Fiatov

read-only
18 септември 2020
49
14
Здраво нов член тука,
освен aliexpress standard shipping кои друг вид на пратки се регистрираат на тракингот на posta.com.mk.
мене конкретно ме интересира за праткиве од алиекспрес како singapore post,cainiao super economy,4PX,Yanwen,SunYou...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Singapore Post е сигурно, кај другите како ќе се погоди - тие се посредници и одбираат пошта која во тој момент им е најевтина. Во моментов тоа е Литванска/Летонска пошта кои даваат такви тракинг бројчиња во формат што може да ги чита наша пошта. Може и да се случи да не дадат, или да не можеш да го најдеш кое е, или да не оди со нив. Јасно се гледа кои се тие посредници, пошто се најевтини.

И Aliexpress Standard Shipping е подобро од овие посредници затоа што тогаш Али одговара за логистика и побрзо ќе му го земе со комбе производот од продавачот и ќе одбере (најчесто) пристојна пошта што ќе има нормално тракинг бројче.

Исто и Холандска пошта е пристојна (TNT Post NL) ако уште може да се најде на Али...

Во принцип, сите државни пошти се пристојни, само кај некои многу се чека до кај нас, а и поскапи се.

emmdee

hello world
2 ноември 2019
55
14
Имав 2 пратки книги од book depository во вредност од 50 тина евра, едната стигна, другата ја нема нигде сеуште а пратени се од УК на исти ден. Можно ли е да е задржана од царина а јас да не сум известен бидејќи нема мој број? Ако беше дојдена во локална пошта ќе ми кажеше поштарот, не е дојдена.

I na mene istoto mi se sluci, edna kniga sto ja naracav juli seuste ne e stignata a drugi sto gi naracav posle nea mi stignaa.
Ne znam sto da pravam dali uste da cekam ili da im se javam deka seuste ne mi e stignata knigata.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Једино само за овој период не би ги ругал оти Ковид-Мовид утепа секакво движење. А реално во комбинација со неажурноста на нашиве еднакво на вакво нешто. :D
pred toa demek rabotea ko svajcarski sat

Ок, тука веќе те разбрав. лол Иначе знаат и они да изненадат на некоја полна месечина.

Сејм шит хаппенед то ме. Тоа ме потсети сега дека и јас добив нешто од странство преку нив али многу педерски се поставија. Девојка ми, ми испрати дуксер негде беше мај/април стигна за релативно брзо време што беше изненадување само по себе, имав тракинг на пратката а и дојде чичко поштар и ми кажа да си ја подигнам. Само, многу глупа работа ми направи, пратката стигната на 21, он доаѓа на 21 да си ја подигнам на 22 али бидејќи знам дека е стигната си идам истиот ден, типкава ко зема лисчето отиде до пратката, ја извади застана пак се заглеа нешто во ливчето се врати назад кај мене и ми вика "Дојди утре земи си ја" ват да фак? Тука е, пред тебе е, дај ми ја пратката. Just Makedonska Poshta things.
епа на ливчето пишело 22-ри, не им била процесирана, затоа ставаат една ден подоцна
Да им еба* се по список од фамилија и убави комшики заради оваа бирократско поде*ување.
Јадев ја бурек, ти ме прајше дерле ваков таков. Ако, убо ви прат.

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Nostradamus

hello world
23 мај 2017
69
65
Скопје
pred toa demek rabotea ko svajcarski sat

епа на ливчето пишело 22-ри, не им била процесирана, затоа ставаат една ден подоцна

Не работеле како швајцарски часовник никогаш но пратките не стигале после 8 месеци стоеење. Македонска Пошта никогаш не била ниту пак ќе биде најдобра но колку толку работата течела.

Како може они да ја примат пратката, му дадат на знаеење на поштарот дека треба да донесе ливче до клиентот а таа не е процесирана? Каде е логиката овде или пак ја оставивме на пазар? Моментот кога пратката помине на граница таа влага во некој систем, моментот кога таа ќе пристигне во дистрибутивниот центар на Македонски Пошта таа е веќе во систем, кога ќе дојде до локална подружница на Македонска Пошта таа веќе е во систем. Не може по ниту една логика таа да не биде процесирана.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Немаат листа направено за тој ден, да се потпишеш, затоа не ти ја дале.

Иначе пред пошта во моментов е вака:

06e4a71ed9fc523d8720d30e0188bf7e.jpg

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Прв пат добивам вакво бројче RX852294735DE
Оваа дали ќе стигне преку регуларна пошта или преку апашиве ДХЛ?

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
^ Оти нешто пишување на 17трак DHL ECOMMERCE , оно и онака не надминува лимит за ДДВ, нешто помалку од 1350 ден е вкупната вредност на пратката односно 5 комада кинески мемориски картички од 64GB нарачани од Gearbest.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
351
1.074
И пак по не знам кој пат, супер искуство со бритиш Royal Mail Air, пакет со железарија од Англија до дома за 8 дена!

Пофалба овој пат и до Македонски Пошти оти за два дена од влез во МК, прием во 1003, експресно испраќање до 7005 и истиот ден чичо поштар на врата.

Среќа сум имал шо не навратил пакетот во 1006 на царина, пошто декларирана вредност беше 80 евра и требаше да платам ДДВ.

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
И пак по не знам кој пат, супер искуство со бритиш Royal Mail Air, пакет со железарија од Англија до дома за 8 дена!

Пофалба овој пат и до Македонски Пошти оти за два дена од влез во МК, прием во 1003, експресно испраќање до 7005 и истиот ден чичо поштар на врата.

Среќа сум имал шо не навратил пакетот во 1006 на царина, пошто декларирана вредност беше 80 евра и требаше да платам ДДВ.

Со последнава изјава може некој да биде искаран па да се заостри контролата на вредноста на пратките. Нема ефект од фалење по форуми дека не отишла на царина нели?

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.154
556
Денес бев на шалтер во Пошта 2 да проверам случајно да не стигнала некоја пратка и службеничката ми кажа дека одеднаш стигнале 7 тони пратки со 2 камиона и веќе една недела како што ги прегледуваат а сигурно уште 2 недели ќе им требаат додека ги средат.Ми кажа и дека луѓе што нарачувале уште во Февруари,Март месец дури сега ги добивале пратките.

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Дали може да се земе или убрза некако пратката заглавена во 1006 царина? Сеуште нема статус за достава на документи. Немам искусво со пратки на царина досега.

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Дали може да се земе или убрза некако пратката заглавена во 1006 царина? Сеуште нема статус за достава на документи. Немам искусво со пратки на царина досега.
Прати им документи пред време, не мора да чекаш статус/ливче. Ова мене на телефон ми го кажаа од пошта/царина

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А како ќе го знаеш бројчето на царинска пријава? Јас кога сум праќал барале да наведам тракинг бројче и број ма царинска пријава, што нема како да го знаеш пред они да ти го дадат.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Во последно време може и само со тракинг бројче, но јас не би праќал ако нема статус nedostasuva faktura зашто знаело да помине и без давачки, иако отишло на царина. Кога ќе го видам тој статус и пратам без да чекам писмо, навистина побрзо се завршува.

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
А како ќе го знаеш бројчето на царинска пријава? Јас кога сум праќал барале да наведам тракинг бројче и број ма царинска пријава, што нема како да го знаеш пред они да ти го дадат.
Само тракинг ти треба

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно