Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Намален данок во ИТ секторот

15 септември 2012
1.165
1.300
Мислам дека малце ги мешаш фриленсерите како мене со фриленсерите кои затајуваат данок, тие вторите добиваат бесплатно здравствено и не плаќаат данок, јас плаќам данок а не добивам бесплатно здравствено.

Мала дигресија: бо Македонија НЕ ПОСТОИ БЕСПЛАТНО ЗДРАВСТВЕНО, па ни бесплатно здравство и сите изрази кои можат да се замислат од тие два збора.

Ground Total: не си во голема загуба, сите го плаќаме тоа „бесплатното“ и го добиваме подолгото од трите.

P.S. Плаќаш 10% данок на приход, а не здравствено осигурување. Ако платиш данок на приход не е обрзана државата да ти овозможи бесплатно здравствено (што и да е). Здравственото осигурување плаќаат вработени со пресметката за плата а, е бесплатно за невработени...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Мала дигресија: бо Македонија НЕ ПОСТОИ БЕСПЛАТНО ЗДРАВСТВЕНО, па ни бесплатно здравство и сите изрази кои можат да се замислат од тие два збора.

Ground Total: не си во голема загуба, сите го плаќаме тоа „бесплатното“ и го добиваме подолгото од трите.

P.S. Плаќаш 10% данок на приход, а не здравствено осигурување. Ако платиш данок на приход не е обрзана државата да ти овозможи бесплатно здравствено (што и да е). Здравственото осигурување плаќаат вработени со пресметката за плата а, е бесплатно за невработени...
Ова со КАПСОВ сигурен си? Јас не сум баш. Пола фамилија ми се здравствени работници, сум бил и јас на лекар, а сум видел и дете, тинејџер, а богами и невработен а и пензионер како добиваат баш бесплатно здравство.
За другото у постот уствари за П.С.то си у право и тоа го збориме цело време овде некои.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

15 септември 2012
1.165
1.300
Ова со КАПСОВ сигурен си? Јас не сум баш. Пола фамилија ми се здравствени работници, сум бил и јас на лекар, а сум видел и дете, тинејџер, а богами и невработен а и пензионер како добиваат баш бесплатно здравство.
За другото у постот уствари за П.С.то си у право и тоа го збориме цело време овде некои.

100% СИГУРЕН. Кафето и бонбоњерата (како најевтино здравство) не ги даваат во гранап без да се платат.
Тоа што си видел „баш бесплатно здравство“, сум го видел и јас.... пред 50 години, па сега ме крпат од тоа бесплатното и од таа петокраката на челото на моите претходници.

123456

poweruser
12 април 2013
2.076
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
100% СИГУРЕН. Кафето и бонбоњерата (како најевтино здравство) не ги даваат во гранап без да се платат.
Тоа што си видел „баш бесплатно здравство“, сум го видел и јас.... пред 50 години, па сега ме крпат од тоа бесплатното и од таа петокраката на челото на моите претходници.

Бесплатно има само трудници,малигни,донатори,крводарители,основ по закон,пензионери до 14.000денари, останатото се плака 10% партиципација.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
OK, ако си решил да бидеш циничен, и да се жалиш како функционирало во твој случај здравството, нема да продолжуваме. Но ФАКТ е дека ПОСТОИ 100% бесплатно здравство и здравствено осигурување за одредени социјални групи.
Дали ти се погодило, или дека е востановена пракса кај нас дека на лекар мораш со кафе, бомбоњера и виски тоа е друга работа.
Дека е се розево не е. Далеку од тоа. Ама и дека е катран црно исто не е.
И не пред 50години, денес. Кафе, Бомбоњера и Виски од мене не виделе и нема да видат. Пред месец дена, да годинава крај на Јули, преглед од ушен лекар у Румунска, испирање на уши од церумен (мин 2-3 пати годишно така генетика ми се погодила), се вкупно 70 партиципација. Истото за малиот 0ден. Пред една година, пошто ми текна у сабота, а у недела идев на одмор, и нејќев да се остаам несреден пред киснење у вода и можни проблеми (искуство), отидов до Систина. Се опрчив 1800денари. И сега исто ли е?

Бесплатно има само трудници,малигни,донатори,крводарители,основ по закон,пензионери до 14.000денари, останатото се плака 10% партиципација.
Значи имало? И деца до незнам колку години. Немој сега да им расипуваш НЕМАЊЕ Бесплатно. и Партиципацијата е ограичена до макс 6000 годишно мислам беше. Значи и операција од 10000Еур ти плакаш макс 100еур.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
OK, ако си решил да бидеш циничен, и да се жалиш како функционирало во твој случај здравството, нема да продолжуваме. Но ФАКТ е дека ПОСТОИ 100% бесплатно здравство и здравствено осигурување за одредени социјални групи.
Дали ти се погодило, или дека е востановена пракса кај нас дека на лекар мораш со кафе, бомбоњера и виски тоа е друга работа.
И не пред 50години, денес. Кафе, Бомбоњера и Виски од мене не виделе и нема да видат. Пред месец дена, да годинава крај на Јули, преглед од ушен лекар у Румунска, испирање на уши од церумен (мин 2-3 пати годишно така генетика ми се погодила), се вкупно 70 партиципација. Истото за малиот 0ден. Пред една година, пошто ми текна у сабота, а у недела идев на одмор, и нејќев да се остаам несреден пред киснење у вода и можни проблеми (искуство), отидов до Систина. Се опрчив 1800денари. И сега исто ли е?

Значи имало? И деца до незнам колку години. Немој сега да им расипуваш НЕМАЊЕ Бесплатно. и Партиципацијата е ограичена до макс 6000 годишно мислам беше. Значи и операција од 10000Еур ти плакаш макс 100еур.

Плус бесплатно е за АКТИВНИ баратели на работа во АВРМ.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Не е бесплатно и тие плакаат 10% партиципација, освен по некој основ на ослободување

Ако се водат со активно осигурување на порталот на фзо ( знам бидејќи го користам и јас) тогаш имаат исти права како сите други. Ако некаде е 10% за нив, тогаш и за вработени е 10%. Кај мене иделе невработени со активно осигурување и сум им плаќал иста цена по услуга како и останатите бидејќи немаме повеќе стапки.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.579
Скопје

Другар нема бесплатно здравство. Мора некој да те покрие (сопруг/а, родител) или да си пријавен во АВРМ за барање работа.

Од родители мислам дека до 26 години можеш да бидеш покриен. Знам зошто на мои 27/8 пукнав зглоб и ми наместија гипс, платив 6К, ми рекоа да сум бил пријавен ќе сум плател 600. Во тој момент работев нешто хонорарно и не бев пријавен.
Братучедка скоро вратена од странство требаше да лежи на болничко лекување каде ден беше 1600 денари приватно. Опцијата беше да плати 2200 денари отприлика во ФЗМ за минимум 2/3 месеци за да не плаќа приватно и да добие здравствено.
Останатите категории ги наброја некој погоре. Муабетот е ако си над 26 години и не си во брак со некој кој е вработен со регулирано здравствено (притоа пријавен преку неговата работа), непријавен во АВРМ, не добиваш бесплатно здравствено осигурување.

Испратено од Pixel 3 XL преку IT.mk форум апликација

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Другар нема бесплатно здравство. Мора некој да те покрие (сопруг/а, родител) или да си пријавен во АВРМ за барање работа.

Од родители мислам дека до 26 години можеш да бидеш покриен. Знам зошто на мои 27/8 пукнав зглоб и ми наместија гипс, платив 6К, ми рекоа да сум бил пријавен ќе сум плател 600. Во тој момент работев нешто хонорарно и не бев пријавен.
Братучедка скоро вратена од странство требаше да лежи на болничко лекување каде ден беше 1600 денари приватно. Опцијата беше да плати 2200 денари отприлика во ФЗМ за минимум 2/3 месеци за да не плаќа приватно и да добие здравствено.
Останатите категории ги наброја некој погоре. Муабетот е ако си над 26 години и не си во брак со некој кој е вработен со регулирано здравствено (притоа пријавен преку неговата работа), непријавен во АВРМ, не добиваш бесплатно здравствено осигурување.

Добро де и тоа погоре го разглобивме. Дека или користиш лично осигурување, или на член од семејството, или да си активен барател значи да те покрие државата преку другите вработени. Е сега ако си невработен, а непријавен во АВРМ да тогаш нема. А зашто ни бил, освен ако не остваруваш приход на друг начин, и не ти треба тоа пријавување. И тогаш повторно можеш да си плаќаш како рече ти сам здравствено осигурување. Но можеш да цепаш на пример непријавени приходи цел живот, да си пријавен у АВРМ, и да имаш бесплатно здравство, а да живееш боље од некој кој за тебе ја плаќа привилегија. Ете тоа е целиот муабет.

123456

poweruser
12 април 2013
2.076
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia

Аврм нема врска веке со здраствотво веке добри 4-5 години, ако пример не си пријавен во аврм дека бараш работа а поднесеш барање за здравство сакаш кај црвен крст или кај тебе во амбулантите веке има од фзо човек за пријавување за здраството потполнуваш формулар и тоа е тоа и ке си имаш здравствено осигурување иако не се пријавуваш во аврм, ке си плакаш 10% партиципација.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Аврм нема врска веке со здраствотво веке добри 4-5 години, ако пример не си пријавен во аврм дека бараш работа а поднесеш барање за здравство сакаш кај црвен крст или кај тебе во амбулантите веке има од фзо човек за пријавување за здраството потполнуваш формулар и тоа е тоа и ке си имаш здравствено осигурување иако не се пријавуваш во аврм, ке си плакаш 10% партиципација.
Па да, ама ако си невработен или мораш да однесеш потврда од АВРМ дека си активен барател на работа или потврда од УЈП дека немаш дополнителни приходи. Или трето се пријавуваш дека сакаш доброволно да си плаќаш самостојно здравствено осигурување.

15 септември 2012
1.165
1.300

Епа таа другата работа не е бесплатна. Тоа ти го зборам цело време, влези во гранап и направи ја математиката. Собери ја цената на 200gr кафе, 500gr бајадера и 1l виски... Да не испаден одење на лекар поскапо од перење уши во систина.

И не пред 50години, денес. Кафе, Бомбоњера и Виски од мене не виделе и нема да видат.

Па и срамота е да видат. Нели 1/2 фамилија ти се здравствени работници. Кога тоа од „своите“ наплаќаме?

Пред месец дена, да годинава крај на Јули, преглед од ушен лекар у Румунска, испирање на уши од церумен (мин 2-3 пати годишно така генетика ми се погодила), се вкупно 70 партиципација. Истото за малиот 0ден. Пред една година, пошто ми текна у сабота, а у недела идев на одмор, и нејќев да се остаам несреден пред киснење у вода и можни проблеми (искуство), отидов до Систина. Се опрчив 1800денари. И сега исто ли е?

За мене е исто. За тебе е различно, оти си платил, како што сите ние плаќаме.

Јас го завршувам моето елаборирање на темата бесплатно здравство и здравствено осигурување.
Да не се залажуваме, во животот нема ништо бесплатно.

OVER & OUT

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Епа таа другата работа не е бесплатна. Тоа ти го зборам цело време, влези во гранап и направи ја математиката. Собери ја цената на 200gr кафе, 500gr бајадера и 1l виски... Да не испаден одење на лекар поскапо од перење уши во систина.
Никад не сум купил, нит ќе купам, за да добијам услуга која ми следи.
Па и срамота е да видат. Нели 1/2 фамилија ти се здравствени работници. Кога тоа од „своите“ наплаќаме?
Па незначи ако мене ми е пола фамилија у здравство дека сите ги знаат или ме знаат, па да имам протекции. И не не одам со врски и не не ги замарам да мора да бараат услуги и да ги враќаат. Матичен, упат и се по протокол.
За мене е исто. За тебе е различно, оти си платил, како што сите ние плаќаме.
Па не е исто, 70<>1800, и за мене и за тебе и за кого сакаш. И не немораш да донесеш ни кафе, ни бомбоњера ни виски. Не донесов ни јас, ни уште 5 пред мене и 2 ца после мене што чекаа.
Јас го завршувам моето елаборирање на темата бесплатно здравство и здравствено осигурување.
Да не се залажуваме, во животот нема ништо бесплатно.

OVER & OUT
Па сега ако го сватиш то бесплатно здравство во буквална семантичка смисла, да нема, си го платил преку придонеси. Ама за Х особа на 35год, без ден стаж, пријавен ради реда у АВРМ, за него е баш беЗплатно :)

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Сите вие живеете во Скопје, додека марв живее во Онтарио.

Или си саркастичен со муабетов или си напиен. Трето нема.

Саркастичен е уживај :)

Изгледа ипак напиен е Марв, и тоа со канадски Цезар.
Доста претурате од шупливо во празно 2 дена. Здравството кај нас иако за некој беспари за некој со пари е на all-time-low ниво.
Да, можеби имаме подобро од некои афрички држави како Гана, ама во Европа сме можеби последни.

И не, не иди тоа од плаќање или неплаќање даноци, туку рибата смрди од глата - не од опашката. Затоа сè додека не се случат некои радикални промени, нема да биди подобро.

Во наредниве 10-20 години, јас не очекувам некоја промена со ова темпо. Безразлика на тоа данокот дали ќе биди 10% или 60%.
И патем, запрашај се марв, што добива германецот за тие 45%, а што добива македонецот за тие 40%.

И @whiterabbit убаво ви зборува, ама изгледа не сакате да прочитате тоа што не ви одговара. Данокот е данок, трошоците се трошоци. Одлуката како ќе играш во животот е апсолутно твоја и последиците ти ги сносуваш.

Мислам дека е дебилно на ИТ форум да се караме дали треба или не треба да се плаќа данок и дали државата правилно или неправилно ги распоредува тие пари. На секој со 2 грама мозок треба да му е јасна ситуацијава наша.

Ако веќе некој има идеја како ние како заедница да направиме притисок, со цел да би се подобрила ситуацијава - тоа е веќе вредно за зборување.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Изгледа ипак напиен е Марв, и тоа со канадски Цезар.
Доста претурате од шупливо во празно 2 дена. Здравството кај нас иако за некој беспари за некој со пари е на all-time-low ниво.
Да, можеби имаме подобро од некои афрички држави како Гана, ама во Европа сме можеби последни.

И не, не иди тоа од плаќање или неплаќање даноци, туку рибата смрди од глата - не од опашката. Затоа сè додека не се случат некои радикални промени, нема да биди подобро.

Во наредниве 10-20 години, јас не очекувам некоја промена со ова темпо. Безразлика на тоа данокот дали ќе биди 10% или 60%.
И патем, запрашај се марв, што добива германецот за тие 45%, а што добива македонецот за тие 40%.
Не не сум ни напиен ни бутур. Никаде ама баш никаде не реков дека се е најбоље кај нас, ниту пак се розево. Муабетот не ни беше за квалитетот на здравството. Беше само и само за дали имаме бесплатно или не. А споредбата со Германија е баш добра. Оди да прашаш колку во германија ги плаќаат тие 45%, а колку кај нас. И за останати даноци. Исто оди прашај во Германија што добиваш во основното осигурување, а што кај нас. И колку плаќаат таму дополнително осигурување.
И @whiterabbit убаво ви зборува, ама изгледа не сакате да прочитате тоа што не ви одговара. Данокот е данок, трошоците се трошоци. Одлуката како ќе играш во животот е апсолутно твоја и последиците ти ги сносуваш.
Е тука де не се слагаме. Така не е во организирано општество. Неможе ти да си бираш што сакаш да платиш, а да сакаш да добиеш сѐ, и да очекуваш државата да оди напред. Оди види у Германијата дали можеш така цел живот да поминеш со само плаќање персоналец. Значи кај Данокот е Данок, неможе да се збори само за тој персоналец, и јас сум ја завршил својата работа, кој ги врти другиве што плаќаат уште еден куп други даноци и придонеси.
Мислам дека е дебилно на ИТ форум да се караме дали треба или не треба да се плаќа данок и дали државата правилно или неправилно ги распоредува тие пари. На секој со 2 грама мозок треба да му е јасна ситуацијава наша.

Ако веќе некој има идеја како ние како заедница да направиме притисок, со цел да би се подобрила ситуацијава - тоа е веќе вредно за зборување.
Јас па мислам дека нема што да зборуваме овде. Освен ако не праиме ИТ партија да може после да ги артикулираме тие идеи. Вака млатење празна слама цела тема на нероден Петко, на невиден закон.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Јас па мислам дека нема што да зборуваме овде. Освен ако не праиме ИТ партија да може после да ги артикулираме тие идеи. Вака млатење празна слама цела тема на нероден Петко, на невиден закон.

Јас сум за. Ама под услов да имаме министер за графички дизајн, министер за мрежна инфраструктура, министер за системски администратори итн :D И ако министерот за графички дизајн (со министерот за анимација) не направат подобро видео од интегра, сместа оставка.

Шала на страна, јас мислам дека ова нема да се регулира и фирмите ќе го злоупотребат во целост. Ако мене ми е 700 евра бруто плата на пример, ќе ја „наштимаат“ одбитоците да не се одразат на нето платата (читај иста ќе остане).

Можда и сепак е замислено како олеснување на работодавците во ИТ секторот, а не како стимулација на ИТ работниците.

Сепак, додека не е готов предлог законот само се шпекулира.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Не не сум ни напиен ни бутур. Никаде ама баш никаде не реков дека се е најбоље кај нас, ниту пак се розево. Муабетот не ни беше за квалитетот на здравството. Беше само и само за дали имаме бесплатно или не. А споредбата со Германија е баш добра. Оди да прашаш колку во германија ги плаќаат тие 45%, а колку кај нас. И за останати даноци. Исто оди прашај во Германија што добиваш во основното осигурување, а што кај нас. И колку плаќаат таму дополнително осигурување.

Е тука де не се слагаме. Така не е во организирано општество. Неможе ти да си бираш што сакаш да платиш, а да сакаш да добиеш сѐ, и да очекуваш државата да оди напред. Оди види у Германијата дали можеш така цел живот да поминеш со само плаќање персоналец. Значи кај Данокот е Данок, неможе да се збори само за тој персоналец, и јас сум ја завршил својата работа, кој ги врти другиве што плаќаат уште еден куп други даноци и придонеси.

Кога вака го поставуваш веќе, да, се согласувам со сè. Само проблемот ми беше во тоа што некако премногу оптимистички, надежно, ги кажуваш работите.

Да, свесен сум за Германија, свесен сум и за кај нас. И баш тоа ми беше поентата, дека сме далеку од организирано општество. Затоа и пишав дека без (во случајов конкретно) радикални промени, неможи да се подобриме.

Јас сум за. Ама под услов да имаме министер за графички дизајн, министер за мрежна инфраструктура, министер за системски администратори итн :D И ако министерот за графички дизајн (со министерот за анимација) не направат подобро видео од интегра, сместа оставка.

Шо ако ти кажам дека бев контактиран од Интегра баш за тие видеа, не ме избраа, (претпоставувам поради што: )им реков сакам унапред пари... Дали тоа искуство ми дава позадина да бидам потпарол на партијата или нешто такво?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.603
Шо ако ти кажам дека бев контактиран од Интегра баш за тие видеа, не ме избраа, (претпоставувам поради што: )им реков сакам унапред пари... Дали тоа искуство ми дава позадина да бидам потпарол на партијата или нешто такво?
Ма какви портпарол. Директ за финансии, да нема на жими мајка ништо. Плаќање сунчано и тоа на изгрејсонце само

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Ма какви портпарол. Директ за финансии, да нема на жими мајка ништо. Плаќање сунчано и тоа на изгрејсонце само

Партиите не плаќаат данок никаков, а?
Хм...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com

ПР во најмала рака. Ќе ни требаат и ботови еден тон

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.969
6.066
Skopje
ИКТ индустријата значително задоволни од новиот пакет економски мерк
  • Од 01.01.2021 година пресметката за персонален данок почнува скалесто да опаѓа од 10% на 0% до крајот на 2023
  • Засметување на трошокот за приватно здравствено осигурување како признаен расход, валидно од 01.01.2021
  • За признаени расходи ќе се сметаат голем дел од трошоците поврзани со развој на работна сила и тоа ИКТ тренинзи и сертификати, лиценци, курсеви за преквалификација и доквалификација на кадар, валидно од 01 01.2021
  • За признаен расход ќе се смета и трошокот за тим билдинг, валидно од 01.01.2021

Park87

read-only
10 април 2019
16
9
  • Од 01.01.2021 година пресметката за персонален данок почнува скалесто да опаѓа од 10% на 0% до крајот на 2023
Не е јасно дали ова треба да важи и за фриленсерите во ИКТ индустријата, т.е. оние чијшто приход се категоризира како „друг доход“.

И по се изгледа оваа точка не била усвоена, или барем ја нема во оваа изјава: https://vlada.mk/node/22629.

Другите три се опфтени со мерките (24) и (27).

(24) Во овој пакет е вклучена и мерката Признавање на трошокот за приватно здравствено осигурување како признаен расход

(27) За мерката - Поддршка за развој на човечкиот капитал, во овој пакет е предвидено ослободување од данок на добивка и данок на личен доход за трошоци за вработени кои се однесуваат на доквалификација и тим билдинг. Ќе се укине данокот на личен доход за трошоци кон вработени кои се однесуваат за обука, квалификации, добивање лиценци, со што ќе се овозможи подобрување на квалитетот на работната сила со која располагаат компаниите, но истовремено ќе се пропише и законски лимит за овие трошоци, на пример една просечна плата на годишно ниво.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно